شماره ۴۰۶۸ .دش – ۱۳۷۸.۱۲.۲۲
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۴۵۷ مورخ ۱۳۷۸.۱۱.۲۶، بنا به پیشنهاد شورای هنر (شماره ۲۳۴۱ .دش مورخ ۷۸.۷.۱۳)، سیاستهای هنرهای نمایشی را به این شرح تصویب کرد:
مقدمه:
باتوجه به اصول سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب جلسه ۲۸۸ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۷۱.۵.۲۰ و با استناد به بند ۱۲ از ((اولویتها و سیاستهای کلی))، سیاستهای هنرهای نمایشی (تئاتر) کشور به شرح زیر تعیین میشود:
ماده ۱ – هدف و ضرورت:
هنر تئاتر از عناصر مقوم فرهنگی جامعه است که گسترش آن با توجه به بند ۱ و ۱۹ اصول سیاست فرهنگی به منظور اعتلای فرهنگی جامعه اسلامی ایران صورت میپذیرد.
ماده ۲ – حمایت دولت:
با توجه به بند ۲۴ – از اصول سیاست فرهنگی، دولت موظف است شرایط مادی و معنوی لازم را برای تولید نمایش و ایجاد مکانهای نمایشی درسراسر کشور فراهم آورد و حمایت لازم را برای گسترش و اعتلای هنر تئاتر انجام دهد .
تبصره:
نمایشهایی که برگرفته از فرهنگ اصیل اسلامی و نشأت گرفته از پیام انقلاب اسلامی و مقوم تئاتر ملی باشند در اولویت ویژه قرار خواهند گرفت.
ماده ۳ – هدایت و نظارت :
هدایت و نظارت بر اجراهای عمومی هنرهای نمایشی در سراسر کشور بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. این امر به منظور دستیابی، حفظ و صیانت اهداف فرهنگی و اصول سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران انجام میپذیرد.
تبصره ۱:
نظارت بر اجرای عمومی هنرهای نمایشی (تئاتر) در سراسر کشور براساس آییننامه جداگانهای صورت میپذیرد. این آییننامه به تصویب شورای هنر خواهد رسید.
[ضوابط نظارت بر نمایش و صدور پروانه]
تبصره ۲: [اصلاحی ۱۳۸۱/۴/۱۱]
نظارت بر اجرای نمایش در داخل دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور و نیز جشنوارههای دانشجویی، تئاترهای تلویزیونی و نمایشهای مربوط به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان از موضوع این ماده مستثنی است.
در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور این امر به عهده شورای فرهنگی هر دانشگاه خواهد بود که آییننامه آن توسط وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تصویب و ابلاغ خواهد شد.
ماده ۴ – آموزش و پژوهش:
به منظور باروری استعدادها، افزایش آگاهی، دانش و توانایی نیروی انسانی در عرصه هنر نمایش، تقویت و ترویج آموزش و پژوهش، لازم استدستگاههای ذیربط وظایف زیر را انجام دهند:
الف: آموزش رسمی تئاتر در سطوح عالی بر عهده وزارت فرهنگ و آموزش عالی و یا مؤسساتی است که دارای مجوز رسمی باشند.
ب: صدور مجوز و نظارت بر آموزشگاههای آزاد در زمینه هنرهای نمایشی بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
ج: وزارت آموزش و پرورش موظف است برنامه مشخصی برای آموزش و ترویج هنر نمایش در مدارس تهیه و با هماهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارائه نماید. لازم است با همکاری این دو وزارتخانه، زمینههای تأسیس و گسترش هنرستانهای نمایش فراهم گردد.
د: فرهنگستان هنر موظف به تهیه طرحهای بنیادی و کاربردی پژوهشی است و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت فرهنگ و آموزش عالی و سازمان صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران موظف به حمایت کامل از اجرای این طرحها میباشند.
ماده ۵ـ [اصلاحی ۱۳۸۲/۴/۲۴]
با توجه به بند ۲ و ۳ اصول سیاستهای فرهنگی، تبادل گروههای نمایشی ایرانی و دیگر کشورهای جهان به منظور آشنا ساختن جهانیان با فرهنگ و هنر اسلامی و ایرانی و نیز آشنایی علاقمندان ایرانی با سبکها و شیوههای متداول و نوین هنرهای نمایشی در جهان ضروری است. این تبادل باید با در نظر گرفتن ارزشها، اصول و شؤون جمهوری اسلامی ایران صورت گیرد. دستورالعمل این تبادل در شورای عالی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با همکاری وزارت امور خارجه تهیه و به تصویب شورای هنر خواهد رسید.
ماده ۶ – جشنوارهها :
برگزاری جشنوارههای نمایشی به منظور معرفی هنر ایرانی و انقلاب اسلامی، مبادله اندیشه و تجارب، ارزیابی و معرفی آثار ارزشمند نمایشی، کشف و معرفی استعدادهای جوان و رونق فعالیتهای نمایشی (با توجه به بند ۲ اهداف سیاست فرهنگی) خواهد بود.
سازماندهی، هماهنگی و صدور مجوز برای برگزاری جشنوارههای نمایشی برعهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. نظارت بر اعمال سیاستها و اصول و ارزشهای مندرج در اصول سیاستهای فرهنگی در جشنوارههای نمایشی از وظایف و مسئولیتهای این وزارتخانه است.
سیاستهای فوق در ۶ ماده و ۳ تبصره در جلسه ۴۵۷ مورخ ۱۳۷۸.۱۱.۲۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
رییس جمهور و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی – سیدمحمد خاتمی