شماره ۴۲۸۷۴ت۲۳۶ه – ۱۳۷۰.۰۶.۱۱
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۰.۴.۲۳ بنا به پیشنهاد مشترک وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تربیت بدنی به استناد تبصره ماده (۱۵۴) قانون کار جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۶۹.۸.۲۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام، آییننامه اجرایی موضوع تبصره ماده (۱۵۴) قانون کار در ارتباط با ورزش کارگران را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ – کلیه کارفرمایان کارگاههای تولیدی، صنعتی، خدماتی و کشاورزی موظفند در امر ورزش کارگران بر اساس ماده (۱۵۴) قانون کار جمهوری اسلامی ایران با وزارت کار و امور اجتماعی همکاری نمایند.
ماده ۲ – کارفرمایان کارگاههایی که تعداد شاغلین در آنها بیش از (۵۰) نفر است فردی متعهد و علاقمند آشنا به ورزش را به عنوان رابط با وزارت کار و اموراجتماعی و مسئول ورزش کارگاه انتخاب و به وزارت کار و امور اجتماعی معرفی خواهند نمود.
تبصره ۱- [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
مسئول ورزش در این ماده و معاون مسئول موضوع تبصره (۲) این ماده، در کارگاههایی که کمتر از ۴۰۰ نفر کارگر دارند، ساعتهایی از هفته را تناسب با نیاز کارگران به امور ورزشی پرداخته و در بقیه ساعتها، به کار کارگاهی خود مشغول خواهند بود. در کارگاههای که بیش از ۴۰۰ نفر کار کارگاهی خود مشغول خواهند بود. در کارگاههایی که بیش از ۴۰۰ نفر کارگر دارند، میتوانند به صورت تمام وقت در خدمت ورزش کارگران باشند.
تبصره ۲ – در کارگاههای موضوع این ماده که تعداد کارگران زن شاغل در آنها بیش از ((۲)(۱)) مردان شاغل باشد یک خانم متعهد و آشنا به امور ورزشی بانوان به عنوان معاون مسئول ورزش کارگاه تعیین خواهد شد.
ماده ۳ – مسئول کارگاه یا مسئول ورزش کارگاه در جهت جذب کارگران به ورزش و همکاری با ادارات کل کار و امور اجتماعی استانها و اداره کل تربیت بدنی کارگران (وزارت کار و امور اجتماعی) در برنامهریزی و اجرای دستورالعملهای ورزشی، با توجه به موارد ذیل تلاش خواهد نمود.
1 – برنامهریزی برای انجام تمرینات ورزشی کارگران در رشتههای مختلف ورزشی. زمان تمرینات در هر هفته (۲) جلسه و در هر جلسه (۲) ساعت خواهد بود.
2 – برگزاری مسابقات ورزشی بین کارکنان واحد مربوط و برگزاری مسابقات دوستانه با کارکنان سایر کارگاهها.
3 – شرکت دادن تیم کارگری کارگاه در رشتههای مختلف و مسابقات کارگری (شهرستان، استان و قهرمانی کشور بر اساس تقویم ورزشی) و غیرکارگری که از طرف وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میشود.
4 – همکاری با وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تربیت بدنی برای تشکیل دورههای آموزش مربیگری و داوری در تهران و شهرستانها.
5 – تهیه و ارائه گزارش فعالیتهای ورزشی کارگاه در پایان هر شش ماه به شورای اسلامی کار یا نمایندگان قانونی کارگران، مدیریت کارگاه، ادارات کل کار و اموراجتماعی استان و اداره کل تربیت بدنی کارگران (وزارت کار و امور اجتماعی) و پیشنهاد اعتبارات مورد نیاز فعالیتهای ورزشی کارگاه (در پایان هر سال برای سال بعد) به کارفرما جهت بررسی و تصویب.
6 – برنامهریزی برای ورزش کارگران معلول شاغل در کارگاه با توجه به نوع معلولیت آنان.
7 – برگزاری ورزش صبحگاهی بر اساس دستورالعملهای مشترکی که توسط سازمان تربیت بدنی و وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میشود. (در هر هفته سه روز و هر روز سی دقیقه)
۸ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
ایجاد هماهنگی با کارفرما در انجام برنامههای ورزشی کارگاه اعم از صبحگاهی، تمرینات تیمی و شرکت در مسابقات ورزشی که طبق تقویم ورزش کارگران انجام میشود.
کارفرمایان موظف به همکاری بر اساس این آییننامه خواهند بود.
ساعات تمرینهای ورزشی از جمله تمرینها و برنامهها یاد شده در بندهای (۱ و ۷) این ماده خارج از ساعات کار بوده و کارفرما در جهت فراهم نمودن تسهیلات لازم همکاری مینماید.
۹ – انجام کلیه برنامههای ورزشی بانوان در کارگاههای مربوط میبایست در محیط جداگانه و در فضای مناسب انجام پذیرد.
ماده ۴ – شرکت کارگران ورزشکار در مسابقات استانی و قهرمانی کشور که در تقویم ورزشی مشخص خواهد شد به عنوان مأموریت ورزشی تلقی میگردد.
تبصره – در صورت تقاضای اداره کل تربیت بعضی کارگران (وزارت کار و امور اجتماعی) کارفرما موظف است با مرخصی ورزشی کارگران ورزشکار مورد نظر موافقت نماید.
ماده ۵ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
کلیه کارفرمایان موظفند نسبت به ایجاد فضاهای وزشی مناسب، اقدام و در غیر این صورت، سالانه مبلغ ده هزار (۱۰.۰۰۰) ریال به ازای هر کارگر به حسابی که وزارت کار و امور اجتماعی اعلام میکند، واریز نمایند.
تبصره ۱ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
مبالغ واریز شده به حساب بالا، طبق نظر وزیر کار و امور اجتماعی یا مقامات مجاز از طرف وی فقط جهت توسط و ایجاد فضاهای ورزشی و تفریحی کارگری در نقاط مختلف کشور و هزینههای مربوط به امور فوق کماکان هزینه میشود.
تبصره ۲ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
استاندارد فضای ورزشی یاد شده در این ماده با تشخیص سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران صورت میپذیرد.
تبصره ۳ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تربیت بدنی موظفند در صورت تقاضای کارفرما نقشه فضای ورزشی مناسب با تعداد شاغلان کارگاه را تهیه و ارائه نمایند و نظارتهای بعدی را معمول دارند.
تبصره ۴ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
فضای ورزشی داخل کارگاه یا خارج از کارگاه باید به گونهای باشد که امکان استفاده خواهران کارگر و کارگران معلول نیز وجود داشته باشد.
تبصره ۵ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
سازمان تربیت بدنی کشور میتواند با هماهنگی وزارت کار و امور اجتماعی از تأسیسات ورزشی کارگری بازدید نماید.
ماده ۶ – شهرداریها و مراجع واگذاری زمین موظفند در صورت تقاضای وزارت کار و امور اجتماعی و کارفرما (با تأیید اداره کل تربیت بدنی کارگران) در مورد واگذاری زمین و صدور پروانه ساختمان ورزشی در زمینهایی که کاربری ورزشی دارند، همکاری نمایند.
ماده ۷ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
مجموعهای ورزشی و تفریحی کارگران که توسط وزارت کار و امور اجتماعی ساخته میشود زیر نظر هیأت امناء اداره خواهند شد. ترکیب اعضاء وظائف و نحوه تشکیل جلسات هیأت امنا توسط وزارت کار و امور اجتماعی تهیه و به تصویب ستاد هماهنگی ورزش کارگران (موضوع ماده ۹ این آییننامه) خواهد رسید.
تبصره – احکام اعضای هیأت امنا توسط وزیر کار و امور اجتماعی یا مقامات مجاز از طرف وی صادر خواهد شد.
ماده ۸ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
به منظور تصویب تقویم ورزشی سالانه کارگران و نظارت بر حسن اجرای این آییننامه و همچنین تعیین ترکیب اعضاء، وظائف و نحوه تشکیل هیأتامنای موضوع ماده (۸) این آییننامه ستاد هماهنگی ورزش کارگران با ترکیب ذیل تشکیل میشود:
1 – وزیر کار و امور اجتماعی (رئیس)
2 – معاون امور اجتماعی وزارت کار و امور اجتماعی (دبیر)
3 – یکی از معاونین سازمان تربیت بدنی به انتخاب ریاست سازمان مذکور.
4 – از هر یک از وزارتخانههای صنعتی (معادن و فلزات، صنایع سنگین و صنایع) یک نفر معاون به انتخاب وزیر مربوط.
5 – از هر یک از وزارتخانههای کشاورزی و جهاد سازندگی یک نفر معاون به انتخاب وزیر مربوط.
۶ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
نمایندگان اصلی کارفرمایان در شورای عالی کار.
۷ – نمایندگان اصلی کارگران در شورای عالی کار.
8 – دبیر کل کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران.
9 – مسئول ورزش خواهران کشور.
تبصره ۱ – در غیاب رییس ستاد، دبیر ستاد جلسه را اداره خواهد کرد.
تبصره ۲ – زمان تشکیل جلسات توسط اعضای ستاد تعیین خواهد شد.
ماده ۹ – [اصلاحی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
عدم اجرای این آییننامه توسط کارفرمایان تخلف محسوب و با آنان طبق ماده (۷۳) قانون کار جمهوری اسلامی ایران رفتار خواهد شد.
ماده ۱۰ – [الحاقی ۱۳۷۱/۶/۲۲]
کلیه مبالغی را که کارفرمایان در اجرای این آییننامه به وزارت کار و امور اجتماعی پرداخت مینمایند، مشمول بند (۱۰) ماده (۱۴۸) قانون “اصلاح برخی از مواد قانون مالیاتهای مستقیم” – مصوب ۱۳۷۰ – خواهد بود.
حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور