شماره ۴۴۵۶ – ۱۳۶۵.۰۵.۱۸
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۵.۵.۵ بنا به پیشنهاد شماره ۳۱۸۱.۷۲.۷۶۸و مورخ ۱۳۶۵.۲.۱۵ وزارت فرهنگ و آموزش عالی، آییننامه ماده ۲۰ قانون مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور مصوب ۶۴.۱۲.۲۶ را به شرح زیر تصویب نمودند:
فصل اول ـ ترکیب و نحوه تشکیل هیأتها
ماده ۱ ـ اعضای هیأتهای بدوی و علیالبدل و همچنین اعضای هیأتهای تجدید نظر در هر یک از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور و دانشکدههای مستقل با رعایت مواد ۲ و ۳ قانون مقررات انتظامی انتخاب میشوند.
ماده ۲ ـ اعضای هیأت تجدید نظر که برای چند دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی تحقیقاتی به تشخیص وزیر فرهنگ و آموزش عالی یا وزرا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین و منصوب میشوند به آرای صادره از سوی هیأت بدوی دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی و یا دانشکده مستقل رسیدگی و حکم صادر خواهند نمود.
ماده ۳ ـ در صورتی که عضو واجد شرایط مندرج در قانون در همان دانشگاه و یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی وجود نداشته باشد اعضای هیأت از بین اعضای واجد شرایط نزدیکترین دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی یا دانشکده مستقل تعیین خواهد شد.
ماده ۴ ـ اعضای هیأت تجدید نظر که برای چند دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی به وسیله وزارت فرهنگ و آموزش عالی یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین و منصوب میشوند جلسات خود را بنا به پیشنهاد رییس هیأت در محلی که وزیر فرهنگ و آموزش عالی یا وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعیین مینمایند تشکیل خواهند داد.
ماده ۵ ـ در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی که تابع سایر وزارتخانهها و مؤسسات دولتی میباشند هیأت تجدید نظر به وسیله وزیر مربوطه یا بالاترین مقام دستگاه دولتی مطابق تبصره ماده ۳ قانون مقررات انتظامی منصوب میشود و تعیین محل اجلاس هیأت مذکور نیز با مقام فوقالذکر است.
ماده ۶ ـ هیأتهای بدوی و تجدید نظر مکلفند پس از تشکیل شروع کار خود را به نحو مقتضی به اطلاع عموم برسانند.
فصل دوم ـ نحوه تشکیل جلسات
ماده ۷ ـ اعضای هیأتها پس از ابلاغ احکام انتصاب در اولین فرصت تشکیل جلسه داده و از بین خود یک نفر رییس و یک نفر نایب رییس و یک نفر دبیر انتخاب مینمایند. اداره و تعیین اوقات جلسات به وسیله رییس هیأت و در غیاب وی به وسیله نایب رییس انجام خواهد شد.
ماده ۸ ـ جلسات هیأتها با حضور هر سه نفر عضو اصلی و در غیاب عضو اصلی با حضور عضو علیالبدل تشکیل خواهد شد.
ماده ۹ ـ اعضای هیأت مکلفند با دعوت کتبی رییس هیأت یا در غیاب وی نایب رییس در جلسه مقرر شرکت نمایند.
ماده ۱۰ ـ مکاتبات هیأتها با امضای رییس و در غیاب او با امضای نایب رییس معتبر خواهد بود.
فصل سوم ـ شروع و نحوه رسیدگی
ماده ۱۱ ـ هیأتهای بدوی با اعلام مراجع ذیل شروع به رسیدگی خواهد نمود:
1 ـ وزیر فرهنگ و آموزش عالی یا وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا بالاترین مقام دستگاه اجرایی.
2 ـ رییس دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی یا دانشکده مستقل.
3 ـ اشخاص حقیقی و یا حقوقی.
ماده ۱۲ ـ رییس هیأت با وصول اعلام تخلف از سوی مراجع مندرج در ماده قبل موضوع را به یکی از اعضای هیأت ارجاع مینماید و مقام مرجوعالیه مکلف است که کلیه دلایل و مدارک و مستنداتی را که جمعآوری نموده به انضمام گزارش خود مشروحاً و مستدلا به صورت کتبی حداکثر ظرف یک ماده به هیأت تسلیم نماید.
ماده ۱۳ – فرد محقق در گزارش خود به طور اختصاص گردش کار، مشخصات کامل متخلف، نوع تخلف، مرتبه علمی، سنوات و محل خدمت، دلایل و مستندات خود به کارگزینی تسلیم و رسید دریافت نماید.
تبصره ـ هیأتها و کارگزینی مکلفند دفاتری برای ثبت لوایح و اعتراضات تهیه و تنظیم نمایند.
ماده ۱۵ ـ پس از وصول لایحه دفاعیه متخلف یا انقضای مهلت مقرر در هیأت جلسه خود را ظرف مدت یک هفته تشکیل خواهد داد.
ماده ۱۶ ـ جلسات رسیدگی هیأتها غیرعلنی بوده و هیأت پس از قرائت گزارش محقق لایحه دفاعیه متخلف چنانچه نیازی به حضور متخلف و اخذ توضیحات شفاهی از وی نباشد مبادرت به صدور رأی مینماید.
تبصره ـ در صورت لزوم، هیأتها میتوانند شخص متخلف را برای ادای توضیحات دعوت و از وی تحقیقات لازم به عمل آورند.
ماده ۱۷ ـ هیأتها میتوانند در مواردی که اقتضا مینماید از نظر افراد خبره استفاده نمایند.
ماده ۱۸ ـ آرای هیأتها با اکثریت مطلق معتبر میباشد.
ماده ۱۹ ـ آرای صادره توسط هیأتهای بدوی که قابل تجدید نظر میباشد باید حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز به عضو هیأت علمی ابلاغ شوند و چنانچه آرای مزبور ظرف یک ماه برای افراد داخل کشور و دو ماه برای افراد خارج از کشور از تاریخ ابلاغ به افراد متخلف توسط وی درخواست تجدید نظر نشود، مطابق ماده ۴ قانون مقررات انتظامی، قطعی و با دستور بالاترین مقام اجرایی دانشگاه یا مؤسسه مربوط اجزا خواهد شد.
ماده ۲۰ ـ رییس دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی رأی هیأت را به وسیله کارگزینی متخلف ابلاغ این رأی در موارد قطعی از تاریخ صدور ابلاغ قابل اجرا است.
در صورتی که آرای مذکور قابل تجدید نظر باشند پس از قطعیت از تاریخ صدور ابلاغ به مورد اجرا گذاشته میشود.
ماده ۲۱ ـ اخطاریهها و احکام صادره از سوی هیأت به آخرین اقامتگاه قانونی متخلف یا محکوم که در پرونده کارگزینی وی منعکس است طبق قانون آیین دادرسی مدنی ابلاغ خواهد شد.
ماده ۲۲ ـ در صورتی که متخلف نسبت به صلاحیت بعضی از اعضای هیأت ایراد نماید هیأت مکلف است قبل از شروع به رسیدگی نسبت به این موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.
ماده ۲۳ ـ در صورتی که تخلف متخلف واجد عنوان یکی از جرایم مندرج در قوانین کیفری باشد هیأتها مکلفند پرونده را به مراجع ذیصلاح ارسال و دستور توقف رسیدگی را تا صدور رأی از مراجع مذکور صادر نمایند.
ماده ۲۴ ـ هیأتها مکلفند در متن آرای خود قطعی یا قابل تجدید نظر بودن و مهلت درخواست تجدیدنظر را ذکر نمایند. (مطابق مهلت موضوع ماده ۲۰)
ماده ۲۵ ـ آرای هیأتها باید به امضای کلیه اعضای شرکت کننده در جلسه برسد.
ماده ۲۶ ـ [اصلاحی ۱۳۸۴/۱/۱۷]
در مواردی که عضو هیأت علمی به عنوان مأمور در دانشگاه، مؤسسه آموزش عالی، دانشکده مستقل به خدمت اشتغال دارد رسیدگی به تخلف انتسابی به وی به عهده هیأتهای بدوی و تجدید نظر و رسیدگی انتظامی محل مأموریت میباشد.
تبصره ـ [الحاقی ۱۳۸۴/۱/۱۷]
تخلفات اعضای هیأت علمی مامور در دستگاههای اجرایی (خارج از دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی کشور) در هیأتهای بدوی و تجدیدنظر رسیدگی انتظامی دانشگاه یا مؤسسه مأموریتدهنده رسیدگی میشود.
ماده ۲۷ ـ در مواردی که که عضو هیأت علمی در چند محل خدمت کرده است و در یک یا چند محل مرتکب تخلف شده باشد هیأتهای رسیدگی انتظامی آخرین محل خدمت وی صالح به رسیدگی میباشند.
ماده ۲۸ ـ در مواردی که آرای هیأتهای رسیدگی قطعی بوده و عضو هیأت علمی به دستگاه منتقل شده باشد دستگاهی که عضو هیأت علمی به آن انتقال یافته است مسئول اجرای رأی قطعی صادره خواهد بود. و در مواردی که رأی قابل تجدید نظر باشد با درخواست عضو هیأت علمی موضوع جهت رسیدگی به هیأت تجدید نظر محل خدمت قبلی ارسال خواهد شد.
ماده ۲۹ـ [الحاقی ۱۳۸۴/۱/۱۷]
تخلفات اعضای هیأت رئیسه دانشگاهها، مراکز آموزشی و پژوهشی کشور و همچنین اعضای هیأتهای رسیدگی انتظامی، مدیران ستادی که عضو هیأت علمی میباشند و اعضای هیأت عملی شاغل در وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در هیأتهای بدوی و تجدیدنظر رسیدگی انتظامی مستقر در ستاد هر یک از وزارتخانههای یادشده رسیدگی میشود.
تبصره ـ سایر وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی که دارای عضو هیأت علمی بوده و پست مربوط به آن با رعایت قانون و یا اخذ مجوز از یکی از وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایجاد شده باشد، مشروط بر آنکه فاقد هیأتهای بدوی و تجدیدنظر رسیدگی انتظامی باشند موظفند تخلفات اعضای هیأت علمی خود را حسب مورد به وزارتخانههای مذکور اعلام نمایند. این قبیل تخلفات بنا به تشخیص وزرای یادشده یا نمایندگان آنان در هیأتهای یکی از دانشگاههای مرکز استان مربوط رسیدگی خواهد شد.
فصل چهارم ـ مقررات مختلف
ماده ۳۰ ـ دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی و ادارات و مؤسسات تابعه آنها مکلفند کلیه دلایل و مدارک مورد درخواست هیأتها و فرد محقق را با رعایت مقررات مربوطه به اسناد محرمانه در اختیار آنها قرار دهند.
ماده ۳۱ ـ به اعضای هیأتهایی که خارج از محل اصلی کار خود انجام وظیفه مینمایند طبق مقررات حق مأموریت پرداخت خواهد شد.
ماده ۳۲ ـ هر یک از هیأتها دارای دفتر مخصوصی خواهند بود که در آن به ترتیب صورت جلسات ثبت خواهد شد.
ماده ۳۳ ـ در مواردی که در اجرای تبصره ذیل بند ۱۶ ماده ۷ قانون مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاهها متهم از کار معلق شود با صدور حکم برائت وی از سوی مراجع قضایی ذیصلاح حقوق تضییع شده عضو هیأت علمی به وی پرداخت خواهد شد.
ماده ۳۴ ـ در صورتی که مجازات معینه اخراج از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور باشد هیأتها مکلفند مراتب را کتباً به معاونت وزارت فرهنگ و آموزش عالی و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منعکس و معاونت مذکور مدلول احکام مذکور را جهت اجرا به کلیه دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور ابلاغ نماید. و در صورت صدور حکم انفصال دایم عضو هیأت علمی از خدمات دولتی، هیأتها ملزم هستند مراتب را از طریق کارگزینی به سازمان امور اداری و استخدامی کشور اعلام نمایند.
ماده ۳۵ ـ هیأتهای بدوی و تجدید نظر بدواً به کلیه پروندههایی که قبلاً در هیأتهای پاکسازی و بازسازی گذشته مطرح بوده و منتهی به صدور رأی قطعی نشده است رسیدگی و اتخاذ تصمیم خواهند نمود. رسیدگی به این پروندهها در مواردی که توسط هیأتهای سابق پاکسازی و بازسازی مورد رسیدگی قرار گرفته و رأی نیز صادر شده است لکن به به جهتی رأی قطعیت نیافته است با هیأت تجدید نظر میباشد، و در مواردی که توسط هیأتهای سابق رأی صادر نشده است به عهده هیأت بدوی خواهد بود.
تبصره ـ هیأتهای مذکور مکلفند قبل از پروندههای مذکور با توجه به اهمیت موضوع به موارد مندرج در ماده ۱۴ قانون مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور در صورت ارجاع رسیدگی نمایند.
ماده ۳۶ ـ هیأتهای بدوی و تجدید نظر مکلفند هر ۶ ماه یک بار گزارش فعالیتهای خود را کتباً به وسیله رییس دانشگاه به وزیر فرهنگ و آموزش عالی و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تسلیم نمایند.
ماده ۳۷ ـ کلیه اعضای هیأت علمی رسمی قطعی و آزمایشی، پیمانی و قراردادی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور مشمول مقررات این آییننامه میباشند.
ماده ۳۹ ـ افراد غیر مفید مندرج در ماده ۱۴ قانون و مقررات انتظامی هیأت علمی عبارتند از:
1 ـ کسانی که فاقد شایستگی علمی هستند و یا شایستگی مزبور را از دست دادهاند.
2 ـ افرادی که صلاحیت عمومی ندارند.
3 ـ تخصص آنان مورد نیاز دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی دانشکده مستقل نمیباشد.
4 ـ فاقد بازدهی علمی هستند.
ماده ۴۰ ـ دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی و دانشکده مستقل در اجرای ماده قبل مکلف است کمیتهای مرکب از پنج نفر که حداقل سه نفر آنان عضو هیأت علمی با مرتبه استادیاری و یا بالاتر باشند تشکیل دهد.
تبصره ـ کمیتههای مذکور نظر خود را درباره عضو هیأت علمی به رییس دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی و مقام مذکور مراتب را به وزیر فرهنگ و آموزش عالی و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گزارش خواهد نمود.
ماده ۴۱ ـ وزیر فرهنگ و آموزش عالی و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پس از وصول گزارش در صورت تأیید مراتب را به هیأتهای بدوی رسیدگی ارجاع خواهند کرد.
تبصره ـ رأی صادره از سوی هیأت به وسیله کارگزینی ابلاغ میگردد.
ماده ۴۲ ـ در صورت عدم اعتراض با توجه به ماده ۴ قانون مقررات انتظامی حکم صادره قطعی در صورت اعتراض به حکم صادره پرونده جهت رسیدگی به هیأت تجدید نظر ارسال خواهد شد.
ماده ۴۳ ـ کارگزینی دستگاه محل خدمت عضو هیأت علمی موظف است پس از وصول رأی قطعی از هیأت بدوی یا تجدید نظر حداکثر ظرف یک هفته آن را اجرا نماید.
ماده ۴۴ ـ در مواردی که مدلول حکم دایر بر انتقال شخص به سازمان دولتی یا مؤسسات تحقیقاتی باشد دستگاه مربوطه موظف است ظرف ۶ ماه مطابق ماده ۱۴ و تبصره ۱ ماده ۱۷ قانون مقررات انتظامی اقدام به عمل آورد.
ماده ۴۵ ـ در صورتی که در مهلت مقرر در ماده ۴۴ این آییننامه امکان انتقال افراد مزبور به سایر دستگاههای دولتی فراهم نگردد وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی ـ وزارت فرهنگ و آموزش عالی، دانشگاه، مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی یا دانشکده مستقل طبق ضوابط مندرج در قانون مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور نسبت به بازنشسته و یا بازخرید کردن عضو هیأت علمی اقدام مینماید.
ماده ۴۶ ـ رییس دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی و تحقیقاتی با توجه به ماده ۱۹ قانون مقررات انتظامی اعضای هیأت علمی، اسامی افرادی که به خدمت آنان خاتمه داده شده است جهت طرح در هیأت تجدید نظر به وزیر فرهنگ و آموزش عالی و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام نماید.
ماده ۴۷ ـ تغییرات در اصلاحیههای بعدی این آییننامه به پیشنهاد وزارت فرهنگ و آموزش عالی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تصویب هیأت وزیران خواهد بود.
ماده ۴۸ ـ این آییننامه پس از ابلاغ قابل اجرا است.
میرحسین موسوی – نخستوزیر