شماره ۵۹۳۷/۱ – ۲۲/۲/۱۳۸۶
حضرت آیتالله هاشمی شاهرودی دامتبرکاته
ریاست معظم قوه قضائیه
احتراماً به استحضار عالی میرساند در پی تأکیدات مقام معظم رهبری جهت اجرای دقیق و همهجانبه اصل ۴۴ قانون اساسی، از جمله حوزههای فعالیت این سازمان که میتواند در راستای اوامر مقام معظم رهبری، نقش برجسته ایفاء نماید، اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی که از جنبه ثبت شرکتها نقش مهمی در هویت بخشی حقوقی به نهادهای اقتصادی و بالمآل ایجاد امنیت اقتصادی و جذب و پایدار ساختن سرمایههای سرگردان و از حیث مالکیت صنعتی نیز به لحاظ تأثیر شگرف مقولات مالکیت فکری همچون اقتصادی کردن اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری، حمایت حقوقی از تجار و بازرگانان صاحب علائم تجاری، حمایت از نشانههای جغرافیایی کالا و تأثیر مستقیم آن بر افزایش صادرات کالاهای غیرنفتی، تسهیل رقابت تجار ایرانی در بازارهای بینالمللی و همچنین مفاهیم بکری نظیر منابع ژنتیک، فولکلور و دانش سنتی بر شناسایی و بهرهبرداری از منابع خدادادی و مواهب طبیعی و نیروهای انسانی خلاق و فکور و اثرگذاری مستقیم انکارناپذیر آن بر شناسایی و ایجاد منابع جدید جذب سرمایه و تحویل در حوزههای اقتصادی مورد شناسایی و اخیراً مورد توجه ویژه این سازمان قرار گرفته است لیکن در بررسیهای کارشناسی به نظر رسید که حفظ تشکیلات فعلی اداره کل مزبور با واقعیات اجرایی همخوانی نداشته و جهت سرعت بخشیدن به اجرای منویات مقام معظم رهبری ضرورت دارد تا با تقسیم و تبدیل اداره کل فعلی به ۲ اداره کل بتوان بالاخص در حوزه مالکیت صنعتی و نقش و جایگاه ویژه مالکیت معنوی در ایجاد امنیت سرمایهگذاری و جذب سرمایههای خارجی، اقدامات جدید و قابل توجهی را سامان بخشید. لذا متعاقب پیگیریهای این سازمان جهت انتزاع اداره مالکیت صنعتی از اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به موجب نامه شماره ۱۹۴۰۰۰/۶۲۴ مورخ ۲۹/۱۱/۱۳۸۵ موافقت خود را با تشکیل ۲ اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری و اداره کل مالکیت صنعتی اعلام داشته که بدین لحاظ طرح اصلاحی آئیننامه ثبت شرکتها مصوب ۱۳۴۰ وزارت دادگستری جهت اجرای تشکیلات جدید نیازمند اصلاح میباشد. لذا پیشنویس اصلاحیه طرح مذکور تقدیم تا در صورت تصویب از تاریخ ابلاغ، موجبات تبدیل اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی به ۲ اداره کل فوقالذکر فراهم آید.
معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ـ حسینعلی امیری
اصلاحیه طرح اصلاحی آئیننامه ثبت شرکتها مصوب ۱۳۴۰
نظر به قانون اجازه الحاق دولت ایران به اتحادیه عمومی بینالمللی معروف به پاریس برای حمایت مالکیت صنعتی و تجارتی و کشاورزی، مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۳۷ و قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به اصلاحات به عمل آمده در کنوانسیون مزبور، مصوب ۱۷ آبان ۱۳۷۷، ماده ۹ قانون راجع به ثبت شرکتها مصوب خرداد ۱۳۱۰، مواد ۲۳ و ۴۵ قانون ثبت علائم و اختراعات، مصوب تیرماه ۱۳۱۰، مواد ۱۱، ۱۶، ۱۷، ۵۸۲ و ۵۸۵ قانون تجارت، مصوب اردیبهشت ماه ۱۳۱۱، آئیننامه ثبت تشکیلات و مؤسسات غیرتجاری، مصوب ۱۳۳۷ با اصلاحیههای بعدی، قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی مصوب ۱۳۷۶ و آئیننامه اجرایی آن، مصوب ۱۳۷۸ هیئت وزیران، قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاریهای خارجی مصوب اسفند ۱۳۸۰ و آئیننامه اجرایی آن، مصوب ۱۳۸۱ هیئت وزیران، قانون حمایت از نشانههای جغرافیایی، مصوب بهمن ۱۳۸۳ و آئیننامه موضوع ماده ۱۶ قانون حمایت از نشانههای جغرافیایی، مصوب ۱۳۸۴ رئیس قوه قضائیه، و با توجه به ابلاغیه شماره ۱۹۴۰۰۰/۶۲۴ ـ ۲۹/۱۱/۱۳۸۵ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور موضوع تشکیلات تفصیلی اداره کل مالکیت صنعتی، مقرر میدارد:
ماده ۱- اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی وابسته به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، از تاریخ ابلاغ این مصوبه، به دو «اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری» و «اداره کل مالکیت صنعتی» تبدیل میگردد.
ماده ۲- اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری دارای وظایف زیر خواهد بود:
الف ـ ثبت شرکتهای تجارتی و مؤسسات غیرتجارتی ایرانی حوزه تهران و تغییرات بعدی آن.
ب ـ ثبت دفتر تجارتی و تغییرات بعدی آن.
ج ـ پلمپ دفاتر تجارتی و غیرتجارتی حوزه تهران.
د ـ ثبت شعبه یا نمایندگی شرکتهای خارجی در ایران و تغییرات بعدی آن.
هـ ـ ثبت موسسات خارجی در ایران
وـ تعیین نام شرکتهای خارجی و مؤسسات غیرتجارتی در شرف ثبت سراسر کشور.
ماده ۳- اداره کل مالکیت صنعتی نیز دارای وظایف زیر خواهد بود:
الف ـ ثبت علائم تجارتی، نشانههای جغرافیایی، اختراعات، نام تجاری، طرحها و اشکال و مدلهای صنعتی و نمونههای اشیاء مصرفی و دیگر مصادیق مالکیت صنعتی که نیازمند ثبت میباشد و ثبت تغییرات بعدی آنها.
ب ـ اجرای معاهدات و کنوانسیون های مرتبط با موضوعات مندرج در بند فوق که دولت جمهوری اسلامی ایران آنها را پذیرفته و به آنها ملحق شده و یا خواهدشد.
ماده ۴- ادارات کل مزبور حسب مورد برای اجرای مواد ۶ و ۷ قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب اول تیرماه ۱۳۱۰ و همچنین رسیدگی به تقاضاهای ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری، عنوان شعبه مخصوص دادگاه عمومی تهران را داشته و نسبت به قبول یا رد اظهارنامههای مرتبط با موضوعات مندرج در مواد ۲ و ۳ این آئیننامه اتخاذ تصمیم خواهد نمود.
ماده ۵- مدیران ادارات کل مزبور، میتوانند تمام یا بخشی از اختیارات خود را به معاونین و رؤسای ادارات تابعه تفویض نمایند.
تبصره ـ گواهی نامه ثبت اختراع را صرفاً مدیرکل مالکیت صنعتی امضاء مینماید.
ماده ۶- اداره کل مالکیت صنعتی علاوه بر انجام وظایف قانونی محوله، موظف است در موضوع حمایت مالکیت صنعتی، با در نظر گرفتن احتیاجات و مقتضیات اوضاع اقتصادی و تعهدات بینالمللی کشور، پیشنهادهای لازم و قانونی مرتبط را به کمک کارگروه مشورتی تهیه و به رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارائه نماید.
ماده ۷- کارگروه مشورتی با حضور نمایندگان اداره حقوقی قوه قضائیه و وزارتخانههای دادگستری، امور خارجه، جهاد کشاورزی، بازرگانی، صنایع و معادن، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران، به دعوت و ریاست مدیرکل مالکیت صنعتی در محل اداره کل مزبور تشکیل میشود.
تبصره ۱ـ به تشخیص کارگروه، میتوان از نمایندگان سایر وزارتخانهها، مؤسسات، سازمانهای غیردولتی (N. G. O) کارشناسان و اشخاص مطلع برای شرکت در جلسات دعوت نمود ولی اتخاذ تصمیم نهایی در هر موضوع با اعضاء ثابت کارگروه مشورتی خواهدبود.
تبصره ۲ـ در صورتی که بررسیهای کارشناسی و پیشنهادهای لازم و قانونی کارگروه مزبور مستلزم پرداخت حقالزحمه باشد پس از تأیید معاونت امور اسناد سازمان از محل اعتبارات سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تأمین و پرداخت خواهدشد.
ماده ۸- اداره کل مالکیت صنعتی دارای نشریه رسمی مرتبی خواهد بود که ضمن اطلاعرسانی مناسب درحوزه مالکیت معنوی، مشخصات اختراعات و نمونههای اشیاء مصرفی، طرحها و اشکال و مدلهای صنعتی، علائم تجاری و خدماتی، نشانههای جغرافیایی و سایر مصادیق مالکیت صنعتی ثبت شده و اسامی دارندگان گواهینامههای مربوطه در آن منعکس خواهد شد.
ماده ۹- اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری در تهران و واحدهای ثبت شرکتها در ادارات کل ثبت اسناد و املاک استانها، در ثبت شرکتنامه، قائم مقام دفاتر اسناد رسمی میباشند.
ماده ۱۰- وظایف اداره کل ثبت شرکتها و مؤسسات غیرتجاری به استثناء بندهای «د» «هـ» «و» ماده ۲ این آئیننامه، در کلیه واحدهای ثبتی خارج از حوزه تهران، توسط متصدی مخصوصی که از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تعیین میشود، انجام خواهد شد.
این آئیننامه مشتمل بر ۱۰ ماده و ۳ تبصره به پیشنهاد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در تاریخ… به تأیید و تصویب رئیس قوه قضائیه رسیده است.