قانون اجازه وصول مالیات غیرمستقیم از برخی کالاها و خدمات

تاریخ تصویب: ۱۳۷۴/۰۷/۱۶
تاریخ انتشار: ۱۳۷۴/۰۸/۲۸

ماده 1 – از هر لیتر نوشابه وارداتی (‌ماء‌الشعیر، انواع نوشابه‌های گازدار، آب میوه و نظایر آن) دویست (200) ریال و از هر لیتر نوشابه‌هایی که با‌ وسائل ماشینی در داخل کشور تهیه می‌شود بر اساس اندازه‌گیری حجم از قرار هر لیتر هفتاد (70) ریال حداقل هر بطر بیست (20) ریال به عنوان مالیات ‌دریافت و به حساب درآمد عمومی کشور واریز می‌گردد.

تبصره 1 – صادرات انواع نوشابه‌های گازدار، ماء‌الشعیر و انواع آب میوه از پرداخت مالیات موضوع این ماده معاف می‌باشد.

تبصره 2 – در صورتی که واردکنندگان و تولیدکنندگان انواع نوشابه قبل از پرداخت مالیات مقرر نسبت به عرضه و فروش آن اقدام نمایند برابر قانون‌ مجازات مرتکبین قاچاق مصوب 1312 و اصلاحات بعدی آن و سایر مقررات مربوط تحت تعقیب قانونی واقع خواهند شد.

تبصره 3 – دستورالعمل اجرائی این ماده ظرف مدت سه ماه توسط وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارائی و صنایع تهیه و به مورد اجراء گذارده‌ میشود.

ماده 2 – شرکت مخابرات ایران مکلف است از مبلغ آبونمان ثابت تلفن‌های خودکار شهری معادل هفتاد و پنج درصد (75%) و از بهای کلیه خدمات‌ مخابراتی بین‌الملل (‌به استثنای مدارات اختصاصی دولتی) معادل چهل درصد (40%) به عنوان مالیات دریافت و هر ماه یکبار به حساب درآمد‌ عمومی کشور واریز نماید.

ماده 3 – مالیات سیگارهای وارداتی و تولید داخل به شرح زیر تعیین می‌شود:
‌الف – هر نخ سیگار وارداتی ده (10) ریال.
ب – هر نخ سیگار داخلی فیلتردار پنج (5) ریال و هر نخ سیگار داخلی بدون فیلتر دو و نیم (5/2) ریال.

تبصره ۱- کلیه تولیدکنندگان و واردکنندگان سیگار مکلف‌اند مالیات موضوع این ماده را در مواعد زیر پرداخت نمایند و در صورت عدم پرداخت در‌ مهلت مقرر مشمول جریمه‌ای معادل پنجاه درصد (50%) اصل مالیات می‌گردند:
1 – [اصلاحی ۱۳۸۰/۳/۲۲]
مالیات سیگار تولید داخلی هر ماه حداکثر تا یک ماه بعد از فروش.
2 – مالیات سیگار وارداتی حداکثر تا یک ماه پس از ترخیص از گمرک.

تبصره 2 – دریافت هر نوع وجه دیگری به عنوان مالیات و عوارض و یا به هر عنوان دیگر از تولیدکنندگان و واردکنندگان سیگار به استثنای مبلغ ‌پنج (5) ریال موضوع تبصره (67) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ممنوع می‌باشد.

ماده 4 – از هر یک از مشمولانی که به انحاء مختلف از انجام خدمت وظیفه معاف می‌شوند بابت صدور کارت معافیت مبلغ پنج هزار (5000) ریال‌ بعنوان حق تمبر وصول و به حساب درآمد عمومی کشور واریز خواهد شد.

ماده 5 – در ازای صدور هر گواهینامه رانندگی بین‌المللی مبلغ سی هزار (30000) ریال و برای دادن پلاک ترانزیت مبلغ پنجاه هزار (50000) ریال ‌بعنوان حق تمبر دریافت و به درآمد عمومی کشور واریز می‌شود.

ماده 6 – وزارت امور اقتصادی و دارائی مکلف است از هر تن سیمان تولید کارخانه‌های داخل مبلغ سیصد (300) ریال بعنوان مالیات وصول و به‌حساب درآمد عمومی کشور واریز نماید.


ماده 7 – وزارت امور اقتصادی و دارائی مکلف است در قبال شماره‌ گذاری وسایط نقلیه‌ای که به صورت موقت وارد کشور شده‌اند به ازای هر وسیله‌ نقلیه یکصد هزار (100000) ریال بعنوان مالیات دریافت و به درآمد عمومی کشور واریز نماید.


ماده 8 – مالیات انواع الکل به شرح زیر تعیین میشود:
1 – الکل سفید طبی (‌اتانول 96 درجه گیلو[کیلو] ساک) هر بطر cc600، چهارصد (400) ریال.
2 – الکل صنعتی (‌اتانول تقلیبی با حداقل 90 درجه کیلو ساک) هر بطر cc600، یکصد (100) ریال.
3 – الکل جامد صنعتی هر پانصد گرم ده (10) ریال.
4 – الکل‌های اتانول وارداتی پنجاه درصد (50%) ارزش سیف.
5 – متانول که بطرگیری می‌شود به ازای هر بطر cc600 مبلغ پنجاه (50) ریال از متانول و الکل صنعتی تولید داخل که برای صنایع بعنوان ماده‌ اولیه با واسطه مصرف می‌شود هر کیلو پنجاه (50) ریال مالیات اخذ می‌شود.
‌وزارت امور اقتصادی و دارائی مکلف است طبق مقررات و قوانین مربوط در موقع خروج الکل ساخت داخل از کارخانجات و ترخیص الکل‌های‌ وارداتی از گمرکات کشور مالیات موضوع این ماده را دریافت نماید.

تبصره 1 – الکل‌هایی که در مؤسسات تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران تهیه و مخصوص نیازهای ارتش و‌سایر نیروهای مسلح جمهوری اسلامی می‌باشد، از پرداخت صد در صد (100%) مالیات موضوع این ماده معاف می‌باشند.

تبصره 2 – الکل سفید طبی تولیدی جهت مصرف در داخل کشور از هشتاد درصد (80%) مالیات موضوع این ماده معاف می‌باشند.

تبصره 3 – انواع الکل تولید داخل که به خارج از کشور صادر می‌شود، صرفاً مشمول مالیات‌های مقرر در این ماده بوده و مشمول مالیات دیگری‌ بابت صادرات نخواهد بود.

تبصره 4 – آیین‌نامه اجرایی این ماده حداکثر ظرف 2 ماه توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران، به مورد اجرا‌ گذاشته می‌شود.

[‌آیین‌نامه اجرایی ماده (۸) قانون اجازه وصول مالیات غیرمستقیم از برخی کالاها و خدمات]


ماده 9 – مالیات نقل و انتقال انواع خودرو موضوع ماده 2 قانون وصول مالیات مقطوع از بعضی کالاها و خدمات مصوب 26 /3 /1366 و ماشین‌آلات راه‌سازی وارداتی و ساخت داخل به شرح زیر تعیین می‌گردد:
1 – خودروهای سواری و وانت دو کابین ساخت و مونتاژ داخلی یک درصد (1%) قیمت فروش آخرین مدل کارخانه تولید کننده.
2 – خودروهای غیر سواری و ماشین آلات راهسازی و موتورسیکلت ساخت و مونتاژ داخلی نیم درصد (5/0%) قیمت فروش آخرین مدل‌ کارخانه تولید کننده.
3 – خودروهای سواری و وانت دو کابین وارداتی پنج درصد (5%) ارزش سیف آخرین مدل.
4 – خودروهای غیر سواری و ماشین آلات راهسازی و موتورسیکلت وارداتی دو درصد (2%) ارزش سیف آخرین مدل.
‌به ازاء هر سال پایین بودن مدل خودرو و ماشین آلات راهسازی و موتورسیکلت مورد معامله، ده درصد (10%) از مالیات مقرر فوق کسر خواهد شد ‌مشروط بر اینکه تخفیف مذکور از هشتاد درصد (80%) مالیات متعلقه تجاوز ننماید.

تبصره 1 – ارزش سیف موضوع این ماده بر اساس مقررات قانون امور گمرکی و آیین‌نامه اجرایی آن تعیین و توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی‌ اعلام می‌گردد.

تبصره 2 – قیمت فروش خودروها و ماشین آلات راهسازی و موتورسیکلت‌های ساخت و مونتاژ داخل موضوع این ماده بر اساس قیمت آخرین‌ مدل کارخانه تولید کننده، توسط وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی و بازرگانی در بهمن ماه هر سال تعیین و برای اجراء در سال بعد اعلام خواهد شد.

تبصره 3 – در صورتی که تولید خودرو و ماشین آلات راهسازی و موتورسیکلت‌های مورد معامله متوقف شده یا بشود، قیمت فروش و ارزش‌سیف آنها در اجراء این ماده حسب مورد با توجه به موارد مشابه توسط وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارائی و بازرگانی تعیین و اعلام خواهد شد.

تبصره 4 – آئین‌نامه اجرائی این ماده توسط وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارائی و بازرگانی تهیه و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

[‌آیین‌نامه اجرایی مالیات نقل و انتقال دست دوم به بعد انواع خودرو موضوع تبصره (۴) ماده (۹) قانون اجازه وصول مالیات غیر‌مستقیم از برخی کالاها و خدمات]


ماده 10 – به وزارت امور اقتصادی و دارائی اجازه داده می‌شود معادل نیم درصد از کل مبالغی را که در اجرای ماده (48) قانون محاسبات عمومی ‌کشور مصوب 1366 بابت مطالبات غیر مالیاتی وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی وصول می‌نماید از محل اعتباری که به همین منظور در قانون بودجه کل ‌کشور منظور می‌شود دریافت و برای آموزش و تربیت و تشویق کارکنان اداره مطالبات دولتی و وصول و اجرا و سایر اشخاصی که در امر وصول فعالیت ‌مؤثری مبذول داشته و یا می‌دارند به مصرف برساند. وجوه پرداختی موضوع این ماده از شمول مالیات و کلیه مقررات مغایر مستثنی می‌باشد.

ماده 11 – مالیات نقل و انتقال دست دوم به بعد شناورهای موتوری (‌قایقها و موتور لنج‌ها، اعم از باری، مسافری، بازرگانی به استثنای صیادی) به‌شرح زیر تعیین می‌شود:
دست دوم به سوم دست سوم به بعد
1 – قایق‌ها و موتورلنج‌ها از ‌یک تن تا پنج تن 100000 ریال 30000 ریال
2 – قایق‌ها و موتورلنج‌ها بیش ‌از پنج تن تا ده تن 200000 ریال 100000 ریال
3 – شناورها و موتورلنج‌ها بیش ‌از ده تن تا یکصد تن 400000 ریال 200000 ریال
4 – شناورها و موتورلنج‌ها بیش ‌از یکصد تن تا دویست و پنجاه تن 600000 ریال 300000 ریال
5 – شناورها و موتورلنج‌ها‌ بیش از دویست و پنجاه تن 800000 ریال 500000 ریال
کلیه قوانین و مقررات مربوط به مالیات نقل و انتقال وسایط نقلیه موتوری در مورد شناورهای موتوری نیز جاری می‌باشد.

ماده 12 – حق تمبر انواع گواهینامه‌های رانندگی به ازاء هر سال مدت اعتبار، به شرح زیر تعیین می‌شود:
1 – گواهینامه موتورسیکلت گازی و دنده‌ای 500 ریال
2 – سایر گواهینامه‌ها 1000 ریال

ماده 13 – حق تمبر بارنامه و صورت وضعیت مسافری موضوع قانون الزام شرکتها و مؤسسات ترابری جاده‌ای به استفاده از صورت وضعیت‌ مسافری و بارنامه به شرح ذیل افزایش می‌یابد:
1 – بارنامه حمل محمولات به صورت خرده‌بار 80 ریال
2 – بارنامه و صورت وضعیت مسافری جاده‌ای داخلی 200 ریال
3 – بارنامه و صورت وضعیت مسافری جاده‌ای بین‌المللی 500 ریال

تبصره – عبارت (‌و از بارنامه زمینی چهل ریال) از قسمت اخیر ماده «46» قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 3 /12 /1366 حذف می‌گردد.

ماده 14 – حق تمبر ماده 17 قانون متمم بودجه سال 1313 مصوب 26 /12 /1312 به شرح زیر تعیین و اعلام می‌شود:
الف – حق تمبر کارنامه و تصدیق کارنامه داخلی:
1 – کارنامه و گواهی کارنامه دانش‌آموزان دوره ابتدایی 100 ریال
2 – کارنامه و گواهی کارنامه دانش‌آموزان دوره راهنمایی 200 ریال
3 – کارنامه و گواهی کارنامه دانش‌آموزان دوره دبیرستان 500 ریال
ب – حق تمبر دانشنامه و گواهی دانشنامه داخلی:
1 – دانشنامه و گواهی دانشنامه کاردانی و مامایی 1000 ریال
2 – دانشنامه و گواهی دانشنامه دوره کارشناسی 2000 ریال
3 – دانشنامه و گواهی دانشنامه دوره کارشناسی ارشد 5000 ریال
4 – دانشنامه و گواهی دانشنامه دوره دکتری و بالاتر 10000 ریال
ج – حق تمبر پروانه:
1 – پروانه طبابت و دندانپزشکی و داروسازی 50000 ریال
2 – پروانه مامایی و قابلگی و نیز دندانپزشکی تجربی 15000 ریال
د – حق تمبر تقاضانامه گواهی صحت و ارزش مدرک تحصیلی از مؤسسات آموزشی خارجی:
1 – تقاضانامه دوره کامل ابتدایی و متوسطه 200 ریال
2 – تقاضانامه دوره های فنی و حرفه‌ای و دانشگاهی 500 ریال
هـ – حق تمبر گواهی ارزش مدرک تحصیلی خارجی:
1 – گواهی ارزش تحصیلی دوره کامل ابتدائی و متوسطه 500 ریال
2 – گواهی ارزش تحصیلی دوره‌های فنی و حرفه‌ای و دانشگاهی 1000 ریال

ماده 15 – شرکت ملی فولاد ایران مکلف است به ازای فروش هر کیلو فولاد تولید داخلی، مبلغ دو (2) ریال به عنوان مالیات دریافت و به حساب‌ درآمد عمومی کشور واریز نماید.

ماده 16 – وزارت امور اقتصادی و دارائی موظف است علاوه بر مالیاتها و عوارض موجود از مصرف‌کنندگان خودرو وارداتی به استثنای ‌آمبولانس پانزده درصد (15%) ارزش سیف زمان شماره ‌گذاری مالیات دریافت نماید.

ماده 17 – این قانون از اول سال 1375 لازم‌الاجرا است و از تاریخ مذکور کلیه قوانین و مقررات مغایر لغو می‌شود.


قانون فوق مشتمل بر هفده ماده و چهارده تبصره در جلسه روز یکشنبه شانزدهم مهرماه یکهزار و سیصد و هفتاد و چهار مجلس شورای اسلامی‌ تصویب و در تاریخ 26 /7 /1374 به تایید شورای نگهبان رسیده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی – علی‌اکبر ناطق نوری