اجازه تأسیس پنج دستگاه کارخانه ابریشم

تاریخ تصویب: ۱۳۰۳/۱۰/۲۰
تاریخ انتشار: ۱۳۰۳/۱۰/۲۰

هیئت وزراء در جلسه ۲۰ جدی ۱۳۰۳ بر حسب پیشنهاد نمره وزارت فلاحت و تجارت و فواید عامه تصویب نمودند اجازه تأسیس پنج دستگاه کارخانه ابریشم و غیره موافق قرار ماده ذیل مسیو کورت شوبرت تبعه دولت المان داده شود.

ماده اول- وزارت فلاحت و تجارت و فواید عامه اجازه میدهد که مسیو کورت شوبرت در نقاط مفصله الاسامی بشرح ذیل کارخانجات تأسیس نماید:

۱) کارخانه ابریشم سازی
در شهر رشت
۲) کارخانه چرم سازی
در همدان
۳) کارخانه پارچه بافی
در خراسان
۴) کارخانه نخ تابی
در مازندران
۵) کارخانه کاغذسازی
در رشت

ماده دوم- ماشین آلات کارخانجات فوق الذکر از حقوق گمرکی و باج راه از سرحد ….. تأسیس فقط در دفعه اول معاف خواهند بود. حداکثر قیمت ماشینهای مذکوره که از حقوق گمرکی و باج راه معاف میباشند از این قرار است.

۱) کارخانه چرم سازی (سی هزار تومان)
 ۳۰۰۰۰ تومان
۲) کارخانه چرم سازی (سی و  سه هزار تومان)
۲۸۰۰۰ تومان
۳) کارخانه پارچه بافی (پنجاه هزار تومان)
۵۰۰۰۰ تومان
۴) کارخانه ریسمان ریسی (چهل هزار تومان)
 ۴۰۰۰۰ تومان
۵) کارخانه کاغذ سازی (هفتاد هزار تومان)
 ۷۰۰۰۰ تومان
۶) قیمت ادوات نقلیه برای   حمل ماشین آلات فوق
 ۳۵۰۰۰ تومان
جمع کل
۲۴۳۰۰۰ تومان

ماده سوم – مسیو کورت شوبرت متعهد است که ماشینهای مذکوره در ماده دوم را از تاریخ این قرارداد الی مدت یکسال بمحل تأسیس وارد نماید پس از انقضای یک سال معافیت حقوق گمرکی و باج راه نسبت بآن مقدار از ماشینهائی که بمحل تأسیس وارد نشده است ملغی خواهد بود.


ماده چهارم – مسیو کورت شوبرت متعهد است در صورتی که بخواهد هر یک از ماشینها و کارخانجات مذکوره در مواد فوق را بمعرض فروش درآورده و یا بدیگری واگذار کند قبلاً از وزارت فلاحت و تجارت و فواید عامه اجازه تحصیل نماید و نیز حقوق گمرکی را که در تاریخ انعقاد این قرارداد تعلّق میگیرد بدولت بپردازد و در صورت تخلف دولت کلیه ماشین آلات و کارخانجات مشارالیه را در ایران ضبط کرده و نیز معادل قیمت آنها مبلغی بعنوان جریمه مأخوذ خواهد داشت.


ماده پنجم – هر یک از کارخانجات فوق الذکر از تاریخ تأسیس الی مدت سه سال از پرداخت مالیات مستقیم معاف خواهند بود مشروط بر اینکه کارخانجات مزبور در ظرف یکسال از تاریخ امضای این قرارداد تأسیس و دایر شده باشند. در صورتی که در مدت یکسال هر یک از کارخانجات دایر نشده باشند معافیت فوق فقط پس از مدت یکسال از تاریخ اعطای اجازه تا حدود مقرره در قیمت اول این ماده معتبر خواهد بود.


ماده ششم – مسیو کورت شوبرت میتواند همه وقت رئیس – مأمور خرید – صندوقدار – شمیت – محاسب و مکانیک در جداول خود را از متخصصین اجنبی استخدام نماید.
شمیت درجه دوم – مباشرین عملجات فنی – مکانسین ها – محاسبین … نیز ممکن است در ظرف سه سال اول تأسیس کارخانجات از میان اتباع خارجه تعیین شوند ولی اگر بعد از انقضای مدت مزبوره در میان ایرانیان اشخاصی پیدا شوند که تعلیمات مقضیه را فراگرفته و بهمان حقوق مستخدمین اجنبی و یا کمتر از آن حاضر خدمت باشد مسیو کورت شوبرت متعهد است مستخدمین ایرانی را بجای اشخاص فوق الذکر بخدمت بگمارد بعلاوه مسیو کورت شوبرت متعهد است برای پستهای مذکوره در این ماده یک عده متناسب از ایرانیان را به ترتیب و تعلیم وادارد و برای انجام این مقصود بخرج خود کلیه اقدامات لازمه را بعمل آورد از طرف دیگر مسیو کورت شوبرت نمیتواند هیچ مستخدم خارجی را بخدمت قبول کند مگر اینکه این شخص تقبل کرده باشد که از هر جهت در امر کارخانجات و معاهدت مربوطه به کارخانجات جمیع و کلیه قوانین ایران را که نسبت باتباع داخله مجری است … خواهد کرد.


ماده هفتم – مسیو کورت شوبرت متعهد است از تاریخ ورود هر ماشینی بایران در ظرف یکسال کارخانه آن را کاملاً دایر نماید.


ماده هشتم – بعد از انقضای مدت معینه در ماده پنج این قرارداد همه ساله بر طبق نظامنامه که از طرف وزارت جلیله مالیه اشاعت خواهد یافت صدی ده عایدات خالص هر کارخانه از مسیو کورت شوبرت دریافت خواهد گردید.


ماده نهم – علاوه بر ذیل ماده ششم راجع باستخدام اتباع خارجه مسیو کورت شوبرت متعهد است که همه وقت خود و جانشینان قانونی مشارالیه در امور مربوطه به کارخانجاتی که مطابق این قرارداد وارد ایران خواهد کرد و معاملات مربوطه به آنها و همچنین کلیه کارخانجات و اموال مذکوره در این قرارداد کاملاً مطیع قوانین جاریه ایران و قوانینی که وضع وضع خواهد شد باشد و مشارالیه در امور مزبوره مانند یکی از اتباع ایران ملحوظ خواهد شد.


ماده دهم – در صورت عدم اجرای هریک از مواد چهار و شش و نه دولت کلیه کارخانجات و ماشین آلات مسیو کورت شوبرت را که موضوع انعقاد این قرارداد است ضبط کرده و نیز معادل قیمت آنها مبلغی بعنوان جریمه دریافت خواهد داشت.


ماده ۱۱- این قرارداد در دو نسخه نوشته و مبادله گردید.