نظامنامه مرسولات و مخابرات مجانی دولتی

تاریخ تصویب: ۱۳۰۹/۰۲/۱۷
تاریخ انتشار: ۱۳۰۹/۰۳/۰۴
شماره ثبت: ۸۶۴۳ - 1309/02/31

هیئت‌ وزراء در جلسه ۱۷ اردی بهشت ۱۳۰۹ برای اجرای ماده ۲۹ قانون پستی مورخ ۱۵ اسد ۱۲۹۴ و ماده ۱۳ قانون تلگرافی مورخه ۲۴ جمادی‌الثانی ۱۳۲۹ و قانون مورخه ۱۶ خرداد ۱۳۰۸ نظامنامه حاضر را که دارای ۱۸ ماده است برای قبول مراسلات و مخابرات مجانی دولتی تصویب می‌ نماید.

فصل اول- مواد عمومی

ماده اول ـ کلیه مرسولات اعم از مراسلات و امانات و مخابرات داخله راجع به امور دولتی که از طرف کابینه اعلیحضرت پادشاه و والا حضرت ولایت عهد وزارت دربار ریاست وزراء وزارتخانه‌ها و ادارات و دوائر تابعه آنها و مامورین مجاز صادر می ‌شود با رعایت شرائط این نظامنامه و مقررات قانونی و نظامنامه های پستی و تلگرافی توسط کلیه دفاتر پستی و تلگرافی مملکت مجانا قبول حمل مخابره و توزیع می‌ گردد حق بیمه امانات و مراسلات قیمتی دولتی نیز مجانی خواهد بود بدیهی است ماده ۴۱ و ۴۲ و ۴۳ قانون پستی راجع بغرامات شامل مرسولات دولتی نخواهد بود.


ماده دوم ـ ادارات و دوائری که بودجه آنها از بودجه مملکتی مجزا می ‌باشند از قبیل ادارات راه‌ آهن و کشتی رانی آذربایجان اداره پرت پهلوی بانک ملی و مؤسسه رهنی سندیکای راه‌آهن شیلات طرق مؤسسات بلدی و شیر و خورشید و دارالتربیه و این قبیل مؤسسات اقتصادی و شرکتی مشمول این نظامنامه نبوده – و قیمت مخابرات و مرسولات خود را باید نقداً بپردازند.

تبصره ـ وزارت مالیه مکلف است در اول هر سال صورت این قبیل مؤسساتی که بر طبق ماده ۲ موظف بتادیه قیمت مخابرات و مرسولات پستی خود می ‌باشند بوزارت پست و تلگراف تسلیم نمایند.


ماده سوم ـ در ارتباطات با ممالک خارجه فقط مراسلات و مخابرات رسمی راجع بسرویس پستی و تلگرافی که بین ادارات پست و تلگراف ایران با ادارات پستی و تلگرافی داخل اتحاد رد وبدل می ‌شود مجانی خواهد بود مرسولات و مخابرات سایر وزارتخانه‌ها بطور کلی بمقصد خارجه با اخذ وجه بر طبق تعرفه پستی و تلگرافی قبول میگردد.


ماده چهارم ـ کلیه مرسولات مجانی ممکن است بشکل پاکت و کارت‌ پستال و مطبوع و مستوره و اوراق کار و امانات ارسال گردد.


ماده پنجم ـ کلیه مرسولات مجانی با پست معمولی ارسال مقاصد خواهد شد.


ماده ششم – کلیه مخارج لفاف ‌بندی امانات و پاکت آستردار بیمه، تیماج، لاک، سرب، چوب مدور، حق قاصدی و مراسلات مخصوصه و مخابرات باید از محل اعتبار وزارتخانه‌ های مربوطه نقداً پرداخته شود.


ماده هفتم ـ وزارتخانه ‌ها ادارات و دوائر تابعه آن ها که محتاج باشند مرسولات خود را بوسیله طیارات پستی حمل نمایند باید اضافه نرخ هوائی را بر طبق تعرفه هوائی از محل اعتبار بودجه خود نقداً بپردازند.


فصل دوم- اعتبار

ماده هشتم ـ در اول هر سال وزارت مالیه برای کلیه وزارتخانه‌ها بتناسب احتیاجات هر یک اعتباری جهت مرسولات و مخابرات مجانی آنها معین و صورت آن را برای وزارتخانه‌های مربوطه وزارت پست و تلگراف ارسال میدارد.


ماده نهم ـ هرگاه بواسطه پیش ‌آمد کارهای فوق ‌العاده اعتبار یک وزارتخانه قبل از انقضای سال تمام شود باید با ذکر دلایل لازمه تحصیل اعتبار جدید نموده میزان آن را بوسیله وزارت مالیه بوزارت پست و تلگراف اطلاع دهد.


ماده دهم ـ در آخر هر ماه دفاتر پستی و تلگرافی موظفند صورت مرسولات و مخابرات مجانی هر وزارتخانه را با تعیین کرایه پستی و حقوق تلگرافی جداگانه در دو نسخه تهیه و بامضای رئیس اداره مربرطه رسانیده یک نسخه را ضبط و نسخه دیگر را توسط دفتر ایالتی خود به اداره مرکزی ارسال دارد صور مذکوره در اداره محاسبات وزارت پست و تلگراف خلاصه شده یک نسخه آن توسط وزارت مالیه بوزارتخانه مربوطه ارسال میگردد.


فصل سوم- عنوان و سایر شرائط مرسولات و مخابرات مجانی

ماده یازدهم ـ کلیه مرسولات و مخابرات مجانی دولتی که بدفاتر پستی و تلگرافی تحویل می‌ گردد باید مربوط بامور اداری بوده باشد چنانچه در عنوان یک مرسوله اسم و مقام اداری توأماً نوشته شده باشد نظر باینکه مربوط باموردولتی است البته در موقع توزیع مرسوله بصاحب آنمقام تسلیم می‌ شود.


ماده دوازدهم ـ مرسولات و مخابرات مجانی باید بگیشه ‌های پستی و تلگرافی تسلیم و دارای شرایط ذیل باشد:

اول ـ مرسولات دولتی

الف ـ جمع تعداد مراسلات پستی غیرسفارشی از قبیل پاکت کارت مطبوع و مستوره اوراق کار باید در موقع تحویل بپست در دفتری که اداره فرستنده ترتیب می ‌دهد در یک سطر ثبت گردد. مامورین پست در موقع تحویل گرفتن مرسولات را با دفتر مذکور تطبیق نموده تعداد آن ها را با جمع کرایه تصدیق و امضاء نموده با استامپ پستی در ذیل آن مهر می ‌نمایند این تصدیق برای این است که ادارات دولتی از تسلیم مراسله بدفتر پست مبداء مطلع شوند.

ب ـ هر یک از مراسلات سفارشی مجانی در دفتر مخصوص که نمونه آنرا وزارت پست و تلگراف بهر یک از وزارت خانها خواهد فرستاد توسط اداره فرستنده در یک سطر با ذکر تاریخ و آدرس و اسم شهر ثبت و بگیشه پستی تحویل می ‌شود که مباشر گیشه نمره سفارشی و کرایه را در ستون مخصوص نوشته ذیل آنرا امضاء و استامپ پست را پهلوی آن میزنند دفتر مزبور بمنزله قبض سفارشی خواهد بود که دفتر مبداء بفرستندگان می ‌دهد.

ج ـ مهر رسمی اداره فرستنده را باید داشته باشد.

د ـ نمره کتاب ثبت.

هـ ـ عبارت راجع بامور اداری است باید با خط خوانا و روشن روی پاکت با لفاف آن نوشته شده و زیر آن توسط عضویکه از طرف رئیس اداره مربوطه نزد رؤسای پست معرفی شده ‌اند امضاء گردد.

دوم ـ مخابرات دولتی

الف ـ کلیه مخابرات مجانی در موقع تحویل بگیشه‌ های تلگرافی در دفتر مخصوص ثبت و در مقابل رسید تحویل گردد.

ب ـ روی اوراق رسمی چاپی ادارات مربوطه نوشته شده باشد.

ج ـ دارای نمره و مهر وزارتخانه یا ادارات مربوطه و امضاء رؤسای مجاز که قبلاً امضای آن ها معرفی شده‌ اند بوده باشد.

د ـ منحصرا مربوط بامور دولتی باشد.

هـ ـ اهمیت و فوریت داشته باشد.

و ـ حتی ‌المقدور باختصار نوشته شده باشد.


ماده سیزدهم ـ در طرق و شوارع و نقاطی که سرویس پستی وجود ندارد مامورین مجاز می‌ توانند با شرایط این نظامنامه و مقررات قانون پستی فقط مراسلات مجانی خود را بتوسط چاپاران قاصدان و غلام ‌سواران پست ارسال دارند.


ماده چهاردهم ـ لفاف‌ بندی اوزان ابعاد و سایر شرایط مرسولات مجانی دولتی مطیع مقررات قانون و نظامنامه اجرای پستی خواهد بود.


ماده پانزدهم ـ برای امانات مجانی در موقع تحویل بارنامه پستی صادر میگردد.


ماده شانزدهم ـ رئیس هر تلگرافخانه مکلف است در موضوع تلگرافی که اهمیت و فوریت نداشته یا باختصار نوشته نشده باشد فورا پس از مخابره بوزرات پست و تلگراف راپورت دهد تا بوزارتخانه که ماموران برخلاف شرایط هرو (و) ماده ۱۳ عمل نکرده است اطلاع داده شده و چنانچه پس از رسیدگی معلوم شد مامور تخلف از مقررات فوق کرده قیمت مخابره از شخص او مأخوذ شود.


ماده هفدهم ـ وزارت مالیه و وزارت پست و تلگراف هر یک در امور مربوطه مامور اجرای این نظامنامه و تعقیب متخلفین خواهند بود.

امضاء – هدایت مهر کابینه ریاست وزراء