اساسنامه شورای اقتصادی

تاریخ تصویب: ۱۳۱۶/۰۱/۱۱
تاریخ انتشار: ۱۳۱۶/۰۱/۱۹
شماره ثبت: ۷۵۲ - 1316/01/19

هیئت وزراء در جلسه ۱۱ فروردین ماه ۱۳۱۶ برحسب پیشنهاد شماره ۵۹۵ اداره کل تجارت، اساسنامه شورای اقتصادی را به طریق ذیل تصویب نمودند.

۱ـ برای تمرکز مطالعات اقتصادی و برای اینکه کلیه مسائلی که در زندگانی اقتصادی کشور مؤثر است با استفاده از نظریات و اطلاعات اشخاص بصیر و با صلاحیت مورد بررسی کامل واقع شده و طبق برنامه معین جریان یابد، هیئتی به نام شورای اقتصادی تشکیل می‌یابد که ریاست آن با رئیس‌ الوزراء خواهد بود.


۲ـ شورای اقتصادی مرکب خواهد بود از:
– رئیس‌الوزراء
ـ وزیر مالیه
ـ رئیس کل فلاحت
ـ رئیس کل صناعت
ـ رئیس کل تجارت
ـ رئیس هیئت‌ نظارت بر شرکتها
ـ رئیس بانک ملی ایران
– رئیس بانک فلاحتی و
سه نفر عضو دیگر از اشخاص صلاحیت‌دار که به تصویب هیئت وزراء برای مدت یک سال تعیین می‌شوند و بعد از انقضای مدت مزبور تجدید انتخاب آنها مانعی نخواهد داشت.

تبصره ـ سایر اعضاء هیئت دولت نیز می‌توانند در هر موقع که مناسب بدانند در جلسات شوری حاضر شوند.


۳ـ کلیه وزارتخانه‌ها و ادارات مستقل مکلفند نسبت به مسائل اساسی که مستقیماً مربوط به امور اقتصادی بوده و یا در امور اقتصادی کشور مؤثر باشد قبل از اتخاذ تصمیم و پیشنهاد به هیئت دولت نظریات شورای اقتصادی را کسب نموده و گزارش شوری را نسبت به مسائل مزبور توام با پیشنهاد خود به اطلاع هیئت دولت برسانند.


۴ـ شورای اقتصادی موظف است مسائلی را که از طرف دولت مراجعه می‌شود با کمال دقت مورد بررسی دقیق قرارداده و نظریات خود را نسبت به‌ آنها ضمن گزارش جامعی کتباً به وزارتخانه‌ یا اداره مستقل مربوطه ارسال دارد بعلاوه شوری می‌تواند مستقلاً مسائل مربوطه به اقتصادیات کشور و قوانین و مقررات موجوده را مورد بررسی قرارداده و نسبت به هر کدام از آنها اگر مشکلاتی بنظر برسد وزراء پیشنهاد و رونوشت آن را به وزارتخانه یا اداره مستقل مربوطه ارسال دارد.

بطور خلاصه، اصول وظایف شورای اقتصادی بقرار ذیل است:
الف ـ مطالعه در کلیه طرح‌های اقتصادی که از طرف وزارتخانه‌ها و ادارات مربوطه تهیه می‌شود.
ب ـ اظهارنظر در کلیه لوایح قانونی و نظامنامه‌های مربوط به امور اقتصادی کشور.
ج ـ طرح نقشه‌های اقتصادی و ارائه طریق در اجرای آنها.
د ـ موافقت دادن با اقدامات اقتصادی‌که وزارتخانه‌ها و ادارات و مؤسسات متخلفه می‌دهند.
هـ ـ انجام هر نوع وظیفه دیگری که در مسائل مربوط به امور اقتصادی از طرف دولت محول شود.


۵ ـ شورای اقتصادی دارای دو نفر منشی و دفتر مخصوص و اعضائی خواهد بود که از طرف رئیس شوری انتخاب می‌شوند.


۶ ـ شورای اقتصادی می‌تواند با کلیه وزارتخانه‌ها و ادارات مستقل دولتی و مقامات مربوطه دیگر مستقیماً مکاتبه نموده اطلاعاتی را که برای مطالعات خود احتیاج دارد تحصیل نماید.


۷ـ شورای اقتصادی می‌تواند کمیسیونهای فروعی برای مطالعه امور مختلفه اقتصادی تشکیل داده و به وسیله کمیسیونهای مزبور از نظریات متخصصین و اشخاصی که نسبت به امور مربوطه به آن کمیسیون صلاحیت داشته باشند استفاده نماید و نیز شوری می ‌تواند در موارد مختلفه متناسب با هر موضوعی از رؤسا و اعضاء اطاقهای تجارت و رؤساء و اعضاء هیئت‌های مدیره شرکتها و بانکها و همچنین تجار و اشخاص مطلع دیگر در جلسات خود دعوت نموده و با آنها مشورت و تبادل ‌نظر نماید.


۸ ـ طرز تشکیل جلسات شورای اقتصادی و تشکیلات داخلی و مقررات مربوطه به جریان آن بموجب نظامنامه که برحسب پیشنهاد شورای مزبور به تصویب هیئت دولت خواهد رسید معین خواهد شد.