نظامنامه قانون مالیات حق‌ الثبت وسائط نقلیه

تاریخ تصویب: ۱۳۰۹/۰۶/۱۷
تاریخ انتشار: ۱۳۰۹/۰۶/۲۷

۴۲۱۴ – 1309/06/24


نظامنامه قانون مالیات حق ‌الثبت وسائط نقلیه در اجرای قانون مصوب ۱۲ فروردین ۱۳۰۹ مشتمل بر ۲۴ ماده ذیل در جلسه ۱۷ شهریورماه ۱۳۰۹ هیئت ‌وزراء تصویب گردید.


ماده 1ـ به موجب ماده 1 و 4 قانون مالیات حق ‌الثبت وسائط نقلیه مصوب 12 فروردین ماه 1309 از کلیه وسائط نقلیه موتوردار و بدون موتور اعم از شخصی و کرایه و دولتی و مؤسسات ملی صاحبمنصبان کشوری و لشکری و اعضاء مؤسسات ملی مالیات حق‌ الثبت به مبالغ ذیل مأخوذ میشود:

الف ـ از اتومبیلهای بارکش کامیون
1ـ از کامیونهای یک تونی و دو تنی ماهی 55 قران
2ـ از کامیونهای 3 تونی و 4 تونی ماهی 70 قران
3ـ از کامیونهای پنج تونی به بالا ماهی 90 قران

ب ـ از اتومبیلهای سواری شخصی و کرایه برای مسافرین ماهی 100 قران

ج ـ از کامیونها و اتوبوسهای کرایه ماهی 150 قران

د ـ از گاری‌ها و دلیجانهای سه اسبه و چهار اسبه ماهی 30 قران

هـ ـ از کالسکه و درشکه شخصی و کرایه ماهی 30 قران

و ـ از عرابه ‌های دو اسبه ماهی 15 قران

ز ـ از موتورسیکلت ماهی 10 قران.

تبصره ۱ ـ مقصود از کامیونهای مشروحه در بند الف ـ ۱ ـ ۲ ـ ۳ـ کامیونهائی هستند که مخصوص حمل بار می ‌باشد – ضمناً هر آینه روی بار یا پهلوی شوفر یکی دو نفر مسافر بنشانند باز در حکم بارکش خواهند بود.

تبصره ۲ ـ کسور تون، یک تون تمام محسوب می ‌شود.

تبصره ۳ ـ مقصود از کامیونهای مقیده در بند ـ ج ـ کامیونهای سقف‌ داری هستند که معمولاً هم بار و هم مسافر قبول مینمایند. در صورتی که مالک یا قائم ‌مقام مالک ملتزم شود که بیش از یکی دو نفر مسافر روی بار یا پهلوی شوفر حمل ننماید مالیات آنها موافق بند الف دریافت خواهد شد و در چنین مواقع روی قبض مالیاتی آن قید خواهد شد اگر کشف شود برخلاف رفتار شده مالیات آن موافق بند ـ ج ـ و برای مدت گذشته هم الی تاریخ تسلیم اظهارنامه و دارا شدن وسیله ‌نقلیه تفاوت مالیات نقداً و دفعتاً مأخوذ خواهد گردید.


ماده ۲ ـ از وسائط نقلیه‌ که از خارجه موقتاً داخل خاک ایران میشوند طبق ماده ۲ قانون برای هر روز توقف موافق صورت ذیل مالیات حق ‌الثبت از آنها دریافت میشود:
الف ـ از کامیونهای یک تونی و دو تونی روزی ۴۰ /۴ قران
ب ـ از کامیونهای سه تونی و چهار تونی روزی ۶۰ /۵ قران
ج ـ از کامیونهای پنج تونی ببالا روزی ۲۰ /۷ قران
د ـ از اتومبیل های شخصی و کرایه برای مسافرین روزی ۸ قران
هـ ـ از کامیونها و اتوبوسها کرایه روزی ۱۲ قران
و ـ از گاری و دلیجانهای سه اسبه و چهار اسبه روزی ۴۰ /۲ قران
ز ـ از کالسکه و درشکه شخصی و کرایه روزی ۴۰ /۲ قران
ج ـ از عرابه ‌های دو اسبه روزی ۲۰ /۱ قران
ط ـ از موتورسیکلت روزی ۸۰ /۰ قران.


ماده ۳ ـ فقط وسایط نقلیه ذیل از تأدیه مالیاتهای مقرر در ماده اول قانون مزبور معاف میباشند:
۱ـ وسایط نقلیه مخصوص اعلیحضرت همایون شاهنشاهی و ولایت عهد
ب ـ وسایط نقلیه قشونی.
ج ـ وسایط نقلیه مامورین سیاسی خارجه مقیم دربار ایران.


ماده ۴ ـ کلیه وسایط نقلیه موتوردار و بدون موتور مذکوره در ماده فوق باید دارای لوحه مالیه و نظمیه محل بوده و بدون لوحه‌ های مزبور از حرکت ممنوع خواهد بود.


ماده ۵ ـ اداره مالیه محل مکلف است وسایط نقلیه جمعی حوزه مالیاتی خود را در دفتر مخصوصی که برای این کار اختصاص داده شده ثبت نماید.


ماده ۶ ـ وصول مالیات حق ‌الثبت وسایط نقلیه که لوحه مخصوص هر محلی را دارا می ‌باشد از وظایف مالیه همان محل خواهد بود مگر موقعی که وسایط نقلیه از نقطه‌ بنقطه دیگر منتقل و در اینجا بطور دائمی اقامت نماید در این صورت مالیه محل دوم لوحه مالیه محل اولی را عوض نموده و در دفتر خود ثبت و با ارسال لوحه اولیه به اداره مالیه محل اول اطلاع خواهد داد که وسیله‌ نقلیه مزبور را از ثبت خود خارج نماید.


ماده ۷ ـ در صورتی که مدت توقف وسیله نقیله جمعی محلی در محل دیگر بالغ بر یک ماه گردد و مأمورین مالیه محل دوم مکلفند یک قسط مالیات مقرره آن را دریافت و برای اطلاع اداره مالیه مربوطه ورقه اطلاعیه مخصوص ماهیانه را خواهند فرستاد.


ماده ۸ ـ مالیات حق ‌الثبت وسایط نقلیه بموجب قبض مدل ۲۰۱ وصول و جمع‌ آوری خواهد شد.


ماده ۹ـ اداره مالیه هر محل موظف است دفتری برای ثبت وسایط نقلیه که کمپانیها برای فروش وارد میکنند در صورت وجود داشتن کمپانی نگاهداشته در اول فروردین هر سنه با کنترل در عملیات سنه گذاشته از حیث واردات و صادرات کمپانی اولا موجودی وسایط نقلیه هر کمپانی را در دفتر مزبور در قسمتی که بیک کمپانی تخصیص داده شده در صفحه واردات بعنوان موجودی با تعیین مشخصات آنها ثبت نماید ثانیاً آنچه وسایط نقلیه که بمرور بمصرف فروش میرسد بر طبق اخطار کتبی کمپانیها در قسمت صادرات دفتر مزبور با قید نمره اظهارنامه ثبت نماید ثالثاً در آخر هر سه ماه موجودی دفتر وسایط نقلیه که در مخازن کمپانی ها است بوسیله مامورین و مفتشین تطبیق و رسیدگی نماید.


ماده ۱۰ ـ اداره مالیه هر محل لوحه مخصص حق ‌الثبت محل خود را بوسایط نقلیه جمعی محل خود نصب خواهد نمود.


وظایف مالکین و رانندگان وسایط نقلیه

ماده ۱۱ ـ رانندگان وسایط نقلیه اعم از شخصی یا کرایه مکلف هستند آخرین قبض مالیاتی وسیله نقلیه خود را همیشه نزد خود حاضر داشته که در موقع لزوم بمامورین و مفتشین مالیه ارائه دهند.


ماده ۱۲ ـ مسئول مالیات وسائط نقلیه امضاء کننده اظهارنامه و در صورت غیبت او راننده یا متصرف خواهد بود.


ماده ۱۳ ـ خریداران وسایط نقلیه اعم از اینکه نو یا مستعمل باشد اسناد مربوطه وسیله نقلیه را از فروشنده دریافت و در صورت داشتن بدهی مالیاتی باید اقدام بتسویه آن نماید والا مالیات معوقه هر مبلغ که باشد بعهده متصرف فعلی دستگاه خواهد بود.


ماده ۱۴ ـ صاحبان وسایط نقلیه پس از خریداری وسایط نقلیه و اخذ ورقه انتقالیه از فروشنده مکلفند بلافاصله منتها در ظرف پانزده روز وسایط‌ نقلیه خود را در اداره مالیه شعبه حق ‌الثبت حاضر نموده و اظهارنامه چاپی که برای ثبت وسایط تهیه شده است گرفته و پس از تکمیل و امضاء آن تسلیم و یک قسط مالیات را در مقابل قبض مالیاتی تادیه نمایند.


