آیین‌نامه اجرایی ردیف (۱) بند (و) تبصره (۱۹) قانون برنامه پنجساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری‌ اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۷۵/۰۶/۲۸
تاریخ انتشار: ۱۳۷۵/۰۷/۲۳

۷۵۱۶ت۱۶۱۱۷ه – ۱۳۷۵.۰۷.۱۱

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۷۵.۶.۲۸ بنا به پیشنهاد کمیته موضوع ردیف (۱) بند (‌و) تبصره (۱۹) قانون برنامه پنجساله دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و‌ فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۷۳ – (‌موضوع نامه شماره ۷۴۶۱.۱۰۰ مورخ ۱۳۷۴.۱۰.۱۳ وزارت نیرو) و به استناد ردیف (۱) بند یادشده،‌ آیین‌نامه اجرایی ردیف مذکور را به شرح زیر تصویب نمود:

‌ماده ۱ – در این آیین‌نامه واژه‌های زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
‌الف – تجهیزات انرژی‌بر که از پس به اختصار تجهیزات نامیده می‌شود: کلیه وسایل، ماشین‌آلات و کالاهایی که در بخش‌های مختلف اعم از صنعتی، کشاورزی،‌ تجاری، خانگی، حمل و نقل، عمومی و غیر به کار گرفته می‌شوند و مصرف‌کننده یا تبدیل‌کننده انرژی هستند.
ب – سیستم انرژی‌بر که از این پس به اختصار سیستم نامیده می‌شود: کلیه فرآیندهای تولیدی و خدماتی و تأسیسات صنعتی و غیر صنعتی که در آن انرژی‌ مصرف، تبدیل و یا منتقل می‌شود.
ج – معیارها و مشخصات فنی: استاندارد مصرف، بازده و شدت انرژی در کلیه تجهیزات سیستمها و سایر ویژگیهای فنی آنها که به نحوی با مصرف انرژی مرتبط‌ باشد.
‌د – کمیته: گروهی با شرکت نمایندگان وزارت نیرو، وزارت نفت، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، وزارت صنعتی ذیربط – حسب مورد – و سازمان‌ برنامه و بودجه که وظیفه تصویب معیارها و مشخصات فنی را به عهده خواهد داشت و دبیرخانه آن در وزارت نیرو مستقر خواهد بود.
ه – برچسپ مصرف انرژی: صفحه حاوی اطلاعات مربوط به مصرف انرژی و یا بازده انرژی در هر کالا و مقایسه آن با معیارهای مصوب که قابل نصب بر روی‌ کالاها باشد.

‌ماده ۲ – کلیه تجهیزات به سه گروه به شرح زیر تقسیم می‌شوند:
‌الف – تجهیزات برقی: کلیه کالاها و دستگاه‌های مصرف‌کننده برق،
ب – تجهیزات نفتی: کلیه کالاها و دستگاه‌های مصرف‌کننده فرآورده‌های نفتی انرژی‌زا،
ج – تجهیزات گازی: کلیه کالاها و دستگاه‌های مصرف‌کننده گاز.

‌تبصره – در صورتی که وسیله‌ای مصرف‌کننده چند نوع حامل انرژی باشد، در گروهی قرار خواهد گرفت که به طور عمده مصرف‌کننده آن نوع حامل انرژی باشد.

‌ماده ۳ – سیستمهای مصرف‌کننده برق: فرآیندهای مصرف‌کننده برق و سیستمهای صنعتی، عمومی و خدماتی که به طور عمده مصرف‌کننده انرژی برق‌ می‌باشند، از قبیل فرآیندهای متعلق به صنایع نساجی و پوشاک، فلزی و ریخته‌گری و متالوژی، برق و الکترونیک،
ب – سیستمهای مصرف‌کننده نفت و گاز: فرآیندهای مصرف‌کننده نفت و گاز و سیستمهای صنعتی عمومی و خدماتی که به طور عمده مصرف‌کننده فرآورده‌های‌ نفتی انرژی‌زا و گاز می‌باشند، از قبیل فرآیندهای متعلق به صنایع غذایی، شیمیایی، سلولزی، کانی غیر فلزی و متالوژی،
ج – نیروگاه‌ها،
‌د – پالایشگاه‌ها.

‌تبصره – مواردی که در ردیف‌های “‌الف” و “ب” این ماده به آنها اشاره نشده است در کمیته تصمیم‌گیری خواهد شد.

‌ماده ۴ – وزارت نیرو موظف است با استفاده از تجربه‌ها و نظرات مؤسسه استاندارد و
تحقیقات صنعتی ایران و وزارتخانه‌های ذیربط با انجام کار تخصصی و‌ کارشناسی لازم،
نسبت به تهیه مشخصات فنی و معیارها در خصوص تجهیزات مندرج در بند “‌الف” ماده (۲)
و نیز سیستم‌های مندرج در بندهای “‌الف” و “ج”‌ماده (۳) این آیین‌نامه اقدام و آنها را به کمیته پیشنهاد نماید.

‌ماده ۵ – وزارت نفت موظف است با استفاده از تجربه‌ها و نظرات مؤسسات استاندارد و
تحققات صنعتی ایران و وزارت صنعتی ذیربط همچنین با انجام کار‌تخصصی و کارشناسی
لازم، نسبت به تهیه مشخصات فنی و معیارها در خصوص تجهیزات بندهای “ب” و “ج” ماده
(۲) و نیز سیستمهای مندرج در بندهای و”ب” و “ج” ماده (۲) و نیز سیستمهای مندرج در
بندهای “ب” و “‌د” ماده (۳) این آیین‌نامه اقدام و آنها را به کمیته پیشنهاد نماید.

‌ماده ۶ – وزارتخانه‌های نیرو و نفت موظفند با توجه به الویت تجهیزات و سیستم‌های
که انرژی بیشتری مصرف می‌کنند و یا امکان دستیابی به بهینه‌سازی مصر‌انرژی در آنها
سریع‌تر می‌باشد، و با تأکید بر انواع لامپ روشنایی، الکتروموتورها، کولرهای آبی و
گازی، انواع وسایل صوتی و تصویری، پمپ‌ها و کمپرسورها،‌ انواع یخچالها، مشعل، انواع
سماور، ماشین لباسشویی، اتو، سیستمهای تولید گرما و سرما، انواع بخاری، وسایل حمل
و نقل موتوری، انواع آبگرمکن، دیگهای‌آب گرم و بخار، اجاق گازها، معیارها و مشخصات
فنی مربوط را به تدریج ظرف دو سال تهیه و به کمیته ارسال نمایند.

‌ماده ۷ – کمیته موظف است تا پایان تصویب معیارها و مشخصات فنی تمام تجهیزات و سیستمها، با توجه به پیشنهادهای رسیده، جلسات مداوم تشکیل داده و‌ به بررسی و تصویب پیشنهادهای مذکور اقدام کند و حداکثر یک هفته پس از تصویب، موارد را به مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ارسال نماید.

‌ماده ۸ – مؤسسه استاندارد و تحققات صنعتی ایران موظف است، نسبت به شرح مصوبات کمیته فنی در کمیته ملی استاندارد و درج در استانداردهای ملی و‌ چاپ و انتشار عمومی و ابلاغ آن به کلیه دستگاه‌های ذیربط اقدام نماید.

‌ماده ۹ – مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران موظف است با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و نفت، هر دو سال یک بار، معیارها و مشخصات فنی فوق را‌به هنگام نموده و به تصویب کمیته برساند. به این منظور کمیته هر ماه حداقل یک جلسه تشکیل خواهد داد.

‌ماده ۱۰ – کلیه تولیدکنندگان و واردکنندگان تجهیزات و سیستم‌های موضوع این آیین‌نامه، ملزم به رعایت معیارها و مشخصات مصوب کمیته می‌باشند و‌ مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، علاوه بر الزامات این آیین‌نامه با استفاده از کلیه اختیارات خود، نظارت بر اجرای این معیارها را به عهده دارد.

‌حسن حبیبی – معاون اول رییس جمهور