شماره : ۹۶۵۴ت۲۸۲۶۳ه – ۱۳۸۲/۳/۱۲
هیأت وزیران در جلسههای مورخ ۱۳۸۱.۱۲.۱۴ و ۱۳۸۲.۲.۷ بنا به پیشنهاد شماره ۶۹۴۳۲.۲۰.۱۰۰ مورخ ۱۳۸۱.۱۲.۱۱ وزارت نیرو و به استناد ماده (۴) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۷۹-، اساسنامه شرکتهای آب منطقهای آذربایجان شرقی و اردبیل، آذربایجان غربی، اصفهان و چهارمحال و بختیاری، تهران، خراسان، سیستان و بلوچستان، غرب، فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد، کرمان، گیلان، مازندران و گلستان، هرمزگان، یزد و سازمان آب و برق خوزستان را به شرح ذیل تصویب نمود:
اساسنامه شرکت سهامی آب منطقهای…
فصل اول – کلیات و سرمایه
ماده ۱- نام شرکت، شرکت سهامیآب منطقهای………….. . سازمان آب و برق خوزستان میباشد که ازاین پس در این اساسنامه شرکت نامیده میشود.
ماده ۲- هدف شرکت، انجام فعالیتهای تصدی وزارت نیرو در امور آب در حوزه عمل شرکت است.
ماده ۳- مرکز اصلی شرکت، شهر……………………….خواهد بود.
ماده ۴- نوع شرکت سهامی(خاص) است و از هر لحاظ استقلال مالی داشته و طبق اصول بازرگانی و مقررات اساسنامه و آییننامههای مالی، معاملاتی و استخدامی خود اداره میشود.
ماده ۵- مدت شرکت نامحدود است.
ماده ۶- سرمایه شرکت عبارتست از مبلغ…………………ریال که به………………..سهم …….. ریالی منقسم گردیده است و تماماً متعلق به شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران میباشد.
تبصره – تغییرات سرمایه با رعایت قوانین مربوط پس از تأیید مجمع عمومی فوقالعاده با تصویبهیأت وزیران انجام میگیرد.
[اصلاح ماده (۶) اساسنامه شرکتهای سهامی آب منطقهای]
فصل دوم – موضوع فعالیت و وظایف شرکت
ماده ۷- موضوع فعالیت شرکت عبارتست از شناخت، مطالعه، توسعه، حفاظت، بهرهبرداری بهینه از منابع آب، تولید انرژی برق آبی، ایجاد، توسعه، بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات و سازههای آبی (بهاستثنای تأسیسات و سازههای مربوط به آب و فاضلاب) و برق آبی در چارچوب تکالیف مندرج در قوانین ومقررات مربوط و سیاستهای وزارت نیرو میباشد.
برای نیل به اهداف مندرج در این اساسنامه، شرکت با رعایت مقررات و قوانین مربوط در محدوده عمل خود از جمله مجاز به اقدامات زیر میباشد:
۱- انجام مطالعات لازم برای شناخت، توسعه و بهرهبرداری از منابع آب و انرژی برق آبی.
۲- تهیه و اجرای طرحها و پروژههای تأمین آب و انتقال آب برای بخشهای مختلف مصرف، شبکههای آبیاری و زهکشی، آبرسانی به شهرها و صنایع، پایداری و ایمنی سدها، مهندسی رودخانه و سواحل، کنترل سیلاب، تغذیه مصنوعی و تولید انرژی برق آبی.
۳- بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات و سازههای تأمین آب، انتقال آب، تولید. انرژی برق آبی ایجادشده و یا واگذار شده.
تبصره – تولید انرژی برق آبی با رعایت دستورالعملهای بهرهبرداری و تحت مدیریت مرکز ملی راهبری و پایش شبکه سراسری برق کشور (دیسپاچینگ) خواهد بود.
۴- بهرهبرداری از منابع آب در چارچوب سیاستها، ضوابط و برنامههای مصوب وزارت نیرو.
۵- اجرای برنامهها و مصوبات و اموری که وزارت نیرو در اجرای قانون توزیع عادلانه آب و سایر قوانین و مقررات مربوط به آب (از جمله مطالعات پایه و حفاظت کمی و کیفی و نظارت بر بهرهبرداری از منابع آب) به عنوان کارگزاری ارجاع مینماید.
۶- کارگزاری وزارت نیرو در تخصیص آب مورد نیاز بخشهای مختلف مصرف.
۷- انجام تحقیقات لازم درباره منابع آب و تأسیسات آبی و برق آبی و به کار بردن روشهای جدید علمی و فنی به منظور بهرهبرداری بهتر از منابع آب و انرژی برق آبی و تأسیسات و سازههای وابسته.
۸- واگذاری اشتراک به متقاضیان براساس تعرفههای مربوط در چارچوب قوانین و مقررات ذیربط.
۹- تحویل آب مورد نیاز به مشترکان در بخشهای مختلف مصرف براساس تعرفههای مصوب مراجع قانونی ذیربط.
۱۰- خرید خدمات از بخش غیردولتی برای انجام امور مطالعاتی، اجرایی، بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات آب و سازههای آبی و انرژی برق آبی و خدمات مشترکان به منظور
کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری و ارتقای سطح خدمات.
۱۱- اخذ هرگونه وام و تسهیلات مالی از منابع داخلی و خارجی، عرضه اوراق مشارکت داخلی و پیشفروش اشتراک آب و انرژی برق آبی و سایر روشهای تأمین منابع مالی با اخذ مجوز از مراجع قانونی.
۱۲- جلب مشارکت مردمیو بخش غیردولتی در اجرای طرحهای توسعه منابع آب، شبکههای آبیاری و زهکشی، آبرسانی به صنایع و شهرها، مهندسی رودخانه و سواحل، تغذیه مصنوعی و انرژی برق آبی و بهرهبرداری و نگهداری از تأسیسات و سازههای آبی و برق آبی.
۱۳- همکاری و اشتراک مساعی با مؤسسات ذیربط در پژوهش و بررسی به منظور توسعه علمی، فنی واقتصادی در امور مربوط با اهداف و وظایف شرکت.
۱۴- انجام هرگونه عملیات و معاملات بازرگانی در چارچوب مصوبات مجمع عمومی و قوانین و مقررات مربوط که برای مقاصد شرکت ضروری و به صرفه و صلاح شرکت باشد.
تبصره – شرکت مجاز به ایجاد شرکت یا سرمایهگذاری در سایر شرکتها نمیباشد.
فصل سوم – ارکان شرکت
ماده ۸- ارکان شرکت عبارتست از:
الف – مجمع عمومی
ب – هیأت مدیره و مدیرعامل
ج – بازرس و حسابرس
ماده ۹ – نمایندگی سهام در مجامع عمومی شرکت با اعضای هیأت مدیره شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران و ریاست آن به عهده رییس هیأت مدیره شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران میباشد.
ماده ۱۰- مجامع عمومی شرکت عبارتند از:
۱- مجمع عمومی عادی
۲- مجمع عمومی فوقالعاده
ماده ۱۱- مجمع عمومی عادی حداقل سالی دو بار تشکیل خواهد شد.
یک بار برای استماع و رسیدگی به گزارش هیأت مدیره و بازرس و حسابرس شرکت و اتخاذ تصمیم نسبت به صورتهای مالی و سایر موضوعاتی که در دستور جلسه مجمع عمومی ذکر شده است.
بار دوم جهت رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به بودجه سال آتی و برنامهها و خط مشی آتی شرکت وسایر موضوعاتی که در دستور جلسه مجمع عمومی قید شده است.
تبصره – مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده بنا به دعوت رییس مجمع عمومی و یا به تقاضای اکثریت اعضای مجمع عمومی یا رییس هیأت مدیره و یا بازرس و حسابرس با ذکر علت در هر زمان بهدعوت رییس مجمع عمومی میتواند تشکیل شود.
ماده ۱۲- مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوقالعاده با حضور اکثریت اعضای مجمع عمومی رسمیت خواهد داشت و تصمیمات در مجمع عمومی عادی همواره با اکثریت آرای کل اعضا و در دعوت مجمع اعم از عادی یا فوقالعاده با ذکر تاریخ و محل تشکیل و دستور جلسه حداقل ده روز قبل از تاریخ تشکیل مجمع عمومی به عمل خواهد آمد.
سوابق مربوط به موضوعاتی که در دستور مجمع عمومی قرار دارد باید همراه دعوتنامه برای اعضای مجمع ارسال شود.
ماده ۱۳- وظایف و اختیارات مجمع عمومی عادی به شرح زیر میباشد:
۱- اتخاذ تصمیم نسبت به سیاست کلی و برنامههای عملیات آتی شرکت.
۲- رسیدگی و اظهارنظر و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارش عملیات سالانه و صورتهای مالی و بودجه شرکت.
۳- [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۲/۱۰]
اتخاذ تصمیم نسبت به اندوختهها و نحوه تقسیم سود ویژه شرکت با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۴- انتخاب یا عزل رییس و اعضای هیأت مدیره و بازرس و حسابرس شرکت.
۵- تعیین حقوق و مزایا و پاداش اعضای هیأت مدیره.
۶- تعیین حقالزحمه بازرس و حسابرس شرکت.
۷- [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۲/۱۰]
پیشنهاد آییننامههای مالی، معاملاتی و اموال شرکت با رعایت مقررات مربوط به هیأت وزیران برای تصویب.
۸- بررسی و تأیید بهای تمام شده آب تحویلی و حق اشتراک به بخشهای مختلف مصرف، انرژی برق آبی و خدمات ارائه شده براساس گزارش بازرس و حسابرس و ارائه آن به وزارت نیرو.
۹- بررسی و تأیید تعرفه آب، حق اشتراک، انرژی برق آبی و خدمات ارائه شده با در نظر گرفتن بهای تمامشده و ارائه آن به وزارت نیرو برای طی مراحل تصویب و ابلاغ تعرفههای مربوط.
تبصره – چنانچه تعرفههای مصوب کمتر از بهای تمام شده باشد، جبران مابهالتفاوت به نحو مشخص توسط مراجع تصویب کننده پیشبینی خواهد شد.
۱۰- پیشنهاد آییننامه استخدامی شرکت در چارچوب مصوبات مجمع عمومی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران و سایر قوانین و مقررات مربوط به هیأت وزیران برای تصویب.
۱۱- بررسی و تصویب ساختار کلان شرکت و تعیین سقف پستهای مورد نیاز و برنامههای جذب و تعدیل نیروی انسانی.
۱۲- اتخاذ تصمیم نسبت به پیشنهاد هیأت مدیره در مورد صلح و سازش در دعاوی و ارجاع امر بهداوری و تعیین داور و همچنین استرداد دعوا با رعایت مقررات مربوط.
۱۳- پیشنهاد ضوابط مربوط به تعیین حقالزحمه انجام امور کارگزاری به مجمع عمومی شرکت مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران.
۱۴- تعیین روزنامه کثیرالانتشار به منظور درج آگهیهای شرکت.
۱۵- اتخاذ تصمیم نسبت به سایر موضوعاتی که طبق قوانین و مقررات و مفاد این اساسنامه، مستلزم تصویب مجمع عمومی عادی شرکت است و مواردی که در دستور جلسه مجمع قید شده است.
ماده ۱۴- وظایف مجمع عمومی فوقالعاده به شرح زیر میباشد:
۱- اتخاذ تصمیم نسبت به افزایش یا کاهش سرمایه شرکت.
۲- بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه شرکت در چارچوب قانون و پیشنهاد به هیأت وزیران برای تصویب.
۳- بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به انحلال شرکت طبق قوانین و مقررات مربوط.
ماده ۱۵- هیأت مدیره شرکت مرکب از سه یا پنج عضو اصلی خواهد بود که با تصویب مجمع عمومی عادی از میان افراد صاحب نظر در تخصصهای مرتبط با فعالیتهای شرکت انتخاب میشوند.
اعضای هیأت مدیره میبایست به صورت تمام وقت در شرکت و یا شرکت مادر تخصصی مدیریت منابعآب ایران و یا یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران اشتغال داشته باشند.
اعضای هیأت مدیره برای مدت دو سال انتخاب میشوند و پس از انقضای مدت تا زمانی که تجدید انتخاب به عمل نیامده در سمت خود باقی خواهند بود و انتخاب مجدد آنها برای دورههای بعد بلامانع است.
ماده ۱۶- مجمع عمومی عادی میتواند یک نفر عضو علیالبدل به عنوان جایگزین اعضای اصلی هیأتمدیره انتخاب کند که در صورت فوت یا استعفا یا هر دلیل دیگر که ادامه فعالیت هر یک از اعضای اصلیهیأت مدیره (به تشخیص رییس مجمع عمومی ) غیرممکن گردد، عضو علیالبدل جایگزین خواهد شد.
تبصره – عضو علیالبدل هیأت مدیره از بین کارکنان شرکت انتخاب میشود.
ماده ۱۷- جلسات هیأت مدیره با حضور اکثریت اعضا رسمیت مییابد و تصمیمات با اکثریت آرای موافق کل اعضا اتخاذ خواهد گردید.
ماده ۱۸- جلسات هیأت مدیره حداقل هر ماه یک بار و به طور منظم در محل شرکت تشکیل و دستورجلسه یک هفته قبل از تشکیل جلسه توسط رییس هیأت مدیره برای اعضا ارسال خواهد شد.
در موارد اضطراری رعایت تشریفات مزبور با تشخیص رییس هیأت مدیره الزامی نخواهد بود.
ماده ۱۹- هیأت مدیره دارای دفتری خواهد بود که صورتجلسات هیأت مدیره در آن با درج نظر مخالفان ثبت و به امضای اعضای حاضر خواهد رسید.
مسؤولیت ابلاغ و پیگیری مصوبات هیأت مدیره با رییس هیأت مدیره میباشد.
ماده ۲۰- هیأت مدیره برای انجام هرگونه عملیات و معاملات که مرتبط با موضوع فعالیت شرکت بوده واتخاذ تصمیم درباره آنها صریحاً در صلاحیت مجمع عمومی قرار نگرفته باشد با رعایت قوانین و مقررات دارای اختیارات کامل است.
هیأت مدیره همچنین دارای اختیاراتی به شرح زیر میباشد.
۱- پیشنهاد خط مشی و برنامههای کلان شرکت به مجمع عمومی .
۲- تأیید برنامه عملیاتی شرکت اعم از بهرهبرداری و توسعه تأسیسات برای ارائه به مجمع عمومی برای تصویب.
۳- رسیدگی و تأیید بودجه سالانه، گزارش عملکرد سالانه و صورتهای مالی شرکت و ارائه آن به مجمععمومی برای تصویب.
۴- [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۲/۱۰]
تأیید آییننامههای مالی، معاملاتی، اموال و استخدامیشرکت و ارائه آن به مجمع عمومی.
۵- تصویب ضوابط مربوط به مبادله اطلاعات علمی، فنی، صنعتی و بازرگانی در زمینههای مرتبط با فعالیت شرکت با رعایت قوانین و مقررات و مفاد این اساسنامه.
۶- تصویب اخذ وام و اعتبار به پیشنهاد مدیرعامل و در قالب مصوبات مجمع عمومی با رعایت قوانین ومقررات.
۷- تهیه گزارش بهای تمام شده آب تحویلی و حق اشتراک بخشهای مختلف مصرف، انرژی برق آبی وخدمات ارائه شده در چارچوب ضوابط مصوب مجمع عمومی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آبایران و ارائه به مجمع عمومی .
۸- انجام حسابرسی داخلی نسبت به عملیات، معاملات و کلیه فعالیتهای شرکت.
۹- بررسی و پیشنهاد اصلاح یا تغییر مواد اساسنامه به مجمع عمومی .
۱۰- بررسی و پیشنهاد ساختار کلان شرکت و برنامه جذب و تعدیل نیروهای انسانی به مجمع عمومی .
۱۱- تصویب تشکیلات تفصیلی شرکت در چارچوب تشکیلات کلان و سقف پستهای سازمانیشرکت و اعلام به مجمع عمومی .
۱۲- هیأت مدیره موظف است صورتهای مالی شرکت و گزارش هیأت مدیره را در مهلت مقرر قانونی برای شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران و همچنین به منظور رسیدگی و اظهارنظر برای بازرس وحسابرس شرکت ارسال نماید.
۱۳- بررسی و پیشنهاد صلح و سازش در دعاوی و ارجاع به داوری و تعیین داور و همچنین استرداد دعوابه مجمع عمومی با رعایت مقررات مربوط.
۱۴- انتخاب مدیرعامل و پیشنهاد وی به رییس مجمع عمومی شرکت برای تأیید و صدور حکم.
۱۵- بررسی و تصویب دستورالعملهای داخلی لازم برای اداره شرکت.
۱۶- تشخیص مطالبات مشکوکالوصول و پیشنهاد برای اتخاذ تصمیم به مجمع عمومی .
۱۷- هیأت مدیره به مسؤولیت خود میتواند قسمتی از اختیارات خود را به مدیرعامل تفویض نماید.
ماده ۲۱- مدیرعامل بالاترین مقام اجرایی شرکت بوده که برای مدت دو سال از بین
اعضای هیأتمدیره یا خارج از آن توسط هیأت مدیره انتخاب و با حکم رییس مجمع عمومی شرکت منصوب میشود.
مدیرعامل در حدود قوانین و مقررات این اساسنامه مسؤول اداره کلیه امور شرکت میباشد.
مدیرعامل میتواند با مسؤولیت خود بخشی از وظایف و اختیارات خود را به هر یک از کارکنان شرکت تفویض نماید.
ماده ۲۲- وظایف مدیرعامل به شرح زیر است:
۱- اجرای مصوبات و تصمیمات هیأت مدیره و مجمع عمومی .
۲- تهیه، تنظیم و پیشنهاد خط مشی، برنامه عملیاتی و بودجه سالانه شرکت به هیأت مدیره.
۳- پیشبینی اعتبار لازم برای خرید خدمات پشتیبانی فنی، تحقیقاتی، تدارکاتی و آموزشی در بودجه شرکت.
۴- تهیه و تنظیم صورتهای مالی سالانه شرکت و ارائه آن به هیأت مدیره.
۵- تعیین روشهای اجرایی در چارچوب قوانین و مقررات و آییننامههای مربوط و ابلاغ به واحدهای ذیربط.
۶- پیشنهاد آییننامههای مالی، معاملاتی و استخدامیشرکت به هیأت مدیره.
۷- پیشنهاد تشکیلات تفصیلی شرکت به هیأت مدیره در چارچوب مصوبات مجمع عمومی .
۸- تنظیم قراردادهای مربوط به بندهای (۵) و (۶) ماده (۷) اساسنامه و ارائه آنها به هیأت مدیره جهت تصویب.
۹- نظارت بر حسن اجرای آییننامههای شرکت و انجام اقدامات لازم برای حسن اداره امور شرکت در حدود قوانین و مقررات مربوط.
۱۰- اتخاذ تصمیم و اقدام نسبت به کلیه امور و عملیات شرکت به استثنای آنچه از وظایف مجمع عمومی و هیأت مدیره است.
۱۱- عزل و نصب کلیه کارکنان شرکت، تعیین حقوق و دستمزد، پاداش، ترفیع و تنبیه آنها براساس قوانین و مقررات و آییننامههای مصوب مراجع ذی صلاح.
ماده ۲۳- مدیرعامل نماینده قانونی شرکت در کلیه مراجع اداری و قضایی بوده و برای دفاع از حقوق شرکت و تعقیب دعاوی و طرح آن اعم از کیفری و حقوقی حق توکیل به غیر را دارد.
مدیرعامل میتواند با رعایت مقررات و پس از اخذ نظر هیأت مدیره نسبت به ارجاع موارد به داوری اقدام نماید.
ماده ۲۴- کلیه چکها و اسناد و اوراق مالی و تعهدات و قراردادها میبایستی به امضای مدیرعامل (یا نماینده وی) و یکی از اعضای هیأت مدیره به انتخاب هیأت مدیره (یا نماینده منتخب هیأت مدیره) برسد.
مکاتبات اداری به امضای مدیرعامل یا نمایندگان وی خواهد رسید. کلیه چکها علاوه بر
امضای افراد فوقالذکر به امضای ذی حساب و یا نماینده وی نیز خواهد رسید.
ماده ۲۵- در صورت انقضای مدت مدیریت مدیرعامل اقدامات او تا تعیین مدیرعامل جدید نافذ و معتبر بوده و قدرت اجرایی خواهد داشت.
ماده ۲۶- شرکت دارای بازرس و حسابرس خواهد بود که با رعایت قوانین و مقررات و
تصویب مجمععمومی برای مدت یک سال انتخاب خواهد شد.
تبصره ۱- اقدامات بازرس و حسابرس در اجرای وظایف خود نباید مانع جریان کارهای عادی شرکتگردد.
تبصره ۲- [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۲/۱۰]
مجمع عمومی در مواردی که بازرس اصلی را براساس «قانون استفاده از خدمات تخصصی و حرفهای حسابداران ذیصلاح به عنوان حسابدار رسمی مصوب ۱۳۷۲» انتخاب کرده باشد، میتواند بازرس علیالبدل را نیز براساس همان قانون انتخاب نماید تا چنانچه بازرس و حسابرس اصلی قادر به انجام وظایف خود نباشد، حسب تشخیص رییس مجمع عمومی به وظایف خود عمل نماید.
فصل چهارم – صورتهای مالی
ماده ۲۷- سالی مالی شرکت از اول فروردین هر سال تا پایان اسفندماه همان سال میباشد.
ماده ۲۸- صورتهای مالی شرکت باید با رعایت استانداردهای حسابداری تهیه و در موعد مقرر قانونی در اختیار بازرس و حسابرس قرار داده شود.
ماده ۲۹- شرکت مجاز خواهد بود بخشی از اعتبارات موضوع بند (۳) ماده (۲۲) اساسنامه را برای انجام خدمات معین به شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران اختصاص دهد.
فصل پنجم – سایر مقررات
ماده ۳۰- این شرکت از نظر سیاستها، برنامهها و فعالیتهای توسعه و بهرهبرداری از سازهها، تأسیسات و منابع آب و انرژی برق آبی تابع ضوابط و مقررات وزارت نیرو خواهد بود.
این اساسنامه به موجب نامههای شماره ۸۲.۳۰.۲۷۴۰ مورخ ۱۳۸۲.۱.۱۹ و شماره ۸۲.۳۰.۳۰۱۸مورخ ۱۳۸۲.۲.۲۸ شورای نگهبان به تأیید شورای یاد شده رسیده است.
محمدرضا عارف – معاون اول رییسجمهور