آیین‌نامه اجرایی بند (۱) تبصره (۷۷) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۷۵/۰۴/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳۷۵/۰۴/۲۸

۳۹۶۲/ت۱۶۱۲۸ه – ۱۳۷۵/۰۴/۱۹

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۰/۴/۱۳۷۵ بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانه های جهادسازندگی، کشاورزی و نیرو و سازمان برنامه و بودجه و به استناد تبصره (۷۷) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، آیین نامة اجرایی بند (۱) تبصره مزبور را به شرح زیر تصویب نمود:

ماده ۱ـ طرح‌های موضوع این آیین‌نامه عبارتند از:
الف ـ طرح‌های بخش کشاورزی شامل آب و خاک، زراعت، باغداری، درختکاری مثمر و غیر مثمر، جنگلداری ، جنگل کاری ، مرتعداری، آبخیزداری، بیابان زدایی، دامپروری، شیلات و آبزیان، پرورش طیور و زنبور‌عسل، نوغانداری و خدمات کشاورزی و بهره برداری از ماشین آلات کشاورزی و حمایت از تشکلهای مرتبط با فعالیتهای فوق.
ب ـ طرح‌های بخش آب شامل طرح‌های تغذیه مصنوعی و بخش سیلاب، طرح‌های شبکه آبیاری و زهکشی، طرح‌های زهکشی و پایین انداختن سطح آبهای زیرزمینی، طرح‌های خطوط و تونلهای انتقال آب برای منظورهای کشاورزی، طرح‌های کوچک تأمین آب و بهبود و مدیریت منابع آب و حمایت از تشکلها.
ج ـ طرح‌های بخش صنایع تبدیلی شامل صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و صنایع روستایی و دستی و بافندگان فرش دستباف.

ماده ۲ـ به منظور تهیه برنامه سالیانه استفاده از تسهیلات یارانه بانکی در طرح‌های موضوع این آیین‌نامه کمیته ای متشکل از وزرای کشاورزی، نیرو، جهاد سازندگی، تعاون و رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به ریاست وزیر کشاورزی تشکیل خواهد شد.

تبصره ۱ـ وزیر صنایع حسب مورد با حق رای در جلسات کمیته شرکت خواهد کرد.

تبصره ۲ـ دبیرخانه کمیته در وزارت کشاورزی مستقر می باشد و آیین‌نامه داخلی کمیته در اولین جلسه تهیه می گردد.

ماده ۳ـ وظایف و اختیارات کمیته موضوع ماده (۲) به شرح زیر می باشد:
الف ـ تعیین اولویتهای بخشی در قالب برنامه پنج ساله دوم و تعیین اولویت طرح‌های موضوع این آیین‌نامه و توزیع بخشی و استانی تسهیلات بطور سالانه.
ب ـ تعیین سهم تسهیلات و میزان بخشودگی سود و کارمزد طرح‌های اولویت دار.
ج ـ تعیین سهم آورده بخش خصوصی، تعاونی و مدت بازپرداخت تسهیلات طرح‌های اولویت دار با توجه به ضوابط مورد عمل سیستم بانکی.
د ـ تعیین و پیشنهاد موارد که نیازمند تضمین دولت می باشد.
هـ ـ ارزیابی منظم عملکرد نحوه اجرای این آیین‌نامه.

ماده ۴ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است مصوبات کمیته موضوع بند (۲) را جهت اجرا به بانکها اعلام نموده و نحوه توزیع اعتبارات بین بانکها را مشخص نماید.

تبصره ـ اعطای تسهیلات خارج از مصوبات کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه در سقف بیست و پنج درصد تسهیلات بخش نبوده و مشمول یارانه بخش آب و کشاورزی نیز نمی باشد.

ماده ۵ـ حداقل هفتاد درصد سود و کارمزد تسهیلات مربوط به طرح‌های موضوع این آیین‌نامه در مناطق محروم و پنجاه درصد سود و کارمزد تسهیلات طرح‌های فوق در سایر مناطق که به بخش خصوصی و تعاونی پرداخت خواهد شد، در بودجه های سالانه منظور و تعهد و پرداخت خواهد شد. سازمان برنامه و بودجه موظف است براساس اولویتهای تعیین شده در کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه، بار مالی ناشی از اجرای این آیین‌نامه را در لوایح بودجه سالانه پیش بینی و منظور نماید.

ماده ۶ـ سازمان برنامه و بودجه به استناد بند (ب) تبصره (۱۰) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران موظف است میزان یارانه تسهیلات بانکی هر دستگاه را در ردیف مشخص ذیل کد دستگاه اجرایی ذی‌ربط در لوایح بودجه سالانه پیش بینی نماید.

تبصره ـ میزان یارانه هر طرح از ردیف مذکور و براساس درخواست بانکهای عامل توسط دستگاه ذی‌ربط پرداخت می گردد.

ماده ۷ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است همواره تحقق حداقل اعطای بیست و پنج درصد تسهیلات بانکی به بخش آب و کشاورزی را طی سالهای برنامه دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ، نظارت و گزارش عملکرد آنرا هر شش ماه یکبار به کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه و وزارتخانه های ذی‌ربط ارسال نماید.

ماده ۸ـ وزارتخانه های کشاورزی ، جهاد و نیرو مکلفند براساس سیاستها و اولویتها و سهم تعیین شده در کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه نسبت به بررسی طرح‌های پیشنهادی و معرفی متقاضیان به بانکهای عامل اقدام نمایند. وزارتخانه های اخیرالذکر میتوانند تمام یا بخشی از اختیارات خود را به دستگاههای استانی وابسته تفویض نمایند.

ماده ۹ـ بانکهای عامل موظفند طرح‌های اولویت دار که توسط وزارتخانه های ذی‌ربط از طریق متقاضیان معرفی شده است را حداکثر ظرف ۲۰ روز بررسی و نتیجه آن را به وزارتخانه مربوطه و متقاضی اعلام نمایند.

ماده ۱۰ـ بانکهای عامل موظفند هر شش ماه یکبار گزارش عملکرد تسهیلات اعتباری اعطایی شامل انواع و میزان تسهیلات اعتباری اعطایی ، عنوان و نوع طرحها، میزان کارمزد و میزان بخشودگی سهم وزارتخانه به تفکیک استانها و میزان بدهی و زمان بندی بازپرداخت مطالبات مجریان طرح‌های موضوع این آیین‌نامه را تهیه و به دبیرخانه کمیته موضوع ماده (۲) و وزارتخانه های ذی‌ربط ارایه نمایند.

ماده ۱۱ـ تسهیلات جاری سرمایه در گردش (تسهیلات موضوع تبصره ۴ قوانین بودجه سنواتی) مشمول این آیین‌نامه نبوده و کماکان در لوایح بودجه سنواتی پیش بینی و منظور خواهد شد.

ماده ۱۲ـ کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه در جهت جلب و جذب سرمایه ها و تشویق مشارکتهای مردمی موظف است برنامه اجرایی توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی و صنایع روستایی و دستی و بافندگی فرش دستباف را در چارچوب رهنمودها و اولویتهای برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ظرف حداکثر سه ماه پس از ابلاغ این آیین‌نامه و با مشارکت دستگاههای دست اندر کار دولتی و غیردولتی و بانکهای تخصصی و بازرگانی کشور تهیه و منتشر نماید.

ماده ۱۳ـ کلیه بانکهای کشور مکلفند طرح‌های ایجاد و توسعه و تکمیل و نوسازی صنایع تبدیلی و تکمیلی و روستایی و دستی و بافندگان فرش دستباف را که در چارچوب اولویتهای مندرج در برنامه اجرایی کمیته موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه، توسط متقاضیان ارایه می شود ظرف مدت یکماه بررسی نمایند. حداقل هفتاد درصد سود و کارمزد تسهیلات بانکی مربوط به طرح‌های مصوب این بانکها در مناطق محروم و پنجاه درصد در سایر مناطق که به متقاضیان خصوصی و تعاونی پرداخت خواهد شد به صورت یارانه توسط دولت تامین و در بودجه های سالانه منظور و تعهد و پرداخت خواهد شد.

ماده ۱۴ـ آن بخش از تسهیلات بانکی که به موجب احکام خاص قانون بودجه و آیین‌نامه های اجرایی آن اعطا می گردد، مشمول این آیین‌نامه نمی باشد.

معاون اول رییس جمهور- حسن حبیبی