ماده ۱۵ ـ در صورتی که صاحبان وسایط نقلیه بواسطه شکسته شدن و یا جهات دیگر بخواهند اتومبیل را بطور موقت یا دائم از جریان خارج و برای حمل ونقل استعمال ننمایند باید کتباً عدم استفاده آن را به اداره مالیه محل شعبه حق‌ الثبت اطلاع و از تاریخ وصول اعلام کتبی و نصب پلمب تا تاریخ وصول تقاضای کتبی برای راه انداختن دستگاه مزبور تادیه مالیات مقرر در ماده اول قانون معاف خواهند بود.


ماده ۱۶ ـ وسایط نقلیه که با انجام مقررات قانونی در تحت تعمیر گذارده شده و بخواهند برای امتحان حرکت بدهند باید قبلا از مالیه محل جواز موقت اخذ نمایند و برای مدتی که جواز مزبور را در دست دارند مالیات آن وسیله نقلیه مطابق ماده ۱ قانون روزانه اخذ خواهد شد و کسور کمتر از یک روز یک روز تمام محسوب میشود.


وظایف کمپانی ها و فروشندگان وسایط نقلیه

ماده ۱۷ ـ عموم دارندگان وسایط نقلیه موتوردار و بدون موتور اعم از شرکتها یا افراد و تجار مکلفند پس از ورود یا ابتیاع و تصرف وسایط نقلیه در ظرف دو هفته مراتب را کتباً به اداره مالیه محل اطلاع داده و مشخصات ذیل را در اعلامیه کتبی خود تصریح نمایند تاریخ ورود تعیین سیستم و نوع نمره موتور – نمره شاسی – سواری یا بارکش – ظرفیت – نمره و تاریخ جواز گمرک – لوحه نظمیه و مالیه سرحدی در صورتی که بان نصب شده باشد – و همچنین باید علائم و مشخصات وسایط نقلیه بدون موتور از هر قبیل معین نمایند.


ماده ۱۸ ـ فروشندگان وسایط نقلیه موتوردار اعم از این که دارای یک یا چند دستگاه وسایط نقلیه باشند می ‌توانند با اخذ یک قطعه لوحه موقت نوعی که تشخیص داده شود و تادیه معادل یکصد و بیست تومان از تمام دستگاه هائی که در مغازه یا گاراژ دارند در موقع آزمایش و فروش استفاده نمایند.


ماده ۱۹ ـ لوحه‌ های موقتی که برای آزمایش و فروش وسایط نقلیه از طرف اداره نظمیه بکمپانی ها داده می‌ شود باید با اطلاع اداره مالیه بوده و پلمب مالیه در روی آن نصب شود و لوحه‌ هائی که فاقد پلمب مالیه باشند در ردیف قاچاق محسوب خواهد شد.


ماده ۲۰ ـ فروشندگان وسایط نقلیه مکلفند در موقع فروش وسایط نقلیه بلافاصله اداره مالیه محل را بوسیله اعلام کتبی که حاوی مشخصات دستگاه و آدرس خریدار باشد مستحضر نمایند.


جرائم

ماده ۲۱ ـ صاحبان وسائط نقلیه مکلفند در ظرف دو هفته مالک و متصرف بودن وسایط نقلیه خود را بوسیله اظهارنامه به اداره مالیه محل اطلاع داده والا برای مدتی که مالیات نپرداخته باشند طبق ماده ۳ قانون مالیات آن دو برابر ماخوذ خواهد شد.


ماده ۲۲ ـ وسایط نقلیه که در جریان مالیاتی هستند هرگاه مالیات آنها بیش از پانزده روز بعهده تعویق بیفتد به وسیله اخطار کتبی اعلام و در انقضاء مدت ضرب ‌الاجل که در ورقه مزبور داده شده از حرکت آن وسیله نقلیه جلوگیری بعمل خواهد آمد.


ماده ۲۳ ـ وسایط نقلیه که در اثر بدهی مالیاتی توقیف میشوند در صورتی که مالکین یا متصرفین آنها در ظرف ۶ ماه از تاریخ توقیف مالیات معوقه را تادیه ننموده و وسائط نقلیه خود را از توقیف خارج نکنند اداره مالیه پس از انقضاء مدت مزبور وسیله نقلیه را در معرض حراج گذارده ضعف مالیات معوقه و مخارج متعلقه بانرا برداشت و در صورتی که مازادی باشد بمالک یا قائم ‌مقام مالک مسترد داشته و در صورت مجلس فروش انرا در سه نسخه تهیه خواهد کرد.


ماده ۲۴ ـ ضعف مالیات ماخوذه عبارت است از اصل مالیات که بحساب عایدات حق ‌الثبت منظور و یکبرابر آن که بعنوان جریمه ماخوذ و بحساب جرائم منظور میشود.

مهدیقلی – مهر کابینه ریاست وزراء