‌قانون خط مشی کلی و اصول برنامه‌های سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۶۱/۰۴/۱۷
تاریخ انتشار: ۱۳۶۱/۰۴/۱۷

‌بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم
” یا ایهاالنبی انا ارسلناک شاهدا و مبشرا و نذیرا و داعیا الی الله باذنه و سراجاً منیرا”
ای پیامبر به تحقیق ما ترا فرستادیم تا گواه، بشارت بخش، هشدار‌دهنده، دعوت‌کننده بسوی خدا و چراغی پر فروغ و روشنی بخش باشی.

‌مقدمه:
‌انقلاب اسلامی ایران حلقه‌ای تعیین‌کننده از زنجیر قیامها و نهضت‌های الهی است که در طول تاریخ، تداوم خویش را در صحنه نبرد حق و باطل حفظ‌ کرده است. قدرتهای خودکامه با بهره‌گیری از کلیه امکانات، کابوس سیاه خود را بر پهنه جهان گسترده و به خاطر تداوم سلطه اهریمنی خویش به‌ استعمار فرهنگی و استثمار فکری و اقتصادی مستضعفین پرداخته و در راه مسخ ارزشها و خالی نمودن انسان از هویت خدایی و بیگانگی او از‌خویشتن، جدیدترین وسائل تبلیغاتی را به خدمت خویش درآورده‌اند، جامعه ما سالیان دراز زیر سلطه ابرقدرتها و مزدوران وابسته آنان قرار داشت و در‌طی این مدت، ارزشهای شرک‌آلود در تمامی ابعاد فرهنگی، سیاسی، هنری، اجتماعی و اقتصادی آن به مردم ما تحمیل گردید. به گونه‌ای که زدودن‌تمامی این مظاهر شرک و آثار تبعی آن از بطن جامعه و افکار و اذهان عمومی به تلاش و کوشش گسترده نیازمند است. بازشناسی آثار و عواقب این‌ ارزشهای شرک‌آلود در همه زمینه‌ها و نمایش و مطرح کردن آنها موجب خواهد شد تا قید و بندهایی که مانع آزادی و کرامت انسانی در راه رشد و تکامل‌ است از هم بگسلد و راه برای جایگزینی ارزشهای اصیل و نوین اسلامی بازگردد.
‌انقلاب اسلامی ما که با اتکاء به خدای یکتا و وحدت کلمه و به برکت رهبری اندیشمندانه حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خمینی در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ به‌پیروزی رسید، اصول پایه‌ای نظام خویش را در اصل دوم قانون اساسی بیان می‌نماید که در آن، “‌قسط و عدل” “‌استقلال” و “‌همبستگی ملت” در‌ چارچوب ارزشهای مکتبی اسلام مورد تأکید قرار گرفته است.
‌یکی از ارگانهای حساس که نقش تعیین‌کننده برای رسیدن به اهداف بالا را دارد.
رادیو و تلویزیون است که به خاطر سطح پوشش و قدرت تأثیر‌بخش‌اش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. همین دستگاه بود که در نظام وابسته و استعماری گذشته این سرزمین، مبلغ فرهنگ استعماری و نظام‌ منحط غربی بود و با حیطه نفوذ وسیع خویش می‌رفت تا جامعه‌ای خودباخته و مصرفی را پایه‌گذاری نماید.
‌رادیو تلویزیون در نظام جمهوری اسلامی می‌تواند و می‌باید و با طرد ارزش‌های منحط و پوسیده طاغوتی و طرح ارزشهای متعالی اسلامی در جهت‌ رهانیدن انسان از بندهای شیطانی همت گمارد و به گفته امام به دانشگاهی بزرگ تبدیل شود. در ایفای این نقش حساس مصوبه قانون اساسی چنین‌ رهنمود می‌دهد:
” وسائل ارتباط جمعی (‌رادیو تلویزیون) باید در جهت روند تکاملی انقلاب اسلامی و در خدمت اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرد و در این زمینه از‌ برخورد سالم اندیشه‌های متفاوت بهره جوید و از اشاعه و ترویج خصلتهای تخریبی و ضد اسلامی جداً پرهیز کند”.
‌صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می‌باید از طریق دادن آگاهیهای مکتبی، سیاسی و اجتماعی و ایجاد احساس مسئولیت در مردم و افشای‌ توطئه‌ها و نقشه‌های دشمنان داخلی و خارجی انقلاب در جهت حفظ و تداوم انقلاب تلاش نماید و زمینه را برای رشد و شکوفایی استعدادها و‌ باروری خلاقیت‌های انسان تا مرز خلیفه‌اللهی آماده نماید.
رسالت ارشادی و پیامبرگونه این رسانه عمومی، حضور فعال در کلیه جریانات اجتماعی و‌ ایجاد روحیه امید و اعتماد در جامعه است. همچنانکه باید واقعیت‌های تلخ و خطراتی که امت را تهدید می‌کند پیشگویی کرده و به موقع هشدار دهد‌ مردم را به سوی خیر و کمال مطلق دعوت نموده و در تنگناها و مشکلات راهگشای روشنی بخش باشند. بدیهی است که صدا و سیما هرگز نباید خود‌ را مرجع حل مشکلات قلمداد نماید، بلکه تنها با ایفای نقش ارشادی و آگاهی دهنده، زمینه ساز حرکتی شتاب‌گیر و انقلابی در متن جامعه اسلامی‌ باشد. در این راه باید کلیه رویدادها و وقایع را آنگونه که هست به اطلاع مردم رساند و با بهره‌گیری از خلاقیت‌های هنری و اندیشه‌های پربار به آموزش‌ فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، علمی، فنی و هنری و بالا بردن سطح آگاهی و دانش جامعه بپردازد. همچنین با ارائه اندیشه و فرهنگ اسلامی در سطح‌جهانی صدور انقلاب را عینیت بخشد.
‌رسالت دیگر این رسانه پاسخگویی به نیازهای تفریحی جامعه و بارور ساختن اوقات فراغت عمومی از طریق اجرای برنامه‌های سالم تفریحی است. تا‌در سایه شادابی تن و روان سلامت و آرامش فکری جامعه تأمین گردد.
‌برای حرکت در جهت اهداف یاد شده صدا و سیمای جمهوری اسلامی می‌باید اصول پایه‌ای زیر را بپذیرد و آن را سرلوحه کلیه برنامه‌های خود قرار‌ دهد:

‌فصل اول – اصول کلی

‌نظر به این که خط حاکم بر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران باید با توجه به اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران و نقش این رسانه همگانی تعیین‌ شود، مواد زیر به عنوان اصول عام و کلی خط مشی این سازمان اعلام می‌گردد.

‌ماده ۱ – حاکمیت اسلام بر کلیه برنامه‌ها و پرهیز از پخش برنامه‌هایی که مخالف معیارهای اسلامی باشد.

‌ماده ۲ – حاکمیت روح انقلاب و قانون اساسی بر کلیه برنامه‌ها که در شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی متبلور است.

ماده ۳ – تحقق بخشیدن به بینش مقام رهبری به عنوان ولی فقیه در تمامی ابعاد آن در برنامه‌های رادیو و تلویزیون در جهت اجرای اصول یاد شده.

‌ماده ۴ – زمینه‌سازی برای رسیدن به خودکفایی و تحقق کامل سیاست مستقل نه شرقی، نه غربی در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی‌آن در چهارچوب قوانین جمهوری اسلامی.

‌ماده ۵ – صدا و سیما باید به مثابه یک دانشگاه عمومی به گسترش آگاهی و رشد جامعه در زمینه‌های گوناگون مکتبی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی،‌ اقتصادی و نظامی کمک نماید.

‌ماده ۶ – ارج نهادن به حیثیت انسانی افراد و پرهیز از هتک حرمت آنان طبق ضوابط اسلامی.

‌ماده ۷ – صدا و سیمای جمهوری اسلامی متعلق به تمامی ملت است و باید منعکس‌کننده زندگی و احوال تمامی اقوام و اقشار مختلف کشور باشد.‌بدیهی است که در این میان
تکیه اصلی باید بر اکثریتهای اعتقادی (‌ مسلمانان)، اقتصادی (‌مستضعفان) و سنی (‌کودکان و نوجوانان) باشد.

‌ماده ۸ – به موجب آیه شریفه “‌واعتصموا بحبل‌الله جمیعاً و لاتفرقوا” حرکت کلی صدا و سیما باید در جهت وحدت، الفت، و انسجام هر چه بیشتر‌ جامعه و برحذر داشتن مردم از پراکندگی و تفرقه باشد.

‌ماده ۹ – پذیرش انتقادات و نظرات سازنده مردم و ایجاد رابطه متقابل با جامعه و منظور داشتن این وسیله به صورت جزیی از کل نظام اجتماعی‌ جهت غنی کردن برنامه‌ها و نفی تأثیر یک جانبه.

‌ماده ۱۰ – سازمان موظف است به منظور نفوذ در اندیشه و احساس جامعه، پیام خود را حتی‌الامکان با استفاده از بیان غیر مستقیم و در قالب‌های‌ جذاب و هنری، متناسب با احوال و روحیات اقشار مختلف جامعه عرضه نماید.

‌ماده ۱۱ – تلاش در جهت رشد و شکوفایی استعدادهای انسانی و بارور ساختن خلاقیتهای فکری و هنری.‌

ماده ۱۲ – تقویت روحیه امید، اعتماد، تلاش، ایثار و استقامت در جامعه و توجه به نیازهای معنوی و روحی مردم.

‌ماده ۱۳ – گسترش و توزیع عادلانه پوشش صدا و تصویر با توجه به اولویت‌های فرهنگی، سیاسی و جغرافیایی.

‌ماده ۱۴ – زمینه‌سازی برای سرعت بخشیدن به اجرای برنامه‌های قوای سه‌گانه کشور.

‌ماده ۱۵ – صدا و سیمای جمهوری اسلامی زبان گویای ملت و چشم و گوش حساس کشور است از این رو وظیفه دارد خواستها، نیازها و مشکلات‌ مردم را به اطلاع مسئولین برساند و مردم را در جریان کامل فعالیتها، برنامه‌ها، پیشرفتها و مشکلات نهادهای قانونی کشور قرار دهد و در جهت برقراری‌ تفاهم و ارتباط هر چه عمیقتر مسئولین و اقشار مختلف مردم تلاش نماید.


‌فصل دوم – مسائل خبری

‌ماده ۱۶ – صدا و سیما با حضور دائمی خود در جامعه باید همواره منعکس‌کننده صدیق وقایع و رویدادهای مهم اجتماعی باشد و واقعیتها را به‌ اطلاع مردم برساند.

‌ماده ۱۷ – صدا و سیما باید رویدادها، فعالیتها و مسائل سراسر کشور را با توجه به اولویت‌های منطقه‌ای به طور عادلانه در برنامه سراسری منعکس‌ نماید.

‌ماده ۱۸ – صدا و سیما موظف است آخرین اخبار و اطلاعات صحیح و مهم کشور و جهان را که مفید و مورد نظر اکثریت مردم باشد، به صورتی‌ کوتاه و گویا منتشر نماید.

‌ماده ۱۹ – در کلیه برنامه‌ها به ویژه اخبار، مسائلی که حاوی نکات زیر باشد، قابل پخش نیست.
‌الف – جزء اسرار نظامی، سیاسی، اقتصادی کشور محسوب شود و یا بر اثر انتشار مورد سوء استفاده دشمن قرار گیرد.
ب – تهمت به نهادها و ارگانهای رسمی کشور و گروهها و جمعیت‌ها و احزابی باشد که طبق قانون احزاب فعالیت آنها قانونی است.
ج – پخش آن موجب فساد اخلاق و هتک حرمت جامعه گردد “‌ان‌الذین یحبون ان تشیع الفاحشه فی‌الذین آمنوا…”
‌د – انتشار آن موجب لطمه زدن به احساسات دینی، وحدت ملی و ایجاد تشنج در جامعه گردد.
ه – برای گروههای منحرف و ضد انقلاب جنبه تبلیغی داشته باشد.
‌و – به روابط دوستانه با کشورهای برادر و دوست لطمه وارد کند یا موجب اخلال در روابط خارجی ایران گردد.

ماده ۲۰ – تلاش در جهت کسب اخبار و اطلاعات صحیح جهانی و رهایی از انحصار خبری خبرگزاریهای صهیونیستی و امپریالیستی جهانی.


‌فصل سوم – مسائل عقیدتی

‌ماده ۲۱ – بالا بردن سطح بینش اسلامی مردم و آشنا ساختن اقشار مختلف جامعه با اصول مبانی و احکام اسلام به شیوه‌ای رسا و بدون ابهام.

ماده ۲۲ – تبلیغ و اشاعه فرهنگ اصیل اسلامی با بهره‌گیری از دیدگاههای روحانیت آگاه دانشمندان حوزه‌های علمیه و اسلام‌شناسان وارسته.

‌ماده ۲۳ – کوشش در جهت گسترش فرهنگ غنی اسلام و انقلاب اسلامی در منطقه و جهان از طریق تولید برنامه‌های مفید و عرضه آن در سطح‌جهانی.

‌ماده ۲۴ – معرفی فلسفه، عرفان و حقوق اسلامی و نقد و بررسی مکاتب مشابه در جهان.

‌ماده ۲۵ – تشکیل جلسات مناظره و احتجاج و برخورد سازنده با صاحبان مکاتب و اندیشه‌های غیر اسلامی و انحرافی بر اساس آیه شریفه “‌ادع الی‌سبیل ربک بالحکمه و الموعظه‌الحسنه و جادلهم بالتی هی احسن”.

‌ماده ۲۶ – روشن کردن اذهان عمومی نسبت به بدعت‌ها و انحرافات عقیدتی به موجب روایت “‌اذا ظهرت البدع فعلی‌ العالم ان یظهر علمه والا‌ فعلیه لعنه الله”.

‌فصل چهارم – برنامه‌های فرهنگی

‌ماده ۲۷ – تلاش برای جایگزینی نظام ارزشی اسلام به جای نظام ارزشی شرق و غرب و مبارزه با عوارض و آثار باقیمانده فرهنگ طاغوتی.

‌ماده ۲۸ – تلاش در جهت تسریع انقلاب فرهنگی و بازگشت به هویت اسلامی خویش.

‌ماده ۲۹ – کوشش در ایجاد محیط مساعد برای تعالی انسان و رشد فضائل اخلاقی تزکیه نفس و بسط معنویت در جامعه.

‌ماده ۳۰ – شناخت و معرفی ادبیات و هنر پویا و خلاق در فرهنگ اسلامی و سایر فرهنگها و نقش مؤثر آنها در تحولات و دگرگونیها و رشد انسان و‌جامعه.

‌ماده ۳۱ – برقراری مناسبات فرهنگی دو جانبه برنامه‌های رادیو تلویزیونی با کشورهای دیگر بر پایه حفظ استقلال.

‌ماده ۳۲ – تلاش برای اشاعه و معرفی هنر متعهد و مردمی و تغییر هنر مبتذل به هنر متعهد و انقلابی که پاسخگوی نیاز فطری انسان باشد.

‌ماده ۳۳ – بالا بردن سطح دانش عمومی و تشویق و ترغیب به علوم و تکنولوژی متناسب با رشد جامعه و معرفی آنها به ویژه سیستمهای ساده‌ علمی در کشور.

‌ماده ۳۴ – تقویت انگیزه‌های ابتکار و خلاقیت در مردم از طریق تشویق محققان و مخترعین و نمایش ابتکارات و اختراعات آنان.

‌ماده ۳۵ – اجرای برنامه‌های تفریحی سالم و شادی آفرین به منظور بارور ساختن اوقات فراغت مردم و تأمین شادابی و سلامت تن و روان.

‌ماده ۳۶ – اولویت دادن به ورزشهایی که علاوه بر سلامتی جسم نقش مقدماتی برای تمرینهای رزمی و آمادگیهای دفاعی دارد.

‌ماده ۳۷ – پرهیز از ترویج ورزشها و سرگرمیهایی که با معیارهای اسلامی مخالفت دارد.

‌ماده ۳۸ – تلاش در برحذر داشتن نسل جوان از سرگرمیهای زیان‌بخش و اعتیادهای مضر و خطرناک.


‌فصل پنجم – برنامه‌های اجتماعی

‌ماده ۳۹ – با توجه به نقش اساسی توده‌های مردم در انقلاب، سازمان باید به طور فعال و گسترده مردم را در صحنه مسائل اجتماعی و سیاسی کشور‌ نگهدارد تا سازندگان انقلاب خود تداوم بخش آن باشند.

‌ماده ۴۰ – در جهت تحقق رسالت “‌امر به معروف و نهی از منکر” در جامعه صدا و سیما باید روحیه انتقاد سالم و سازنده و انتقاد پذیری متواضعانه‌ را در مردم، مسئولین و دست‌اندرکاران ایجاد کند، انتقادات مردم از مسئولین و توقعات آنها از مردم را بازگو نماید و با نفی روشهای تخریبی و ضد‌اسلامی زمینه مناسبی برای جلسات بحث و گفتگوی آزاد و برخورد سالم اندیشه‌ها فراهم آورد تا مردم خود به انتخاب “‌احسن” بپردازند.

‌ماده ۴۱ – تلاش در جهت توسعه و تحکیم برادری اسلامی بین همه مذاهب و فرق اسلامی و همبستگی با اقلیتهای دینی که در قانون اساسی به‌ رسمیت شناخته شده‌اند.

‌ماده ۴۲ – ایجاد زمینه‌های رشد فکری و به وجود آوردن امکان تحلیل و نقد، ریشه‌یابی، پیگیری و واقع بینی در مسائل اجتماعی.

‌ماده ۴۳ – ایجاد زمینه جهت جایگزینی روابط انسان ساز اسلامی در جامعه و تصحیح روابط اجتماعی.

‌ماده ۴۴ – آموزش عمومی جهت آشنایی مردم با حقوق فردی و اجتماعی، قانون اساسی و قوانین مدنی و جزایی کشور.

‌ماده ۴۵ – بیان و تشریح مقام والای زن از دیدگاه اسلام و شناساندن ارزش واقعی وی به منظور بازگشت به اصالت اسلامی خویش و همچنین‌ زمینه‌سازی برای از بین بردن ارزشهای کاذب و جایگزینی فضیلت‌های اخلاقی در خانواده‌ها و کمک به تحکیم و انسجام روابط خانوادگی.

‌ماده ۴۶ – ارج نهادن به فضیلتها و فداکاری‌ها و زنده نگاهداشتن خاطره غرور آفرین شهیدان اسلام و جانبازان انقلاب که سازنده و تداوم بخش‌ انقلاب اسلامی بوده و بر تارک افتخارات اسلامی و ایران می‌درخشند.

‌ماده ۴۷ – تأکید بر آموزش عمومی مردم نسبت به اصول بهداشت و شیوه‌های پیشگیری درمانی.


‌فصل ششم – برنامه‌های سیاسی

‌ماده ۴۸ – سازمان موظف است در جهت ایجاد و تقویت زمینه‌های فکری و اخلاقی برای اجرای کامل قانون اساسی که ترسیم‌کننده خطوط اساسی‌ نظام جمهوری اسلامی است تلاش نماید.

‌ماده ۴۹ – تلاش در جهت ایجاد زمینه‌های استقرار هر چه بیشتر نظم در سایه حاکمیت قانون و نفی هر گونه حرکت غیر قانونی در کشور.

‌ماده ۵۰ – سعی در جهت ارائه بینش سیاسی مکتبی به مردم، شناساندن اوضاع سیاسی بین‌المللی و موقعیت استکبار جهانی و ملل مستضعف.

‌ماده ۵۱ – تأکید بر هویت اسلامی انقلاب و خصیصه ضد استکباری آن و افشای تلاشهای دشمن در تغییر این هویت.

‌ماده ۵۲ – آگاه ساختن مردم نسبت به نقشه‌های شیطانی استعمارگران جهانی و عوامل داخلی آنان در جهت تضعیف یا به انحراف کشاندن انقلاب.

‌ماده ۵۳ – بررسی مقایسه‌ای انقلاب‌های جهان و معرفی ماهیت و عملکرد جنبش‌های آزادیبخش جهانی.

‌ماده ۵۴ – کلیه فعالیتهای سازمان در مورد مواد ۴۹ تا ۵۳ باید در چهار چوب اصول و خط مشی سیاسی اتخاذ شده از طرف قوای سه‌گانه جمهوری‌ اسلامی ایران انجام بگیرد.

‌ماده ۵۵ – وظایف سازمان در رابطه با احزاب و جمعیت‌های سیاسی.
‌الف – تلاش جهت برگزاری بحث‌های آزاد و آموزنده میان احزاب و سازمانهای سیاسی قانونی کشور که در درجه اول به روشن شدن بینشهای‌ اصیل سیاسی اسلامی و در درجه بعد
به تفاهم سیاسی میان این گروهها و برخورد سالم آنها با یکدیگر کمک کند.
ب – افشای فعالیتها، توطئه‌ها و شیوه عملکرد گروههای ضد انقلاب و ستون پنجم دشمن و آشنا ساختن مردم با ماهیت فکری و عملی آنان.

‌ماده ۵۶ – سیاست تبلیغاتی خارجی.
‌الف – جهانخواران و دولتهای متخاصم. صدا و سیما باید ماهیت و موضع خصمانه این دولتها و سیاستهای سلطه‌گرانه و بلوک‌بندیهای اقتصادی و‌ نظامی را که سازنده این سیاستها هستند به شیوه‌ای منطقی و سازش‌پذیر افشا نماید.
ب – دولت‌های چند چهره. در قبال این گونه دولتها که به ظاهر اظهار دوستی کرده و در باطن به دشمنان انقلاب کمک می‌کنند باید برخورد اخطار‌دهنده و هشدارآمیز توأم با جذب نمود تا به تدریج در موضع انفعالی قرار گرفته و از گسترش جبهه دشمن جلوگیری به عمل آید.
ج – دولت‌های بی‌تفاوت نسبت به انقلاب، در قبال آن گونه رژیمها باید موضع روشنگرانه داشت و با تشریح و معرفی ویژگیهای انقلاب باید آنان را‌ در موضع حمایت از انقلاب قرار داد.
‌د – دولتهای دوست. در قبال آن گونه دولتها که عمدتاً از پایگاه مردمی برخوردارند باید با ایجاد زمینه همبستگی بیشتر به تحکیم روابط دو کشور‌ در جهت تحقق هدفهای مشترک حرکت نمود.
ه – دولتهای اسلامی. در رابطه با دولتهای اسلامی حرکت تبلیغاتی سازمان در جهت ایجاد وحدت در زمینه تحقق جبهه جهانی اسلامی خواهد‌بود.
‌و – جنبش‌های آزادیبخش. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران باید در جهت معرفی و حمایت از کلیه جنبشهای ضد استکباری و مستقل که‌دارای پایگاه مردمی باشند بکوشند.
بدیهی است که نهضتهای اصیل اسلامی از اولویت برخوردارند.
‌ز – ملت‌ها. ملتها باید به صورت عام جدا از سیاست دولتهای حاکم مورد توجه قرار گیرند. با توجه به ماهیت انقلاب اسلامی ایران که تحولی‌ بنیادی در زمینه‌های فکری و فرهنگی جامعه است، اشاعه آن نیز از طریق تسخیر اندیشه‌ها و تحول فکری و فرهنگی ملت‌ها امکان‌پذیر است.
‌سازمان به منظور نشر دعوت رهایی بخش اسلام و زمینه‌سازی برای آزادی همه مستضعفان جهان از سلطه مستکبران باید با معرفی اسلام به مثابه تنها‌ مکتب اصیل انقلابی و رهایی بخش در جهت ایجاد وحدت فرهنگی و صدور انقلاب اسلامی به مسلمانان و مردم جهان بکوشد و متقابلاً مردم ایران را‌با فرهنگ و مبارزات آنان آشنا سازد.

‌تبصره – کلیه فعالیتهای سازمان درباره ماده ۵۵ باید در چهارچوب ضوابط و اصول سیاست خارجی که از طرف جمهوری اسلامی ایران تعیین‌ می‌شود انجام گیرد.


‌فصل هفتم – خطوط کلی در زمینه‌های اقتصادی

‌ماده ۵۷ – زمینه‌سازی برای از بین بردن روابط ظالمانه و استثماری و تحکیم روابط عادلانه اقتصادی در کشور طبق سیاست اقتصادی جمهوری‌ اسلامی ایران.

‌ماده ۵۸ – جلب مشارکت عمومی مردم جهت همکاری در گسترش برنامه‌های تولیدی و برحذر داشتن آنان از زندگی مصرفی و تجملی.

‌ماده ۵۹ – زمینه‌سازی برای توسعه تولیدات کشاورزی، دامی و صنعتی در جهت رسیدن به خودکفایی.

‌ماده ۶۰ – توجه خاص به آموزش حرفه‌ای کارگران و کشاورزان که سنگ زیربنای تولید کشور محسوب می‌شوند.


‌فصل هشتم – امور اداری
‌ماده ۶۱ – زمینه‌سازی برای تغییر نظام پیچیده قرطاس بازی اداری در سطح کشور و ایجاد نظام اداری ساده و منسجم، متناسب با روند حرکت‌ انقلاب اسلامی ایران.

‌ماده ۶۲ – زمینه‌سازی برای ایجاد روابط اخلاقی بین مسئولین اداری و مردم و آموزش مردم در نحوه مراجعه صحیح به ادارات و سازمانهای دولتی.


‌فصل نهم – امور نظامی

‌ماده ۶۳ – کمک به آمادگی رزمی عمومی از طریق آموزش نظامی و تقویت ارتش بیست میلیونی.

‌ماده ۶۴ – توجه به آموزش مکتبی و تقویت روحیه نیروهای مسلح.

‌ماده ۶۵ – تلاش در جهت حفظ وحدت و هماهنگی کلیه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران.


‌قانون فوق مشتمل بر مقدمه و شصت و پنج ماده و یک تبصره در جلسه روز پنجشنبه هفدهم تیرماه یک هزار و سیصد و شصت و یک مجلس شورای‌ اسلامی تصویب و به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

‌رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی