‌آیین‌نامه کمکهای مالی و تجهیزاتی به دارندگان مجوزهای تحقیقات صنعتی

تاریخ تصویب: ۱۳۶۶/۱۱/۲۸
تاریخ انتشار: ۱۳۶۶/۱۲/۲۵
شماره ثبت: 2146ت1054 - 1366.02.01

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۶.۱۱.۲۸ آیین‌نامه کمکهای مالی و تجهیزاتی به دارندگان مجوزهای تحقیقات صنعتی را به شرح زیر تصویب نمودند.

‌مقدمه
‌الف – واحد تحقیقات صنعتی.
‌واحدی است غیر تولیدی که جهت انجام تحقیقات صنعتی کاربردی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی ایجاد می‌گردد و ممکن است مشتمل بر آزمایشگاه و‌ کارگاه وابسته به آن بوده و در بخش صنایع و معادن به صورت مطالعاتی، آزمایشگاهی، طراحی و کارگاهی با هدف حل مشکلات تولید، بالا بردن کیفیت و کمیته‌ تولیدات و اقتصادی کردن آن، گسترش و کاربرد مواد و تجهیزات و کاهش وابستگی در جهت اصلاح ساختار صنعتی و نیل به خود اتکائی از طریق زیر انجام‌ پذیرد.
1 – کاشه ضایعات و استفاده مجدد از آنها.
2 – ابداع روشهای جدید تولید و یافتن تکنولوژی مناسب و توسعه و بهبود آن.
3 – رفع تنگناهای واحدهای تولیدی از جنبه‌های مصارف ارزبر.
4 – کاهش هزینه‌های تولید محصولات و اقتصادی کردم تولید.
5 – استفاده بهینه از امکانات تولیدی بالقوه کشور.
6 – حصول به ویژگیهای مواد اولیه مورد نیاز صنایع کشور از طریق فرآوردی مواد معدنی و ذوب.
7 – حصول به ویژگیهایی که مواد اولیه صادراتی و سایر اقلام بایستی داشته باشند.
8 – کسب دانش فنی مورد نیاز (‌در مورد قطعات، ابزار و ماشین‌آلات) که تا کنون ساخته و یا تأمین نشده و یا تأمین تکنولوژی آن از خارج مقرون به صرفه‌ نمی‌باشد.
9 – طراحی و توسعه روشهایی که به صرفه‌جویی در مصارف آب و انرژی واحدهای تولیدی کمک نماید.
ب – موافقت اصولی واحد تحقیقاتی صنعتی.
‌مجوزی است که پس از بررسیهای کارشناسی و احراز صلاحیت متقاضی توسط وزارتخانه‌های صنعتی ذیربط طبق ضوابط و دستورالعملهای مربوطه صادر‌ می‌گردد.

ج – پروانه تحقیق (‌بهره‌برداری)
‌مجوز فعالیتهای خدماتی واحد تحقیقات صنعتی است و پس از اخذ موافقت اصولی و انجام اقدامات اساسی (‌ طبق ضوابط و دستورالعملهای مربوطه) از سوی‌دارنده موافقت اصولی، توسط وزارتخانه صنعتی ذیربط صادر می‌گردد.

‌ماده ۱ – استفاده از کمکهای مالی و تجهیزاتی مذکور در این آیین‌نامه توسط دارندگان مجوزهای تحقیقات صنعتی مشروط به اعلام رسمی مشخصات خود‌ محقق و موضوع تحقیق آن به شورای پژوهشهای علمی و رعایت ضوابط و سیاستهای کلی تدوین شده از طرف شورای مذکور، خواهد بود.

‌ماده ۲ – شورای پژوهشهای علمی می‌تواند عنداللزوم فعالیت واحدهای تحقیقاتی فوق را مورد بازرسی قرار دهد.

‌ماده ۳ – زمین مورد نیاز جهت احداث و توسعه اینگونه واحدها بر اساس برآورد کارشناسی و معرفی متقاضی به وزارت مسکن و شهرسازی (‌یا ادارات وابسته‌ ذیربط) تأمین می‌گردد وارت مسکن و شهرسازی موظف است در محدوده خدمات شهری تهران و دیگر شهرها نسبت به واگذاری زمین به متقاضیان اقدام نماید.‌اولویت مربوطه در حد کاربری آموزشی است و در صورت ضرورت از آن محل تأمین می‌گردد.

‌ماده ۴ – سیستم بانکی کشور تسهیلات اعطایی جهت احداث، توسعه و تجهیز واحدهای تحقیقات صنعتی حسب مورد و بر اساس درخواست متقاضی و‌ معرفی وزارتخانه‌های صنعتی در اختیار ایشان قرار می‌دهد. این تسهیلات شامل پرداخت وامهای طویل‌المدت با شرایط ویژه بر اساس برآورد هزینه اجرای طرح‌ احداث و توسعه واحد تحقیقاتی و با تأیید وزارتخانه‌های صنعتی ذیربط، می‌باشد. مدت، میزان و سهم تسهیلات بانکی با تأیید شورای پول و اعتبار خواهد بود.

‌ماده ۵ – وزارت نیرو موظف است آب و برق مورد نیاز اینگونه واحدها را در محدوده خدمات شهری فراهم سازد.

‌ماده ۶ – مراکز تهیه و توزیع موظفند نسبت به تأمین تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز دارندگان مجوز تحقیقاتی همکاری لازم را معمول و آنها را در اولویت قرار‌ دهند.

‌ماده ۷ – کمیته تخصیص ارز هر ساله حسب تقاضای وزارتخانه‌های صنعتی با توجه به اولویتهای میزان متناسبی ارز جهت تجهیز و فعالیت واحدهای تحقیقاتی‌ دارای مجوز از وزارتخانه‌های صنعتی اختصاص می‌دهد. دستگاه اجرائی ذیربط مجاز به مصرف ارز تخصیص یافته به غیر از موارد فوق‌الذکر نمی‌باشد.

‌ماده ۸ – نمایندگان واحدهای تحقیقات صنعتی که جهت شرکت در کنگره‌های، سمینارها و نمایشگاه‌های تخصصی به خارج از کشور عزیمت می‌نمایند و‌ ضرورت این شرکت مورد تأیید وزارتخانه‌های صنعتی قرار گیرد بلیط رفت و برگشت را در کوتاه‌ترین مسیر با هواپیما به ریال ابتیاع می‌نمایند.

ماده ۹ – وزارت فرهنگ و آموزش عالی موظف است جهت ورود کتب و نشریات علمی مراکز تحقیقات صنعتی دارای مجوز از وزارتخانه‌های صنعتی که به‌منظور کسب دانش فنی و اطلاع از تجارب علمی ملل مختلف جهان مورد نیاز می‌باشد، تسهیلات لازم را فراهم سازد.

‌ماده ۱۰ – دستگاه‌های اجرایی در صورتی مجاز به عقد قرارداد با دارندگان موافقتهای اصولی تحقیقاتی و پروانه‌های تحقیق از محل اعتبارات عمومی دولت‌ هستند که بر اساس دستورالعملی که مشترکاً توسط وزارت برنامه و بودجه و وزارتخانه‌های صنعتی ظرف مدت یک ماه تهیه خواهد شد از طرف وزارت برنامه و‌ بودجه تشخیص صلاحیت گردند.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر