شماره ۵۰۶۴/دش – ۴/۱۱/۱۳۸۵
مصوب جلسه ۵۹۵ مورخ ۱۳۸۵/۹/۲۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی
مقدمه:
با الهام از فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) در دی ماه سال ۱۳۸۵ مبنی بر بسیج همگانی برای مبارزه با بیسوادی، رهنمودهای مقام معظم رهبری، جهتگیریهای سند ملی چشمانداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران، سیاستهای فرهنگی و آموزشی ملحوظ در قانون و اهداف برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و به منظور تحقق باسوادی کامل در کشور از طریق اجرای برنامه راهبردی سوادآموزی، شورای عالی انقلاب فرهنگی سیاستهای سوادآموزی را به شرح ذیل تصویب نمود:
ماده ۱ـ وزارت آموزش و پرورش، با هدف «انسداد ورودی بیسواد» از طریق افزایش «نرخ جذب خالص کودکان ۶ ساله» و «پوشش واقعی کامل لازمالتعلیمان»، موظف است انعطاف و نوآوریهای لازم را در روشها، ضوابط آموزشی، روندها و رویههای اداری صورت دهد و حسب ضرورت در مناطق روستایی کمجمعیت و عشایری که تشکیل کلاس کمتر از حدنصاب مقرون به صرفه نیست، از شیوه خرید خدمات آموزشی از اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط، بهره گیرد.
ماده ۲ـ سازمان نهضت سوادآموزی به منظور شتاب بخشیدن به روند سوادآموزی در کشور موظف است:
۲ـ۱ـ برنامه راهبردی سوادآموزی موضوع این مصوبه را با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تهیه نماید. این برنامه مطابق سیاستهای مورد نظر شورای عالی پشتیبانی سوادآموزی کشور و در چارچوب برنامههای مصوب ستاد سوادآموزی استان (موضوع بند ۳ این مصوبه) عملیاتی میشود.
۲ـ۲ـ سواد آموزی را با رویکرد تشویقی و با اولویت در استانهایی که درصد با سوادی پایینتر از میانگین کشوری است و همچنین پنج استانی که بالاترین فراوانی (قدرمطلق) بیسواد در کشور را دارند، به بیسوادان عرضه کند.
۳ـ۲ـ راهکارها و ضوابط تشویق بیسوادان به امر سوادآموزی و الزامات مناسب برای فراهم شدن زمینههای جذب هرچه بیشتر آنان به این امر را تهیه و برای تصویب به هیأت وزیران ارائه نماید.
۴ـ۲ـ به منظور رعایت اصول یاددهی ـ یادگیری تثبیت سواد بزرگسالان، نسبت به اصلاح روندها و شیوههای جاری سوادآموزی اقدام و دورهها، محتوا و روشهای متنوع خاص برنامه راهبردی را تهیه نماید.
۵ ـ۲ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۷/۲۳]
با بهرهگیری از همه ظرفیتهای موجود در دستگاه های اجرایی و نهادهای اجتماعی دولتی و غیردولتی و معلمین رسمی آموزش و پرورش به عنوان اشخاص حقیقی، ارائه خدمات سوادآموزی را راهبری کند و تدریجاً از مباشرت و تصدی مستقیم امر سوادآموزی، به مدیریت فرایند سوادآموزی روی آورد.
۶ ـ۲ـ با اجرای برنامه راهبردی سوادآموزی تا پایان برنامه چهارم توسعه باسوادی کامل گروه سنی ۲۹ـ۱۰ سال و تا پایان برنامه پنج ساله پنجم توسعه، باسوادی کامل گروه ۴۹ـ۱۰ سال را محقق سازد.
ماده ۳ـ به منظور فراهم ساختن زمینههای اجرایی برنامه راهبردی سوادآموزی، در مرکز هر استان ستادی مرکب از استاندار (رئیس ستاد)، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان، امام جمعه مرکز استان، رئیس سازمان آموزش و پرورش استان (دبیر ستاد)، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مرکز استان، مدیر مرکز صدا و سیمای استان، رئیس سازمان جهاد و کشاورزی استان، مدیرکل کار و امور اجتماعی استان، رئیس سازمان جهاد و کشاورزی استان، مدیرکل کار و امور اجتماعی استان، مدیرکل امور عشایر استان، مدیر نهضت سوادآموزی استان و بامسئولیت استاندار تشکیل میگردد. این ستاد حداقل سالی یکبار تشکیل جلسه داده ضمن سیاستگذاری منطقهای و پشتیبانی لازم، بر حُسن اجرای برنامه سوادآموزی نظارت مینماید.
ماده ۴ـ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف است با فرهنگسازی مناسب برای جذب بیسوادان و اجرای آموزشهای سوادآموزی از طریق شبکههای رادیو ـ تلویزیونی مربوط، همکاری لازم را در اجرای این برنامه معمول دارد.
ماده ۵ ـ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موظف است برای اجرای این مصوبه، همهساله اعتبارات لازم را برای « انسداد ورودی بیسواد» و توسعه « برنامه آموزش برای همه» و اجرای « برنامه راهبردی سوادآموزی» در قوانین بودجه سالیانه اعمال نماید.
ماده ۶ ـ کلیه وزارتخانهها، مؤسسات، شرکتها و سازمانهای دولتی، حسب اعلام وزارت آموزش و پرورش و سازمان نهضت سوادآموزی موظفند اهتمام و همکاری لازم را برای اجرای این مصوبه به عمل آورند.
ماده ۷ ـ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور مکلف است شاخص فعالیت سوادآموزی کارکنان را در ملاکهای ارزیابی درون دستگاهی و انتخاب دستگاههای اجرایی برتر در جشنواره شهید رجایی لحاظ نماید.
ماده ۸ ـ وزارت آموزش و پرورش میبایست حسب ضرورت پیشنویس لوایح لازم را برای رفع موانع اجرایی این مصوبه تهیه و تنظیم و به هیأت دولت ارائه نماید تا پس از تصویب برای سیر مراحل قانونگذاری به مجلس شورای اسلامی ارسال شود.
ماده ۹ـ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موظف است مأموریتها، وظایف و ساختار تشکیلاتی سازمان نهضت سوادآموزی را متناسب با سیاستهای موضوع این مصوبه، با رعایت قوانین موجود و با رویکرد تقویتبخش غیردولتی مورد بازنگری و اصلاح قرار دهد.
ماده ۱۰ـ وزرا و استانداران میبایست گزارش اقدامات خود درخصوص اجرای مفاد این مصوبه را هر شش ماه یک بار به هیأت وزیران ارائه کنند.
ماده ۱۱ـ وزارت آموزش و پرورش موظف است همه ساله گزارشی از نحوه اجرای مفاد و الزامات این مصوبه را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه نماید.
ماده ۱۲ـ سیاستهای سوادآموزی در ۱۲ ماده در جلسه ۵۹۵ مورخ ۲۱/۹/۱۳۸۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ـ محمود احمدینژاد