‌اساسنامه شرکت سهامی خاص خدمات حمایتی کشاورزی

تاریخ تصویب: ۱۳۷۳/۰۴/۱۹
تاریخ انتشار: ۱۳۷۳/۰۶/۰۱

شماره ۲۱۸۵۱ت۱۸۹ه – ۱۳۷۳/۵/۱۹

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۳/۴/۱۹ بنا به پیشنهاد شماره ۶۳.۱۸۹۲ مورخ ۱۳۷۲.۸.۱۷ سازمان امور اداری و استخدامی کشور و به استناد تبصره ۳ ماده‌واحده قانون تفکیک وظایف وزارتخانه‌های کشاورزی و جهاد سازندگی – مصوب ۱۳۶۹ – تصویب نمود:

‌شرکتهای “‌پخش کود شیمیایی و تولید سم” و “‌تولید، تهیه و توزیع بذر و نهال” در هم ادغام می‌گردد و شرکت جدیدی تحت عنوان شرکت سهامی خاص‌ خدمات حمایتی کشاورزی با اساسنامه زیر ایجاد می‌شود

‌اساسنامه شرکت سهامی خاص خدمات حمایتی کشاورزی

‌فصل اول: کلیات

‌ماده ۱ – نامه شرکت “‌شرکت سهامی خاص خدمات حمایت کشاورزی” می‌باشد که از این پس در این اساسنامه به اختصار شرکت نامیده می‌شود.

‌ماده ۲ – شرکت دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و طبق این اساسنامه و اصول بازرگانی و مقررات مربوط به شرکتهای دولتی اداره می‌شود.

‌ماده ۳ – مرکز اصلی شرکت تهران است و در صورت لزوم می‌تواند در نقاط دیگر با رعایت قوانین و مقررات مزبور به تأسیس شعب یا نمایندگی مبادرت نماید.

‌ماده ۴ – موضوع شرکت عبارت است از تولید، تهیه، تدارک، توزیع و حمل و نقل، خرید و
فروش انواع بذر و نهال اصلاح شده، مواد و سموم دفع آفات نباتی و‌ بیماریهای گیاه،
کودهای شیمیایی و آلی، کودهای شیمیایی مخلوط، هورمونها و مواد غذایی گیاهان که در این اساسنامه “‌نهاده” نامیده می‌شود.

‌تبصره ۱ – منظور از بذر و نهال انواع بذر و نهال، پیاز، قلمه، ریزوم، غده، پایه، پیوندک، پاجوش و هر قسمتی از گیاه است که به منظور تکثیر مورد استفاده قرار‌می‌گیرد.

‌فصل دوم: وظایف و اختیارات

‌ماده ۵ – وظایف و اختیارات شرکت برای تحقق موضوع فوق به شرح زیر می‌باشد:
1 – تعیین خط مشی و ضوابط مناسب در جهت تولید، تکثیر، تدارک، توزیع، حمل و نقل و خرید و فروش نهاد.
2 – تولید، تکثیر، تدارک، تهیه، توزیع، حمل و نقل و فروش و واردات نهاده رأساً یا توسط بخش تعاونی و خصوصی.
3 – تحصیل نمایندگی از مؤسسات و اعطای نمایندگی به اشخاص حقیقی و حقوقی مرتبط با موضوع شرکت به منظور اجرای وظایف مندرج در ماده (۴) با‌ رعایت مقررات مربوط.
4 – سرمایه‌گذاری و مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی و یا خرید سهام شرکتها به منظور پیشبرد اهداف شرکت با رعایت مقررات مربوط.
5 – اخذ تسهیلات اعتباری از بانکها و مؤسسات اعتباری به منظور پیشبرد اهداف شرکت با رعایت مقررات مربوط.
6 – تهیه و تأمین ماشین‌آلات، وسایل و لوازم یدکی، تجهیزات ساختمان و تأسیسات مربوط اعم از منقول و غیر منقول در جهت نیل به اهداف شرکت.
7 – انعقاد قرارداد آب اشخاص حقیقی و حقوقی در زمینه اجرای موضوع ماده (۴).
8 – ایجاد مراکز خرید، بوجاری، بذرگیری، درجه‌بندی، ضد عفونی، بسته‌بندی و نگهداری آنها.
9 – تأمین نیازمندیها و اقدام به انجام هر گونه عملیات کشاورزی، بازرگانی و سایر عملیاتی که در چارچوب این اساسنامه برای تأمین منظورهای فوق ضروری‌ باشد.
10 – کنترل مزارع تکثیری مورد عمل با همکاری مؤسسات تحقیقاتی ذیربط.
11 – انجام اقدامات و تمهیدات لازم جهت کنترل، نارت و فراهم نمودن تسهیلات ضروری برای تولیدکنندگان نهاده طرف قرارداد.
12 – صادرات مازاد بر مصرف داخلی نهاده با رعایت مقررات مربوط.
13 – انجام مطالعات کاربردی و بازرسی به منظور کنترل کیفی و توسعه تولید.
14 – احداث و اداره امور کارگاه‌ها و کارخانجات جنبی و نیز ساخت و تهیه تجهیزات و مواد اولیه مرتبط با کار و اهداف شرکت از جمله ساخت و فرموله کردن‌ انواع کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی.
15 – برگزاری و تدارک دوره‌های مختلف آموزشی در سطوح تخصصی و مورد نیاز شرکت با هماهنگی و تأیید مراجع ذیربط.
16 – انجام هر گونه عملیات مجاز در زمینه وظایف شرکت.

‌تبصره ۱ – این شرکت مسئول تولید، تهیه و توزیع بذر و نهال اصلاح شده و مرغوب مورد نیاز کشور (‌به استثنای بذر و نهال مرتعی و جنگلی غیر مثمر) بوده و‌ واردات بذر و نهال توسط آن از خارج از کشور ممنوع می‌باشد.

‌تبصره ۲ – تولید بذر و نهال تا پایان مرحله مادری همچنان بر عهده مؤسسات تحقیقاتی وزارت کشاورزی می‌باشد.

‌تبصره ۳ – شرکت موظف است در تهیه و تأمین ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی و سایر تجهیزات مورد نیاز هماهنگی‌های لازم را با واحدها و مؤسسات مسئول‌ در وزارت کشاورزی به عمل آورد.

‌فصل سوم: سرمایه

‌ماده ۶ – سرمایه شرکت مبلغ پانزده میلیارد و پانصد میلیون (۱۵.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال منقسم به ۱۵۵۰۰ سهم یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریالی است که تماماً‌ متعلق به دولت می‌باشد.

‌تبصره – کلیه کارکنان، اموال، تأسیسات، تجهیزات، مستحدثات، ماشین‌آلات، تعهدات مالی، دارایی‌ها اعم از منقول و غیر منقول شرکت سهامی و پخش کود‌ شیمیایی و تولید سم و شرکت سهامی تولید، تهیه و توزیع بذر و نهال به شرکت منتقل خواهد شد.

‌ماده ۷ – کلیه سهام شرکت متعلق به دولت می‌باشد و مجمع عمومی شرکت نمایندگی سهام دولت را بر عهده خواهد داشت.

‌ماده ۸ – سرمایه شرکت با پیشنهاد هیأت مدیره و تصویب مجمع عمومی قابل افزایش یا کاهش می‌باشد.

‌تبصره: شرکت موظف است کلیه اموال و دارایی‌ها اعم از منقول و غیر منقول که در اجرای ماده (۶) این اساسنامه و نیز بند (۹) تصویب‌نامه شماره ۲۲۶۵‌د ش‌ مورخ ۱۳۷۱.۱۱.۱۹ شورای عالی اداری به شرکت منتقل می‌شود توسط کارشناسان رسمی دادگستری و یا کارشناسان منتخب مجمع عمومی به عنوان افزایش‌ سرمایه شرکت منظور نماید.

‌فصل چهارم: ارکان شرکت

‌ماده ۹ – ارکان شرکت عبارتند از:
‌الف – مجمع عمومی
ب – هیأت مدیره
ج – مدیر عامل
‌د – بازرس (‌حسابرس)

‌ماده ۱۰ – مجمع عمومی شرکت دو نوع است:
‌الف – مجمع عمومی عادی
ب – مجمع عمومی فوق‌العاده

‌ماده ۱۱ – مجمع عمومی عادی شرکت هر سال دو مرتبه تشکیل می‌شود. یک بار حداکثر تا پایان نیمه اول سال برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به‌صورتهای مالی سال قبل و سایر مواردی که در دستور جلسه مجمع عمومی قرار می‌گیرد و یک بار در نیمه دوم سال برای رسیدگی و تصویب برنامه و بودجه سال‌ بعد و سایر موارد مندرج در دستور جلسه، تشکیل می‌شود.

‌ماده ۱۲ – اعضای مجمع عمومی عبارتند از:
1 – وزیر کشاورزی (‌رئیس مجمع)
2 – وزیر امور اقتصادی و دارایی
3 – وزیر جهاد سازندگی
4 – وزیر بازرگانی
5 – رییس سازمان برنامه و بودجه

‌ماده ۱۳ – وظایف مجمع عمومی عادی:
1 – ۱۳ – بررسی و تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان و عملکرد مالی شرکت که توسط هیأت مدیره پیشنهاد می‌شود.
2 – ۱۳ – تعیین و تصویب خط‌مشی و سیاست کلی شرکت.
3 – ۱۳ – بررسی و تصویب بودجه و یا اصلاحیه و متمم بودجه و گزارش عملیات سالیانه شرکت.
4 – ۱۳ – تصویب آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی و استخدامی و رفاهی شرکت که از طرف هیأت مدیره پیشنهاد می‌شود با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
5 – ۱۳ – اتخاذ تصمیم نسبت به فروش و یا واگذاری دارایی‌ها ثابت شرکت و خرید و فروش اموال غیر منقول به پیشنهاد هیأت مدیره.
6 – ۱۳ – اتخاذ تصمیم در مورد وثیقه‌گذاردن اموال شرکت بنا به پیشنهاد هیأت مدیره.
7 – ۱۳ – عزل و نصب اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل بنا به پیشنهاد رییس مجمع عمومی.
8 – ۱۳ – رسیدگی و اخذ تصمیم نسبت به تحصیل اعتبار با اخذ وام از بانکها و مؤسسات اعتباری و در صورت لزوم اعطای تسهیلات اعتباری به شعب و‌ طرحها و پروژه‌ها اجرایی.
9 – ۱۳ – اتخاذ تصمیم نسبت به مطالبات لاوصول که از طرف هیأت مدیره پیشنهاد می‌شود.
10 – ۱۳ – بررسی در مورد حل و فصل دعاوی شرکت به طریق صلح و سازش یا داوری و تعیین دارو و همچنین استرداد دعاوی با رعایت اصل یکصد و سی و‌ نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
11 – ۱۳ – تعین حقوق و مزایای هیأت مدیره و مدیر عامل و حق‌الزحمه بازرس با رعایت مقررات مربوط.
12 – ۱۳ – تعیین میزان و موارد مصرف از اندوخته‌ها احتیاطی و سرمایه‌ای در چارچوب بودجه مصوب.
13 – ۱۳ – اخذ تصمیم در مورد هر گونه پیشنهادی به در دستور جلسه قرار میگید با توجه به قوانین و مقررات جاری.
14 – ۱۳ – تصویب تشکیلات شرکت پس از تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور.
15 – ۱۳ – رسیدگی و اتخاذ تصمیم در مورد سایر امور شرکت که در حدود این اساسنامه و سایر قوانین و مقررات در صلاحیت مجمع عمومی باشد.
16 – ۱۳ – رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به اصلاح و تغییر اساسنامه برای ارائه به مراجع مربوط.

ماده ۱۴ – [اصلاحی ۱۳۷۵/۶/۱۱]
مجمع عمومی فوق‌العاده به منظور اتخاذ تصمیم نسبت به تغییر یا اصلاح اساسنامه، افزایش یا کاهش سرمایه یا انحلال شرکت و پیشنهاد به مراجع‌ ذیصلاح برای تصویب نهایی تشکیل خواهد شد.

ماده ۱۵ – هیأت مدیره شرکت مرکب از معاون وزیر کشاورزی و چهار نفر عضو اصلی خواهد بود که به پیشنهاد رییس مجمع عمومی و تصویب مجمع عمومی برای‌ مدت سه سال انتخاب خواهند شد و تا زمانی که تجدید انتخاب به عمل نیامده در مدت خود باقی خواهند بود و انتخاب مجدد آنان بلامانع است. مدیر عامل از‌میان اعضای هیأت مدیره به پیشنهاد وزیر کشاورزی و تصویب مجمع عمومی انتخاب خواهد شد.

‌تبصره – معاون وزیر کشاورزی عضو غیر موظف و رییس هیأت مدیره می‌باشد و سایر اعضای هیأت مدیره به صورت موظف در شرکت انجام وظیفه می‌نمایند.

۱ – ۱۵ – در صورت فوت یا استعفا یا عزل هر یک از مدیران، به جای او شخص دیگر از طرف مجمع عمومی انتخاب می‌شود. مدت خدمت عضو جایگزین تا‌ پایان مدت خدمت کسی است که به جای او تعیین شده است.
2 – ۱۵ – جلسات هیأت مدیره حداقل ماهی یک بار به دعوت رییس هیأت مدیره و یا مدیر عامل با حضر حداقل سه نفر از اعضای هیأت مدیره در محل شرکت‌ یا در هر محلی که رییس هیأت مدیره تعیین نماید تشکیل می‌شود و تصمیمات با اکثریت آرا اتخاذ خواهد شد.
‌اداره جلسات هیأت مدیره با رییس هیأت مدیره یا مدیر عامل است. هیأت مدیره دارای دفتری خواهد بود که تمام تصمیمات گرفته شده در آن ثبت و به امضای‌ مدیر عامل و اعضای حاضر در جلسات خواهد رسید.
3 – ۱۵ – اختیارات هیأت مدیره:
‌الف – بررسی و تأیید بودجه پیشنهادی و گزارش سالیانه و ترازنامه و حساب سود و زیان و برنامه عملیات آتی شرکت اعم از برنامه‌های مالی و بهره‌برداری و‌ توسعه تأسیسات و ارائه به مجمع عمومی برای تصویب.
ب – تأیید آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی و استخدامی و رفاهی و سایر آیین‌نامه‌های مورد لزوم و ارسال آن برای مراجع مربوط جهت تصویب.
ج – تصویب سیاست ارتباط و مبادله اطلاعات فنی،‌علمی، صنعتی و بازرگانی در زمینه امور مربوط با رعایت مقررات.
‌د – تصویب چگونگی گرفتن وام و اعتبارات از منابع داخلی طبق بودجه مصوب به پیشنهاد مدیر عامل.
ه – پیشنهاد واگذاری سهام به اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس مقررات مربوط به مجمع عمومی برای تصویب.
‌و – بررسی و پیشنهاد ضوابط تعیین نرخ خرید و فروش انواع نهاده‌ها به مجمع عمومی.
‌ز – بررسی و پیشنهاد اقلام و میزان قابل صدور نهاده‌ها به وزارت کشاورزی.
4 – ۱۵ – مسئولیت اداره کلیه امور شرکت اعم از مالی و فنی و استخدامی و مدیریت امور کارکنان و تشکیلات و همچنین نظارت لازم بر امور اداری و مالی و‌ فنی شعب و نمایندگی‌های و سهام شرکت در سایر شرکتها و مشارکتها با مدیر عامل است و می‌تواند قسمتی از اختیارات خود را به هر یک از اعضای هیأت‌مدیره و یا مدیران و سایر کارکنان به تشخیص و مسئولیت خود تفویض نماید.
5 – ۱۵ – مدیر عامل بالاترین مقام اجرایی شرکت است و برای اداره امور شرکت و اجرای مصوبات مجمع عمومی و هیأت مدیره دارای همه گونه حقوق و‌ اختیارات در حدود مقررات این اساسنامه و بودجه مصوب می‌باشد و نمایندگی شرکت را در مقابل کلیه مقامات قضایی و اشخاص حقیقی و حقوقی با حق‌ توکیل غیر به عهده خواهد داشت.

‌تبصره – ارجاع دعاوی شرکت به داوری، انتخاب داور و سازش منوط به تأیید هیأت مدیره و تصویب مجمع عمومی با رعایت مقررات مربوط خواهد بود.
6 – ۱۵ – مدیر عامل در حدود مقررات و آیین‌نامه‌های مصوب شرکت روشهای اجرایی را تعیین و ابلاغ می‌نماید.
7 – ۱۵ – مدیر عامل بودجه سالانه و ترازنامه و حساب سود و زیان و برنامه عملیات سالانه شرکت را با رعایت مقررات مربوط تهیه و پس از تأیید هیأت مدیره‌ برای تصویب مجمع عمومی تقدیم می‌نماید.
8 – ۱۵ – مدیر عامل آیین‌نامه‌های استخدامی و مالی و معاملاتی و بهره‌برداری و اداری و رفاهی شرکت را تهیه و پس از تأیید هیأت مدیره و انجام تشریفات‌ مقرر در این اساسنامه برای تصویب مجمع عمومی تسلیم خواهد نمود.
9 – ۱۵ – کلیه چکها و اسناد و قراردادهای مالی و تعهدآور شرکت با رعایت مقررات و آیین‌نامه‌های مربوط با امضای مدیر عامل و یا نماینده تام‌الاختیار وی و‌یکی از اعضای هیأت مدیره معتبر خواهد بود.

‌تبصره – کلیه چکها و اسناد مالی علاوه بر امضاهای مقامات مندرج در بند ۹ – ۱۵ باید به امضای ذیحساب شرکت نیز برسد.
10 – ۱۵ – مدیر عامل می‌تواند پیشنهاد لازم برای پرداخت حداکثر ده درصد (۱۰%) از
درآمدهای سالانه شرکت را به عنوان جبران قسمتی از زحمات کارکنان و‌ مدیرانی که در
انجام وظایف و پیشبرد امور تلاش چشمگیر داشته‌اند با رعایت ماده (۲۲) مقررات
استخدامی شرکت‌های دولتی و پس از تأیید هیأت مدیره برای‌ تصویب نهایی به رییس مجمع عمومی تقدیم نماید.
11 – ۱۵ – مدیر عامل موظف است یک نسخه از ترازنامه و حساب سود و زیان و گزارش عملکرد سالانه شرکت را پس از تأیید هیأت مدیره حداقل یک ماه قبل‌از طرح در مجمع عمومی یا رعایت مقررات مربوط به بازرس (‌حسابرس) تسلیم نماید.

‌تبصره – مکاتبات اداری با امضای مدیر عامل و یا کسانی که از طرف او حق امضا دارند خواهد بود.

‌ماده ۱۶ – بازرس (‌حسابرس)
‌سازمان حسابرس بازرس (‌حسابرس) شرکت می‌باشد.
1 – ۱۶ – اقدامات بازرس (‌حسابرس) در اجرای وظایف خود نباید مانع جریان عادی کارهای شرکت باشد.
2 – ۱۶ – سال مالی شرکت از اول فروردین ماه هر سال آغاز و در پایان اسفند ماه همان سال خاتمه می‌یابد، به استثنای سال اول که شروع آن از تاریخ ابلاغ این‌ اساسنامه می‌باشد.
3 – ۱۶ – مواردی که در این اساسنامه پیش‌بینی‌نشده طبق قانون تجارت و قوانین مربوط عمل خواهد شد.

‌این اساسنامه به موجب نامه شماره ۶۶۵۳ مورخ ۱۳۷۳.۵.۱۲ شورای محترم نگهبان به تأیید شورای یاد شده رسیده است.

‌حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور