بازنگری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص آموزش عالی

تاریخ تصویب: ۱۳۷۷/۰۸/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۷۷/۰۹/۰۱

‌شماره ۳۰۹۹‌دش – ۱۳۷۷.۸.۱۸
مصوب جلسات ۴۲۹ و ۴۳۰ مورخ ۷۷.۷.۲۱ و ۷۷.۸.۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی


‌گزارش “‌بررسی و تحلیلی از مباحث و مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۶۸ تا پایان سال ۷۵” و مصوبات هیأت بررسی محتوا و ساختار‌ جدید شورای عالی درباره موضوعات بخش “‌آموزش عالی ” مطرح و به شرح زیر به تصویب رسید:

۱- شورای عالی، سیاست‌ها و ضوابط فعالیت هیأت‌های مربوط به اساتید و دانشجویان (‌مانند هیأت‌های گزینش، بررسی تخلفات، کمیته انضباطی و…)‌ را معین می‌کند و بررسی مواد آیین‌نامه‌های اجرایی و اصلاح آنها و با تعیین ترکیب اعضای این هیأت‌ها و تأیید نمایندگان معرفی شده از وزارتخانه‌ها و‌ سازمان‌ها برای عضویت در این هیأت‌ها را حسب مورد به وزارتخانه مربوط ارجاع می‌دهد.

۲- شورای عالی سیاست‌ها و ضوابط تشکل‌های دانشگاهی (‌تشکل‌ها و انجمن‌های اسلامی اساتید و دانشجویان) را بررسی کرده و تصویب مصادیق و آیین‌نامه‌های اجرایی را به دستگاه‌های اجرایی ارجاع می‌دهد.

۳- سهمیه‌های ورود به دانشگاه (‌مانند رزمندگان، قهرمانان ورزشی، قاریان ممتاز و…)‌ از موارد سیاستگذاری است و بر عهده شورای عالی است.

۴- نحوه برگزاری آزمون ورود به دانشگاه (‌یک مرحله‌ای یا دو مرحله‌ای بودن، برگزاری آزمون پیش دانشگاهی و…) در شورای عالی بررسی شود.

۵- ضوابط و شرایط امور دانشجویان هزینه بگیر (‌بورسیه) و اعزام دانشجو به خارج از کشور در شورای عالی تدوین و تهیه و تصویب آیین‌نامه‌های‌ اجرایی حسب مورد به وزارتخانه مربوط ارجاع شود.

۶- سیاستگذاری و تعیین ضوابط پذیرش دانشجویان خارجی با شورای عالی باشد و تشخیص تعداد رشته‌ها و تهیه دستورالعمل‌های اجرایی توسط‌ دستگاه‌های ذی‌ربط تعیین شود.

۷- هر وزارتخانه حسب نیاز و تشخیص خود درباره اخذ تعهد خدمت یا لغو تعهد دانشجویان تصمیم‌گیری کند.

۸-‌ تشویق و شکوفاسازی دانشجویان با استعداد از وظایف دستگاه‌های اجرایی است.

۹- ضوابط کلی و وظایف هیأت‌های امنای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی را شورای عالی تعیین می‌کند و اعضاء با حکم رییس‌جمهور منصوب می‌شوند. تصویب آیین‌نامه اجرایی و اصلاح آن بر عهده دستگاه‌های اجرایی است.

۱۰- نامگذاری و تغییر نام دانشگاه‌ها پس از تأیید شورای گسترش وزارت مربوط، به تصویب شورای عالی برسد.

۱۱- ضوابط فعالیت‌های برون مرزی دانشگاه‌ها و همکاری با دانشگاه‌های خارجی بر عهده دستگاه‌های اجرایی است.

۱۲- ضوابط کلی تأسیس دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی دولتی و غیر دولتی در شورای عالی تصوب شود و اساسنامه آن مؤسسات به جز‌ دانشگاه آزاد اسلامی در شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانه ذیربط به تصویب می‌رسد.

۱۳- موضوعات مربوط به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در شورای عالی بررسی شود.

۱۴- ضوابط کلی شورای خبرگان بدون مدرک در شورای عالی تعیین شود و تدوین آیین‌نامه‌های اجرایی بر عهده دستگاه اجرایی است. همچنین مقر ر‌شد این شورا گزارشی از عملکرد خود را به شورای عالی ارائه دهد.

۱۵- آموزش‌های عالی مربوط به اهل سنت (‌تأسیس مرکز، رشته‌های علوم دینی و…) در شورای عالی بررسی شود.

۱۶- موضوع اسلامی شدن دانشگاه‌ها از موارد سیاستگذاری است و در شورای عالی بررسی شود.

۱۷- خط مشی‌های اساسی آموزش عالی و سایست توسعه جغرافیایی دانشگاه‌ها از موارد سیاستگذاری است و در شورای عالی تصویب شود.

۱۸- درباره آیین‌نامه مدیریت دانشگاه‌ها مقرر شد وزارت فرهنگ و آموزش عالی با همکاری دبیرخانه شورای عالی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش‌ پزشکی سیاست‌ها و موارد اجرایی این آیین‌نامه را بررسی و تفکیک نموده و به شورای عالی ارائه دهد.

۱۹- درباره ضوابط و تأیید انتخاب رؤسای دانشگاه‌ها، مقرر شد وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضوابط‌ تعیین رؤسای دانشگاه‌ها را بررسی کرده و پیشنهاد مناسبی به شورای عالی ارائه دهند.

۲۰- درباره موضوعات مربوط به آموزش‌های دانشگاهی، شورای عالی برنامه‌ریز دستگاه اجرایی تصمیم می‌گیرد مگر دروس معارف اسلامی که در‌ شورای عالی بررسی می‌شود.

‌رییس جمهور و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی – سید محمد خاتمی