اساسنامه سازمان بازنشستگی کشوری‌ [مصوب ۱۳۸۲]

تاریخ تصویب: ۱۳۸۲/۰۴/۱۵
تاریخ انتشار: ۱۳۸۲/۰۶/۰۱

[ به موجب اساسنامه صندوق بازنشستگی کشوری، مصوب ۱۳۸۷ نسخ ضمنی شده است.]

شماره‌ ۲۵۸۱۹ت‌۲۶۹۵۲ه – ۱۳۸۲.۰۵.۲۲


هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۲.۴.۱۵ بنا به پیشنهاد شماره ۱۰۱.۸۲۲۶۷ مورخ ۱۳۸۱.۵.۸ سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد تبصره (۲) ماده (۱۱) اصلاحی قانون اصلاح برخی از مواد قانون اصلاح مقررات بازنشستگی و وظیفه قانون استخدام کشوری – مصوب ۱۳۸۰ – ، اساسنامه سازمان‌ بازنشستگی کشوری را به شرح زیر تصویب نمود:


فصل اول – کلیات

ماده ۱- سازمان بازنشستگی کشوری که در این اساسنامه “سازمان‌” نامیده می‌شود، به صورت‌ مؤسسه‌ای مستقل و وابسته به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور است‌.


ماده ۲- [اصلاحی ۱۳۸۴/۳/۱]
سازمان مؤسسه‌ای بیمه‌ای و دارای شخصیت حقوقی مستقل است که عهده‌دار انجام فعالیت‌های بیمه‌های همگانی در چارچوب خدمات قانونی خود می‌باشد که بر طبق مقررات این اساسنامه اداره خواهد شد.

تبصره – سازمان از شمول قوانین و مقررات عمومی دولت مستثنی است‌.


ماده ۳ – [اصلاحی ۱۳۸۳/۴/۱۷]
سازمان اداره امور صندوق بازنشستگی مستخدمان مشمول مقررات بازنشستگی کشوری را با رعایت مقررات استخدامی مربوط عهده‌دار است‌:
الف – مستخدمان مشمول مقررات بازنشستگی کشوری
ب – مستخدمان شرکت‌های دولتی موضوع ماده (۳۵) قانون مقررات استخدامی شرکت‌های دولتی
ج – مستخدمان موضوع تبصره (۳) ماده (۷۰) قانون استخدام کشوری
د- مستخدمان شهرداری‌ها موضوع تبصره (۴) ماده (۷۰) قانون استخدام کشوری.


ماده ۴- استفاده و بهره‌برداری از وجوه صندوق به منظور اقدامات رفاهی بازنشستگان و همچنین‌ هرگونه فعالیت از جمله فعالیت‌های اقتصادی و بازرگانی و به هر شکل بر طبق آیین‌نامه یا بودجه سالیانه‌ای که‌به تصویب شورای سازمان (موضوع بند”ب‌” ماده (۷) این اساسنامه‌) می‌رسد، خواهد بود.


فصل دوم – ارکان سازمان


ماده ۵- سازمان دارای ارکان زیر است‌:
الف – شورا
ب – رییس سازمان
ج – حسابرس.


ماده ۶- شورای سازمان تشکیل می‌شود از رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه‌دار کل کشور)، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی‌، رییس سازمان بازنشستگی‌ کشوری و یک نفر از صاحب‌نظران در امور بازنشستگی و یا اقتصادی که انتصاب و عزل وی با رییس سازمان‌مدیریت و برنامه‌ریزی کشور می‌باشد.

تبصره ۱- ریاست و دبیری شورا به ترتیب با رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و رییس سازمان بازنشستگی کشوری خواهد بود.

تبصره ۲- جلسات شورا با حضور حداقل ۴ نفر از اعضای شورا رسمیت خواهد یافت و تصمیمات آنبا اکثریت سه رأی موافق اعضای حاضر در جلسه رسمی معتبر است‌.

تبصره ۳- جلسات شورا بر طبق دعوت دبیر شورا حداقل سالی دو بار تشکیل می‌شود. دستور جلسه شورا ضمیمه دعوتنامه برای اعضای شورا فرستاده می‌شود.


ماده ۷- وظایف و اختیارات شورای سازمان به شرح زیر است‌:
الف – تعیین و تصویب خط‌مشی و برنامه‌های سازمان
ب – تصویب آیین‌نامه استفاده و بهره‌برداری از وجوه صندوق
ج – تصویب بودجه عملیاتی سالانه صندوق
د- تصویب گزارش عملکرد و ترازنامه‌های سالانه و تلفیقی صندوق
هـ – تصویب آیین‌نامه‌های مالی و معاملاتی و اداری و استخدامی و سایر آیین‌نامه‌های مورد نیاز سازمان با رعایت قوانین و مقررات مربوط
و- بررسی طرح اساسنامه بانک موضوع ماده (۱۰۱) قانون استخدام کشوری و پیشنهاد آن به شورای پول‌ و اعتبار جهت تصویب
ز- بررسی و پیشنهاد طرح آیین‌نامه موضوع ماده (۱۰۲) قانون استخدام کشوری جهت تصویب مراجع‌ مربوط
ح – انتخاب حسابرس و بازرس قانونی از میان حسابداران رسمی‌، در صورت عدم انتخاب حسابرس وبازرس قانونی توسط شورا، مسؤولیت حسابرس و بازرس قانونی بر عهده سازمان حسابرسی خواهد بود.
ط – تعیین حق‌الزحمه حسابرس و بازرس قانونی
ی – بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به هر گونه پیشنهادی که از طرف رییس سازمان در مورد حسن اجرای‌ مقررات این اساسنامه طرح می‌گردد.
ک – پیشنهاد تغییر یا اصلاح اساسنامه سازمان به هیأت وزیران

تبصره – تصمیمات شورا برای اجرا به وسیله دبیر شورا ابلاغ می‌شود.


ماده ۸- رییس سازمان از بین افرادی که دارای تحصیلات دانشگاهی بوده و دارای تجربه در امور مدیریتی و اقتصادی باشد، از طرف رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور منصوب می‌شود.


ماده ۹- رییس سازمان بالاترین مقام اجرایی و اداری سازمان است و امور مربوط را طبق مفاد این‌ اساسنامه و آیین‌نامه‌ها و مقررات مربوط اداره می‌نماید و دارای اختیارات و وظایف زیر است‌:
الف – اجرای مصوبات شورا
ب – تهیه و تنظیم برنامه و بودجه صندوق و پیشنهاد به شورا برای تصویب شورا
ج – تهیه و تنظیم گزارش عملکرد و ترازنامه عملیاتی سالانه صندوق و ترازنامه تلفیقی صندوق برای‌ تصویب شورای سازمان
د- تهیه و تنظیم طرح آیین‌نامه اجرایی سازمان
هـ – رسیدگی و اظهارنظر نسبت به سازش در مورد دعاوی سازمان براساس آیین‌نامه‌های مصوب شورا

و- نمایندگی سازمان و صندوق در برابر اشخاص حقیقی و حقوقی و مراجع قانونی

ز- بررسی و پیشنهاد نرخ کسور بازنشستگی اعم از سهم مستخدم و کارفرما براساس محاسبات بیمه‌ای‌ به‌گونه‌ای که صندوق پاسخگوی بازنشستگان آتی باشد و همچنین پیگیری و اقدام در مورد کسب مصوبات‌ قانونی مورد نیاز و تأمین منابع مالی مورد نیاز صندوق

تبصره – رییس سازمان می‌تواند حق نمایندگی در برابر اشخاص و مراجع قانونی را به وسیله وکیل یانماینده‌ای که انتخاب می‌کند اعمال و قسمتی از اختیارات و حق امضای خود را به معاونان خود و سایر مستخدمان صندوق واگذار نماید.


ماده ۱۰- رییس سازمان مکلف است آیین‌نامه‌های مصرح در این اساسنامه را حداکثر ۴ ماه پس ازابلاغ این اساسنامه تهیه و به تصویب شورای سازمان برساند.


ماده ۱۱- وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها و سایر مؤسسات مربوط مکلفند هر ماه کسور بازنشستگی سهم مستخدم و سهم خود را حداکثر تا پایان ماه بعد به حساب صندوق بازنشستگی‌ کشوری واریز نمایند. در صورت تأخیر علاوه بر تأدیه وجوه مذکور، مکلف به پرداخت مبلغی معادل نیم در هزار وجوه عقب افتاده برای هر روز تأخیر خواهند بود. خزانه مکلف است در هر مورد به تقاضای سازمان‌ ، مطالبات صندوق را از محل اعتبارات یا وجوه جاری سازمان مربوط برداشت و در اختیار صندوق قرار دهد.


ماده ۱۲- وظایف حسابرس به شرح زیر است‌:
الف – بررسی گزارش و عملکرد و ترازنامه و تطبیق عملیات مالی صندوق با مقررات مربوط و اعلام نظرخود طی گزارشی ده روز قبل از تشکیل شورا به رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور برای طرح در شورا
ب – مراجعه به دفاتر و اسناد سازمان در صورت لزوم با اطلاع رییس سازمان.

تبصره – اقدامات حسابرس در اجرای وظایف نباید مانع جریان امور سازمان بشود.


فصل سوم – مقررات مالی

ماده ۱۳- سال مالی سازمان از اول فروردین ماه هر سال آغاز و تا پایان اسفند ماه همان سال خاتمه‌ می‌یابد به استثنای سال اول که از تاریخ ابلاغ این اساسنامه تا اسفندماه همان سال خواهد بود.


ماده ۱۴- رییس سازمان مکلف است بودجه عملیاتی سال بعد صندوق را تا پایان دی ماه هر سال برای‌ تصویب به شورا تسلیم نماید.


ماده ۱۵- رییس سازمان مکلف است گزارش عملکرد و ترازنامه‌های سالانه و تلفیقی صندوق را تا پایان خردادماه سال بعد برای تصویب به شورا تسلیم و نسخه‌ای از آن را یک ماه قبل از تاریخ مذکور برای‌ حسابرس ارسال نماید. تصویب گزارش عملکرد و ترازنامه از طرف شورا به منزله مفاصاحساب خواهد بود.


فصل چهارم – مقررات مختلف


ماده ۱۶- وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها موظفند کلیه اطلاعات و اسناد و اوراق و مدارک مورد نیاز را در اختیار سازمان قرار دهند.


این اساسنامه به موجب نامه شماره ۸۲.۳۰.۳۸۰۸ مورخ ۱۳۸۲.۵.۹ شورای نگهبان به تأیید شورای‌ یادشده رسیده است‌.

محمدرضا عارف – معاون اول رییس جمهور