شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۱۳۵۹/۱/۶ بنا به پیشنهاد شماره ۶۷۷۸۰ مورخ ۵۸.۱۲.۲۰ وزارت امور اقتصادی و دارایی تصویب نمودند که به منظور هماهنگی و نظارت بر همکاریهای اقتصادی و مالی کشور با دولتها، مؤسسات، شرکتها و بانکهای خارجی و سازمانهای بینالمللی شورایی مرکب از معاونان وزارتخانهها و سازمانهای مندرج در بند ب زیر در وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل گردد.
الف – عنوان شورا
عنوان شورا از این قرار است:
“شورای هماهنگی و نظارت بر همکارهای اقتصادی و مالی بینالمللی”
ب – ترکیب شورا
1 – ریاست شورا: ریاست شورا با وزیر امور اقتصادی و دارایی میباشد.
2 – اعضاء شورا: اعضاء شورا عبارتند از:
– معاون امور سرمایهگذاری و کمکهای خارجی وزارت امور اقتصادی و دارایی
– وزیر امور خارجه یا نماینده او
– وزیر بازرگانی یا نماینده او
– وزیر صنایع و معادن یا نماینده او
– وزیر نفت یا نماینده او
– رئیس بانک مرکزی ایران یا نماینده او
– وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه یا نماینده او
– وزیر دفاع ملی یا نماینده او
در غیاب ریاست شورا معاون امور سرمایهگذاری و کمکهای خارجی وزارت امور اقتصادی و دارایی اداره جلسه شورا را به عهده خواهد داشت.
شورا میتواند عنداللزوم از سایر وزارتخانهها و سازمانها دعوت نماید که نماینده یا نمایندگان خود را برای شرکت در جلسات شورا معرفی نمایند.
ج – دبیر شورا
دبیر شورا توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی از بین مدیران سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران تعیین خواهد شد.
د – دبیرخانه شورا
شورا دارای دبیرخانهای خواهد بود که از نظر سازمانی جزو تشکیلات سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران میباشد.
سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران تسهیلات لازم را جهت اجرای وظایف شورا فراهم نموده و برای این منظور اعتبارات مورد نیاز را در بودجه سازمان منظور مینماید.
ح – وظایف شورا
1 – بررسی آخرین تحولات مربوط به همکاریهای اقتصادی و مالی ایران با کشورها و مؤسسات خارجی و سازمانهای بینالمللی و ارائه پیشنهادها و خطمشیهای لازم در چارچوب سیاست خارجی دولت.
2 – بررسی و اظهار نظر در مورد پیشنهادها و مسائل مربوط به همکارهای اقتصادی و مالی که از طرف دولتها و مؤسسات خارجی و سازمانهای بینالمللی رأساً یا از طریق وزارتخانهها و سازمانهای ایران به شورا ارجاع میگردد.
3 – ارائه طریق و خطمشیهای لازم برای هیأتهای نمایندگی ایران در کمیسیونهای اقتصادی بین ایران و کشورهای مختلف و کنفرانسهای اقتصادی و بینالمللی و منطقهای با توجه با سیاست کلی دولت و همچنین نیاز و امکانات سازمانهای اجرایی ذیربط.
4 – ارائه پیشنهاد به دولت در مورد سیاستها و برنامههای مربوط به روابط و مناسبات اقتصادی، مالی و بازرگانی ایران با کشورهای خارجی و سازمانهای بینالمللی و منطقهای.
5 – بررسی و اطهار نظر و ارائه پیشنهادهای لازم در مورد پیشنویس آییننامهها، مقررات، تصویبنامهها و لوایح پیشنهادی در مورد انجام معاملات خارجی
6 – بررسی و اظهار نظر نسبت به نحوه انجام معاملات خارجی و قراردادهای مربوط و پیشنهاد جلوگیری از انعقاد قراردادهایی که منطبق بر موازین قانونی و مقررات مربوط نمیباشد.
7 – بررسی و اظهار نظر و ارائه پیشنهادهای لازم در مورد مفاد و شرایط قراردادها و موافقتنامههای مربوط به سرمایهگذاریهای خارجی ایران (اعم ازسرمایهگذاریهای مؤسسات خارجی در ایران و یا سرمایهگذاریهای ایران در خارج).
8 – ایجاد تسهیلات لازم، از طریق سازمانهای مربوط در چارچوب قوانین و مقررات کشور برای مؤسسات سرمایهگذاری خارجی که با اجازه دولت برای شرکت در فعالیتهای تولیدی و اقتصادی و عمرانی کشور مبادرت به وارد کردن سرمایه و ماشینآلات و یا عرضه خدمات تخصصی خود مینمایند.
9 – تهیه و تدوین ضوابط و شرایط قراردادهای خرید و فروش کالاها و خدمات
10 – بررسی دیون و مطالبات و تعهدات مالی خارجی کشور و ارائه پیشنهادهای لازم به منظور رفع مشکلات مربوط.
11 – بررسی مناسبات اقتصادی و مالی ایران با خارج و ارائه پیشنهادهای لازم به مراجع مربوط در مورد چگونگی ادامه این مناسبات و یا در صورت لزوم تجدید نظر در آنها.
12 – شورا پیشنهادهای قطعی خود را جهت اتخاذ تصمیم از طریق وزارت امور اقتصادی و دارایی به دولت ارائه مینماید و در صورت تصویب پیشنهادهای مذکور اقدامات لازم را جهت اجرای تصمیمات متخذه به عمل خواهد آورد.
وزارتخانهها و سازمانهای دولتی مکلفند همکارهای لازم را با شورا به عمل آورده و در صورت لزوم اسناد و مدارک و گزارشهای لازم را در اختیار شورا قرار دهند و همچنین تصمیمات متخذه در شورا را در مواردی که به وظائف آنها مربوط است به موقع اجرا گذارند و نیز پیشنهادها و یا درخواستهایی را که در زمینه مناسبات مالی و اقتصادی از دولتها و مؤسسات خارجی دریافت مینمایند برای بررسی و اظهار نظر و اتخاذ تصمیم به شورا ارجاع نمایند.