‌موافقتنامه اعطای وام و کمک بلاعوض بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری افغانستان

تاریخ تصویب: ۱۳۵۵/۰۳/۲۷
تاریخ انتشار: ۱۳۵۵/۰۴/۲۰

‌ماده واحده – به استناد قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولت‌ها و مؤسسات خارجی و بین‌المللی مصوب هفتم مرداد ماه ۱۳۵۳ کمیسیونهای‌ امور اقتصادی و دارایی مجلسین موافقتنامه اعطای وام و کمک بلاعوض منعقده در تاریخ ۷ ژانویه ۱۹۷۶ (۱۷ دی ماه ۱۳۵۴) بین دولت شاهنشاهی‌ ایران و دولت جمهوری افغانستان جمعاً به مبلغ ده میلیون و هشتصد و شصت و پنج هزار و شانزده (۱۰۸۶۵۰۱۶) دلار آمریکایی برای تأمین هزینه‌ خرید دویست (۲۰۰) دستگاه اتوبوس و هیجده (۱۸) دستگاه مینی‌بوس از ایران را که متن آن ضمیمه می‌باشد تصویب نمودند.

‌موافقتنامه فوق مشتمل بر یک ماده و متن موافقتنامه ضمیمه به استناد قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولتها و مؤسسات خارجی و بین‌المللی پس‌ از تصویب کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مجلس سنا در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵.۳.۱۵ در جلسه روز پنجشنبه بیست و هفتم خردادماه دو هزار‌ پانصد و سی و پنج شاهنشاهی به تصویب کمیسیون امور اقتصادی و دارایی مجلس شورای ملی رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی


موافقتنامه مالی

‌این موافقتنامه در تاریخ ۱۷ دی ماه ۱۳۵۴ (‌هفتم ژانویه ۱۹۷۶) بین دولت شاهنشاهی ایران که نمایندگی آن را سازمان سرمایه گذاری و کمکهای‌ اقتصادی و فنی ایران وزارت امور اقتصادی و دارایی، به عهده دارد (‌و از این پس “‌وام دهنده” نامیده می‌شود) از یک سو “‌دولت جمهوری افغانستان (‌که‌ از این پس “‌وام گیرنده” نامیده می‌شود) از سوی دیگر منعقد گردید.
‌نظر به اینکه برای تهیه ۲۰۰ واحد اتوبوس، ۱۸ واحد مینی‌بوس و قطعات یدکی مربوط و تحویل آنها به وام گیرنده، وام گیرنده با شرکت تولیدات‌ صنعتی ایران ناسیونال تهران، ایران (‌که از این پس “‌فروشنده” نامیده می‌شود) قراردادی (‌که از این پس “‌قرارداد” نامیده می‌شود) به مبلغ ده میلیون و‌ هشتصد و شصت و پنج هزار و شانزده (۱۰۸۶۵۰۱۶) دلار آمریکایی ارزش فوب (‌مرز ایران و افغانستان) که از این پس “‌مبلغ قرارداد” نامیده می‌شود)‌ منعقد نموده است.
‌نظر به اینکه، وام گیرنده از وام دهنده درخواست کمکی بلاعوض معادل پانزده درصد (۱۵%) مبلغ قرارداد و اعتباری معادل هشتاد و پنج درصد (۸۵%) مبلغ‌ قرارداد نموده است.
‌نظر به اینکه وام دهنده آماده است تا کمک بلاعوض و اعتبار مذکور را بر طبق مفاد و شرایط این موافقتنامه به وام گیرنده اعطاء نماید.
‌لذا با توجه به مراتب فوق و تعهدات متقابل مندرج در زیر، طرفین این موافقتنامه به شرح زیر موافقت می‌نمایند:

‌ماده اول – ظرف سی (۳۰) روز پس از تاریخ اجرای این موافقتنامه وام دهنده از طرف وام گیرنده پانزده درصد (۱۵%) مبلغ قرارداد را که بالغ بر یک‌ میلیون و ششصد و بیست و نه هزار و هفتصد و پنجاه و دو (۱.۶۲۹.۷۵۲) دلار آمریکایی میگردد‌ باید به عنوان پیش قسط به فروشنده پرداخت نماید. پیش قسط مزبور وقتی پرداخت گردیده به عنوان کمک بلاعوض به وام گیرنده تلقی خواهد شد.


‌ماده دوم – هشتاد و پنج درصد (۸۵%) مبلغ قرارداد که بالغ بر نه میلیون و دویست و سی و پنج هزار و دویست و شصت و چهار (۹.۲۳۵.۲۶۴) دلار‌ آمریکایی می‌گردد (‌و از این پس “‌اعتبار” نامیده می‌شود) باید توسط وام دهنده از طرف وام گیرنده به فروشنده پرداخت گردد. پرداخت مزبور در مقابل‌ گواهینامه‌ای خواهد بود که ظرف هفت (۷) روز اداری پس از تحویل فوب اتوبوسها و قطعات یدکی مذکور توسط وام گیرنده صادر شده و حاکی از این‌ باشد که اتوبوسها و لوازم یدکی مورد اشاره به نحو رضایت بخشی به وام گیرنده تحویل گردیده‌اند.


‌ماده سوم – اعتبار باید در ده (۱۰) قسط مساوی متوالی شش ماه توسط وام گیرنده به پول افغانی بازپرداخت گردد. اولین قسط، شش ماه پس از تاریخ‌ پرداخت هر یک از قسمتهای اعتبار و بقیه اقساط هر شش ماه یک بار پس از تاریخ اولین قسط، قابل پرداخت خواهد بود.


‌ماده چهارم – وام گیرنده نسبت به میزان بازپرداخت نشده اعتبار که مورد استفاده قرار گرفته و بازپرداخت نشده باقی مانده است بهره‌ای پرداخت خواهد‌ کرد پرداخت بهره فوق هر شش ماه یک بار بوده و از اولین تاریخ بازپرداخت موضوع هر قسمت آغاز خواهد شد و نرخ ثابت چهار درصد (۴%) در سال‌بر اساس تعداد واقعی روزها و به مأخذ هر سال ۳۶۵ روز محاسبه خواهد گردید. مبالغ مربوط به بهره به پول افغانی پرداخت خواهد شد.


‌ماده پنجم – مبالغی که جهت بازپرداخت اصل و پرداخت بهره بر اساس مواد سوم و چهارم این موافقتنامه پرداخت می‌شود باید به حساب ویژه‌ای واریز‌ گردد.
‌حساب ویژه مزبور ظرف سی (۳۰) روز پس از تاریخ این موافقتنامه در بانکی که وسیله وام گیرنده تعیین می‌گردد توسط وام دهنده و وام گیرنده مشترکاً‌ مفتوح خواهد شد. ظرف سی (۳۰) روز پس از تاریخ اجرای این موافقتنامه، وام دهنده و وام گیرنده هر یک نماینده مجاز خود را انتخاب کرده و مراتب‌ را کتباً به طرف دیگر اطلاع خواهد داد.
نمایندگان مذکور از این پس بنا به مورد “‌نماینده وام دهنده” یا “‌نماینده وام گیرنده” و مشترکاً “‌ نمایندگان” نامیده‌ خواهند شد.
‌بانک مذکور در فوق باید اعلامیه‌های بستانکار یا بدهکار مربوط به حساب ویژه را جداگانه به نماینده وام دهنده و نماینده وام گیرنده تحویل دهد.
‌نرخ تبدیل بین پول افغانی و دلار آمریکایی نرخ خرید رسمی دلار آمریکایی در افغانستان در تاریخ پرداخت به حساب ویژه خواهد بود.


‌ماده ششم – مبلغ حساب ویژه را می‌توان به صورت وام بدون بهره (‌وام، یا، وامها،) جهت تأمین اعتبار طرح‌های عمرانی وام گیرنده در افغانستان که‌ مورد توافق نمایندگان قرار گیرد مورد استفاده قرار داد مشروط بر اینکه در هر مورد نمایندگان موافقتنامه‌ای امضاء شده و در آن موافقتنامه طرح مربوط و‌ منظور از استفاده از وجوه و مبلغی که مورد استفاده قرار می‌گیرد مشخص شود. مبلغ کل اعتبار (‌تمام مبلغ اصل و بهره متعلقه در حساب ویژه) باید پس‌ از بیست (۲۰) سال از تاریخ اجرای این موافقتنامه به دلار آمریکایی به وام دهنده مسترد گردد.


‌ماده هفتم – این موافقتنامه زمانی قابل اجرا می‌گردد که:
‌الف – وام دهنده مدارک زیر را دریافت نموده باشد:
1 – نسخه‌ای از عین قرارداد که از نظر شکل و محتوی مورد قبول باشد.
2 – نام بانک مورد اشاره در ماده پنجم این موافقتنامه، و.
ب – اسناد مشروحه ذیل بین طرفین مبادله شده باشد:
1 – نام نمایندگان مورد اشاره در ماده پنجم این موافقتنامه و.
2 – اعلام تصویب موافقتنامه توسط مقامات مربوط طرفین این موافقتنامه.


‌ماده هشتم – هر گونه اختلاف ناشی از اجرای این موافقتنامه که حل و فصل آن در ظرف مدت معقولی بین وام گیرنده و وام دهنده میسر نشود سرانجام‌ برای تصمیم به “‌کمیسیون مشترک وزیران ایران و افغانستان برای همکاریهای اقتصادی و تجارتی” ارجاع خواهد شد.

این موافقتنامه در تاریخ ۱۷ دی‌ماه ۱۳۵۴ (۷ ژانویه ۱۹۷۶) در چهار نسخه، دو نسخه به زبان فارسی و دو نسخه به زبان انگلیسی امضاء و مبادله شد و هر چهار نسخه دارای اعتبار‌ یکسان خواهد بود در صورت بروز اختلاف یا اشکالی در مورد تفسیر و استنباط موافقتنامه وام متن انگلیسی معتبر خواهد بود.
‌از سوی دولت شاهنشاهی ایران – از سوی دولت جمهوری افغانستان
‌جمشید اشرفی – محمود زلمه غازی


‌موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و هشت ماده منضم به موافقتنامه اعطای وام کمک بلاعوض بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری‌ افغانستان می‌باشد.

‌رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی