‌قانون الحاق موادی به آیین‌نامه داخلی راجع به تقاضای رأی اعتماد و نحوه برگزاری آن

تاریخ تصویب: ۱۳۶۳/۰۵/۰۹
تاریخ انتشار: ۱۳۶۳/۰۵/۲۰

[آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی]

‌ماده ۱ – در آغاز هر دوره مجلس شورای اسلامی، حداکثر دو ماه پس از انتخاب هیأت رئیسه دائم مجلس، نخست‌وزیر موظف است از مجلس‌ تقاضای رأی اعتماد نماید.

‌تبصره ۱ – تقاضای فوق توسط رییس مجلس در اولین جلسه علنی قرائت و ظرف مدت دو الی چهار روز در جلسه علنی مجلس به شور گذاشته‌ می‌شود.

‌تبصره ۲ – نخست‌وزیر می‌تواند در جلسه رأی اعتماد به مدت دو ساعت در رابطه با عملکرد گذشته و برنامه‌های آینده خویش صحبت نماید.

‌تبصره ۳ – نخست‌وزیر می‌تواند در صورت تمایل مقداری از وقت خود را در اختیار نمایندگان موافق قرار دهد.

‌تبصره ۴ – نمایندگان موافق و مخالف می‌توانند هر کدام به مدت ۱۵ دقیقه و مجموعاً به مدت ۳ ساعت در موضوع فوق به تساوی صحبت نمایند‌ و هر نماینده می‌تواند وقت خود را در اختیار نماینده دیگری که ثبت نام کرده قرار دهد در این صورت حداکثر وقت صحبت برای نماینده‌ای که از وقت‌ دیگری استفاده می‌نماید نیم ساعت خواهد بود.

‌تبصره ۵ – پس از مذاکرات نخست‌وزیر و نمایندگان رأی‌گیری با ورقه و مخفی به عمل خواهد آمد.

‌تبصره ۶ – میزان رأی اعتماد اکثریت مطلق آراء حاضرین صاحب رأی در مجلس خواهد بود.

‌ماده ۲ – در صورتی که مجلس به نخست‌وزیر رأی اعتماد داد وی موظف است ظرف یک هفته برای وزراء کابینه درخواست رأی اعتماد نماید.

‌تبصره ۱ – نخست‌وزیر موظف است ظرف این مدت برای آشنایی بیشتر نمایندگان شرح حال و عملکرد هر یک از از وزراء و برنامه‌های آینده آنها‌ را حداقل سه روز قبل از بحث در مجلس تکثیر و در اختیار نمایندگان قرار دهد.

‌تبصره ۲ – نمایندگان موافق و مخالف هر یک به مدت پانزده دقیقه و مجموعاً پنج ساعت می‌توانند درباره اعضاء هیأت دولت و برنامه گذشته و‌ آینده آنها صحبت نمایند و هر نماینده‌ای که ثبت نام کرده می‌تواند در صورت توافق از تمام یا قسمتی از وقت نماینده دیگر استفاده کند.

‌تبصره ۳ – هر یک از وزراء می‌توانند دو برابر مدتی که مخالفین آنها صحبت کرده‌اند در دفاع از خود و عملکرد و برنامه‌های خویش صحبت کنند.

‌تبصره ۴ – پس از مذاکرات نمایندگان مخالف و موافق و وزراء برای هر یک از وزراء رأی اعتماد به طور جداگانه با ورقه و غیر علنی اخذ می‌شود.

‌تبصره ۵ – میزان رأی اعتماد اکثریت مطلق آراء موافق حاضرین صاحب رأی در مجلس خواهد بود.

‌ماده ۳ – در صورتی که مجلس به یک یا چند وزیر رأی اعتماد نداد نخست‌وزیر و رییس جمهور موظفند با رعایت اصل ۱۳۳ قانون اساسی ظرف‌ مدت پانزده روز فرد یا افراد دیگری را برای اخذ رأی اعتماد به مجلس معرفی نمایند.

‌ماده ۴ – در صورت عدم رأی اعتماد مجلس به نخست‌وزیر رییس جمهور در مدت مقرر در آیین‌نامه مجلس شورای اسلامی فرد دیگری را جهت‌ اخذ رأی تمایل به مجلس معرفی می‌نماید.

‌ماده ۵ – کیفیت رأی اعتماد نخست‌وزیر و وزراء و همه مسائل مربوط به آن در مورد اصل ۸۷ و اصل ۱۳۶ طبق این قانون خواهد بود.

‌تبصره – تشخیص موارد مسائل مهم و مورد اختلاف مذکور در اصل ۸۷ که دولت می‌تواند در زمینه آنها از مجلس رأی اعتماد بگیرد با هیأت دولت‌ است.

[‌قانون الحاق ماده واحده به قانون رأی اعتماد به نخست‌وزیر مصوب مجلس شورای اسلامی]


‌قانون فوق مشتمل بر پنج ماده و دوازده تبصره در جلسه روز سه‌شنبه نهم مردادماه یک هزار و سیصد و شصت و سه مجلس شورای اسلامی تصویب و‌ به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده است.

‌رییس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی