آیین‌نامه اجرایی بند (ج) ماده (۱۲۴) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۹۱/۱۰/۰۳
تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۰۱/۲۵

شماره ۲۶۵۳/ت۴۷۶۳۵هـ  – ۱۱/۱/۱۳۹۲

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۳/۱۰/۱۳۹۱ بنا به پیشنهاد مشترک وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اتاق تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد بند (ج) ماده (۱۲۴) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۸۹ ـ آیین‌نامه اجرایی بند مذکور را به شرح ذیل تصویب نمود:


ماده ۱ـ در این آیین‌نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

الف ـ وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی

ب ـ تشکل های تعاونی: شرکت های تعاونی متعارف و شرکت های تعاونی سهامی عام موضوع بندهای (۸) و (۹) ماده (۱) قانون اجرای سیاست های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی، اتحادیه های تعاونی و اتاق های تعاون.

ج ـ اتاق تعاون مرکزی: اتاق تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران.

د ـ اتحادیه های تعاونی: اتحادیه های موضوع ماده (۴۳) قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۷۰ـ و موضوع مواد (۶۱) و (۶۲) قانون شرکت های تعاونی ـ مصوب ۱۳۵۰ـ و اصلاحات بعدی آنها.

هـ ـ وظایف حاکمیتی و وظایف تصدی گری بخش تعاونی: آن قسمت از وظایف و اختیارات دولت و دستگاه های اجرایی در امور حاکمیتی و تصدی گری که در قوانین و مقررات، اختصاص به بخش تعاونی یا بعضی از تشکل های تعاونی داشته باشد.

و ـ دستگاه های اجرایی: دستگاه های اجرایی موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده (۵) قانون محاسبات عمومی کشور.

زـ قانون اصل (۴۴): قانون اجرای سیـاست های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی ـ مصوب ۱۳۸۶ـ

ماده ۲ـ وظایف تصدی گری بخش تعاونی عبارتند از:

الف ـ آن دسته از امور تصدی که منابع مالی و مسئولیت آن بر عهده بخش تعاونی خواهد بود و دولت متصدی امور مذکور نخواهد بود، مانند اموری که در وظایف و اختیارات قانونی اتاق های تعاون و دیگر تشکل های تعاونی پیش بینی شده باشد و نیز انجام هرگونه فعالیت اقتصادی موضوع گروه (۱) ماده (۲) قانون اصل (۴۴) توسط دستگاه های اجرایی که برای تشکل های تعاونی و یا اعضای آنها باشد و بخش تعاونی داوطلب انجام باشد، از قبیل برخی وظایف و اختیارات سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به شرح زیر:

۱ـ جمع آوری و نگهداری و خرید محصولات تولیدی روستاییان و فروش آنها در بازارهای مناسب.

۲ـ جمع آوری و نگهداری و خرید محصولات تولیدی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی روستایی و کشاورزی و فروش آنها در بازارهای مناسب.

۳ـ تبدیل، طبقه بندی و بسته بندی محصولات کشاورزی.

۴ـ حمل و نقل محصولات کشاورزی و نیازمندی های روستائیان عضو شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی و اتحادیه ها.

۵ ـ تهیه و یا تولید و فروش مواد و وسایل و ماشین آلات و لوازم حرفه ای مورد نیاز اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی و اعضای آنها.

۶ ـ تهیه و یا تولید و فروش کالاهای مصرفی مورد نیاز اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی و اعضای آنها.

۷ـ ایجاد و اداره تأسیسات لازم برای نگهداری محصولات تولیدی و کالاهای مصرفی اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی و اعضای آنها از قبیل سردخانه و انبار و نظایر آن.

۸ ـ احداث ساختمان و تأسیسات مورد نیاز اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی از قبیل انبار، سردخانه، فروشگاه، کارخانه، کارگاه، دفتر کار و نظایر آن.

۹ـ ایجاد و اداره تعمیرگاه های ثابت و سیار منطقه ای و مرکزی ماشین آلات کشاورزی.

۱۰ـ احداث تعمیرگاه های ثابت و سیار مورد نیاز اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی.

۱۱ـ تشکیل نمایشگاه ها به منظور معرفی محصولات تولیدی شرکت ها و اتحادیه های تعاونی روستایی وکشاورزی و اعضای آنها و یا شرکت در آنها.

۱۲ـ انجام خدمات عمومی و متفرقه مورد نیاز اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی از قبیل امور گمرکی و عقدقراردادها و خدمات حقوقی و نظایر آن.

۱۳ـ تهیه و اجرای طرح‌های تبلیغاتی و اقدام برای بازاریابی و فروش کالاهای تولیدی اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی و اعضای آنها.

۱۴ـ فراهم کردن تسهیلات و یا عقد قرارداد یا قبول نمایندگی و یا همکاری با مؤسسات بیمه به منظور انجام خدمات بیمه به نفع اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی و کشاورزی و اعضای آنها.

تبصره ـ از تاریخ لازم الاجرا شدن این آیین‌نامه، انجام امور تصدی های مذکور، برعهده تشکل های تعاونی مربوط است و دستگاه های اجرایی ذی‌ربط مجاز به انجام آنها نخواهند بود.

ب ـ تصدی های اجتماعی، فرهنگی، خدماتی و زیربنایی موضوع ماده (۶۴) قانون برنامه پنجم توسعه از قبیل:

۱ـ تشویق و همکاری در تأسیس و گسترش تشکل های تعاونی با جلب همکاری و مشارکت عموم مردم و شوراهای اسلامی کشوری.

۲ـ انجام هرگونه خدمات فنی و کمک های مشاوره ای و راهنمایی برای تهیه و اجرای طرح‌های تشکل های تعاونی و تأسیس آنها.

۳ـ راهنمایی مسئولان تشکل های تعاونی در امور حقوقی، مالی، اداری و هدایت آنها در جهت استفاده از روش ها و سامانه های بهتر.

۴ـ اجرای برنامه های ترویج و آموزش تعاون برای تفهیم و تعمیم روش ها و برنامه های مختلف تعاونی، از قبیل:

۴ـ۱ـ آموزش اصول و ارزش ها، مقررات و نحوه تأسیس و اداره تشکل های تعاونی.

۴ـ۲ـ آموزش های حرفه ای اولیه (به ویژه مدیریت، حسابداری، حقوقی و بازرگانی) مخصوص مدیران و کارکنان تشکل های تعاونی.

۴ـ۳ـ تربیت و تعلیم نیروی انسانی مورد نیاز تشکل های تعاونی مانند مدیران عامل، حسابداران و حسابرسان.

۴ـ۴ـ انتشار کتب و نشریات ترویجی و آموزشی.

۴ـ ۵ ـ تولید فیلم و سریال و برنامه های سمعی و بصری.تبصره ـ امور موضوع این بند، به ترتیب مقرر در این آیین‌نامه، باید حسب مورد صرفاً به اتاق تعاون مرکزی و دیگر تشکل های تعاونی واگذار شوند.

ماده ۳ـ در واگذاری امور موضوع بند (ب) ماده (۲)، وظایف وزارت حسب مورد به شرح زیر است:

الف ـ تصویب برنامه اجرایی نحوه واگذاری تصدی ها، به نحوی که تا پایان سال جاری واگذاری ها پایان یابد.

ب ـ تعیین و احصای سایر تصدی های قابل واگذاری.

ج ـ تعیین و تصویب تعرفه خدمات و میزان هزینه سرانه تأمین خدمات برای فعالیت های قابل واگذاری و یا میزان کمک مالی بلاعوض و تغییرات آنها با رعایت قوانین مربوط.

د ـ تعیین و تنظیم چارچوب ها، قراردادهای منعقده با بخش تعاونی و تمدید قراردادهای موجود.

هـ ـ تعیین روش های واگذاری.

وـ تعیین و تصویب تسهیلات و حمایت های مورد نظر برای تشکل تعاونی متقاضی برابر قوانین و مقررات مربوط.

ز ـ تعیین و تصویب ضمانت های لازم به منظور جلوگیری از تغییر کاربری و حفظ و حراست از اموال منقول و غیرمنقول واگذار شده.

ح ـ تدوین و تصویب استانداردها و معیارهای مورد نظر در خصوص کیفیت و قیمت خدمات و تصدیهای قابل واگذاری.

ط ـ قیمت گذاری برای ساختمان ها و پروژه های تملک دارایی های سرمایه ای نیمه تمام با حفظ کاربری آنها پس از اتمام پروژه و اداره آنها توسط بخش تعاونی.ی ـ قیمت گذاری اجاره ساختمان ها و اموال منقول براساس نظر یک کارشناس رسمی دادگستری.

ک ـ رسـیدگی به تخلفـات طرف قرارداد از شرایط واگذاری و تصمیم گیری در خصوص آن.

ل ـ تعیین ساز و کار مربوط به اعطای تسهیلات مالی اعم از تخصیص اعتبارات موارد مربوط به وجوه اداره شده، تعیین قیمت ها، نحوه اخذ و تعیین میزان ضمانت های مالی مورد نیاز براساس قوانین و مقررات مربوط.

م ـ تعیین و تصویب ضمانت های لازم به منظور حسن اجرای تصدی های واگذار شده و نظارت بر حسن اجرای تصدی ها.

ن ـ راهبری، هدایت، نظارت و ارزیابی انجام فعالیت های واگذار شده.

تبصره ۱ـ در واگذاری تصدی های موضوع این ماده، مواردی که در این آیین‌نامه پیش بینی نشده باشد، تابع مقررات ماده (۲۴) قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده (۶۴) قانون برنامه پنجم توسعه خواهد بود.

تبصره ۲ـ تغییر کاربری مراکز و واحدهای واگذار شده ممنوع است. موارد استثنا با ذکر دلایل موجه و دریافت مابه التفاوت ارزش افزوده ناشی از تغییر کاربری به نفع دولت با پیشنهاد وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تصویب هیئت وزیران می رسد.


ماده ۴ـ از زمان لازم الاجرا شدن این آیین‌نامه، انجام وظایف حاکمیتی بخش تعاونی بر عهده وزارت خواهد بود و دستگاه های اجرایی که قبل از آن اجرای آنها را بر عهده داشته اند، مجاز به انجام آنها نخواهند بود. مرجع واگذاری تصدی های موضوع بند (ب) ماده (۲) در دستگاه های اجرایی و نظارت بر حسن اجرای آنها، وزارت است.


ماده ۵ ـ موارد احصا نشده و نیز اختلافی در شناسایی وظایف حاکمیتی و تصدی گری بخش تعاونی، ظرف دو ماه، در کارگروهی به ریاست معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور و عضویت وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، دبیر کل اتاق تعاون مرکزی و حسب مورد وزیر یا عالی ترین مقام دستگاه اجرایی ذی‌ربط تصمیم گیری خواهد شد.


ماده ۶ ـ مفاد این آیین‌نامه نافی وظایف حاکمیتی و به ویژه وظایف نظارتی وزارت و وظایف و اختیارات قانونی اتاق تعاون مرکزی و دیگر تشکل های تعاونی نمی باشد.

معاون اول رییس جمهور ـ محمدرضا رحیمی