اساسنامه و نظامنامه مدرسه حقوق و مدرسه علوم سیاسی و اقتصادی

تاریخ تصویب: ۱۳۰۷/۰۹/۱۳
تاریخ انتشار: ۱۳۰۷/۰۹/۱۳

ماده اول ـ دوره تحصیلات مدرسه حقوق و مدرسه علوم سیاسی و اقتصادی سه سال است و محصلین پس از اتمام دوره مزبوره موافق این اساسنامه و بر طبق دستور تحصیلات رسمی حق اخذ رتبه لیسانس خواهند داشت.


ماده دوم ـ ورود به هر یک از شعب مدرسه مذکوره در مادة فوق مشروط به داشتن تصدیق‌نامه دوره کامل متوسطه (شعبه ادبی) و تصدیق سال تهیه مدرسه حقوق و مدرسه علوم سیاسی و اقتصادی است.


ماده سوم ـ فارغ‌التحصیلهای شعبه حقوق یا علوم سیاسی و اقتصادی که مایل باشند دیپلم لیسانس شعبه دیگر را تحصیل نمایند باید تمام موادی را که در دستور رسمی آن شعبه ذکر شده و امتحان آن را نداده‌اند مطابق این نظامنامه امتحان بدهند لکن در امتحانات فصلی معاف می‌باشند.

تبصره ـ این ماده شامل فارغ‌التحصیلهای مدرسه سیاسی سابق نیز هست.


ماده چهارم ـ مدرسه حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی در تحت مسئولیت مستقیم رئیس مدرسه مطابق مواد ذیل داده می‌شود:

وظایف رئیس مدرسه بقرار ذیل است:

۱ـ تهیه پیشنهاد بودجه مدرسه

۲ـ پیشنهاد جرح و تعدیل نظامنامه و اساسنامه مدرسه.
در این مورد اداره مدرسه بدواً باید نظر شورای معلمین را کسب نماید. کسب نظر مزبور فقط من باب مشورت است ولی باید رئیس مدرسه رای شورای معلمین را ضمیمه پیشنهاد خود نماید.

۳ـ پیشنهاد راجع به انتخاب معلمین و اعضای اداری مدرسه

۴ـ اجرای نظامنامه و اساسنامه و دستور تعلیمات مدرسه و دستورهای وزارتی و نظامنامه‌های عمومی

۵ـ مراقبت در نظام داخلی مدرسه و حضور و غیاب معلمین.


ماده پنجم ـ دفتردار مسئول حفظ بناء و کتب و دفاتر مدرسه و حساب شهریه‌ها و ضبط اوراق و دوسیه‌های محصلین و صورت اموال و اثاثه دولتی است.


ماده ششم ـ شورای معلمین موسسه‌ایست شوروی و در پیشرفت امور مدرسه و تنظیم پروگرام و جرح و تعدیل اساسنامه و نظامنامه به مدیر مدرسه کمک فکری خواهد نمود و فقط در موردی که تبصره ماده ۲۱ مقرر داشته رای شورای معلمین قطعی می‌باشد.


ماده هفتم ـ شورای معلمین در تحت ریاست مدیر مدرسه تشکیل می‌شود و در هر جلسه یکی از اعضاء سمت منشی‌گری را خواهند داشت. دفتردار مدرسه نیز ممکن است با تصویب شورای معلمین به سمت منشی‌گری معین شود و در تصمیمات حق رای نخواهد داشت.


ماده هشتم ـ جلسات شورای معلمین با حضور نصف به علاوه یک نفر از معلمین حاضر در مرکز منعقد می‌شود و اکثریت نسبتی آراء اعضاء حاضر در جلسات معتبراست و در صورت تساوی آراء اکثریت با طرفی است که رای رئیس با آن موافق باشد.


ماده نهم ـ هر دو ماه یکمرتبه تشکیل شورای معلمین اجباری است و بطور فوق‌العاده نیز به تقاضای مدیر مدرسه یا دو نفر از معلمین ممکن است جلسه منعقد گردد.


سال تحصیلی و امتحانات

ماده دهم ـ مدرسه در اول مهرماه هر سال باز و در آخر خرداد تعطیل خواهد شد در هفته اول مهر امتحانات تجدیدی بعمل می‌آید.


ماده یازدهم ـ امتحانات مدرسه بر دو نوع است امتحانات فصلی (عرض سال) امتحانات سالانه.


ماده دوازدهم ـ محصلین هرکلاس در طی هر سال دو امتحان خواهند داد یکی در هفته اول دی ماه و دومی در هفته قبل از تعطیل نوروز امتحانات مزبور باختیار معلم ممکن است کتبی یا شفاهی باشد و هر محصلی که در امتحان یک یا چند ماده حضور بهم نرساند نمره او در آن ماده یا مواد صفر خواهد بود.


ماده سیزدهم ـ امتحانات سالانه در پانزده روز دوم خردادماه مطابق جدولهای ضمیمه این نظام‌نامه کتباً و شفاهاً نظامنامه بعمل خواهد آمد.


ماده چهاردهم ـ کلیه نمرات از یک شروع و به بیست ختم می‌شود و در امتحانات نهایی آخر سال نمره هر ماده عبارت از معدل نمرات امتحانات فصلی و آخر سال آن ماده خواهد بود و معدل کل تمام مواد نمرة امتحانات آخر سال هر محصلی شمرده می‌شود.


ماده پانزدهم ـ برای پذیرفته شدن به کلاس بالاتر باید معدل کل هر شاگرد لااقل ۱۲ بوده و معدل هر ماده کمتر از ۱۰ نباشد.


ماده شانزدهم ـ هرگاه محصلی در امتحان آخر سال از یک یا چند ماده با عذرموجه غیبت نماید و موجه بودن عذر او مورد تصدیق شورای معلمین واقع گردد می‌تواند بعد از تعطیلی تابستان امتحان موادی را که نداده است بدهد مشروط بر آن که معدل نمرات امتحانات فصلی آن مواد کمتر از ۱۵ نباشد.


ماده هفدهم ـ هرگاه معدل کل امتحانات محصلی مطابق ماده پانزدهم دوازده یا بالاتر بود و معدل یک یا چند ماده امتحانیه او کمتر از ده باشد محصل مزبور می‌تواند نسبت به آن ماده یا مواد امتحانات خود را بعد از تعطیلی تجدید نماید.


ماده هجدهم ـ در آخر اردیبهشت دروس مدرسه خاتمه خواهد یافت و پانزده روز اول خرداد مخصوص مرور و مراجعه به دروس سالانه است.


انتظامات

ماده نوزدهم ـ هر یک از محصلین باید منظماً در تمام ساعات دروس در کلاس خود حاضر باشد مگر آن که عذرموجه داشته باشد. برای تعیین حضور و غیاب محصلین دفتری در هر یک از کلاسها خواهد بود که اسامی شاگردان و غیبت آنها در آن ثبت خواهد شد به هر محصلی از طرف مدرسه ورقه تحصیلی داده می‌شود و باید عکس محصل روی آن ملحق باشد.


ماده بیستم ـ در صورتی که از طرف یک یا چند نفر از محصلین عدم انتظامی رخ دهد تشخیص خبط و تعیین مجازات با مدیر خواهد بود مجازاتی که به محصلین داده می‌شود بقرار ذیل است:
1ـ توبیخ شفاهی مدیر به محصل
2ـ توبیخ علنی در محضر معلمین
3ـ توبیخ علنی در محضر معلمین و محصلین کلاس خود شاگرد
4ـ اخراج موقت محصل از مدرسه
5ـ اخراج دائم محصل از مدرسه.

تبصره ـ اخراج موقت محصل از مدرسه پس از تصویب شورای معلمین است لکن اخراج دائم محصل وقتی است که وزارت معارف تصویب شورای معلمین را تصدیق نماید.


ماده بیست و یکم ـ نظامنامه مدرسه حقوق و مدرسه علوم سیاسی و اقتصادی که در صد و ششمین جلسه شورای‌ عالی معارف مورخ سه‌شنبه یازدهم اردیبهشت‌ماه ۱۳۰۷ تصویب شده در این تاریخ ملغی و از درجه اعتبار ساقط است.


جدول امتحان مدرسه علوم سیاسی واقتصادی

سال
دروس
نوع امتحان
اول
حقوق بین‌الملل عمومی
حقوق اساسی تطبیقی
امتحانی یکی از سه ماده: جغرافیای اقتصادی ـ تاریخ معاهدات ایران ـ علم ثروت به حکم قرعه کتبی و بقیه شفاهی خواهد بود.
کتبی
کتبی
دوم
ثروت
حقوق اداری
امتحان یکی از مواد مالیه ـ نقود و اعتبارات دیپلماتیک و احصائیه به حکم قرعه کتبی و بقیه شفاهی خواهد بود
کتبی
کتبی
سوم
حقوق بین‌الملل خصوصی
حقوق تجارتی
امتحان یکی از مواد تاریخ سیاسی ـ تاریخ مسالک اقتصادی ـ جامعه ملل به حکم قرعه کتبی و بقیه شفاهی خواهد بود.
کتبی
کتبی

جدول امتحان مدرسه حقوق

سال
دروس
نوع امتحان
اول
حقوق مدنی تطبیقی
حقوق اساسی تطبیقی
امتحان یکی از سه مواد: قواعد فقه ـ ثروت ـ حقوق مدنی ایران به حکم قرعه کتبی و بقیه شفاهی خواهد بود.
کتبی
کتبی
دوم
اصول
حقوق مدنی ایران
حقوق اداری تطبیقی
امتحان یکی از پنج ماده: حقوق مدنی تطبیقی ـ حقوق رم ـ حقوق بین‌الملل عمومی ـ ثروت به حکم قرعه کتبی بوده و بقیه شفاهی خواهد بود.
کتبی
کتبی
کتبی
سوم
فقه
حقوق مدنی تطبیقی
حقوق جزائی و اصول محاکمات جزایی
امتحان یکی از مواد چهارگانه: مالیه ـ حقوق تجارتی ـ   تطبیقی ـ اصول محاکمات حقوقی تطبیقی ـ حقوق بین‌المللی خصوصی ـ کتبی و بقیه شفاهی خواهد بود.
کتبی
کتبی
کتبی