آیین‌نامه اجرایی ماده (۱۸۵) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۹۱/۰۲/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۰۴/۲۴

شماره ۶۲۰۱۱/ت۴۸۰۳۸هـ   –  ۳/۴/۱۳۹۱

هیئت  وزیران در جلسه مورخ ۱۰/۲/۱۳۹۱ بنا به پیشنهاد مشترک معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور و سازمان حفاظت محیط زیست و به استناد ماده (۱۸۵) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۸۹ ـ آیین‌نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

ماده ۱ـ اصطلاحات زیر در این آیین‌نامه در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

۱ـ پایداری: شرایطی که در آن منابع طبیعی و زیست محیطی به نحوی مورد بهره برداری قرار گیرند که حداقل شرایط برای ثبات زیست بوم ها حفظ شده و فرصتهای تولید برای نسل های آینده به صورت مستمر باقی بماند.

۲ـ شاخصهای پایداری: مجموعه ای از معیارهای اقتصادی، اجتماعی، نهادی و محیط زیستی که برای سنجش و تبیین پایداری روندها و تغییرات آنها در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، نهادی و محیط  زیستی مورد استفاده قرار می گیرند.

۳ـ مدل ملی شاخصهای پایداری: مدلی که براساس ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی، نهادی و فرهنگی کشور به منظور سنجش میزان پایداری محیطی تهیه شده باشد.

۴ـ سازمان: سازمان حفاظت محیط  زیست

۵ ـ شورا: شورای عالی حفاظت محیط زیست

۶ ـ دستگاههای اجرایی: کلیه دستگاههای موضوع ماده (۲۲۲) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران


ماده ۲ـ سازمان موظف است با همکاری دستگاههای اجرایی عضو شورا نسبت به  تعیین شاخصهای پایداری محیطی، تدوین مدل ملی شاخصهای پایداری و تعیین ضوابط و معیارهای پایداری ناظر بر متعادل سازی بار محیطی و کنترل اثرات توسعه بر محیط طبیعی و انسانی تا پایان سال دوم برنامه پنجم توسعه اقدام و آن را به تصویب شورا برساند.

تبصره ـ مصوبات شورا توسط دبیرخانه به دستگاههای اجرایی ابلاغ می شود.


ماده ۳ـ دستگاههای اجرایی موظف به رعایت و اجرای ضوابط و معیارهای پایداری مصوب شورا و ارایه گزارش سالانه به سازمان می باشند.


ماده ۴ـ مرکز آمار ایران موظف است نسبت به جمع آوری اطلاعات شاخصهای پایداری و ایجاد بانک داده های شاخصهای پایداری برای کلیه سالهای برنامه اقدام نماید. دستگاههای اجرایی مکلفند حسب درخواست مرکز آمار ایران اطلاعات مورد نیاز در اختیار آن مرکز قرار دهند.


ماده ۵ ـ سـازمان موظف است گزارش سالانه شاخصهای پایداری را ضمن مقایسه با شاخصهای بین المللی و منطقه‌ای، حداکثر تا پایان تیر ماه سال بعد به هیئت  وزیران ارایه نماید.

معاون اول رییس جمهور ـ محمدرضا رحیمی