شماره ۵۶۸۶۶/ت۴۸۰۸۸ه – ۱۳۹۲/۳/۹
هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۹۲/۲/۲۵ بنا به پیشنهاد شماره ۴۴۱۵۹/۰۲۰ مورخ ۲۸/۱۰/۱۳۸۹ وزارت جهاد کشاورزی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «آییننامه نحوه نگهداری حیوانات اهلی» را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ـ نگهداری و پرورش هر نوع حیوان اهلی در محدوده روستاها، بلامانع است و مستلزم اخذ هیچگونه مجوزی نمیباشد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان دامپزشکی کشور ضوابط بهداشتی مربوط را در این خصوص ابلاغ می نمایند.
تبصره ـ حیوان اهلی در این آییننامه عبارت است از چهارپایان، پرندگان، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم که پرورش و یا نگهداری آنها از نظر شرع مقدس اسلام، بلامانع می باشد.
ماده ۲ـ ایجاد محل نگهداری حیوانات اهلی در محدوده روستاها:
الف ـ از رعایت ضوابط و معیارهای استقرار واحدها و فعالیت های صنعتی و تولیدی موضوع تصویبنامه شماره ۷۸۹۴۶/ت۳۹۱۲۷ه مورخ ۱۵/۴/۱۳۹۰ هیئت وزیران، مستثنی می باشد.
ب ـ در اماکن با کاربری مسکونی، مشروط به جداسازی فضاهای نگهداری حیوانات از فضاهای سکونت انسان و پیش بینی تمهیدات لازم برای دفع بهداشتی کود حیوانی و فاضلاب مربوط، بلامانع است.
ماده ۳ـ عرضه و فروش حیوانات اهلی در محدوده شهرها، صرفاً در میادین و مراکز محدود مشخص شده توسط شهرداری ها با رعایت قوانین و مقررات مربوط و نظارت سازمان دامپزشکی کشور مجاز است.
تبصره ـ در صورت وقوع بیماری های واگیر دامی با اعلام سازمان دامپزشکی کشور، عرضه حیوانات مذکور، ممنوع و نیروی انتظامی موظف است از عرضه آنها جلوگیری نماید.
ماده ۴ـ در اجرای بندهای (۱۵) و (۲۰) ماده (۵۵) قانون شهرداری ـ مصوب ۱۳۳۴ـ شهرداری ها مکلفند:
الف ـ از پرورش، نگهداری و عبور دادن حیوان اهلی (به صورت پیاده)، در محدوده شهرهای با جمعیت بیش از (۵۰) هزار نفر ممانعت به عمل آورده و در موارد بلاصاحب حسب تشخیص سازمان دامپزشکی کشور و یا سازمان حفاظت محیط زیست و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نسبت به انتقال آنها به باغ وحش یا سایر مکان های مناسب زندگی حیوانات مذکور اقدام نمایند.
ب ـ از عرضه و خرید و فروش حیوان اهلی در خارج از میادین، مراکز و واحدهای فاقد مجوز از سازمان دامپزشکی کشور جلوگیری نمایند.
تبصره ـ نگهداری حیوانات در باغ وحش یا باغ پرندگان، پارک دلفین ها، باشگاه های سوارکاری و عبور آنها از مسیرهای کوچ عشایر با رعایت ضوابط و مقررات مربوط از شمول این ماده، مستثنی است.
ماده ۵ ـ معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور منابع لازم برای تأمین آب مورد نیاز دام در طرحهای روستایی را نیز پیش بینی نماید.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا رحیمی