هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۵۹/۱۱/۲۵ بنا به پیشنهاد شماره ۱۱۱۸۸ش مورخ ۱۳۵۹/۱۰/۹ شورای عالی قضایی و به استناد تبصره ۱ ذیل ماده یک لایحه قانونی تشکیل پلیس قضایی آییننامه طرز انتخاب و استخدام پلیس قضایی را مشتمل بر ۲۹ ماده و ۵ تبصره به شرح زیر تصویب نمودند:
فصل اول: استخدام
ماده یک – [اصلاحی ۱۳۶۰/۷/۴]
به منظور تشکیل یا تکمیل کادر پلیس قضایی دادگستری جمهوری اسلامی با شرایط که ذیلاً مقرر میشود، افراد واجد صلاحیت را استخدام مینماید.
[به منظور تشکیل یا تکمیل کادر پلیس قضایی دادگستری جمهوری اسلامی با شرایط که ذیلاً مقرر میشود، (هر سال حداکثر در دو نوبت) افراد واجد صلاحیت را استخدام مینماید.]
الف: تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران.
ب: متدین به دین اسلام و تعهد عملی به آن و وفادار به نظام جمهوری اسلامی.
ج: داشتن توانایی انجام کار برابر شرایط پلیس قضایی و صحت مزاج به تشخیص پزشکانی
که اداره کارگزینی پلیس قضایی معرفی میکند.
د: داشتن حداقل ۲۰ سال تمام.
ه: [اصلاحی ۱۳۶۰/۷/۴]
انجام خدمت زیر پرچم یا معافیت برای مشاغل اداری.
و: نداشتن پیشینه کیفری مؤثر و عدم معروفیت به فساد اخلاق و عدم اعتیاد به مواد مخدر.
ز: التزام به انجام فرائض دینی و ترک مناهی.
ح: موفقیت در آزمون ورودی مشتمل بر مواد زیر:
1 – انشاء فارسی، ۲ – املاء فارسی، ۳- خوانانویسی، ۴ – درستخوانی، ۵ – آزمایش هوش، ۶ -مصاحبه.
ط: موفقیت در مسابقات ورودی بر حسب مورد که ترتیب آن را شورای عالی قضایی یا هیأت منتخب این شورا معین خواهد کرد.
ماده ۲ – کارگزاران پلیس قضایی اعم از قضایی و مسلح پس از موفقیت در امتحانات ورودی و انجام کارآموزی به مدت مصرح در دستورالعمل نحوه کارآموزی موظف به گذراندن یک دوره آزمایش به مدت دو سال میباشند. در صورتی که در دوره آزمایشی صالح برای ابقاء در خدمت پلیس قضایی تشخیص داده نشوند از خدمت برکنار میشوند و دادگستری جمهوری اسلامی ایران در قبال آنان هیچگونه تعهدی نخواهد داشت.
مدت کارآموزی و خدمت آزمایشی کسانی که پس از طی دوره آزمایشی در اعداد مستخدمین دائم پلیس قضایی محسوب میشوند به طور کلی جزء سابقه آنان منظور خواهد شد.
ماده ۳ – اداره کل کارگزینی و دفتر تشکیلات دادگستری جمهوری اسلامی ایران همه ساله با توجه به احتیاج و اعلام پلیس قضایی تعداد مورد نیاز پلیس قضایی را به طرق مقتضی از قبیل اعلام در جراید کثیرالانتشار به اطلاع متقاضیان میرساند. مصاحبه و انتخاب نهایی داوطلبان با هیأتی است که توسط شورای عالی قضایی معین میشود.
این هیأت نوع و نحوه انجام مسابقات و آزمایشات استخدامی را تعیین خواهد کرد.
فصل دوم: طرز انتخاب
ماده ۴ – هیأت منتخب از طرف شورای عالی قضایی از بین ضابطین دادگستری که داوطلب خدمت در پلیس قضایی باشند، افرادی را که مناسب تشخیص میدهند از طریق دادستان کل کشور به شورای عالی قضایی معرفی مینمایند و پس از تصویب شورای مذکور از سازمانهای ذیربط در خواست میشود که افراد مورد نیاز را به عنوان مأمور خدمت در اختیار دادگستری جمهوری اسلامی قرار دهند و باید آنجا منتقل کنند و در صورتی که بنا بهتشخیص پلیس قضایی شایستگی و شرایط خدمت در پلیس قضایی را داشته باشند از مقررات این آییننامه استفاده خواهند کرد.
ماده ۵ – در صورتی که افراد مندرج در ماده ۶ برای ادامه کار در پلیس – قضایی مناسب تشخیص داده نشوند گزارش امر توسط دادستانهای عموم یا رؤسای پلیس مسئول بر حسب مورد به اطلاع رییس کل پلیس قضایی یا دادستان کل خواهد رسید و در صورت تصویب شورای عالی قضایی نسبت به اعاده شخص یا اشخاص مورد نظر به سازمان اولیه محل خدمتش اقدام خواهد شد.
تبصره یک – در نقاطی که دادسرای عمومی تشکیل نشده است وظائف مربوط به دادستانهای عمومی به عهده دادستان شهرستان است.
ماده ۶ – رؤسای پلیس قضایی و دادستانهای عمومی در صورت لزوم میتوانند جهت آموزش اعضاء پلیس قضایی جلسات توجیهی ماهانه ترتیب داده و گزارش آن را بر حسب مورد به رییس کل پلیس قضایی یا دادستان کل اعلام دارند.
فصل سوم: حقوق و ترفیعات
ماده ۷ – حقوق و حق ارشدیت افراد پلیس قضایی و کارگزاران این آییننامه به شرح جدول ذیل است:
>جدول:
تبصره – شرایط احراز هر شغل و شرح وظائف شاغل برابر طرحی است که به تصویب شورای عالی قضایی خواهد رسید. هر موقع که تغییر در این طرح و شرح وظائف ضروری باشد شورای عالی قضایی با کسب نظر دفتر تشکیلات دادگستری جمهوری اسلامی نسبت به اصلاح آن اقدام خواهد کرد.
ماده ۸ – حق ارشدیت سالانه در حالت اشتغال و در صورت رضایتبخش بودن خدمت شاغل به آنان داده خواهد شد و در صورتی که بنا به تشخیص دادستانهای عمومی و یا رییس پلیس مسئول بر حسب مورد و تأیید رییس کل پلیس قضایی و تأیید دادستان کل، خدمت شاغل در آن سال رضایتبخش نباشد به پیشنهاد و تأیید مقامات مذکور شاغل حداکثر تا پنج سال از حق ارشدیت سال مورد نظر محروم خواهد شد.
تبصره ۱ – حالت اشتغال برای کسب حق ارشدیت انجام وظیفه برابر (۳).(۲) یک سال تمام هجری شمسی است و شامل مرخصیهای استحقاقی و استعلاجی شاغل نخواهد بود.
ماده ۹ – ضریب جدول ماده ۷ برابر آخرین ضریب مصوب ماده ۳۳ قانون استخدام کشوری تعیین میشود.
ماده ۱۰ – حقوق رییس کل پلیس قضایی با توجه به جدول ماد ۷۰ عدد ۹۰۰ – تعیین میشود.
ماده ۱۱ – مدت خدمت زیر پرچم جز مدت ارشدیت محسوب و حقوق ناشی از آن پرداخت خواهد شد.
ماده ۱۲ – فوقالعاده شغل رییس کل پلیس قضایی و افسران و افراد پلیس – قضایی بنا به تشخیص دادستان کل کشور یا هیأتی که از طرف ایشان تعیین میشود بین ۴۰ تا ۹۰ درصد حقوق شاغل و حق ارشدیت شاغل میباشد. پرداخت فوقالعاده شغل به شاغل تا زمانی است که شاغل در آن سمت انجام وظیفه نماید.
ماده ۱۳ – بابت صعوبت کار افراد پلیس قضایی و داد ؟؟ به تشخیص مقامات ماده ۱۲ بین ۲۰ تا ۴۰ درصد فوقالعاده شغل شاغل تعیین و پرداخت میگردد. این پرداخت منوط به تصدی یکی از مشاغل بالا است و فقط در حالت اشتغالت کامل باید پرداخت شود و به زمان مرخصیها و سایر حالتهای استخدامی تعلق نخواهد گرفت.
ماده ۱۴ – حقوق و مزایای دادپیکها بر حسب مورد معادل حقوق و مزایای دادپاسهای مشابه تعین و پرداخت میشود.
تبصره یک – حقوق و فوقالعاده شغل دادورزها بر حسب مورد معادل حقوق و فوقالعاده شغل دادبانهای مشابه تعیین و پرداخت میشود.
ماده ۱۵ – تا زمانی که فرد واجد شرایط برای تصدی پستهای پلیس قضایی نباد دادستان کشور میتواند به طور موقت شخص یا اشخاصی را که صلاحیت لازم را داشته باشند به پستهای بلامتصدی انتصاب نماید در این صورت شاغل حداکثر از حقوق شش سال ارشدیت بیشتر و مزایای پست مورد تصدی استفاده خواهد نمود.
ماده ۱۶ – رییس کل پلیس قضایی بر حسب تمایل از حقوق و مزایای پست مورد تصدی و یا حقوق و مزایای پست مورد تصدی و یا حقوق و مزایای استخدامی قبلی استفاده خواهد کرد.
ماده ۱۷ – داشتن بیش از یک شغل دولتی ممنوع است و اخذ بیش از یک حقوق از صندوق دولت ممنوع میباشد.
ماده ۱۸ – امور اداری و مالی و استخدامی پلیس قضایی در موادی که در سازمان پلیس قضایی پیشبینی و یا تشکیل نشده است به عهده سازمانهای ذیربط دادگستری جمهوری اسلامی خواهد بود.
فصل چهارم: مسائل متفرقه
ماده ۱۹ – پلیس قضایی لباس متحدالشکل و علامت مخصوص خواهد داشت که دستورالعمل آن را شورای عالی قضایی تعیین خواهد کرد.
ماده ۲۰ – حق حمل اسلحه برای افراد پلیس قضایی فقط به دادپاسها، دادبانها، دادورها، دادفرها و قائممقام آنها اختصاص دارد و سایر بخشها حق حمل اسلحه ندارند.
ماده ۲۱ – پلیس قضایی دارای دو رسته شغلی است:
1 – رسته کارگزاران قضایی
2 – رسته نیروهای پلیس قضایی.
ماده ۲۲ – هر یک از رسته شامل چند رشته شغلی است و هر یک از رشتههای شغلی شامل چند طبق است.
ماده ۲۳ – رسته کارگزاران قضایی دارای رشته مشاغل زیر است:
الف – در رشته دادپیکها دارای دو طبقه
ب – رشته دادورزها دارای سه طبقه
ج – رشته دادجویان دارای دو طبقه
د – رشته بازجویان دارای دو طبقه
ه – رشته دادبخشها دارای سه طبقه
تبصره – دادجویان ؟؟جویان و دادبخشها بر طبق قوانین استخدامی و کارآموزی قضات استخدام و از نظر مقررات استخدامی تابع ضوابط مربوطه میباشند و مستقیماً تحت نظارت عالیه دادستان کل کشور انجام وظیفه مینمایند و در امر تحقیق و امور مرتبط با پلیس قضایی همکاری مینمایند.
ماده ۲۴ – رسته نیروهای پلیس قضایی دارای ارتش مشاغل زیر است:
الف – رشته دادپاسها دارای دو طبقه.
ب – رشته دادبانها دارای سه طبقه.
ج – رشته دادورها دارای سه طبقه.
د – رشته دادفرها دارای سه طبقه.
ه – رییس کل پلیس قضایی (فردادفر) یک طبقه.
ماده ۲۵ – انواع مرخصیهای سالانه کارکنان پلیس قضایی بر حسب مورد ماننده مرخصیهای کارکنان مشابه تابع قانون استخدام کشوری و کارکنان مشابه تابع قانون استخدام نیروهای مسلح و شهربانی کشور جمهوری اسلامی خواهد بود.
ماده ۲۶ – سایر کارکنان اداری و خدماتی پلیس قضایی تابع مقررات قانون استخدام کشوری و ضوابط مربوط به آن خواهند بود. در محاسبه حقوق و مزایای آن ضریب قانون استخدام کشوری به اضافه ۲۰ درصد ملاک محاسبه قرار خواهد گرفت.
ماده ۲۷ ـ [اصلاحی ۱۳۶۲/۹/۹]
مشاغل دادپاسها، دادمانها، دادپیکها، دادورزها، دادورها و دادفرها جز در مواردی که در این آییننامه تصریح شده است تابع قانون استخدام نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و آییننامههای مربوطه میباشند و سایر کارکنان جز در مواردی که در این آییننامه تصریح شده است تابع قانون استخدام کشوری و آییننامههای مربوط به آن خواهند بود.
ماده ۲۸ – در صورتی که نیاز به تجدید نظر در این آییننامه باشد دادگستری جمهوری اسلامی اصلاحات لازم را در آییننامه معمول داشته و آییننامه جدید را جهت تصویب در هیأت وزیران ارسال خواهد کرد.
ماده ۲۹ – از تاریخ تصویب این آییننامه مقررات مغایر با آن در مقام اجرای این آییننامه بلااثر میباشد.
محمدعلی رجایی – نخستوزیر