هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۷.۱۰.۲۸ بنا به پیشنهاد شماره ۱۰۲۵ مورخ ۱۳۶۷.۱.۲۷ وزارت امور اقتصادی و دارایی آییننامه اجرایی موضوع ماده ۳۶ قانون محاسبات عمومی کشور مصوب ۱۳۶۶.۶.۱ را به شرح زیر تصویب نمودند:
ماده ۱- در موارد مشروحه زیر در صورتی که به تشخیص ذیحساب انجام قسمتی از وظائف ذیحساب به علت بعد مسافت و یا حجم و یا طبع و ماهیت کار در واحدهای تابعه وزارتخانهها، مؤسسات دولتی، شرکتهای دولتی، و سایر دستگاههای اجرایی، مستقیماً توسط ذیحساب مقدور نباشد نسبت به ایجاد پست سازمانی و انتصاب عامل ذیحساب از بین مستخدمین رسمی و یا ثابت واجد صلاحیت با موافقت قبلی ذیحساب و به موجب حکم دستگاه اجرایی مربوط اقدام و مسئولیت اداره امور مالی واحد ذیربط به عهده او واگذار میگردد تا بر اساس اختیاراتی که از طرف ذیحساب با رعایت دستورالعملهای مربوط به او تفویض میشود وظایف محوله را انجام دهد:
۱ – در واحدهای تابعه دستگاههای اجرایی محلی در شهرستانهای خارج از محل استقرار ذیحسابی مربوط (اعم از مرکز شهرستان و بخشهای تابعه).
2 – در واحدهای تابعه دستگاههای اجرایی در شهرستانهای خارج از محل استقرار ذیحسابی مربوط در مورد اعتباراتی که به صورت غیر استانی در بودجه کل کشور منظور میشود.
3 – در واحدهای تدارکاتی مرکزی دستگاههای موضوع این ماده.
4 – در واحدهای تابعه دستگاههای اجرایی موضوع بندهای ۱ و ۲ این ماده در شهرستان محل استقرار ذیحسابی مربوط که با توجه به حجم اعتبارات و پراکندگی جغرافیایی اجتنابناپذیر باشد.
5 – در واحدهای خارج از کشور دستگاههای اجرایی موضوع این ماده.
تبصره ۱- عامل ذیحساب در مورد وظائف و اختیاراتی که از طرف ذیحساب به او محول میشود مسئول
بوده و وظایف محوله را در حدود قوانین و مقررات مربوط انجام خواهد داد.
تبصره ۲- سازمان امور اداری و استخدامی کشور موظف است با رعایت ضوابط مربوط نسبت به تصویب پستهای سازمانی مورد نیاز موضوع این ماده که توسط دستگاههای اجرایی پیشنهاد میگردد اقدام لازم به عمل آورد.
تا زمانی که پستهای مذکور ایجاد نگردیده است و همچنین در مورد آن دسته از مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی که فاقد تشکیلات سازمانی مصوب میباشند میتوان موقتاً وظایف عامل ذیحساب را به یک نفر دیگر از کارکنان رسمی واجد صلاحیت واگذار نمود تا امور مالی واحد ذیربط را زیر نظر ذیحساب مربوط اداره نماید.
ماده ۲- در مواردی که بر اساس مفاد این آییننامه عامل ذیحساب منصوب میشود دستگاه اجرایی مربوط امکانات اداری و پرسنلی لازم متناسب با حجم وظایف محوله در اختیار عامل ذیحساب قرار خواهند داد.
ماده ۳- در مواقعی که سمت عامل ذیحساب تغییر کند و یا به هر عنوان سمت عامل ذیحساب از وی سلب شود عاملان ذیحسابی قبلی و بعدی مکلفند حداکثر ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ اشتغال عامل ذیحساب جدید بر اساس دستورالعملی که توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه میشود سوابق عاملیت ذیحسابی را با حضور ذیحساب یا نماینده او با تنظیم صورت مجلس تحویل و تحول نمایند. این صورتمجلس باید به امضا تحویلدهنده و تحویلگیرنده و رییس واحد ذیربط یا مقام مجزا از طرف او و ذیحساب یا نماینده او برسد.
تبصره ۱- در مواردی که عامل ذیحساب از تحویل و تحول ابواب جمعی خود استنکاف نماید یا به هر علت شرکت او در امر تحویل و تحول میسر نباشد، ابوابجمعی او با حضور نماینده واحد مربوط و ذیحساب و نماینده دیوان محاسبات کشور با تنظیم صورت مجلس به عامل ذیحساب جدید تحویل خواهدشد.
تبصره ۲- در صورتی که پس از تغییر سمت عامل ذیحساب انتصاب عامل ذیحساب جدید به فوریت مقدور نبوده و یا ضرورت نداشته باشد تحویل و تحول موضوع این ماده بین عامل ذیحساب قبلی و ذیحساب یا نماینده او انجام خواهد شد.
تبصره ۳- رعایت ماده ۱۲۹ قانون استخدام کشوری مصوب ۱۳۴۵.۳.۳۱ در مورد عاملین ذیحساب ضروری است.
تبصره ۴- مرخصی و مأموریت عامل ذیحساب با موافقت قبلی ذیحساب خواهد بود. ذیحساب مجاز است در صورت ضرورت به منظور تسریع و تسهیل در انجام امور مالی واحدهای مربوط و جلوگیری از بروز هر گونه وقفه در امور آنها با توجه به تبصره یک ماده ۵۳ و ماده ۷۶ قانون محاسبات عمومی کشور قسمتی از وظایف و اختیارات خود را علاوه بر عامل ذیحساب به معاون حسابداری واحد یا به فرد واجد صلاحیت دیگری که با هماهنگی دستگاه اجرایی ذیربط تعیین میگردد تفویض نماید تا در مواقع مرخصی یا مأموریت عامل ذیحساب با رعایت مقررات نسبت به انجام وظایف محوله اقدام نماید.
مرخصی و مأموریت عامل ذیحساب مستقر در خارج از شهر محل استقرار ذیحساب حداکثر برای مدت ۳ روز نیاز به موافقت قبلی ذیحساب ندارد.
میرحسین موسوی – نخستوزیر