آیین‌نامه تعیین قیمت فروش، اجاره و نحوه و شرایط واگذاری ساختمان‌ها و اراضی مازاد بر نیاز وزارت آموزش و پرورش به مؤسسان مدارس غیردولتی

تاریخ تصویب: ۱۳۸۹/۰۹/۰۷
تاریخ انتشار: ۱۳۸۹/۱۲/۰۱

شماره ۲۶۳۹۱۱/ت۴۴۶۰۴ک  –  ۱۳۸۹/۱۱/۲۰

وزیران عضو کمیسیون لوایح در جلسه مورخ ۷/۹/۱۳۸۹ بنا به پیشنهاد شماره ۱/۶۰۴/۳۱۰ مورخ ۱۱/۲/۱۳۸۹ وزارت آموزش و پرورش و به استناد ماده (۱۲) اصلاحی قانون تأسیس و اداره مدارس، مراکز آموزشی و مراکز پرورشی غیردولتی ـ مصوب ۱۳۸۷ـ و با رعایت تصویب‌نامه شماره ۱۶۴۰۸۲/ت۳۷۳هـ مورخ ۱۳۸۶/۱۰/۱۰، آیین‌نامه تعیین قیمت فروش، اجاره و نحوه و شرایط واگذاری ساختمان‌ها و اراضی مازاد بر نیاز آموزش و پرورش به مؤسسان مدارس غیردولتی را به شرح زیر تصویب نمودند:


ماده ۱ـ وزارت آموزش و پرورش می‌تواند ساختمان‌ها و اراضی مازاد بر نیاز خود را برابر قوانین و مقررات و ضوابط این آیین‌نامه برای تأسیس مدارس غیردولتی به صورت اجاره یا فروش به مؤسسان مدارس غیردولتی واگذار کند.

تبصره ـ فروش اموال موضوع این آیین‌نامه، منوط به تصویب هیأت وزیران است.

ماده ۲ـ تشخیص ساختمان و زمین مازاد بر نیاز برابر ضوابط و مقررات و با رعایت تبصره ماده (۱۲) اصلاحی قانون تأسیس و اداره مدارس، مراکز آموزشی و مراکز پرورشی غیردولتی ـ مصوب ۱۳۸۷ـ در هر سال برعهده وزیر آموزش و پرورش می‌باشد.

تبصره ـ وزارت آموزش و پرورش می‌تواند ساختمان‌هایی را برای تأسیس مدارس موضوع این آیین‌نامه واگذار کند که قابلیت بهره‌برداری از آن به عنوان مدرسه به تأیید سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور برسد.

ماده ۳ـ مؤسسانی که از زمین و ساختمان با کاربری آموزشی و یا تسهیلات بانکی برای خرید فضای آموزشی یا تأسیس مدرسه استفاده ننموده باشند، در واگذاری ساختمان و زمین مازاد بر نیاز موضوع این قانون در اولویت می‌باشند. در شرایط مساوی از میان مؤسسان مدارس غیردولتی به ترتیب ایثارگران، فرهنگیان و مؤسسات آموزشی فرهنگی خیریه و عام‌المنفعه در اولویت می‌باشند.

ماده ۴ـ قیمت پایه برای فروش و اجاره املاک موضوع این آیین‌نامه توسط کارشناس رسمی دادگستری تعیین می‌شود و واگذاری از طریق مزایده صورت می‌گیرد.

ماده ۵ ـ مؤسس به عنوان خریدار باید ثمن معامله را به هنگام انتقال به صورت نقد یا اقساط (پنجاه درصد نقد و باقیمانده ظرف مدت سه سال)، با شرایطی که در آگهی مزایده اعلام می‌شود، به حساب خزانه‌داری کل کشور واریز کند.

ماده ۶ ـ چنانچه ملک فروخته‌شده، به صورت زمین، ساختمان فرسوده و یا ساختمان نیمه‌تمام باشد، مؤسس موظف است از تاریخ تحویل مبیع، به ترتیب، حداکثر ظرف مدت (۳۶)، (۳۰) و (۱۸) ماه نسبت به احداث یا تکمیل آن اقدام و با تایید سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور بهره‌برداری کند. مواعد یادشده در صورت عدم اقدام مؤسس با تشخیص شورای نظارت استان حسب مورد از (۳) تا (۶) ماه قابل تمدید می‌باشد. با انقضای این مواعد، چنانچه خریدار (مؤسس) نسبت به راه‌اندازی مدرسه اقدام ننماید، با اخطار قبلی و با تشخیص شورای یادشده، قرارداد قابل فسخ خواهدبود.

ماده ۷ـ شرایط و ضمانت اجراهای عقد بیع منعقدشده بین آموزش و پرورش و مؤسسان را وزارت آموزش و پرورش با رعایت ماده (۶) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ـ مصوب ۱۳۸۰ـ و آیین‌نامه مربوط تعیین می‌کند.

ماده ۸ ـ قرارداد اجاره تنظیمی مشمول احکام پیش‌بینی‌شده در ماده (۴۳) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و آیین‌نامه مربوط خواهدبود.

ماده ۹ـ مدت اجاره نباید از یک سال شمسی تجاوز کند و مدت موردنظر باید با صراحت در اجاره‌نامه قید گردد. تمدید قرارداد اجاره با رعایت شرایط بلامانع است.

ماده ۱۰ـ اجاره‌نامه باید به صورت رسمی باشد. در هر صورت، تضمین کافی و قانونی با رعایت ماده (۶) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و آیین‌نامه مربوط، برای دریافت اجور و تخلیه و تحویل ملک در پایان مدت اجاره از مستأجر اخذ می‌گردد.

تبصره ـ در موارد استثنایی اجاره‌نامه می‌تواند به تشخیص سازمان آموزش و پرورش استان به صورت عادی تنظیم گردد.

ماده ۱۱ـ مشخصات کامل مورد اجاره از نظر زمین، ساختمان و وضعیت کیفی آن به صراحت در اجاره‌نامه قید می‌‌گردد.

ماده ۱۲ـ کلیه هزینه‌های مصرفی آب، برق، گاز، تلفن و هر نوع هزینه‌ای که برای امکان انتفاع از مورد اجاره در طول مدت اجاره ضروری باشد و همچنین هزینه‌های تعمیرات اعم از کلی و جزیی و تنظیفات با درج در قرارداد به عهده مستأجر است.

ماده ۱۳ـ کلیه هزینه‌های مربوط به تنظیم و ثبت قرارداد و سند انتقال قطعی اعم از مالیات و حق تمبر و حق‌الثبت و پرداخت کلیه مالیات‌ها و عوارض و هرگونه هزینه دیگر اعم از هزینه قانونی و دولتی بر عهده مؤسس مدرسه غیردولتی می‌باشد.

ماده ۱۴ـ مؤسس مدرسه غیردولتی به هیچ عنوان حق تغییر نوع کاربری و استفاده غیرآموزشی از ملک را ندارد.

ماده ۱۵ـ اسقاط کافه خیارات به خصوص خیار غبن فاحش از سوی مؤسس در مبایعه‌نامه به صراحت درج می‌گردد.

 ماده ۱۶ـ در صورتی که مؤسس طبق مفاد آیین‌نامه و شرایط مندرج در قرارداد اقدام نکرده و یا از شرایط مورد اشاره به تشخیص شورای نظارت استان تخلف کند، آموزش و پرورش حق فسخ دارد.

ماده ۱۷ـ [اصلاحی ۱۳۹۰/۵/۳۰]
در صورت بروز اختلاف در اجرای قرارداد اعم از انتقال یا اجاره، موضوع اختلاف به پیشنهاد وزیر آموزش و پرورش و تصویب دولت به هیئت داوری سه نفره مرکب از نمایندگان طرف‌های قرارداد و یک نفر داور مرضی‌الطرفین و در صورت عدم تراضی، یک نفر به انتخاب کانون کارشناسان رسمی دادگستری، ارجاع خواهدشد. رأی هیئت یادشده برای طرفین لازم‌الاجرا می‌باشد.

ماده ۱۸ـ مفاد این آیین‌نامه جزء لاینفک قراردادهای موضوع این آیین‌نامه می‌باشد.

این تصویب‌نامه در تاریخ ۱۷/۱۱/۱۳۸۹ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.

معاون اول رییس ‎جمهور ـ محمدرضا رحیمی