۱۸۲۸۵ت۷۳ه – ۱۳۷۳.۰۳.۱۶
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۳.۲.۲۱ بنا به پیشنهاد شماره .۶۱۸۵د مورخ ۱۳۷۱.۱۰.۲۰ سازمان امور اداری و استخدامی کشور، به استناد تبصره ۵ مادهواحده “قانون تفکیک وظایف وزارتخانههای کشاورزی و جهاد سازندگی” – مصوب ۱۳۶۹ – آییننامه اجرایی تبصره (۵) ماده واحده قانون تفکیک وظایف وزارتخانههای کشاورزی و جهاد سازندگی را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ – در این آییننامه قانون “تفکیک وظایف وزارتخانههای کشاورزی و جهاد سازندگی” – مصوب ۱۳۶۹ – به اختصار قانون نامیده میشود.
ماده ۲ – کلیه کارکنانی که در اجرای قانون حسب مورد از یکی از وزارتهای کشاورزی یا جهاد سازندگی به وزارت دیگر منتقل شدهاند – از جمله کارکنان شرکتها و مؤسسات موضوع تبصره (۱) قانون – مشمول مفاد این آییننامه هستند.
تبصره – اعضای هیأت علمی هر یک از وزارتهای ذیربط که در اجرای قانون به وزارت دیگر منتقل شدهاند همچنان تابع مقررات استخدامی اعضای هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و اصلاحات بعدی آن هستند.
ماده ۳ – اعضای ثابت با کارکنان قراردادی وزارت جهاد سازندگی پس از انتقال حسب مورد با مقررات استخدام رسمی و غیر رسمی وزارت کشاورزی، و مستخدمان رسمی و غیر رسمی وزارت کشاورزی پس از انتقال حسب مورد با مقررات مربوط به اعضای ثابت یا کارکنان قراردادی وزارت جهاد سازندگی تطبیق وضع مییابند.
ماده ۴ – سازمان امور اداری و استخدامی کشور مجاز است متناسب با نیاز و تعداد اعضای ثابت با کارکنان قراردادی منتقل شده از وزارت جهاد سازندگی، درصورت عدم تکافوی پستهای بلاتصدی موجود در وزارت کشاورزی حسب مورد با رعایت قوانین و مقررات مربوط پست سازمانی ثابت یا موقت ایجاد کند.
تبصره – دستگاههای وابسته به وزارت کشاورزی که در وزارت جهاد سازندگی ادغام شدهاند و دارای تشکیلات مصوب میباشند نیز مشمول مفاد این ماده هستند.
ماده ۵ – کارکنان منتقل شده با رعایت شرایط احراز مندرج در طرحهای طبقهبندی مشاغل وزارتی که به آن منتقل شدهاند، به پستهای ثابت سازمانی یا پستهای موقت منصوب میشوند و گروه شغلی آنان بر این اساس و با رعایت ضوابط مربوط تعیین میشود.
تبصره ۱ – مدرک تحصیلی آن دسته از مستخدمانی که به موجب مقررات مورد عمل قبل از انتقال، برای تصدی پست سازمانی مربوط مطلوب یا مرتبط تلقی شده است، تا زمانی که مستخدمان یاد شده در همان رشته شغلی یا رشته شغلی مشابه اشتغال داشته باشند، مطلوب تلقی میشود.
تبصره ۲ – چنانچه مستخدمی واجد شرایط احراز طبقه یک رشته شغلی مربوط نباشد در طبقه مزبور تخصیص مییابد و از حقوق و فوقالعاده شغل آن بهرهمند میشود.
ماده ۶ – در صورتی که جمع حقوق و فوقالعاده شغل یا عناوین مشابه مستخدم بعد از انتقال کمتر از جمع حقوق و فوقالعاده شغل یا عناوین مشابه قبلی مستخدم گردد، مابهالتفاوت به عنوان تفاوت تطبیق حقوق و مزایا به وی پرداخت میشود و در تعیین حقوق بازنشستگی و وظیفه وازکارافتادگی و آمادگی بهخدمت ملاک محاسبه قرار میگیرد. هر گونه افزایش حقوق و فوقالعاده شغل یا مزایای شغل اینگونه مستخدمان از تفاوت تطبیق مذکور کسر میشود.
تبصره – اگر حقوق و مزایای کارکنان غیر رسمی و قراردادی بعد از انتقال کاهش یابد مابهالتفاوت آن تا پایان قرارداد به آنان پرداخت میشود.
ماده ۷ – مستخدمان رسمی منتقل شده از وزارت کشاورزی به وزارت جهاد سازندگی مشمولماده (۱۴۴) قانون استخدام کشوری هستند.
ماده ۸ – کسور بازنشستگی کارکنان منتقل شده از وزارت جهاد سازندگی به وزارت کشاورزی به موجب قانون “ نقل و انتقال حق بیمه یا بازنشستگی” – مصوب۱۳۶۵ – و آییننامه اجرایی آن به صندوق بازنشستگی کشوری منتقل میشود.
تبصره – آن مدت از سوابق خدمت کارکنان منتقل شده از وزارت جهاد سازندگی که در اجرای تبصره ماده (۶۵) قانون مقررات مالی، اداری، استخدامی و تشکیلات جهاد سازندگی مصوب ۱۳۶۷ بدون دریافت کسور بازنشستگی جزو سوابق خدمت آنان محسوب شده است همچنان بدون پرداخت کسور مزبورقابل احتساب است: سازمان برنامه و بودجه به میزان کسور بازنشستگی بخشوده شده این قبیل کارکنان اعتبارات لازم را در بودجه سازمان بازنشستگی کشوری منظور میکند.
ماده ۹ – ارزش استخدامی دورههای آموزشی که توسط وزارت جهاد سازندگی برگزار شده است در مورد کارکنان منتقل شده به وزارت کشاورزی توسط شورای امور اداری و استخدامی کشور تعیین میشود و در اجرای این آییننامه ملاک عمل قرار میگیرد.
ماده ۱۰ – تعهدات مستخدمان به هریک از وزارتخانهها مزبور، پس از انتقال به وزارت جدید منتقل میشود.
ماده ۱۱ – تاریخ اجرای این آییننامه از ۱۳۷۱.۱.۱ است.
حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور