‌قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعت نموده و به‌علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می‌شوند

تاریخ تصویب: ۱۳۷۲/۰۶/۰۹
تاریخ انتشار: ۱۳۷۲/۰۷/۰۶

‌ماده واحده
آن دسته از مهاجران و کسانی که در مناطق جنگی به علت برخورد با مواد منفجره از قبیل نارنجک، مین، گلوله توپ و غیره معلول یا‌ فوت شده یا می‌شوند، حسب مورد در حکم جانباز یا شهید تلقی، و طبق ضوابط بنیاد شهید و بنیاد جانبازان از حقوق و مزایای شهیدان و جانبازان جنگ‌ تحمیلی برخوردار می‌شوند.

تبصره ۱- [اصلاحی ۱۳۸۹/۵/۳۱]
در صورتی که ثابت شود افراد موضوع این قانون، به ضد انقلاب مشهور بوده، از طریق کمیته امداد امام (‌ره) تحت پوشش قرار می‌گیرند.

[نکته:
نحوه انشای قانون اصلاح این تبصره، به گونه‌ای است که موجب نقص عبارت و معنی می‌شود.
«الف- در تبصره (۱) اصل قانون، عبارات «فساد اخلاقی»، و «سهل‌انگاری» حذف شود.»]

[متن اصلی:
در صورتی که ثابت شود افراد موضوع این قانون، به فساد اخلاقی یا ضد انقلاب مشهور بوده، یا بر اثر سهل‌انگاری خود یا بازماندگانش‌ موجب انفجار باشند، از طریق کمیته امداد امام (‌ره) تحت پوشش قرار می‌گیرند.]

تبصره ۲- چنانچه افراد موضوع این قانون به علت برخورد با مواد منفجره، دچار ضایعات و خسارتهای مالی شوند، از سوی استانداریهای ذیربط‌ خسارتها و ضایعات وارد شده طبق ضوابط مندرج در آیین‌نامه اجرایی این قانون جبران می‌گردد، مشروط بر آن که علت حادثه، سهل‌انگاری آنان نباشد.
‌دولت مکلف است همه‌ ساله بودجه مورد نیاز تبصره ۱ و ۲ را تأمین و در اختیار وزارت کشور و کمیته امداد امام خمینی (‌ره) قرار دهد.

‌تبصره ۳- استانداریها موظفند مراتب معلولیت یا فوت را جهت برقراری حقوق وظیفه یا مستمری بازماندگان حسب مورد، به بنیاد مستضعفان و‌ جانبازان یا بنیاد شهید اعلام نمایند.

‌تبصره ۴- [اصلاحی ۱۳۸۹/۵/۳۱]
مرجع تشخیص فوت، معلولیت، خسارت، ضدانقلاب، عمد موضوع این قانون، کمیسیونی می باشد که بر طبق ضوابط بنیاد شهید و امور ایثارگران در فرمانداری‌های مربوطه با ترکیب:
1- فرماندار به عنوان رئیس کمیسیون.
2- مدیریت بنیاد شهید و امور ایثارگران.
3- ریاست اداره اطلاعات.
4- فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.
5- دادستان.
6- فرمانده هنگ مرزبانی یا مرزبان منطقه.
7- ریاست کمیته امداد امام خمینی (ره).
8- پزشکی قانونی،
تشکیل و تصمیمات آن بر اساس آیین‌نامه قبلی، ضمن عطف به ماسبق شدن قطعی، و از تاریخ تصویب لازم الاجراء است، و توسط رئیس کمیسیون به مبادی ذیربط ابلاغ می‌شود.

‌تبصره ۵- محدوده مناطق جنگی، توسط ستاد کل نیروهای مسلح و محدوده مناطق در حال بازسازی توسط ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی‌ مناطق جنگزده کشور تعیین و به وزارت کشور اعلام می‌شود.

‌تبصره ۶- بنیاد مستضعفان و جانبازان و بنیاد شهید موظفند حقوق وظیفه معلولان و مستمری بازماندگان شهدای موضوع این قانون را که در‌ وزارتخانه‌ها، نیروهای مسلح، نهادهای انقلاب اسلامی، مؤسسه‌ها، شرکتها و کارخانه‌های دولتی، بانکها، شهرداریها و کلیه دستگاه‌هایی که به نحوی از‌ بودجه دولت استفاده می‌نمایند، مشغول بوده یا هستند، در صورتی که این گونه دستگاه‌ها جهت معلولان و شهیدان مقررات خاصی نداشته باشند،‌ طبق ضوابط بنیاد مستضعفان و جانبازان و بنیاد شهید برقرار و پرداخت نمایند.

‌تبصره ۷- آیین‌نامه اجرایی این قانون، توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و با هماهنگی ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق‌ جنگزده، وزارت کشور، بنیاد شهید انقلاب اسلامی و بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی و کمیته امداد امام خمینی (‌ره) ظرف دو ماه تهیه‌ می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.

[‌آیین‌نامه اجرایی قانون برقراری حقوق وظیفه یا مستمری بازماندگان آن دسته از مهاجران و کسانی که به مناطق جنگی مراجعه‌ نموده و به علت برخورد با مواد منفجره معلول یا فوت می‌شوند]

تبصره ۸- [الحاقی ۱۳۸۹/۵/۳۱]
بنیاد شهید و امور ایثارگران موظف است جان‌باختگان مناطق آلوده به مین و مواد منفجره را که برای پاکسازی مناطق اقدام می‌کنند، در حکم شهید بپذیرد، و مجروحین و آسیب‌دیدگان پاکسازی مناطق آلوده به مین و مواد منفجره را تحت معالجه و درمان قرار دهد، و برابر مقررات بنیاد، به عنوان جانباز تحت پوشش قرار دهد.
اعتبار مورد نیاز، از محل ردیف هزینه‌ای 131600 بنیاد شهید و امور ایثارگران در سال ۱۳۸۹ تأمین می‌گردد و دولت برای سال‌های بعد، اعتبار لازم را در بودجه‌های سنواتی تأمین خواهد کرد.


‌قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و هفت تبصره در جلسه روز سه شنبه نهم شهریور ماه یک هزار و سیصد و هفتاد و دو مجلس شورای اسلامی‌ تصویب و در تاریخ 1372.6.21 به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

‌رئیس مجلس شورای اسلامی – علی‌اکبر ناطق نوری