[به موجب ماده ۶ قانون اصلاح پارهای از مقررات مربوط به پایه حقوق اعضای رسمی هیأت علمی (آموزشی و پژوهشی) شاغل و بازنشسته دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، لغو شده است.]
ماده واحده – به وزارت فرهنگ و آموزش عالی اجازه داده میشود بنا به تشخیص خود از خدمت خارج از وقت اداری اعضاء هیأت علمی و به مقدار ضرورت از خدمات اعضاء غیر هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی با موافقت آنان در رشتههای مختلف استفاده و در ازاء آن حقالزحمه حداکثر برابر حقوق و مزایای مستمر به آنان پرداخت نماید.
تبصره ۱ – رشتههای مشمول این ماده واحده توسط وزارت فرهنگ و آموزش عالی تعیین خواهد شد.
تبصره ۲ – ساعات موظف (تدریس، تحقیق، راهنمایی دانشجو و امور محوله از سوی دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی) برای کلیه اعضاء هیأت علمی تمام وقت ۳۰ ساعت و برای اشخاص مشمول ماده فوق ۴۵ ساعت در هفته است و میزان تدریس واحدهای موظف برای کلیه اعضاء از ۸ تا ۱۰ واحد در هفته و برای افراد مشمول ماده فوق ۲ برابر میباشد.
تبصره ۳ – در دورههای کارشناسی ارشد و یا دکترای تخصصی، عضو هیأت علمی مشمول ماده فوق میتواند به جای حداکثر یک چهارم واحدهای موظف، سرپرستی رسالههای تحقیقاتی را به عهده بگیرد.
تبصره ۴ – وزارت فرهنگ و آموزش عالی در جهت افزایش تعداد دانشجو در رشتههای مورد نیاز کشور موظف است هر دانشکده، دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی را که امکان داشته باشد دووقته نماید.
تبصره ۵ – بازنشستگان دانشگاهی با حضور ۳۰ ساعت در هفته که ۸ الی ۱۰ واحد تدریس در دانشگاه یا مؤسسات آموزش عالی در آن باشد میتوانند علاوه بر دریافت مستمری بازنشستگی حقالزحمهای معادل حقوق و مزایای پایه علمی قبل از بازنشستگی خود دریافت نمایند.
تبصره ۶ – آن دسته از اعضاء هیأت علمی که به تقاضای خود تغییر وضعیت استخدامی دادهاند میتوانند از ماده فوق بر مبنای حقوق و مزایای قبل از تغییر وضعیت استفاده نمایند.
تبصره ۷ – وزارت فرهنگ و آموزش عالی در اجرای این قانون میتواند به تشخیص خود از خدمات دووقته تعداد مورد نیاز از اعضاء غیر هیأت علمی دانشکده، دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی استفاده نماید و در ازاء آن حداکثر برابر حقوق و مزایای عضو غیر هیأت علمی بر اساس آییننامه اجرایی این قانون پرداخت نماید.
تبصره ۸ – آن دسته از گروههای آموزشی (علوم انسانی و اجتماعی، علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی، هنر و دامپزشکی) مشمول موضوع این ماده واحده میشوند که دانشگاه یا مؤسسه آموزش عالی مربوط بتواند ظرفیت پذیرش دانشجو در هر مقطع تحصیلی را با توجه به امکانات موجود حداقل به ۱.۵ برابر ظرفیت پذیرش دانشجو سال تحصیلی ۶۴-۶۳ آن گروه برساند، در مورد مراکز آموزش عالی که برای اولین بار دانشجو میپذیرند، مؤسسات تحقیقاتی و مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر، اتخاذ تصمیم با وزارت فرهنگ و آموزش عالی خواهد بود.
تبصره ۹ – پرداخت حقالزحمه الزاماً در مقابل تدریس واحدهای اضافی علاوه بر واحدهای تمام وقت مطابق تبصره ۲ خواهد بود و وزارت فرهنگ و آموزش عالی میتواند تمام یا قسمتی از تدریس واحدهای اضافی عضو هیأت علمی را در دانشگاه و مؤسسات آموزش عالی مشابه بدونپرداخت وجه اضافی دیگر استفاده نماید.
تبصره ۱۰ – دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی با توافق وزارت فرهنگ و آموزش عالی میتوانند قراردادهای جداگانه به منظور استفاده از خدمات حرفهای نظیر اجرای پروژههای مشاورهای در کلیه زمینهها تهیه و طرحهای مختلف و ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی به بخشهای دولتی و خصوصی مؤسسات آموزش عالی نیازمند با اعضاء هیأت علمی منعقد نمایند.
تبصره ۱۱ – استفادهکنندگان از این قانون (که ۴۵ ساعت قرار داد بستهاند) حق کار انتفاعی در سایر دستگاههای دولتی و غیردولتی را ندارند، مگر در روزها و اوقات تعطیل رسمی و یا وقت اداری خارج از نیاز دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی مربوطه.
تبصره ۱۲ – از پرداختهای مذکور فقط ۱۰% مالیات کسر خواهد شد.
تبصره ۱۳ – وزارت فرهنگ و آموزش عالی موظف است همهساله بودجه مورد نیاز برای اجرای این ماده واحده و نیز حداکثر برابر ۲۵% آن جهت خرید تجهیزات و ملزومات و سایر هزینههای مربوطه را برآورد و در ردیف خاصی در لایحه جهت خرید تجهیزات و ملزومات و سایر هزینههای مربوطه را برآورد و در ردیف خاصی در لایحه بودجه منظور نماید.
تبصره ۱۴ – وزارت فرهنگ و آموزش عالی موظف است حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون، آییننامه اجرایی آن را تهیه و برای تصویب به هیأت وزیران تقدیم نماید.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و چهارده تبصره در جلسه روز سهشنبه هفتم مردادماه یک هزار و سیصد و شصت و پنج مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۶۵.۵.۱۳ به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
رییس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی