‌آیین‌نامه اجرایی بند (ه) تبصره ۳۸ قانون بودجه سال ۱۳۶۸ کل کشور

تاریخ تصویب: ۱۳۶۸/۰۳/۲۴
تاریخ انتشار: ۱۳۶۸/۰۴/۲۰

[به موجب ماده ۷ ‌تنفیذ آیین‌نامه اجرایی بند (ه) تبصره ۳۸ قانون بودجه سال ۱۳۶۸ کل کشور برای اجرا در سال ۱۳۶۹، لغو شده است.]

۵۷۸۸ت۲۶۰ – ۱۳۶۸.۰۴.۰۸

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۸.۳.۲۴ در اجرای بند “ه” تبصره ۳۸ قانون بودجه سال ۱۳۶۸ کل کشور و بنا به پیشنهاد مشترک شماره ۱۳۵۳.۱۱. مورخ ۱۳۶۸.۱.۳۰ وزارتخانه‌های امور اقتصاد و دارایی برنامه و بودجه و راه و ترابری آیین‌نامه نحوه اجراء و موارد معافیت موضوع بند “ه” تبصره مذکور را به شرح‌ ذیل تصویب نمودند:

‌ماده ۱ – موارد و در صد معافیت از پرداخت تمام یا قسمتی از دویست هزار ریال عوارض موضوع تبصره مذکور بر طبق قانون مربوط عبارتند از:
‌الف – کلیه مأمورین و کارشناسان دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و همچنین همسر و فرزندان مأمورین مقیم و اساتید و پژوهشگران مراکز تحقیقاتی‌ دانشگاه‌ها که برای فرصتهای مطالعاتی و شرکت در کنفرانسها و سمینارها و دوره‌های کوتاه مدت به خارج از کشور مأمور می‌شوند و خانواده آنها، با معرفی وزراء‌ یا بالاترین مقام مسئول نهاد انقلاب اسلامی مربوط یا افراد مجاز از طرف ایشان با تخفیف صد درصد.
ب – دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج از کشور با معرفی وزیر فرهنگ و آموزش عالی یا مقام مجاز از طرف ایشان برای گروه تحصیلی غیر پزشکی و‌ با معرفی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا مقام مجاز از طرف ایشان برای گروه تحصیلی پزشکی حداکثر دو بار در سال برای خود و همسر و فرزندان به‌ صورت رفت و برگشت با تخفیف صد درصد.
ج – طلاب علوم دینی غیر ایرانی، دانشجویان خارجی مقیم ایران و مبلغین سازمان تبلیغات اسلامی به ترتیب با معرفی شورای سرپرستی طلاب غیر ایرانی و‌ وزارت فرهنگ و آموزش عالی یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حسب مورد و به ترتیبی که در بند “ب” ذکر شد و‌ نیز نمایندگان دفتر پشتیبانی انقلاب اسلامی عراق با ارائه معرفی‌نامه از بالاترین مقام دستگاه یا امضاء معرفی شده توسط نخست‌وزیری یا تخفیف صد درصد.

‌د – [اصلاحی ۱۳۵۸/۵/۱۱]
جانبازان جنگ تحمیلی با تأیید بنیاد جانبازان انقلاب اسلامی به کشورهای محل معالجه و همچنین همراهان بنا به تأیید شورای پزشکی بنیاد‌ جانبازان با تخفیف صد درصد.

ه – اتباع خارجی که بنابر اعلام شهربانی جمهوری اسلامی ایران صلاحیت اقامت در کشور را ندارند با تخفیف صد درصد.
‌و – اعضای جنبشهای انقلابی خارجی فعال در ایران با تأیید وزارت امور خارجه با تخفیف صد درصد.
‌ز – آن دسته از کارشناسان، مقامات، شخصیتهای سیاسی و متخصصین خارجی که به دعوت رسمی وزارتخانه‌ها و با نظر وزیر مربوطه به جمهوری اسلامی‌ ایران مسافرت می‌نمایند و همچنین پزشکان خارجی که با قرارداد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به جمهوری اسلامی ایران مسافرت می‌نمایند با‌معرفی وزیر یا افراد مجاز از طرف ایشان با تخفیف صد درصد.
ح – مسافرینی که به صورت ترانزیت وارد کشور شده و سپس به خارج عزیمت می‌نمایند مشروط به اینکه مدت توقف ایشان بیش از ۷ روز نباشد با تخفیف‌ صد درصد.
ط – مسافرینی که برای زیارت خانه خدا یا عتبات عالیات از طریق سازمان حج و زیارت و امور خیریه مسافرت می‌نمایند با تخفیف صد درصد.
ی – کودکان زیر ۱۲ سال با تخفیف ۵۰ درصد و اطفال زیر دو سال با تخفیف ۹۰ درصد.

ک – [اصلاحی ۱۳۵۸/۵/۱۱]
بستگان درجه یک (‌پدر – مادر – همسر – فرزندان) شهداء، اسراء، مفقودین و جانبازان جنگ تحمیلی با ارائه کارت شناسایی یا معرفی‌نامه از‌ طرف مراجع ذیربط (‌بنیاد شهید، وزارت کشور بنیاد جانبازان حسب مورد) با تخفیف صد درصد.

ل – جانبازان و معلولین جنگ تحمیلی به شرط داشتن معلولیت بیش از ۲۰% با تأیید سرپرست بنیاد شهید انقلاب اسلامی یا افراد مجاز از طرف ایشان با تخفیف‌ صد درصد.
م – کارکنان دولت اعم از شاغل و بازنشسته و بستگان درجه یک آنها (‌پدر، مادر و همسر و فرزندان). ‌با ارائه معرفی‌نامه از مقامات مجاز مربوطه با تخفیف چهل درصد (‌فرزندان کمتر از ۱۲ سال آنها با تخفیف ۵۰% و فرزندان کمتر از دو سال از تخفیف ۹۰%‌ استفاده خواهند کرد.)
ن – کارکنان شاغل و بازنشسته در هواپیمایی کشوری و شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و شرکت آسمان و بستگان آنها (‌پدر، ماد، همسر و فرزندان) به‌نسبت تخفیف بلیط بر اساس ضوابط مربوط.

‌ماده ۲ – صدور بلیط ریالی در مسیرهای بین‌المللی توسط شرکهای هواپیمایی یا
نمایندگان آنها بدون دریافت تمام و یا درصدی از عوارض تعیین شده در تبصره‌ مذکور
منحصراً برای موارد مذکور در ماده یک این آیین‌نامه و با رعایت درصدهای تعیین شده
مجاز است و موارد خلاف بازخواست و افراد متخلف تحت پیگرد‌قانونی قرار خواهند گرفت.

‌ماده ۳ – شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و سایر شرکتهای هواپیمایی که بلیط
ریالی در مسیر پروازهای بین‌المللی صادر می‌نمایند و همچنین نمایندگان‌ آنها موظفند
قبل از صدر بلیط تأییدیه بانک را مبنی بر دریافت مبلغ مذکور یا درصدی از آن (‌به
نحوی که در این آیین‌نامه تعیین شده) از متقاضیان دریافت و‌ضمیمه اسناد مربوط به بلیط نموده و نگهداری نمایند.

‌تبصره – صدور بلیط با معافیت‌های مندرج در ماده یک به استثنای بندهای “ح” و “ی” فقط توسط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران مجاز می‌باشند.

‌ماده ۴ – سازمان هواپیمایی کشوری حساب یا حسابهایی با برداشت مشروط در بانکهای
طرف حساب شرکتهای هواپیمایی افتتاح خواهد نمود و مبلغ عوارض‌ موضوع تبصره ۳۸
ابتدائاً به حسابهای مذکور واریز و در پانزدهم و پایان هر ماه موجودی حسابهای مورد
اشاره با درخواست سازمان هواپیمایی کشوری به‌حساب خزانه منتقل خواهد شد. شرکتهای
هواپیمایی که بلیط ریالی در مسیرهای بین‌المللی می‌فروشند موظفند هر یک ماه یک بار
قبوض عوارض دریافتی را‌همراه با گزارشات فروش و ضمائم مربوطه جهت بررسی به
هواپیمایی کشوری ارسال دارند.

‌تبصره – برداشت از حسابهای مذکور فقط برای بازپرداخت وجوه مسافرینی که قبل یا بعد
از دریافت بلیط منصرف شده‌اند با معرفی امضاهای مجاز به تأییدی‌سازمان هواپیمایی
کشوری مجاز و ارسال لیست وجوه پرداخت شده عوارض دریافتی و اسناد مربوط به بلیط‌ها در پایان هر ماه به هواپیمایی کشوری الزامی‌است.

‌ماده ۵ – شرایط استفاده از تخفیف عوارض فرودگاهی برای کارکنان سازمان هواپیمایی
کشوری و شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران یکسان و بر مبنای‌ آیین‌نامه داخلی
تخفیف بلیط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران یکسان و بر مبنای آیین‌نامه داخلی
تخفیف بلیط شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی‌ ایران خواهد بود.

‌ماده ۶ – تدوین روشهای مناسب و نظارت بر حسن اجرای این امر پس از تأیید وزیر راه و ترابری به عهده سازمان هواپیمایی کشوری می‌باشد.

‌میرحسین موسوی – نخست‌وزیر