موافقتنامه منعقده فی‌مابین دولت شاهنشاهی ایران و دولت اردن هاشمی

تاریخ تصویب: ۱۳۵۳/۰۵/۲۲
تاریخ انتشار: ۱۳۵۳/۰۶/۱۰

‌نظر به این که دولت شاهنشاهی ایران و دولت اردن هاشمی علاقه‌مند به بسط و توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور می‌باشند دولتهای طرف‌ این قرارداد به شرح زیر موافقت کرده‌اند:

‌ماده ۱ – دولت شاهنشاهی ایران اعتباری معادل دویست میلیون ریال ایرانی در اختیار دولت اردن هاشمی قرار خواهد داد.


‌ماده ۲ – اعتبار فوق برای تأمین مالی فقط ۹۰ درصد ارزش (‌فوب) خرید کالاها و تولیدات ایرانی زیر مورد استفاده قرار خواهد گرفت:
‌الف – خریدهای عمومی دولت اردن هاشمی.
ب – خرید کالاهای تصحیح شده در فهرست پیوست این قرارداد توسط شرکتها و نمایندگی‌های دیگر اردنی.

‌ماده ۳ – هزینه بیمه و کرایه کالاهای تحویلی طبق این قرارداد، از محل اعتبار مندرج در ماده یک فوق تأمین نخواهد شد.

‌ماده ۴ – در هر مورد بخصوص، قرارداد این قبیل تحویل‌ها فی‌مابین واردکنندگان اردنی و صادرکنندگان ایرانی به ریال ایرانی منعقد خواهد شد.‌ این‌ قراردادها باید به تصویب دولت شاهنشاهی ایران رسیده و حداکثر تا آخر دسامبر ۱۹۷۵ منعقد گردد.
قراردادهای مذکور مشمول شرایط و مشخصات‌ مندرج در این موافقتنامه خواهد بود.

‌ماده ۵ – اعتبار مندرج در ماه یک فوق را می‌توان از تاریخ تنفیذ این قرارداد تا اتمام کلیه تحویل‌ها بر طبق شرایط و مشخصات قرارداد (‌های)‌ مربوطه مورد استفاده قرار داد. تاریخ صدور بارنامه مربوطه یا سایر مدارک حمل پیش‌بینی شده در قرارداد به عنوان تاریخ استفاده از اعتبار تلقی خواهد‌شد. هر قراردادی که منظور تأمین مالی بر اساس این موافقتنامه پذیرفته شود به این موافقتنامه مرجوع خواهد بود.

‌ماده ۶ – شرایط پرداخت هر یک از قراردادهای مجزا به شرح زیر خواهد بود:
‌الف – ۱۰ درصد ارزش فوب هر تحویل به وسیله واردکنندگان اردنی به ریال ایرانی از طریق اعتبارنامه غیر قابل برگشت نزدیک بانک ایرانی مجاز به نفع‌ صادرکننده ایرانی در قبال بارنامه یا سایر مدارک حمل که در قرارداد مربوط پیش‌بینی شده است پرداخت خواهد شد.
ب – ۹۰ درصد ارزش فوب کلیه خریدهای دولتی یا خریدهای خصوصی کالاهای ردیف الف فهرست پیوست این قرارداد در چهار قسط مساوی ۶‌ماهه‌ پرداخت خواهد شد و ۹۰ درصد ارزش فوب کالاهای ردیف ب همان فهرست در ۱۰ قسط ۶‌ماهه متساوی پرداخت خواهد شد. اولین قسط پس از‌گذشت ۶ ماه از تاریخ صدور اسناد حمل مربوط به تحویل مجزا و اقساط باقیمانده در فواصل ۶ ماه بعد از آن قابل پرداخت خواهد بود.

‌ماده ۷ – پرداخت ۹۰ درصد ارزش قراردادها که به اقساط می‌باشد و همچنین پرداخت بهره متعلق به آن به وسیله دولت اردن هاشمی در مورد هر‌ قرارداد مجزا، ضمانت خواهد شد. این ضمانت و همچنین بدهکاری دولت اردن خود به خود از محل مبالغ اصل و بهره پرداختی به صندوق مخصوص (‌که‌ بر اساس موافقتنامه مالی امضاء شده در ۱۶ دسامبر ۱۹۷۳ تأسیس شده) مستهلک خواهد شد.

‌ماده ۸ – نرخ بهره سالیانه مبالغ مورد استفاده بر اساس این موافقتنامه (۴) درصد خواهد بود احتساب بهره از تاریخ استفاده از اعتبار نسبت به‌باقیمانده معوقه مربوطه انجام خواهد گرفت مبالغ بهره‌ای که به این ترتیب محاسبه شده است در سررسید هر قسط پرداخت خواهد شد.

‌ماده ۹ – بانک مرکزی ایران در دفاتر خود یک حساب اعتباری به نام دولت اردن هاشمی برای هر قرارداد مجزا به منظور حفظ سوابق تحویل کالاها‌ طبق قراردادهای مربوطه باز خواهد کرد. بانک مرکزی اردن حساب متقابلی باز خواهد کرد.
‌حسابهای فوق به ریال ایرانی نگاهداری خواهد شد و نگاهداری حسابهای مذکور نزد بانکها از پرداخت هر گونه هزینه و مخارج بانکی معاف خواهد‌بود.

‌ماده ۱۰ – مبالغ پرداختی در تحویل‌های پیش‌بینی شده در ماده ۶ بند الف و همچنین مبالغ پرداختی به عنوان بازپرداخت اصل و پرداخت بهره طبق‌ ماده ۶ بند ب و ماده ۸ به صندوق مخصوص که طبق ماده ۶ موافقتنامه مالی تأسیس شده و در ماده ۷ این موافقتنامه به آن اشاره شده است ریخته‌خواهد شد. نرخ تبدیل پولهای دو کشور بر اساس نرخهای خرید دلار آمریکایی در بانک مرکزی ایران و بانک مرکزی اردن در روز تبدیل خواهد بود.

‌ماده ۱۱ – ارزش هر قرارداد مربوط به کالاهای مندرج در ردیف الف و ب فهرست پیوست این قرارداد که مدت بازپرداختی، معادل ۲ و ۵ سال دارد‌به ترتیب کمتر از ۱۰۰۰۰۰۰ و ۲۰۰۰۰۰۰ ریال ایرانی نخواهد بود.

‌ماده ۱۲ – هر نوع اختلافی که در نتیجه اجرای این موافقتنامه بروز نماید از طریق مذاکره بین طرفین قرارداد حل و فصل خواهد شد.


‌ماده ۱۳ – هر یک از طرفین قرارداد در عرض یک ماه پس از امضاء این موافقتنامه مبادرت به تعیین نمایندگی که اجرای این موافقتنامه به او ارجاع‌ شده است خواهد کرد. نمایندگان نمایندگی‌هایی که به این ترتیب تعیین شده‌اند با یکدیگر ملاقات خواهند کرد تا در مورد جریانات بانکی و سایر‌ موضوعات مربوط به اجرای مؤثر این قرارداد به توافق برسند.

‌این موافقتنامه در ۲ نسخه اصلی به زبان انگلیسی که هر دو نسخه صحیح و معتبر می‌باشند تهیه شده است.
‌عمان – یکشنبه ۱۶ دسامبر ۱۹۷۳
‌از طرف دولت شاهنشاهی ایران – از طرف دولت اردن هاشمی
‌حسنعلی مهران
‌معاون امور اقتصادی وزارت اقتصاد


‌ترجمه فهرست پیوست قرارداد
‌ردیف الف:
‌یخچال
‌آبگرمکن
‌بخاری
‌وسایل تهویه هوا
‌پروفیل آلومینیوم
‌ردیف ب:
– دیگ بخار (‌آب گرم و بخار) با ظرفیت تا ۱۵ تن در ساعت، ۱۰ تا ۱۵ آتمسفر
– مبدل حرارتی – ظرفیت ۲۰ تا ۵۰ تن، ۱۵۰ آتمسفر، تا ۴۰ میلیمتر
– مخزن تحت فشار – ظرفیت ۲۰ تا ۵۰ تن، ۱۵۰ آتمسفر، تا ۴۰ میلیمتر
‌ریخته‌گری فولادی
‌گلوله‌های فلزی
‌وسائل خاکبرداری
– جرثقیل سیار
– ماشین‌های انتقال
– بیل مکانیکی
– کنوایر
– خردکن
– غربال
‌قسمت بالابر
– کنوایر سیار
– ماشین آلات معدنی
– بالابر
– طاقه پل
– چرخ‌دنده
– مخزن
– ساختمانهای فولادی
‌لوازم کشاورزی، تیغه دیسک و لوازم خاکبرداری
‌شمش آلومینیوم، قلمه، آلیاژها و میله‌گرد
‌وسائل اداری
‌وسائل آشپزخانه
‌ماشین تراش
‌مته برقی
‌شکل‌دهنده
‌ماشین سایش
‌پمپ سنتری فیوژ
‌ریخته‌گری چدن خاکستری
‌کمپرسورهای سیار و ثابت
‌موتور دیزل تا ۶۰ اسب
‌موتور الکتریکی
‌مولدها
————————————————
*>>‌پاورقی: هر کالایی را که نام آن در ردیف الف و ب ذکر نشده است می‌توان پس از تصویب دولت شاهنشاهی ایران در یکی از دو ردیف قرار‌داد.<<


‌قرارداد فوق مشتمل بر یک مقدمه و سیزده ماده و یک فهرست پیوست آن در اجرای قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولتها و مؤسسات خارجی و‌ بین‌المللی پس از تصویب کمیسیون دارایی مجلس سنا در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۳.۵.۲۱، در جلسه روز سه‌شنبه بیست و دوم مردادماه یک هزار و‌ سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب کمیسیون دارایی مجلس شورای ملی رسیده است.

‌رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی