۴۹۹.۷۲۱۳۹ه – ۱۳۷۳.۱۲.۲۵
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۳.۱۲.۲۴ بنا به پیشنهاد شماره ۶۸۹۷د مورخ ۱۳۷۳.۱۰.۲۸ سازمان امور اداری و استخدامی کشور و به استناد ماده (۶) قانون نظام هماهنگ حقوق بازنشستگی و وظیفه – مصوب ۱۳۷۳ – آییننامه اجرایی قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ – در تعیین حقوق بازنشستگی و وظیفه ازکارافتادگی و وظیفه وراث مستخدمان مشمول ماده (۲) قانون نظام هماهنگ حقوق بازنشستگی و وظیفه مصوب ۱۳۷۳ – که از این پس در این آییننامه به اختصار قانون نامیده میشود – معدل حقوق مبنای گروههای مربوط، افزایش سنواتی (به میزان مندرج در بند (ب) ماده (۲) قانون و حسب مورد تبصره (۴) ماده مزبور و فوقالعاده شغل متعلق بر اساس مدارک تحصیلی، سنوات خدمت، مشاغل مورد تصدی و سوابقتجربی طبق مقررات جاری و مورد عمل شاغلان دستگاه ذیربط در سه سال آخر خدمت از تاریخ ۱۳۷۴.۱.۱ با رعایت مقررات مربوط ملاک عمل قرار میگیرد.
تبصره ۱ – ایثارگران و شاغلان در مناطق جنگی و جنگزده از کلیه امتیازات پیشبینی شده در قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت و سایر مقررات مربوط به شاغلان بهرهمند میشوند.
تبصره ۲ – منظور از سه سال آخر خدمت مدتی است که مستخدم به خدمت اشتغال داشته و از حقوق و مزایای اشتغال بهرهمند شده است.
تبصره ۳ – در تعیین حقوق بازنشستگی و وظیفه موضوع این ماده – به استثنای افزایش سنواتی – ضریب ۱۲۰ ریال ملاک عمل قرار میگیرد.
تبصره ۴ – افزایش سنواتی مضاعف موضوع تبصره (۴) ماده (۲) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت به حداکثر مقرر در ماده (۱۶) قانون یاد شده افزوده میشود سپس دو سوم مجموعه این دو مبلغ تا میزان حقوق بازنشستگی استحقاقی طبق مقررات به مستخدم پرداخت میشود.
تبصره ۵ – فوقالعاده شغل مستخدمانی که سه سال آخر خدمت یا قسمتی از آن را در مأموریت ثابت خارج از کشور به سربردهاند بر اساس آخرین حقوق مبنای گروه استحقاقی مربوط در سال آخر خدمات آنان تعیین و ملاک محاسبه حقوق بازنشستگی و ازکارافتادگی قرار میگیرد.
ماده ۲ – اعضای هیأت علمی مشمول قانون اصلاح پارهای از مقررات مربوط به پایه حقوق اعضای رسمی هیأت علمی (آموزشی و پژوهشی) شاغل و بازنشسته دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی – مصوب ۱۳۶۸ – که تا پایان سال ۱۳۷۲ شاغل بوده و از تاریخ ۱۳۷۳.۱.۱ به بعد بازنشسته، ازکارافتاده و فوتشده یا بشوند از تاریخ بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت مشمول مفاد ماده (۱) قانون و تبصرههای آن هستند.
ماده ۳ – اعضای هیأت علمی مشمول قانون اصلاح پارهای از مقررات مربوط به پایه حقوق اعضای هیأت علمی ( آموزشی و پژوهشی) شاغل و بازنشسته دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی – مصوب ۱۳۶۸ – که تا پایان سال ۱۳۷۲ بازنشسته، ازکارافتاده و فوت شدهاند از تاریخ ۱۳۷۴.۱.۱ مشمول مفاد تبصره (۳) ماده (۲) قانون میشوند.
ماده ۴ – شغلی که مستخدم به موجب حکم صادر شده تصدی آن را به عهده داشته است، در اجرای مقررات این آییننامه ملاک عمل قرار میگیرد و وظایف و مسئولیتهایی که علاوه بر وظایف شغل اصلی به مستخدم محول شده است مورد محاسبه قرار نمیگیرد.
ماده ۵ – هر گونه تغییر در دریافتی (حقوق و فوقالعاده شغل) مستخدمان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت که تا تاریخ ۱۳۷۴.۱.۱ به مورداجرا گذاشته شده است در مورد مستخدمان مشمول قانون نیز با رعایت فاصله تاریخ اجرای تصویبنامه یا بخشنامه مربوط تا تاریخ فوقالذکر به طور دقیق اعمال میشود.
ماده ۶ – پستها یا مشاغل مورد تصدی مستخدمان مشمول قانون در زمان اشتغال با توجه به ماهیت وظایف تعیین شده و شرایط احراز تحصیلی و تجربی در یکی از رشتههای شغلی تخصیص مییابد. در صورت عدم رشته شغلی متناسب یا نبودن شرط تحصیلی و تجربی شاغل آن، پست یاد شده در یکی از رشتههای شغلی که از لحاظ نوع و وظایف و گروه شغلی مشابه یا هم ردیف باشد تخصیص مییابد.
تبصره – مستخدمان مشمول قانون که بر اساس ضوابط مورد عمل در تاریخ اجرای قانون با توجه به پست یا شغل مورد تصدی واجد شرایط احراز اولین طبقه رشته شغلی مربوط نباشند در طبقه یک رشته شغلی یاد شده استقرار یافته و گروه آنها بر مبنای شرایط تحصیلی و تجربی آنان تعیین میشود.
ماده ۷ – مستخدمانی که پس از تاریخ اجرای مرحله دوم قانون استخدام کشور از طریق یکی از طرحهای امتیازی (طرحهای ارزیابی مشاغل مدیران، مشاغل تخصصی و تحقیقی، مشاغل معلمان کشور، مشاغل ویژه رشتههای پزشکی و مشاغل هنرمندان کشور) مورد ارزیابی قرار گرفته و در یکی از گروههای ۱۰، ۱۱ و ۱۲ استقرار یافتهاند در صورت داشتن سنوات تجربی لازم گروه آنان حسب مدرک تحصیلی بر اساس جدول زیر تعیین میشود:
مدرک تحصیلی گروه قبلی گروه فعلی (در اجرای قانون)
لیسانس ۱۰ ۱۱
لیسانس ۱۱ ۱۲
لیسانس ۱۲ ۱۳
فوق لیسانس ۱۰ ۱۳
فوق لیسانس ۱۱ ۱۴
فوق لیسانس ۱۲ ۱۵
دکتری ۱۰ ۱۴
دکتری ۱۱ ۱۵
دکتری ۱۲ ۱۶
تبصره – مستخدمانی که پس از اجرای قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت بازنشسته، ازکارافتاده یا فوت شدهاند مشمول مفاد این ماده نیستند.
ماده ۸ – مستخدمانی که با دارا بودن مدارک تحصیل لیسانس، فوق لیسانس یا دکتری تصدی مشاغل مدیریت یا کارشناسی یا همتراز (مشابه و همسطح) آن را بهعهده داشته و بازنشسته یا ازکارافتاده یا فوت شدهاند در صورتی که حداقل یک دوم یا دو سوم کل تجارب آنان حسب جدول زیر با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس و در زمینه مربوط یا مشابه طی شده باشد در گروههای ۱۱ الی ۱۵ استقرار مییابند:
گروه ۱۱ ۱۲ ۱۳ ۱۴ ۱۵ شرایط تجربی مورد نیاز
تحصیلات و تجربه مشروط بر آن که حداقل لیسانس ۲۰ ۲۵ – – – (۳).(۲) تجارب با مدرک فوق لیسانس – – ۲۰ ۲۵ – تحصیلی حداقل لیسانس و دکترا – – – ۲۰ ۲۵ در زمینه مربوط یا مشابه طی شده باشد.
مشروط بر آن که حداقل لیسانس ۲۲ ۲۷ – – – (۲).(۱) تجارب با مدرک فوق لیسانس – – ۲۲ ۲۷ – تحصیلی حداقل لیسانس و دکترا – – – ۲۲ ۲۷ در زمینه مربوط یا مشابه طی شده باشد.
تبصره – اجرای این ماده در مورد متصدیان مشاغل مدیریت فقط در مورد افرادی است که قبل از اجرا طرحهای طبقهبندی مشاغل مربوط بازنشسته، ازکارافتاده یافوت شده باشند.
ماده ۹ – تعیین سطوح مشاغل سرپرستی و مدیریت و تشخیص رشتهها و طبقات شغلی و گروه و فوقالعاده شغل مستخدمان بر اساس ضوابط اجرایی طرحهای طبقهبندی مشاغل توسط کمیته اجرایی موضوع ماده (۲۱) آییننامه اجرایی قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت صورت میپذیرد. لیکن چنانچه در خصوص موارد فوق ابهامی وجود داشته یا احکام صادره مطابق مقررات نباشد سازمان امور اداری و استخدامی کشور اتخاذ تصمیم میکند.
تبصره – برای تعیین میزان درصد فوقالعاده شغل مستخدمانی که قبل از اجرای طرحهای طبقهبندی مشاغل بازنشسته یا ازکارافتاده و وظیفهبگیر شدهاند دستگاههای مشمول این قانون مکلفند گروه شغلی عناوین سطوح سازمانی رییس دایره و مسئول به بالا را پیشنهاد و جهت تأیید به سازمان امور اداری و استخدامی کشور ارسال کنند.
ماده ۱۰ – مدت سنوات ارفاقی در اجرای قوانین مربوط برای بازنشستگی و وظیفه در محاسبه افزایش سنواتی و ارتقای گروه مالک عمل قرار نمیگیرد.
ماده ۱۱ – افزایش سنواتی برای مستخدمانی که در طول خدمت دارای مقاطع تحصیلی متفاوتی بودهاند نیز بر اساس مقررات مورد عمل شاغلان به نسبتآخرین گروه استحقاقی آنان در هر مقطع تحصیلی به طور جداگانه محاسبه و مجموعاً به عنوان افزایش سنواتی منظور میشود.
ماده ۱۲ – در احتساب حقوق بازنشستگی، وظیفه ازکارافتادگی و وظیفه وراث مستخدمانی که بر اساس قوانین مقررات مربوط به پاکسازی، بازسازی، تخلفات اداری و نظایر آن به بازنشستگی با تقلیل گروه محکومیت یافتهاند حقوق گروه جدید (پس از تنزل گروه) ملاک محاسبه قرار میگیرد.
ماده ۱۳ – مقامات مذکور در تبصره (۲) ماده (۱) قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت و همترازان آنها با رعایت مقررات مربوط مشمول احکام قانون واین آییننامه هستند.
ماده ۱۴ – حقوق بازنشستگی تعیین شده در اجرای این قانون ملاک تعیین میزان حقوق وظیفه سهم وراث قانونی طبق قوانین و مقررات مربوط است.
ماده ۱۵ – آن دسته از دستگاههای دولتی که دارای مقررات استخدامی خاص و صندوق بازنشستگی جداگانه هستند و قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت در آن دستگاهها به اجرا درآمده است – به استثنای مشمولان تبصره ماده (۳) قانون – موظفند حقوق مستخدمین بازنشسته، ازکارافتاده و وراثمستخدمان متوفای خود را با رعایت مفاد این آییننامه و طبق مقررات مورد عمل در مورد مستخدمان شاغل تطبیق کنند.
ماده ۱۶ – اجرای مفاد این آییننامه به عهده دستگاه متبوع مستخدمان شاغل تطبیق کنند.
ماده ۱۶ – اجرای مفاد این آییننامه به عهده دستگاه متبوع مستخدم و کمیته اجرایی موضوع ماده (۲۱) آییننامه قانون نظام هماهنگی پرداخت کارکنان دولت است. سازمان امور اداری و استخدامی کشور میتواند در صورت لزوم دستورالعملهای لازم برای اجرای این آییننامه را ابلاغ کند.
حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور