‌آیین‌نامه اجرایی موضوع بند (ب) تبصره ۷۵ قانون بودجه سال ۱۳۶۲ [آموزش فنی و حرفه‌ای]

تاریخ تصویب: ۱۳۶۲/۰۴/۱۵
تاریخ انتشار: ۱۳۶۲/۰۵/۰۸

شماره ۸۴۲۴ – ۱۳۶۲.۰۴.۲۷

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۲.۴.۱۵ بنا به پیشنهاد شماره ۴۶۷ مورخ ۶۲.۲.۲۳ شورای عالی هماهنگی آموزش فنی و حرفه‌ای کشور و با توجه به تأیید‌ وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه آیین‌نامه اجرایی موضوع بند ب تبصره ۷۵ قانون بودجه سال ۱۳۶۲ کل کشور مشتمل بر ۳۰ ماده و ۱۲‌ تبصره و یک برگ موافقت‌نامه مذکور در ماده ۶ این آیین‌نامه را به شرح زیر تصویب نمودند.

‌ماده ۱ ـ وزارت‌خانه‌ها و مؤسسات دولتی مشمول این آیین‌نامه، دستگاه‌های اجرایی هستند که فعالیت‌های واحدها و مؤسسات آموزشی وابسته یا تابعه آنان در‌ ارتباط با آموزش فنی و حرفه‌ای بوده و در تأمین درآمد بند الف تبصره ۷۵ قانون بودجه سال ۱۳۶۲ مشارکت داشته باشند.

‌ماده ۲ ـ درآمدهای ناشی از آموزش‌های فنی و حرفه‌ای به درآمدهایی اطلاق می‌شود که از فروش محصولات و تولیدات و یا ارایه خدمات در زمینه‌های صنعت،‌ خدمات، کشاورزی، پزشکی و پیراپزشکی بر اثر اجرای و در چهارچوب برنامه‌های آموزشی با مشارکت عوامل مؤثر در آموزش (‌آموزش گیرندگان، آموزش‌دهندگان و کادر خدماتی واحدها و مؤسسات آموزشی) کسب می‌گردد.

‌تبصره ـ درآمدهای حاصل از فروش ضایعات و دور ریزی‌های مواد اولیه و مصرفی که از محل درآمدهای موضوع این آیین‌نامه خریداری شده باشند (‌به استثنای‌ ضایعات و اسقاطی اموال) باید به حساب موضوع ماده ۱۰ این آیین‌نامه منظور گردد.

‌ماده ۳ ـ واحدها و مؤسسات آموزش فنی و حرفه‌ای مشمول این آیین‌نامه براساس ماهیت آموزشی خود در صورتی می‌توانند اقدام به امر تولید یا قبول سفارش‌ و به هر حال فروش محصولات تولیدی و عرضه خدمات بنمایند، که انجام این امر با برنامه‌های آموزش آنها منطبق و هماهنگ بوده و باعث افزایش مدت دوره‌ آموزشی نشود و در آن مهارت‌های موافق با رشته‌های تحصیلی واجد یا مؤسسه آموزشی وجود داشته ودر حد توان آموزش گیرندگان باشد.

‌تبصره ـ انجام کارهای خدماتی یا تولیدی در خارج از واحد یا مؤسسه آموزشی نیز با رعایت ماده ۶ این آیین‌نامه امکان پذیر است.

‌ماده ۴ ـ واحدها و مؤسسات آموزش فنی و حرفه‌ای در اجرای ماده ۳ و با رعایت مفاد این آیین‌نامه و تصویب هیأت نظارت واحد یا مؤسسه آموزشی برمبنای‌ دستورالعمل‌هایی که به امضای رییس ستاد هماهنگی آموزش فنی و حرفه‌ای وزارت‌خانه یا سازمان دولتی ذیربط ابلاغ می‌گردد می‌توانند نسبت به پذیرش و‌انجام سفارش اقدام نمایند.

‌تبصره ۱ ـ شورای عالی هماهنگی آموزش فنی و حرفه‌ای کشور موضوع مصوبه مورخ ۵۹.۲.۲۰ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران در این آیین‌نامه شورای‌ عالی نامیده می‌شود.

‌تبصره ۲ ـ ستاد هماهنگی آموزش فنی و حرفه‌ای وزارت‌خانه یا سازمان دولتی در این آیین‌نامه “‌ستاد” نامیده می‌شود.

‌تبصره ۳ ـ هیأت نظارت واحدها یا مؤسسه آموزش ذیربط در این آیین‌نامه هیأت نامیده میشود.

‌ماده ۵ ـ ترکیب هیأت در واحدها یا مؤسسه آموزشی فنی و حرفه‌ای به شرح زیر خواهد بود:
‌الف ـ رییس یا سرپرست واحد یا مؤسسه آموزشی به عنوان رییس هیأت.
ب ـ بالاترین مقام مالی واحد یا مؤسسه آموزشی.
پ ـ یک نفر از معلمان فنی یا حرفه‌ای با انتخاب کادر آموزشی.

‌تبصره ۱ ـ در صورت لزوم ستادها می‌توانند اعضای این هیأت را به پنج عضو افزایش داده و نحوه تعیین دو عضو دیگر را طی دستورالعملی به واحدها یا‌ مؤسسات آموزشی متبوع خود ابلاغ نمایند.

‌تبصره ۲ ـ مدت عضویت موضع بند پ و تبصره یک ماده را ستاد تعیین خواهد کرد.

‌تبصره ۳ ـ هیأت می‌تواند در صورت لزوم و بنابر نیاز از متخصصین مطلع و صاحب نظر جهت مشورت بدون حق رأی در جلسات دعوت به عمل آورد.

‌ماده ۶ ـ قبول سفارشات تولیدی یا خدماتی و انجام آن باید مبتنی بر موافقت‌نامه کتبی با رعایت موارد مندرج در برگ ضمیمه باشد و سفارش و فروش‌ محصولات و خدمات به ترتیب زیر خواهد بود:
‌الف ـ وزارت‌خانه یا سازمان متبوع و مؤسسات وابسته یا تابعه آن.
ب ـ سایر وزارت‌خانه‌ها، مؤسسات و شرکت‌های دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی.
پ ـ تعاونی‌ها و بخش خصوصی (‌اعم از اشخاص حقوقی یا حقیقی).

‌ماده ۸ ـ در صورتی که سفارش دهنده بخش خصوصی باشد باید حداقل ۲۰% از کل مبلغ موافقت‌نامه را بهعنوان پیش‌پرداخت به حساب سپرده ذیحسابی ذیربط‌ در مرکز و یا ادارات امور اقتصادی و دارایی در شهرستان‌ها واریز نماید. وجوه مورد بحث با تأیید هیأت قابل انتقال به حساب موضوع ماده (۱۰) این آیین‌نامه‌ خواهد بود و استرداد آن نیز با تایید هیات و با رعایت مقررات عمومی استرداد وجوه سپرده به عمل می‌آید.

‌ماده ۹ ـ مؤسسه آموزشی با رعایت اهداف مورد نظر که همان توجه به کیفیت آموزشی است نه کسب درآمد، در انجام سفارش یا تولید و خدمات باید حداکثر‌ مشارکت آموزش گیرندگان را مورد توجه قراردهد. دستورالعمل مربوط به تعیین نسبت مشارکت آموزش گیرندگان و آموزش دهندگان با توجه به نوع کار، توسط‌ هیأت تعیین خواهد شد.

‌تبصره ۱ ـ میزان مشارکت آموزش گیرندگان و آموزش دهندگان واحد یا مؤسسه آموزشی متناسب با ارزش کار ومسئولیت محوله در انجام کارهای مربوط به‌ تولید یا سفارش باید در کارت‌های مخصوص ثبت گردد. نحوه انجام این امر را هیأت تعیین می‌نماید.

‌تبصره ۲ ـ مشارکت آموزش گیرندگان و آموزش دهندگان واحد یا مؤسسه آموزشی در امر تولید یا خدمات دیگر واحدها یا مؤسسات آموزشی ممنوع است مگر‌ براساس نیاز خاص به پیشنهاد بالاترین مقام واحد یا مؤسسه آموزشی دعوت کننده و موافق هیأت واحد یا مؤسسه دعوت شونده.

‌ماده ۱۰ ـ کلیه دریافت‌های موضوع این آیین‌نامه باید به حساب‌هایی که توسط خزانه در بانک مرکزی ایران برای هر وزارت خانه یا سازمان دولتی (‌مربوطه به‌ آموزش فنی و حرفه‌ای) افتتاح می‌شود واریز و رسید مربوط به واحد یا مؤسسه آموزشی تسلیم گردد.
واحد یا موسسه اموزشی موظف است فتوکپی رسید‌ مزبور را به ستاد ارسال نماید.

‌تبصره – [الحاقی ۱۳۷۰/۲/۱۱]
مسئولیت انطباق درآمدهای واریز شده هر واحد یا مؤسسه آموزشی یا مفاد مواد (۲) و (۳) این آیین‌نامه با هیأت و ستاد است. ستادها مکلفند یا اتخاذ‌ تمهیدات مناسب بر این امر نظارت داشته باشند.

‌ماده ۱۱ ـ خزانه‌داری کل همه ماهه ریزدرآمد وصولی هر وزارت‌خانه یا سازمان دولتی مشمول این آیین‌نامه را برحسب دستگاه اجرایی به دبیرخانه شورای عالی‌ و دستگاه رذیربط اعلام می‌نماید.

‌ماده ۱۲ ـ ستاد هر وزارت‌خانه یا سازمان دولتی براساس پیش‌بینی نیاز خود را درخواست تخصیص وجوه لازم را به دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اعلام‌ می‌نمایند.

‌ماده ۱۳ ـ فهرست وجوه مورد نیاز واحدها یا مؤسسات آموزش فنی و حرفه‌ای از محل اعتبار ردیف ۵۰۳۰۴۹ (‌ هزینه‌های خاص آموزش‌های فنی و حرفه‌ای)‌ قانون بودجه توسط دبیرکل شورای عالی هماهنگی آموزش فنی و حرفه‌ای کشور به کمیته تخصیص اعتبار موضع ماده (۳۰) قانون برنامه و بودجه ارسال خواهد‌ شد تا تخصیص اعتبار موضوع ماده (۳۰) قانون برنامه و بودجه ارسال خواهد شد تا تخصیص اعتبار آن به هر دستگاه وخزانه ابلاغ گردد. ذیحسابان دستگاه‌های‌ مربوط موظفند در حدود اعتبار تخصیص یافته از خزانه درخواست وجه نمایند. وجوه مذکور از طریق خزانه به حساب‌هایی که به همین به منظور افتتاح شده یا‌می‌شود واریز خواهد شد. برداشت از حساب مذکور با امضای بالاترین مقام دستگاه اجرایی یا مقام مجاز از طرف ایشان و ذیحساب ذیربط مجاز می‌باشد.

‌ماده ۱۴ ـ ذیحساب وزارت‌خانه یا مؤسه مربوط مکلف است در صورت لزوم برتای پرداخت هزینه‌های هر یک از واحدهای و موسسات آموزشی فنی و حرفه‌ای‌ نزد یکی از شعب بانک ملی افتتاح حساب نموده، و وجوه لازم برای انجام هزینه‌های واحد مربوطه را براسا “‌فهرست ارسالی ستاد” و در حدود اعتبار تخصیص‌یافته به صورت تنخواه گردان به حساب بانکی مذکور واریز نماید. برداشت از حساب مذکور با امضای مشترک رییس یا سرپرست و بالاترین مقام مالی واحد یا‌ مؤسسه آموزشی انجام خواهد شد. پرداخت‌های بعدی در قبال ارایه اسناد هزینه‌های انجام شده مجاز می‌باشد. افتتاح حساب‌های مذکور در مرکز با معرفی‌خزانه و در شهرستان‌ها با اداره امور اقتصادی و دارایی محل خواهد بود.

‌ماده ۱۵ –
[اصلاحی ۱۳۶۶/۱/۱۶]

[اصلاحی ۱۳۷۰/۲/۱۱]
وجوه واریز شده به حساب هر واحد یا مؤسسه آموزشی (‌موضوع ماده ۱۴) به تشخیص هیأت به شرح زیر مصرف خواهد شد:
‌الف – خرید مواد اولیه مصرف شده در تولید محصولات و خدمات فروش رفته.
ب – باقیمانده اعتبار تخصیص یافته پس از کسر اعتبار موضوع بند “‌الف” با رعایت نسبت‌هایی که ستاد تعیین خواهد کرد به مصارف زیر می‌رسد:
– خرید مواد اولیه و وسائل و ابزار آموزشی و کمک آموزشی و تعمیر و تکمیل آنها.
– حق‌الزحمه آموزش گیرندگان و آموزش‌دهندگان.
– تشویق آموزش‌دهندگان و آموزش‌گیرندگان مطابق ضوابطی که ستاد تعیین خواهد کرد.
– خرید خدمات مورد لزوم و پرداخت حق‌الزحمه مربوط و نیز حق‌التحقیق و حق کارشناسی و حق‌التدریس که برای انجام وظایف و فعالیتهای واحد یا مؤسسه‌ آموزشی ضروری است.
– ایجاد تأسیسات و امکانات تربیتی و رفاهی.

‌تبصره – [اصلاحی ۱۳۷۰/۲/۱۱]
ستادها می‌توانند حداکثر (۱۰) درصد از وجوه تخصیص یافته در طول سال را برای مصارف تعیین شده در ماده فوق یا پرداخت حق‌الزحمه کارشناسی در ستاد (‌حداکثر ۵‌ درصد) هزینه نمایند.

‌ماده ۱۶ ـ واحدها مؤسسات آموزشی مشمول این آیین‌نامه مکلفند کلیه اسناد هزینه‌های انجام شدذه مربوط را که قبلاً به امضای رییس یا سرپرست و بالاترین‌ مقام مالی واحد یا مؤسسه آموزشی رسیده است جهت واریز تنخواه گردان دریافتی و منظور نمودن اسناد هزینه به حساب هزینه قطعی به ذیحسابی مربوط‌ ارسال دارند.

‌ماده ۱۷ ـ نحوه انجام معاملات و خرید خدمات موضهع این آیین‌نامه از طریق ستاد هماهنگی ذیربط تدوین و جهت اجرا به هیأت مربوط ابلاغ خواهد شد و‌ نسخه‌ای از آن جهت اطلاع به دبیرخانه شورای عالی ارسال خواهد گردید.

‌تبصره ـ ستادها و هیأت‌ها مجاز به ایجاد تعهدات پرسنلی و یا هر نوع تعهد دیگر برای سنوات بعد نخواهد بود.

‌ماده ۱۸ ـ ذیحساب موظف است اسناد مربوط به هزینه‌های کلیه واحدها ومؤسسات تابعه
را جمع‌آوری و پس از رسیدگی و تهیه خلاصه اسناد مذکور و‌ همچنین اسناد مربوط به
هزینه‌هایی را که در این رابطه مستقیماً پرداخت نموده است پس از امضای خود و
بالاترین مقام دستگاه اجرتایی یا مقام مجاز از طرف‌ ایشان به هزینه قطعی منظور نماید.

‌ماده ۲۵ ـ ستاد موظفند در ارتباط با اجرای مفاد این آیین‌نامه فرد یا افرادی را به هیأت‌ها و دبیرخانه شورای عالی معرفی نمایند.

ماده ۲۶ ـ خرید هر گونه زمین و ساختمان از محل اعتبارات موضوع این آیین‌نامه مجاز نمی‌باشد.

‌ماده ۲۷ ـ کلیه اموال و تأسیساتی که از محل اعتبارات موضوع این آیین‌نامه خریداری و یا ایجاد می‌شود جزو اموال دولتی محسوب می‌گردد.

‌ماده ۲۸ ـ مانده وجوه مصرف نشده هر سال تا پایان فروردین ماه سال بعد باید به حساب خزانه نزد بانک مرکزی ایران واریز گردد.

‌ماده ۲۹ ـ هیأت‌ها موظفند هر شش ماه یک بار گزارش عملکرد بودجه خود را که شامل
درآمدها وهزینه‌ها و صورت جلسات مربوط خواهد بود به ستاد‌ وزارتخانه یا سازمان
ذیربط ارسال نمایند تا از طریق دستگاه اجرایی گزارشات لازم به شورای عالی و سازمان
برنامه و بودجه برطبق بند “ح” تبصره ۷۵ قانون‌بودجه سال ۱۳۶۲ اعلام شود.

‌ماده ۳۰ ـ دراجرای تبصره ۴۱ قانون بودجه ساتل ۱۳۶۲، ستادها مکلفند فهرست هزینه‌ها و عملیات انجام شده از محل اعتبار موضوع تبصره ۷۵ قانون بودجه‌ سال ۱۳۶۲ را همراه با گزارش توجیهی هر سه ماه یک بار در سال ۱۳۶۲ جهت تقدیم به مجلس شورای اسلامی به نخست‌وزیری ارسال دارند.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر