ماده ۱ – به منظور تأمین بهداشت و رفاه اجتماعی و خدمات درمانی و توانبخشی و تأمین اجتماعی و تنظیم خانواده و امور جمعیت، همچنین انجام دادن سایر وظایفی که به موجب قوانین مربوط به عهده وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی گذاشته شده و نیز ایجاد نظام هماهنگ در اجرای خدمات مذکور از تاریخ تصویب این قانون وزارت بهداری و بهزیستی تشکیل میگردد.
ماده ۲ – کلیه وظایف و اختیارات و مسئولیتهای وزیر و وزارت رفاه اجتماعی و وزیر و وزارت بهداری با کارکنان و اعتبارات و دارایی و تعهدات آنها حسب مورد به وزیر و وزارت بهداری و بهزیستی محول و منتقل میشود.
انجام تکالیف و خدماتی که در زمینههای بهداشتی و بهزیستی به وسیله وزارتخانهها و سازمانها و شرکتهای دولتی دیگر اجراء میشود به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی و تصویب هیأت وزیران به عهده وزارت بهداری و بهزیستی محول میگردد. اختیارات و مسئولیتهایی که طبق قوانین و مقررات مربوط به عهده وزیر یا وزارت متبوع تشکیلات فوقالذکر محول بوده است حسب مورد به وزیر و وزارت بهداری و بهزیستی محول میشود.
نیروهای مسلح شاهنشاهی از شمول این ماده مستثنی میباشند.
ماده ۳ – وظایف اجرایی وزارت بهداری و بهزیستی در استانها و فرمانداریهای کل به عهده سازمانهای منطقهای بهداری و بهزیستی در استان یا و فرمانداریهای کل محول میگردد.
سازمانهای فوقالذکر وابسته به وزارت بهداری و بهزیستی بوده و مراکز استان و فرمانداری کل تشکیل خواهد شد. اساسنامه سازمانهای مذکور به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
تبصره – آییننامههای مالی و معاملاتی سازمانهای منطقهای مذکور که وسیله وزارتخانههای بهداری و بهزیستی و امور اقتصادی و دارایی تهیه میشود و آییننامه استخدامی که به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور میرسد پس از تأیید هیأت وزیران به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین خواهد رسید.
تا زمانی که این مقررات به تصویب نرسیده مقررات فعلی مالی و استخدامی سازمان تأمین اجتماعی قابل اجرا خواهد بود.
ماده ۴ – وزارت بهداری و بهزیستی عهدهدار امور مربوط به برنامهریزی و تعیین روش و ضوابط لازم و ایجاد هماهنگی و نظارت و ارزشیابی سازمانها و واحدهای وابسته و بررسی و تدوین بودجه آنها جهت پیشنهاد آن به سازمان برنامه و بودجه و انجام تحقیقات و مطالعات در سطح کشور خواهد بود. اجرای برنامههای خاص بهداشتی نیز تصویب هیأت وزیران به عهده وزارت بهداری و بهزیستی است.
ماده ۵ – وزارت بهداری و بهزیستی سازمان تفصیلی تشکیلات مرکزی خود را بر اساس تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری تهیه نموده و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به موقع اجرا میگذارد تا زمانی که تشکیلات مذکور به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی کشور نرسیده است تشکیلات و پستهای سازمانی مصوب وزارتخانههای بهداری و رفاه اجتماعی معتبر خواهد بود.
ماده ۶ – کلیه وظایف اجرایی همچنین کارکنان سازمان تأمین اجتماعی به استثنای کارمندانی که مورد نیاز صندوق موضوع ماده ۱۰ این قانون میباشند به سازمانهای منطقهای بهداری و بهزیستی استانها و فرمانداریهای کل منتقل میگردند. تعهدات و دیون و مطالبات و دارایی سازمان مذکور بهصندوق تأمین اجتماعی موضوع ماده ۱۰ این قانون منتقل میگردد.
ماده ۷ – کلیه کارکنان و دارایی و اعتبارات و تعهدات سازمان تأمین خدمات درمانی و سازمانهای تأمین خدمات رفاهی و انجمن توانبخشی به وزارت بهداری و بهزیستی منتقل میشوند تا به تشخیص وزیر بهداری و بهزیستی حسب مورد به سازمان منطقهای منتقل و واگذاری گردند.
ماده ۸ – قوانین و مقررات مربوط به سازمانها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ همچنین قوانین و مقررات مربوط به سازمان تأمین اجتماعی با رعایت تبصره ماده ۳ به قوت خود باقی خواهد بود.
وزیر بهداری و بهزیستی میتواند وظایف اجرایی سازمانهای مذکور را حسب مورد به سازمانهای منطقهای بهداری و بهزیستی استانها و فرمانداریهای کل واگذار نماید.
تبصره – وظایف اجرایی انجمن توانبخشی در استان مرکزی مستقیماً زیر نظر وزیر بهداری و بهزیستی انجام خواهد شد.
ماده ۹ – شورای عالی تأمین اجتماعی و حدود وظایف و اختیارات آن و ترتیب انتخاب اعضاء و تشکیل جلسات آن به نحوی است که در قانون تأمین اجتماعی ذکر شده است.
ماده ۱۰ – به منظور تمرکز وجوه موضوع حق بیمه مشمولین قانون تأمین اجتماعی و سایر وجوه و درآمدها و داراییها و دیون و تعهدات و سرمایهگذاری از محل ذخایر تأمین اجتماعی و انجام دادن تعهدات قانونی سازمان تأمین اجتماعی صندوقی به نام صندوق تأمین اجتماعی تشکیل میشود صندوق مزبور دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و طبق مقررات مالی و استخدامی مذکور در تبصره ماده ۳ این قانون بر اساس مدیریت سه جانبه برابر اساسنامهای که به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی میرسد اداره میشود. تا زمانی که اساسنامه صندوق تأمین اجتماعی بهتصویب نرسیده است تشکیلات و مقررات سازمان تأمین اجتماعی معتبر خواهد بود.
ماده ۱۱ – از تاریخ تصویب این قانون، قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کار افتادگی و فوت ملغی است و کلیه مشمولین قانون مذکور مشمول قانون و مقررات تأمین اجتماعی خواهند بود.
تبصره ۱ – صندوقهایی که طبق ماده ۴ قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و ازکارافتادگی و فوت تشکیل شده است با اعلام وزارت بهداری و بهزیستی با کلیه کارکنان و دارایی و تعهدات به صندوق تأمین اجتماعی منتقل میشوند صندوقهای حمایت شرکتهای دولتی و مؤسسات دولتی مستثنی شده از قانون استخدام کشوری نیز به استثنای کارکنان آنها مشمول حکم تبصره میباشند.
تبصره ۲ – هر یک از صندوقهای حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و ازکارافتادگی و فوت که قادر به بهرهبرداری از منابع مالی صندوق باشند و یا مؤسسه مربوط کسر درآمد احتمالی آن صندوق را در بودجه خود تأمین و تضمین نموده و از بودجه دولت کمکی دریافت نمیکنند با تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی میتواند به طور جداگانه بر اساس مدیریت سه جانبه طبق اساسنامهای به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی میرسد اداره شوند ولی مشمولین قانون مزبور از نظر مقررات بازنشستگی و ازکارافتادگی و فوت تابع قانون تأمین اجتماعی خواهند بود.
تبصره ۳ –
[قانون الغاء تبصره ۳ ماده ۱۱ قانون تشکیل وزارت بهداری (بهزیستی) مصوب سال ۱۳۵۵]
[حق بیمه مشمولین قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کار افتادگی و فوت از نظر بازنشستگی و ازکارافتادگی و فوت و حق سرانه درمان آنان طبق مقررات فعلی پرداخت خواهد شد.]
تبصره ۴ – نحوه تطبیق وضع کارمندان مشمول قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و ازکارافتادگی و فوت که تابع قانون تأمین اجتماعی میشوند طبق آییننامهای خواهد بود که به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی به تصویب شورای عالی تأمین اجتماعی میرسد.
ماده ۱۲ – از تاریخ تشکیل سازمانهای منطقهای بهداری و بهزیستی در هر استان و فرمانداری کل انجمنهای بهداری شهرستانهای تابع آن استان یا فرمانداری کل منحل و کلیه اموال و دارایی و تعهدات و اعتبارات و کارکنان آنها به سازمانهای مذکور منتقل میشوند.
ماده ۱۳ – کارکنان سازمانها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ و تبصره ۱ و ۲ ماده ۱۱ و مواد ۱۲ و ۱۵ این قانون در صورتی که مشمول قانون استخدام کشوری نباشند مشمول انجام مقررات استخدام و بازنشستگی موضوع تبصره ماده ۳ این قانون خواهند بود و در مورد کارکنان وزارت بهداری و بهزیستی مشمول قانون استخدام کشوری که به دستور وزیر بهداری و بهزیستی در سازمانهای منطقهای بهداری و بهزیستی استانها یا فرمانداریهای کلخدمت خواهند کرد تا زمانی که در خدمت این سازمانها باشند طبق ماده ۱۴۴ قانون استخدام کشوری با آنها رفتار خواهد شد.
تبصره ۱ – مستخدمین رسمی مشمول قانون استخدام کشوری که به ترتیب مقرر در این ماده به سازمان منطقهای بهداری و بهزیستی منتقلمیشوند از لحاظ تعیین گروه قطعی و اجرای ماده ۳۰ قانون مذکور درباره آنان تابع طرح طبقهبندی مشاغلی خواهند بود که به پیشنهاد وزارت بهداری و بهزیستی به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور میرسد و احکام گروه قطعی آنان پس از رسیدگی در کمیسیونی مرکب از نمایندگان وزارت بهداری و بهزیستی و سازمان امور اداری و استخدامی کشور و نماینده سازمان برنامه و بودجه صادر میشود و بر اساس قانون استخدام کشوری از ارتقاء و ترفیعات بعدی نیز بهرهمند میشوند.
تبصره ۲ – تا زمانی که مقررات استخدامی موضوع تبصره ماده ۳ این قانون به تصویب نرسیده است مستخدمین سازمانها و مؤسسات مذکور در ماده ۷ و تبصره ۱ و ۲ ماده ۱۱ و مواد ۱۲ و ۱۵ این قانون که مشمول قانون استخدام کشوری نیستند مشمول مقررات استخدامی فعلی خواهند بود.
ماده ۱۴ – وزارت بهداری و بهزیستی مکلف است بودجههای سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی وزارت بهداری و وزارت رفاه اجتماعی و سازمانهای وابسته بر اساس اعتبارات بودجههای مصوب تأیید سازمان برنامه و بودجه تنظیم و به مورد اجراء بگذارد. تا زمانی که این تلفیق صورت نگرفته اعتبارات مصوب وزارت خانههای مذکور و سازمانهای وابسته برابر مقررات مربوط به مصرف خواهد رسید.
ماده ۱۵ – کانونهای کارآموزی منحل میگردد و کلیه وظایف و منابع درآمد و دارایی و دیون و مطالبات و تعهدات و کارکنان آنها همچنین دارایی منابع درآمد و کارکنان واحدهایی که تحت عناوین اردوی کار و نوانخانه وجود دارد به تشخیص وزیر بهداری و بهزیستی به سازمانهای منطقهای بهداری و بهزیستی استانها یا فرمانداریهای کل مربوط منتقل میشوند امور کانونهای موجود تا تشکیل سازمانهای مذکور طبق ضوابط و مقررات کنونی اداره خواهد شد.
ماده ۱۶ – وزارت بهداری و بهزیستی به منظور انجام دادن تحقیقات و آموزش مسائل بهداشتی و بهزیستی بر اساس قانون هیأتهای امنای مؤسسات عالی علمی دولتی مؤسسهای به نام “مؤسسه آموزش و مطالعات بهداشتی و بهزیستی” وابسته به وزارت بهداری و بهزیستی تشکیل خواهد داد.
ماده ۱۷ – وزارت بهداری و بهزیستی به منظور گسترش و نوسازی تأسیسات و تجهیزات بهداشتی و بهزیستی مؤسسهای به نام “گسترش تأسیسات و تجهیزات بهداشتی و بهزیستی” طبق اساسنامهای که به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین خواهد رسید تشکیل میدهد، آییننامه استخدامی مؤسسه مزبور از طرف وزارت بهداری و بهزیستی پیشنهاد و پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور به تصویب کمیسیونهای مربوط مجلسین خواهد رسید.
ماده ۱۸ – تا زمانی که سازمانهای موضوع این قانون تشکیل نشده است وزارت بهداری و بهزیستی وظایف مربوط را طبق مقررات فعلی انجام خواهد داد.
ماده ۱۹ – از تاریخ تصویب این قانون، کلیه قوانینی که با این قانون مغایر باشد ملغی خواهد شد.
قانون فوق مشتمل بر نوزده ماده و هشت تبصره پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه روز پنجشنبه ۱۰ تیر ماه ۲۵۳۵ در جلسه فوقالعاده روز چهارشنبه شانزدهم تیر ماه دو هزار و پانصد و سی و پنج شاهنشاهی به تصویب مجلس سنا رسید.
رییس مجلس سنا – جعفر شریفامامی