آیین‌نامه‌ اجرایی‌ ماده‌ (۸) قانون‌ جامع‌ حمایت‌ از حقوق‌ معلولان‌

تاریخ تصویب: ۱۳۸۴/۰۵/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۰۵/۱۳

شماره‌ : ۲۸۶۳۸ت‌۳۲۳۵۴هـ
تاریخ‌ : ۱۳۸۴/۰۵/۱۰

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴/۵/۵ بنا به پیشنهاد مشترک شماره ۱۰۰.۴۱۶۶ مورخ‌ ۱۳۸۳.۹.۱۱ وزارتخانه‌های آموزش و پرورش‌، علوم‌، تحقیقات و فناوری و بهداشت‌، درمان و آموزش‌ پزشکی‌، سازمان بهزیستی کشور و دانشگاه آزاد اسلامی موضوع نامه شماره ۸۰۰.۱۶۴۴۸- ۱۰ مورخ‌ ۱۳۸۳.۱۱.۲۴ سازمان بهزیستی کشور و به استناد تبصره ماده (۸) قانون جامع حمایت از حقوق معلولان‌ مصوب ۱۳۸۳- آیین‌نامه اجرایی ماده (۸) قانون یادشده را به شرح زیر تصویب نمود:


ماده‌ ۱ـ در این آیین‌نامه عبارات به کار رفته در معانی مشروح زیر به کار می روند:
الف‌- معلول‌: فردی که شرایط مقرر در ماده (۱) قانون جامع حمایت ازحقوق معلولان‌- مصوب ۱۳۸۳- را دارا باشد.
ب‌- قانون‌: قانون جامع حمایت از حقوق معلولان‌- مصوب ۱۳۸۳- .
پ‌- معلول نیازمند واجد شرایط‌:
معلولی که نیازمند بودن وی به تایید واحدهای ذیربط در سازمان بهزیستی کشور رسیده باشد.
ت‌- آموزش رایگان‌: معافیت معلول از پرداخت هزینه‌های آموزشی در واحدهای آموزشی مربوط‌.
ث – آموزش‌: آموزش در تمام مقاطع مختلف تحصیلی شامل مهدکودک (تا قبل از سن ورود به دبستان‌) ابتدایی‌، راهنمایی‌، متوسطه‌، پیش‌دانشگاهی‌، عالی (دانشگاهی‌)، تخصصی و تکمیلی و آموزش مهارتهای‌ فنی و حرفه‌ای‌.
ج‌- واحدهای آموزشی‌: واحدهای آموزشی وزارتخانه‌های علوم‌، تحقیقات و فناوری‌، بهداشت‌، درمان وآموزش پزشکی و آموزش و پرورش‌، سازمان بهزیستی کشور، سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور، دانشگاه‌ آزاد اسلامی‌، دانشگاه پیام نور، دانشگاه جامع علمی کاربردی‌، واحدهای آموزشی سایر وزارتخانه‌ها، سازمانها، مؤسسات و شرکتهای دولتی‌.


ماده‌ ۲ – کلیه معلولان نیازمند واجد شرایط می‌توانند از آموزش رایگان در تمام مقاطع تحصیلی و درکلیه واحدهای آموزشی بهره‌مند گردند.


ماده‌ ۳ – شرایط ورود و مدت آموزش معلولان نیازمند واجد شرایط در واحدهای آموزشی برابر ضوابط و مقررات آموزشی حاکم بر واحدهای آموزشی مربوط خواهد بود و معلولان نیازمند واجد شرایط مجازند فقط‌ از آموزش رایگان برای حداکثر مدت آموزشی تعیین شده در آیین‌نامه آموزشی واحد آموزشی مربوط بهره‌مند گردند.

تبصره ۱ـ [الحاقی ۱۳۸۷/۱۱/۱۳]
در امتحانات و مسابقات ورودی و نیز آزمونها و امتحانات عمومی و تخصصی و حرفه ای و فنی که توسط واحدهای آموزشی موضوع ماده (۸) قانون برگزار می شود، تأمین مترجم زبان اشاره برای شرکت کنندگان ناشنوا و تأمین منشی برای شرکت کنندگان نابنیا و کم بینا و معلولان خاص (به تشخیص سازمان بهزیستی کشور) و همچنین فراهم نمودن سایر امکانات لازم برای اجرای امتحانات و آزمونهای مربوط، برعهده واحد برگزارکننده آزمون می باشد. سازمان آزمون گیرنده می تواند از امکانات سازمان بهزیستی کشور نیز استفاده نماید.

تبصره ۲ـ [الحاقی ۱۳۸۷/۱۱/۱۳]
مدت زمان پاسخگویی به سؤالات آزمونهای یاد شده برای شرکت کنندگان مذکور که به تشخیص سازمان بهزیستی کشور نیاز به وقت اضافه دارند، یک و یک سوم برابر زمان هر آزمون خواهد بود.

تبصره ۳ـ [الحاقی ۱۳۸۷/۱۱/۱۳]
فراگیران کم بینا، نابینا، کم شنوا و ناشنوا می توانند با توافق واحد آموزشی مربوط، در کلاس های درس تمامی دروس را ضبط یا از رابط آموزشی استفاده نمایند.


ماده‌ ۴ – آن عده از معلولان نیازمند واجد شرایط که از بورسیه تحصیلی یا تعهد دبیری با پوشش‌ صددرصد استفاده می‌نمایند نمی‌توانند از آموزش رایگان مقرر شده در این آیین‌نامه بهره‌مند شوند.

تبصره‌ – آن عده از معلولانی که بخشی از هزینه آموزش یا بورسیه آنها از منابع اعتباری دستگاههای‌ دولتی تامین می‌شود فقط می‌توانند تا سقف کسری هزینه‌های آموزشی از تسهیلات و مزایای این آیین‌نامه‌ استفاده نمایند.


ماده‌ ۵ – سازمان مدیریت موظف است اعتبار مورد نیاز برای دانشجویان معلول نیازمند که براساس ماده‌ (۵۰) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی‌، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران‌- مصوب ۱۳۸۳ جذب می‌شوند را پیش‌بینی و پرداخت نماید.

محمدرضا عارف‌ – معاون‌ اول‌ رییس‌جمهور