‌آیین‌نامه واگذاری واحدهای مسکونی به افراد

تاریخ تصویب: ۱۳۵۸/۰۸/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۵۸/۰۸/۰۵
شماره ثبت: 53934 -  ۱۳۵۸/۸/۲۲

‌هیأت وزیران دولت موقت جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۱۳۵۸/۸/۵ بنا به پیشنهاد شماره ۱.۵۸۴۹ مورخ ۵۸.۶.۵ وزارت مسکن و‌ شهرسازی آیین‌نامه واگذاری واحدهای مسکونی به افراد که از محل طرح‌های عمرانی یا سایر اعتبارات دولت توسط وزارت مسکن و شهرسازی یا‌ مؤسسات وابسته به آن احداث می‌گردد را به شرح زیر تصویب نمودند:


‌الف – شرایط و مقررات مربوط به متقاضیان واحدهای مسکونی

‌ماده ۱ – متقاضی باید ساکن و شاغل در شهری باشد که واحد مسکونی در آن احداث شده است.


‌ماده ۲ – متقاضی باید متأهل یا عهده‌دار سرپرستی فرزند یا کفالت پدر یا مادر خود باشد مگر این که در شهر مورد نظر متقاضیان واجد این شرایط به‌ تعداد کافی موجود نباشد.


‌ماده ۳ – متقاضی یا افراد تحت تکفل وی در شهرهای کشور دارای واحد مسکونی نباشند.

تبصره: چنانچه در شهر مورد نظر متقاضیان واحدهای مسکونی به تعداد کافی موجود نباشد تقاضای افرادی که واجد شرایط مندرج در ماده ۳‌ نباشد پذیرفته خواهد شد.


‌ماده ۴ – متقاضی قبلاً از وام مسکن یا خانه یا اراضی دولتی به صورت واگذاری و یا خانه‌های شرکتهای تعاونی مسکن استفاده نکرده باشد ساکنین‌ واحدهای مسکونی سازمانی مشمول این ممنوعیت نخواهند بود و در صورت واگذاری واحدهای مسکونی باید فوراً نسبت به تخلیه و تحویل‌ واحدهای اقدام نمایند.

‌تبصره: در صورتی که متقاضی قبلاً وام مسکن اخذ نموده ولی به عللی نتوانسته باشد از وام استفاده نماید و وام را ظرف مدت ۶ ماه مسترد داشته‌ باشد از نظر این آیین‌نامه وام مسکن محسوب نمی‌گردد.


‌ماده ۵ – متقاضی باید قادر به پرداخت پیش قسط مقرر باشد.

‌تبصره: در صورتی که متقاضی به تنهایی قادر به پرداخت اقساط ماهیانه نباشد و همسرش با توجه به درآمدی که دارد تعهد پرداخت قسمتی از‌ اقساط را بنماید می‌توانند مشترکاً تقاضای یک واحد مسکونی بنمایند.


‌ماده ۶ – متقاضی باید از واحدهای مسکونی فقط برای سکونت خود و عائله تحت تکفل استفاده نماید.


ب – نحوه واگذاری واحدهای مسکونی

‌ماده ۷ – از مجموع واحدهای مسکونی احداث شده با توجه به مقتضیات هر استان سهمیه‌ای برای کارمندان ادارات و مؤسسات و سازمانهای‌ دولتی یا وابسته به آن به عنوان سهمیه بخش عمومی و سهمیه‌ای برای سایر افراد شاغل در بخش خصوصی توسط کمیته‌ای به ریاست استاندار و‌ عضویت نماینده آب و برق منطقه – وزارت آموزش و پرورش – بهداری و بهزیستی – دادستان استان و یک نفر به انتخاب استاندار و همچنین مدیر کل‌مسکن و شهرسازی استان که دبیری کمیته را نیز به عهده خواهد داشت تعیین می‌شود.
میزان سهمیه بخش عمومی در هر مورد با توجه به احتیاجات‌اعلام شده به وسیله سازمانهای دولتی در هر استان و بقیه به صورت آزاد به ساکنین شاغل در بخش خصوصی استان عرضه خواهد شد. در تهران میزان‌ سهمیه بخش خصوصی و عمومی توسط وزارت مسکن و شهرسازی تعیین می‌گردد.


‌ماده ۸ – قیمت، تاریخ واگذاری، تعداد واحدهای مسکونی و شماره حساب بانکی در هر مورد وسیله وزارت مسکن و شهرسازی برای اطلاع عموم‌ آگهی خواهد شد.


‌ماده ۹ – متقاضیان باید تقاضاهای خود را به انضمام فیش بانکی پرداخت ۵% بهای واحد مسکونی در تهران به دفتر امور اجتماعی و نوسازی‌ وزارت مسکن و شهرسازی و در استانها به ادارات کل مسکن و شهرسازی تسلیم و رسید دریافت دراند.


ماده ۱۰ – تقاضاهای رسیده وسیله وزارت مسکن و شهرسازی رسیدگی و در استانها نتیجه در کمیته موضوع ماده ۷ بررسی می‌شود.


‌ماده ۱۱ – در صورتی که تعداد متقاضیان واجد شرایط بیش از تعداد واحدهای مسکونی باشد واگذاری از طریق قرعه انجام خواهد شد در این‌ صورت تاریخ انجام قرعه‌کشی برای اطلاع عموم آگهی می‌شود. شرکت متقاضیان در مراسم قرعه‌کشی آزاد است.

‌تبصره ۱ – مراسم قرعه‌کشی وسیله وزارت مسکن و شهرسازی و در تهران با نظارت نمایندگان وزارت مذکور و نمایندگان دادستان و در استانها با‌ نظارت کمیته موضوع ماده ۷ صورت می‌گیرد.

تبصره ۲ – در صورتی که متقاضی واجد شرایط نبوده و یا قرعه به وی اصابت ننماید ۵% پرداختی بدون احتساب بهره به وی مسترد می‌شود. ولی‌ در صورت تعلق واحد مسکونی به متقاضی مبلغ مزبور بابت قسمتی از پیش قسط محسوب خواهد شد.
ج – نحوه تعیین قیمت واحدهای مسکونی و شرایط پرداخت


‌ماده ۱۲ – قیمت واحدهای مسکونی توسط وزارت مسکن و شهرسازی بر اساس کلیه هزینه‌های انجام شده برای ایجاد ساختمان، تعرفه انشعاب‌ آب و برق، هزینه‌های آماده‌سازی زمین مطالعات فنی و نظارت، تسطیح، لوله‌کشی، کابل‌کشی، جدول‌بندی و آسفالت و همچنین بهای زمین در صورتی‌ که زمین اجاره‌ای نباشد تعیین می‌گردد.


‌ماده ۱۳ – شرایط واگذاری واحدهای مسکونی طبق ضوابطی خواهد بود که به تصویب وزیر مسکن و شهرسازی برسد.


‌د – شرایط و مقررات مربوط به انتقال

‌ماده ۱۴ – واحد مسکونی برای مدت ۵ سال به منظور استفاده در اختیار متقاضی گذارده می‌شود استفاده‌کننده از تاریخ تنظیم قرارداد تا پایان مدت‌ مذکور حق انتقال و واگذاری واحد مسکونی را تحت هیچ یک از عناوین حقوقی ندارد. پس از پایان مدت ۵ سال در صورتی که استفاده کننده کلیه‌ شرایط و مقررات مندرج در این آیین‌نامه را رعایت کرده باشد واحد مسکونی به وی منتقل می‌شود استفاده کننده باید هر ماهه مبلغی معادل اقساط‌ماهانه واحد مسکونی به عنوان حق استفاده پرداخت نماید که در صورت انتقال واحد مسکونی به استفاده کننده این وجوه بابت اقساط منظور و‌ محسوب خواهد شد.

‌تبصره: هر گاه استفاده کننده در استخدام دولت و یا مؤسسات وابسته به دولت یا مؤسسات عمومی باشد و در خلال مدت ۵ سال از تاریخ واگذاری‌ واحد مسکونی به محل دیگری منتقل شود در استانها می‌تواند با موافقت کمیته موضوع ماده ۷ و در تهران با موافقت وزارت مسکن و شهرسازی واحد‌ مسکونی را به اجاره دهد.


‌ماده ۱۵ – در صورتی که زمین واحدهای مسکونی اجاره‌ای باشد انتقال واحدهای مسکونی فقط شامل اعیانی بوده و عرصه به صورت اجازه واگذار‌ خواهد شد. مدت و میزان اجاره‌بهای عرصه از طرف وزارت مسکن و شهرسازی اعلام می‌گردد و اجاره‌بها ماهانه پرداخت می‌شود.


‌ماده ۱۶ – از تاریخ تنظیم قرارداد واگذاری تا ۵ سال چنانچه ثابت شود که استفاده‌کننده حائز شرایط مندرج در این آیین‌نامه نبوده و یا برخلاف‌ مقررات این آیین‌نامه عمل کرده است وزارت مسکن و شهرسازی مکلف به فسخ قرارداد و تصرف واحد مسکونی از طریق صدور اجرائیه می‌باشد. در‌ این صورت مبالغ پرداختی بابت حق استفاده قابل استرداد نبوده و فقط پیش پرداخت بودن احتساب بهره به استفاده کننده مسترد می‌شود و چنانچه‌ استفاده کننده در تأدیه اقساط تأخیر کرده باشد اقساط معوقه از پیش پرداخت کسر خواهد شد.

‌تبصره: واحدهای مسکونی که به ترتیب فوق از متقاضیان باز پس گرفته می‌شود طبق مقررات این آیین‌نامه به افراد واجد شرایط دیگر واگذار خواهد‌ شد.

‌نخست‌وزیر – مهندس مهدی بازرگان