اتخاذ تصمیماتی در خصوص سازماندهی ‌دریافت‌، جمع‌آوری و ارسال سریع‌ کمک‌ها به مردم عراق

تاریخ تصویب: ۱۳۸۲/۰۱/۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳۸۲/۰۲/۱۵

شماره‌ : ۴۴۲۰ت‌۲۸۴۸۷ه
تاریخ‌ : ۱۳۸۲.۰۲.۰۲

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۲.۱.۳۱ بنا به پیشنهاد شماره ۳۳۳۲ مورخ ۱۳۸۲.۱.۳۱ وزارت‌ اموراقتصادی و دارایی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب نمود:

موضوع دریافت‌، جمع آوری و ارسال سریع کمک‌ها به مردم عراق به شرح زیر سازماندهی می‌شود:

۱ـ محل تأمین کمک‌ها به شرح زیر می‌باشد:
الف ـ کمک‌های دریافتی از مردم و مؤسسات داخلی داوطلب
ب ـ کمک‌های پرداختی نهادهای بین‌المللی
پ ـ کمک‌های پرداختی دولت
تبصره – برنامه کار فعلی‌، روی کمک‌های مردمی‌متمرکز خواهد بود.

۲ ـ آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای پذیرش و ارسال و یا اجازه عبور کمک‌های بین‌المللی و مؤسسات و نهادهای خارجی به مردم عراق از طریق جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و وزارت امورخارجه‌ اعلام‌ شود.

۳ـ گمرک ایران نسبت به تداوم ارائه تسهیلات برای عبور این کمک‌ها از خاک ایران اقدام نماید. چنانچه دراجرای این کار مشکلاتی وجود دارد، به وزارت کشور و گمرک ایران منعکس شود تا با استفاده از اختیارات تفویضی‌ حل شود.

۴ـ نهادهای مسؤول جمع آوری کمک‌ها به شرح زیر می‌باشند:
الف ـ جمع آوری کمک‌ها در داخل کشور، از طریق جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و کمیته امداد امام خمینی انجام می‌شود.
ب ـ همکاری سازمان‌ها و نهادهای دولتی و غیردولتی در این امر، از طریق در اختیار گذاشتن محل‌های لازم به‌ دستگاه‌های مندرج در جزء (الف‌) برای مراجعه مردم و نگهداری هدایا خواهد بود.
پ ـ سیستم بانکی با اختصاص شماره حساب بانکی برای هر یک از دو نهاد در سراسر کشور برای دریافت وجوه‌نقد ارزی و ریالی و انتقال سریع و یک روزه وجوه دریافتی به حساب متمرکز مربوط به کمک‌های انسان دوستانه به‌ مردم عراق اقدام می‌نماید.
ت ـ آمار کمک‌های دریافتی‌، هر دو هفته یک بار توسط دستگاه‌های یادشده برای اطلاع مردم منتشر خواهد شد.

۵ ـ نوع کمک‌ها به شرح زیر می‌باشد:
الف ـ کمک‌های فوری و کوتاه مدت
ب ـ کمک‌های ساختاری و خدمات رسانی
پ ـ بازسازی خرابی‌ها

۶ ـ در مرحله اول کمک‌های فوری و کوتاه مدت شامل امکانات غذایی‌، بهداشتی و درمانی و پوشاک و اعزام‌ نیروهای پزشکی هدف موردنظر خواهد بود.

۷ـ افراد مشمول کمک‌ها به شرح زیر تعیین می‌شوند:
الف ـ افرادی که به ایران مهاجرت کرده یا بکنند و در اردوگاه‌ها مستقر شوند.
ب ـ افرادی که در مرزهای دو کشور و در داخل خاک عراق حضور دارند.
پ ـ افراد ساکن در شهرها و روستاهای عراق‌.

تبصره ۱ ـ در مورد گروه اول و دوم در چارچوب و براساس برنامه تنظیمی‌ که قبل از شروع جنگ عراق طراحی‌ شده بود، کمک‌ها ارائه شود.

تبصره ۲ ـ در مورد گروه سوم‌، میزان کمک‌ها و مراکز توزیع آن در شهرها و روستاهای مختلف‌، با هماهنگی‌ صلیب سرخ و از طریق جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران معین می‌گردد و جمعیت مزبور با هماهنگی‌ وزارت امور خارجه کمک‌ها را به طور اطمینان بخش به دست مردم نیازمند و با اولویت مناطق آسیب دیده تر توزیع‌ کند.

۸ ـ روش ارسال کمک‌ها در داخل اردوگاه‌ها و در مناطق مرزی‌، طبق سازماندهی موجود انجام می‌گردد.

۹ـ در مورد ارسال کمک‌ها به شهرها و روستاهای عراق و توزیع آن در داخل خاک عراق‌، با توجه به اساسنامه‌ هلال احمر، تا زمانی که درگیری‌های مسلحانه و نظامی‌ ادامه دارد، صرفاً از طریق مؤسسه هلال احمر با هماهنگی‌ وزارت امور خارجه انجام می‌شود و سایر سازمان‌ها و نهادها، کمک‌های جمع آوری شده را از این طریق ارسال‌ نمایند.

۱۰ـ برای جلب و جذب کمک‌های مردم‌، کارگروه اطلاع رسانی با حضور نمایندگان صدا و سیمای جمهوری‌ اسلامی ایران‌، جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران‌، کمیته امداد امام خمینی و سازمان تبلیغات‌ اسلامی‌ کلیه امور مربوط به نحوه جمع آوری کمک‌های مردمی‌ را برعهده می‌گیرند.

۱۱ـ سایر مصوبات و تصمیمات اتخاذ شده برای کمک رسانی به مردم عراق مغایر با این تصویبنامه منتفی‌ می‌شود و دستگاه‌های ذی‌ربط در چارچوب این تصویبنامه کار خود را انجام می‌دهند.

محمدرضا عارف – معاون اول رییس‌جمهور