‌آیین‌نامه نحوه ایجاد تعهدات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در اجرای مفاد قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و‌ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و قوانین بودجه سالهای ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹ کل کشور

تاریخ تصویب: ۱۳۶۹/۰۳/۰۷
تاریخ انتشار: ۱۳۶۹/۰۳/۱۶

۷۷۵۶ت۳۳ک – ۱۳۶۹.۰۳.۱۶

‌اکثریت وزراء عضو کمیسیون اقتصاد هیأت دولت در جلسه مورخ ۱۳۶۹.۳.۷ با توجه به اختیارات تفویضی هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۹.۱.۱۵ و بنا به‌پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان برنامه بودجه و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، آیین‌نامه نحوه ایجاد تعهدات بانک مرکزی‌ جمهوری اسلامی ایران در اجرای مفاد قانون برنامه اول توسعه اقتصادی،‌ اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و قوانین بودجه سالهای ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹‌ کل کشور” را به شرح زیر تصویب نمودند:

آیین‌نامه نحوه ایجاد تعهدات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در اجرای مفاد قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی‌ ایران و قوانین بودجه سالهای ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹ کل کشور

‌ماده ۱ – به استناد “‌قانون تشکیل سازمان سرمایه‌گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران مصوب ۱۳۵۴” [‌قانون تشکیل شرکت سرمایه‌گذاریهای خارجی ایران] تنظیم، انجام امور و نظارت بر اقدامات مربوط به‌ استفاده از منابع خارجی و تسهیلات اعتبار درازمدت مورد نیاز اجرای طرح‌های موضوع بند (۱۵) تبصره (۲۹) قانون بودجه سال ۱۳۶۸، بند (۱۲) تبصره (۲۹)‌ قانون بودجه سال ۱۳۶۹ و بندهای “ه”، “‌د”، “‌ز”، “ح” و “ط” تبصره (۲۹) قانون برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران تحت‌ نظارت شورای عالی سرمایه‌گذاری توسط سازمان مذکور انجام می‌شود، به منظور تسهیل و تسریع کار،‌ اختیارات شورای مزبور با تصویب آن شورا در این مورد،‌ کمیته‌ای مرکب از وزیر امور اقتصادی و دارایی، رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که به نام “‌کمیته تأمین ارز‌ طرحها” نامیده می‌شود محول می‌گردد.

‌تبصره: در جلساتی که طرح‌های دستگاه‌ها مطرح می‌شود از وزیر ذیربط دعوت به عمل می‌آید.

ماده ۲ – وظایف و اختیارات این کمیته مشتمل بر موارد ذیل می‌باشد:
1 – تعیین و انتخاب منابع مالی مناسبت خارجی جهت اجرای طرح‌های عمرانی و تولیدی بر اساس این آیین‌نامه.
2 – بررسی قراردادهای منعقده توسط دستگاه‌های اجرایی و مجریان طرح‌هایی که از طریق استفاده از منابع خارجی تأمین مالی می‌شود از نظر انطباق شرایط‌ مالی آنها با قانون و منابع در دسترس یا مورد نیاز.
3 – ایجاد هماهنگی و برقراری ارتباط لازم با وزارتخانه‌ها و سازمانها و مؤسسات کشور از جهت استفاده مطلوب از منابع مالی موجود یا مورد نیاز.

‌ماده ۳ – جلسات “‌کمیته تأمین ارز طرحها” در سازمان سرمایه‌گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران تشکیل خواهد شد و سازمان مزبور به عنوان دبیرخانه‌ کمیته، انجام وظیفه خواهد کرد.

‌ماده ۴ – دستگاه‌های اجرایی و مجریان طرح‌ها مکلفند قراردادهای مربوطه را بر اساس قیمت نقدی و با رعایت مصالح و منافع کشور مذاکره و با کمیته مذکور در‌این آیین‌نامه هماهنگ نمایند.

‌تبصره: در مواردی که “‌کمیته تأمین ارز طرحها” ضروری بداند مذاکرات فنی و مالی به طور همزمان و با حضور نمایندگان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و‌ وزارت امور اقتصادی و دارایی انجام خواهد شد.
‌ماده ۵ – وزارتخانه‌ها ذیربط مکلفند یک نسخه از قراردادهای تنظیمی یا مدار گشایش اعتبار با پروفرما را همراه مدارک و اطلاعات ذیل طبق فرم مشابه یک‌ ضمیمه به دبیرخانه “‌کمیته تأمین ارز طرحها” ارسال نمایند.
1 – تأییدیه وزارتخانه ذیربط مبنی بر اینکه قرارداد ارسالی مربوط به طرحی است که مشمول یکی از بندهای تبصره‌های مذکور در ماده یک این آیین‌نامه‌ می‌باشد.
2 – تأییدیه وزارتخانه ذیربط مبنی بر اینکه مبلغ قرارداد با احتساب هزینه‌های مربوط به اضافه مبلغ قراردادهای قبلی و بعدی همان طرح از سقف ارزی مقرر‌ برای طرح مورد نظر مصوب کمیته تخصیص ارز، تجاوز نمی‌نماید.
3 – تعهد کتبی وزیر ذیربط مبنی بر اینکه طرح بر طبق زمانبندی‌های مقر در قرارداد به اجرا درخواهد آمد و در تاریخ پیش‌بینی شده در قرارداد با تمام رسیده و‌ راه‌اندازی خواهد شد. این تعهد مبنای اتمام و راه‌اندازی طرح در زمان مشخص، برای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.

‌تبصره – دستگاه‌های ستادی و “‌کمیته تأمین ارز طرحها” موظفند همکاری لازم را برای ایفاء تعهداتی که بر عهده دارند، به موقع انجام دهند.
4 – تعهد و تضمین سازمان برنامه و بودجه در مورد طرح‌های دولتی که از منابع عمومی بودجه کشور استفاده می‌نمایند طبق فرم قراردادهای فنی و اقتصادی‌ مبنی بر اینکه ریال مورد نیاز طرح برای بازپرداخت اصل و هزینه تسهیلات مالی در سررسید سالهای بعد در بودجه سالانه دستگاه مربوط پیش‌بینی و تأمین‌ خواهد شد و بنا به درخواست بانک ایرانی گشاینده اعتبار یا تعهد کننده از طریق دستگاه مربوط، به بانک پرداخت خواهد شد. در مورد طرح‌های غیر دولتی‌ نحوه ارائه این تعهد و تضمین بین بانک و مشتری توافق خواهد شد.
5 – گواهی موجودی سهمیه ارزی (‌مطابق فرم شماره ۲ ضمیمه) صادره توسط دبیرخانه بودجه و تخصیص ارز بانک مرکزی جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه‌ مبلغ موضوع قرارداد در حسابهای سهمیه طرحها و دستگاه‌ها منظور گردیده و از سقف سهمیه مقرر تجاوز نمی‌نماید به انضمام تأیید به اداره نظارت ارز بانک‌ مرکزی جمهوری اسلامی مبنی بر تطبیق قرارداد مربوط با مقررات ارزی کشور.

‌تبصره – کمیته تخصیص ارز سهمیه ارزی هر طرح مشمول بندهای تبصره‌های مذکور در ماده یک این آیین‌نامه را در سقف کلی سهمیه ارزی هر وزارتخانه و با‌ رعایت هزینه تسهیلات اعتباری و تعیین و به دبیرخانه بودجه و تخصیص ارز اعلام خواهد نمود.

‌ماده ۶ – “‌کمیته تأمین ارز طرحها” پس از رسیدی به قرارداد و مدارک مربوطه نسبت به قبول طرح از نظر تطبیق با این آیین‌نامه استفاده آن از منبع مناسب‌ تصمیم‌گیری نموده و جهت انجام مذاکرات نهایی و تصویب قرارداد مالی و تعیین یکی از بانکهای داخلی به عنوان بانک عامل، به بانک مرکزی جمهوری‌ اسلامی ایران ارجاع می‌نماید.

‌تبصره: مسئولیت تنظیم قرارداد مالی با منابع مالی خارجی و هماهنگی داخلی با بانکهای عامل به عهده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.

‌ماده ۷ – پس از تصویب قرارداد مالی توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دستگاه
اجرایی ذیربط یا مجری طرح نسبت به گشایش اعتبار اسنادی یا صدور‌ ضمانت‌نامه یا
ایجاد هر نوع تعهد دیگر از طریق بانک عامل ایرانی اقدام خواهد نمود. این اعتبار
اسنادی یا ضمانت‌نامه، منبع خارجی را مجاز به پرداخت نقدی‌ مبلغ قرارداد به فروشنده
و دریافت اصل و هزینه‌های متعلقه در سررسید از بانک ایران خواهد نمود.

‌ماده ۸ – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مجاز است رأساً یا توسط یکی از بانکهای
کشور برای تسهیل و تسریع اجرای این “‌آیین‌نامه و بندها و تبصره‌های‌ موضوع قانون
برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و قوانین بودجه
سالهای ۱۳۶۸ و ۱۳۶۹ کل کشور اقدامات ذیل را به‌عمل آورد:
1 – امضای قرارداد استفاده از منابع ارزی خارجی در سقف مقرر و با رعایت این آیین‌نامه.
2 – گشایش اعتبار اسنادی و صدور ضمانت‌نامه یا سفته و برات ارزی برای اجرای
قراردادهای موضوع این آیین‌نامه در ازائ تضمین سازمان برنامه و بودجه
(‌برای‌ دستگاه‌های دولتی) و وثیقه مطمئن (‌برای بخش خصوصی) به منظور حصول اطمینان
از وصول معادل ریالی اعتبارات: ضمانت‌نامه‌ها، سفته‌ها و بروات و‌ هزینه‌های متعلقه در سررسید پرداخت به بانک یا منابع خارجی.
3 – صدور ضمانت‌نامه یا تأییدیه برای اعتبارات اسنادی و ضمانت‌نامه‌های صادره بانکها در صورت نیاز.

‌تبصره: بخشنامه و دستورالعمل‌های لازم برای اجرای این موارد توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه و طرف دو هفته از زمان تصویب این آیین‌نامه‌ به بانکهای کشور ابلاغ می‌گردد.

‌ماده ۹ – مرجع رسیدگی به مسائل و مشکلات مربوط به اجرای این آیین‌نامه “‌کمیته تأمین ارز طرحها” می‌باشد که بر حسب ضرورت تشکیل جلسه خواهند داد.

‌تبصره: نحوه اداره جلسات و تصمیم‌گیری در “‌کمیته تأمین از طرحها” طبق دستورالعمل داخلی این کمیته خواهد بود که توسط سازمان سرمایه‌گذاری تهیه و به‌ اتفاق آراء توسط اعضای آن به تصویب خواهد رسید.

‌این تصویب‌نامه در تاریخ ۱۳۶۹.۳.۹ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
‌حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور