تصویب‌نامه درخصوص اصلاح الگوی‌ مصرف، حفظ و صیانت از منابع ارزشمند انرژی‌ کشور و امکان‌ کنترل و کاهش خاموشی‌ها

تاریخ تصویب: ۱۳۸۸/۰۱/۲۳
تاریخ انتشار: ۱۳۸۸/۰۵/۰۸

شماره ۹۴۰۳۵/ت۴۲۴۰۰هـ – ۱۳۸۸/۵/۷

هیئت‌وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۸/۱/۲۳ بنا به پیشنهاد شماره ۱۰۰/۲۰/۲۵۳۳ مورخ ۱۷/۱/۱۳۸۸ وزارت نیرو و به منظور اجرای رهنمودهای مقام معظم رهبری درخصوص اصلاح الگوی‌ مصرف، حفظ و صیانت از منابع ارزشمند انرژی‌ کشور و امکان‌ کنترل و کاهش خاموشی‌ها و به استناد اصل یکصد و سی ‌و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب نمود:

۱ـ وزارت نیرو موظف است اقدامات زیر را انجام دهد:

الف ـ برنامه‌ریزی و اقدام برای توسعه نیروگاههای سیکل ترکیبی و تولید همزمان برق و حرارت به طوری که راندمان نیروگاههای حرارتی کشور سالانه به میزان یک ‌درصد افزایش یابد، تا در پایان برنامه پنجم توسعه به ‌چهل‌ و یک درصد برسد.

ب ـ کاهش تلفات شبکه‌های انتقال و توزیع با انجام اقداماتی از جمله بهینه‌سازی شبکه‌های فرسوده، اصلاح لوازم اندازه‌گیری و جمع‌آوری انشعابات غیرمجاز به نحوی که با کاهش سالانه حداقل یک‌ و نیم درصد، در پایان برنامه پنجم توسعه به چهارده درصد برسد.

پ ـ توزیع حداقل پنجاه‌ میلیون لامپ یارانه‌ای به منظور اصلاح الگوی مصرف روشنایی و توسعه استفاده از لامپهای کم‌مصرف و پربازده در سال ۱۳۸۸.

ت ـ اصلاح الگوی مصرف با هماهنگی واحدهای بسیج و ستاد امور مساجد کشور در مراکز مذهبی و زیارتی و مساجد از طریق اقداماتی از جمله توزیع لامپهای کم‌مصرف.

ث ـ طراحی و اجرای دوره‌های آموزشی و تدوین متونی در رابطه با الگوی مصرف در تمامی مقاطع تحصیلی با همکاری وزارت آموزش و پرورش.

ج ـ پیاده‌سازی کامل شبکه هوشمند قرائت و مدیریت مصرف مشترکان برق در سطح کشور طی پنج سال آینده در جهت عملیاتی‌نمودن الگوی مصرف توسط مشترکان.

چ ـ تضمین خرید از تولیدکنندگان برق در مقیاس کوچک و ظرفیت‌های تولید برق مشترکان از طریق عقد قراردادهای بلندمدت. قیمت تضمینی خرید هر کیلووات ساعت برق این نیروگاهها برابر با متوسط قیمت تبدیل انرژی در بازار عمده‌فروشی برق با احتساب ضرایب مربوط به صرفه‌جویی در هزینه‌های انتقال و توزیع و کاهش تلفات شبکه برق به علاوه قیمت فروش یک‌چهارم مترمکعب گاز طبیعی به مولد خواهد بود که در ابتدای هر سال توسط وزارت نیرو محاسبه و پس از تأیید وزارت بازرگانی و وزارت اموراقتصادی و دارایی ابلاغ می‌گردد. قیمت یادشده به شرح مندرج در ماده (۷) آیین‌نامه اجرایی شرایط و تضمین خرید برق موضوع تصویب‌نامه شماره ۱۶۸۲۵/ت۳۳۱۸۸ه‍ مورخ ۸/۴/۱۳۸۴ در قراردادهای بلندمدت منعقد شده درج و در سالهای پس از انعقاد قرارداد تعدیل می‌گردد. وزارت نیرو می‌تواند قیمت تضمینی خرید برق از مولدهای تولید همزمان برق و حرارت (و برودت) را متناسب با حرارت بازیافت شده حداکثر تا بیست درصد افزایش دهد.

ح ـ دریافت قیمت برق از واحدهای اداری دستگاههای اجرایی مشمول ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری به قیمت تمام شده. دستگاههای مذکور موظفند از محل منابع بودجه جاری خود نسبت به پرداخت صورتحسابها اقدام نمایند.

۲ـ به منظور اصلاح مصرف روشنایی و توسعه فرهنگ صرفه‌جویی، وزارت راه و ترابری، نیروی انتظامی و شهرداریها موظفند با هماهنگی وزارت نیرو نسبت به تعدیل و اصلاح روشنایی معابر شهری و بین‌شهری و پارکها اقدام نمایند.

۳ـ وزارت نفت موظف است به نحوی برنامه‌ریزی نماید که در طول سال با اولویت نسبت به تأمین گاز مصرفی نیروگاهها اقدام نماید، به طوری که مصرف سوخت مایع نیروگاهها به حداقل ممکن کاهش یابد.

۴ـ [اصلاحی ۱۴۰۲/۹/۱۵]
واردات لوازم و تجهیزات برقی و گازسوز مشمول مقررات اجرای اجباری استاندارد معیار مصرف و بر چسب انرژی، فقط با دو رتبه برتر انرژی و بر اساس آخرین ویرایش استاندارد ملی معیار مصرف انرژی تجهیزات انرژی ‌بر برقی و گازسوز مشمول مقررات اجرای اجباری، مجاز بوده و باید از واردات تجهیزات مذکور با رتبه‌های انرژی پایین‌تر جلوگیری به عمل آید.

۵ ـ وزارتخانه‌های نیرو، صنایع و معادن و مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، موظفند با هماهنگی لازم تدابیری را اتخاذ و اجرا نمایند تا رتبه انرژی لوازم و تجهیزات ساخت داخل طی دو سال آینده حداقل به میزان دو رتبه ارتقا یابد.

۶ ـ وزارت صنایع و معادن مکلف است ساز و کار مناسب را برای تعویض وسایل و تجهیزات انرژی بر فرسوده و کم‌بازده با وسایل و تجهیزات با رتبه برچسب مصرف انرژی A و B برقرار نماید.

۷ـ معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور موظف است بسترهای حقوقی و حمایتی لازم را برای توسعه و فعالیت شرکتهای خدمات انرژی فراهم کند.

۸ ـ [اصلاحی ۱۳۹۴/۵/۴]
وزارت راه و شهرسازی مقررات ملی نصب سیستم‌های سرمایشی مناسب در ساختمان‌ها را ظرف سه ماه تدوین و ابلاغ می‌نماید.

۹ـ از تاریخ ابلاغ این تصویب‌نامه، شرکت‌ها و مؤسسات دولتی که متقاضی دریافت انشعاب برق بیش از پانصد کیلووات می‌باشند، موظف به نصب سیستم تولید همزمان برق و حرارت (CHP) می‌باشند.

۱۰ـ با توجه به نتایج مثبت حاصل از اجرای بخشنامه شماره ۴۳۷۲۰/۴۰۰۸۱ مورخ ۲۶/۳/۱۳۸۷ که منجر به کاهش مصرف برق در بخش دولتی شده است، رعایت مفاد بخشنامه مذکور همچنان الزامی است.

۱۱ـ الگوی مصرف برای مصارف مختلف و نحوه محاسبه و دریافت جرایم به شرح جداول پیوست که تأیید شده به مهر پیوست تصویب‌نامه هیئت وزیران است، تعیین می‌گردد.

۱۲ـ وزارت نیرو ضمن نظارت بر حسن اجرای این تصویب‌نامه گزارش اقدامات انجام شده و نتایج حاصل شده را هر سه ماه یک بار به هیئت وزیران گزارش نماید.

۱۳ـ منابع مورد نیاز برای اجرای این تصویب‌نامه از محل صرفه‌جویی حاصل از کاهش مصرف انرژی و جرائم دریافتی از مشترکان پرمصرف، تأمین خواهد شد.

۱۴ـ این تصویب‌نامه از زمان ابلاغ لازم‌الاجرا خواهد بود.

رئیس‎ جمهور ـ محمود احمدی نژاد


جدول (۲) الگوی مصرف مشترکین خانگی مناطق مختلف کشور

منطقه الگوی مصرف کیلووات ساعت در مازاد
مناطق عادی از ابتدای تیر تا پایان شهریور ۳۰۰
سایر ایام سال ۲۰۰
دوره غیرگرم مناطق گرم ۲۰۰
دوره گرم مناطق گرم یک ۲۰۰۰
دوره گرم مناطق گرم دو ۱۷۰۰
دوره گرم مناطق گرم سه ۷۰۰
دوره گرم مناطق گرم چهار ۴۰۰

جدول (۳) نحوه اعمال جریمه مصارف مازاد برالگوی مصوب

میزان مصرف ماهانه مازاد

بر الگوی مصرف

ضریب جریمه
مناطق گرم مناطق غیر گرم

مناطق گرم

از یک برابر الگو تا ۲۵/۱ برابر آن ۲/۰ ۵/۰
از ۲۵/۱ برابر الگو تا ۵/۱ برابر آن ۴/۰ ۸/۰
از ۵/۱ برابر الگو تا ۲ برابر آن ۶/۰ ۱
از ۲ برابر الگو تا ۵/۲ برابر آن ۱ ۵/۱
از ۵/۲ برابر الگو تا ۳ برابر آن ۵/۱ ۲
بیش از ۳ برابر الگوی مصرف ۲ ۵/۲

جدول (۴) ضرایب جریمه مصارف مازاد بر الگوی بخش کشاورزی

میزان مصرف و قدرت ماهیانه مازاد بر الگو ضریب
تا ۲۰ درصد مازاد ۲
از ۲۱ تا ۴۰ درصد مازاد ۴
بیش از ۴۰ درصد مازاد قیمت تمام شده (۷۷۳ ریال برای هر کیلووات ساعت) + قطع جریان برق

*) نحوه محاسبه جریمه مصارف مازاد بر الگوی مصرف: جریمه مصارف مازاد برالگوی تعیین شده، در بخش خانگی براساس ضرایب جدول (۳) و در بخش کشاورزی براساس جدول (۴)، نسبت به متوسط قیمت برق (مجموع مبلغ صورتحساب مشترک تقسیم بر مقدار انرژی مصرفی) محاسبه و دریافت می‌گردد.

جدول (۱) طبقه‌بندی مناطق گرم و مرطوب و مدت و دوره زمانی آن

کلیه شهرهای استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان و شهرهای چابهار و کنارک از سیستان و بلوچستان ۹ گرم ۱ ابتدای فروردین تا پایان آذر
شهرستانهای دو گنبدان و لیکک ۷ گرم ۱ ابتدای فروردین تا پایان مهر
شهرستانهای مهران، دهلران و نیک‌شهر ۶ گرم ۱ ابتدای اردیبهشت تا پایان مهر
شهرستانهای جیرفت، کهنوج، عنبرآباد، مینوجان، قلعه گنج، رودبارجنوب و فاریاب ۷ گرم ۱ ابتدای فروردین تا پایان مهر
شهرستانهای لار، لامرد ۳ گرم ۱ اول تیر تا پایان شهریور
۳ گرم ۲ اردیبهشت، خرداد و مهر
شهرستانهای دهدشت، شهداد، شاهماران، بم، فهرج و ایرانشهر ۶ گرم ۲ ابتدای اردیبهشت تا پایان مهر
شهرستان زابل ۴ گرم ۲ ابتدای خرداد تا پایان شهریور
۲ گرم ۳ اردیبهشت و مهر
شهرستانهای گیلانغرب، سرپل‌ذهاب، قصرشیرین، نفت‌شهر، قیر، کارزین و فراشبند و دهستانهای سرقلعه و جگیران ۶ گرم ۳ ابتدای اردیبهشت تا پایان مهر
شهرستانهای پلدختر، گنبد، کلاله و مینودشت ۳ گرم ۳ ابتدای تیر تا پایان شهریور
شهرستانهای دره‌شهر، آبدانان، نورآباد، خشت، کمارج، کازرون، داراب، جهرم و طبس ۴ گرم ۴ ابتدای خرداد تا پایان شهریور
شهرستانهای جعفرآباد، پارس‌آباد، اصلاندوز، بیله‌سوار و کلیه شهرهای استان گلستان (بجز شهرستانهای گنبد، کلاله و مینودشت) ۳ گرم ۴ ابتدای تیر تا پایان شهریور
بافق و قم ۳ گرم ۴ ابتدای خرداد تا پایان مرداد
گرمسار، کاشان، آران و بیدگل، خور و بیابانک ۲ گرم ۴

تیر و مرداد