شماره ۳۱۱۳/۹۴/د ش – ۱۳۹۴/۲/۲۰
اساسنامه «دانشگاه بین المللی اهل بیت علیهم السلام» که در جلسه ۷۴۴ مورخ ۱۳۹۳/۱/۱۹ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، به شرح ذیل برای اجرا ابلاغ می شود:
مقدمه
نظر به کلام بلند و آسمانی امام علی بن موسی الرضا علیه السلام: «… إنّ النّاس لَو عَلِموا مَحاسِنَ کَلامِنا لاتّبعونا» و با توجه به اهداف مندرج در ماده چهار اساسنامه مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام و به منظور نشر معارف قرآن کریم، آخرین ودیعه آسمانی و تعالیم اهل بیت علیهم السلام در مراکز، دانشگاه ها و مؤسسات علم پژوه جهان و تعامل سازنده با اصحاب علم و اندیشه و تربیت استادان و محققان و متخصصان متعهد در آفاق اندیشه و تربیت اهل بیت علیهم السلام در رشته های مختلف، «مرکز آموزش عالی اهل بیت علیهم السلام» با دریافت مجوز از شورای گسترش آموزش عالی، از سال ۱۳۸۳ شروع به فعالیت نمود که به دلیل ناکارآمدی عنوان «مرکز» در خارج از کشور، جذب دانشجو، تنظیم توافقنامه با دیگر دانشگاه های مختلف دنیا، اعتبار مدارک دانش آموختگان از سوی غالب کشورها و به تبع آن اشتغال دانش آموختگان با مشکل روبه رو شده است؛
لذا جهت تحقق اهداف تعریف شده و نیز اجرایی شدن فرمان مقام معظم رهبری خطاب به مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام در اجلاس ۲۴ شهریور ماه ۱۳۹۰ مبنی بر تأمین نیازهای علمی بشر و مسلمانان جهان، «مرکز آموزش عالی اهل بیت علیهم السلام» به «دانشگاه بین المللی اهل بیت علیهم السلام» که در این اساسنامه به اختصار «دانشگاه» نامیده می شود، ارتقا می یابد.
فصل اول ـ کلیات
ماده ۱ـ مرکز اصلی «دانشگاه»، شهر تهران میباشد و دانشگاه میتواند با هماهنگی و موافقت وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در داخل و خارج از کشور، شعب یا واحدهای تابعه و وابسته دایر نماید.
ماده ۲ـ [اصلاحی ۱۴۰۳/۲/۱۱]
«دانشگاه» نهادی است عمومی، و از استقلال مالی، اداری و استخدامی برخوردار است و مطابق مواد آتی این اساسنامه فعالیت می نماید.
ماده ۳ـ «دانشگاه» در چارچوب مقررات و ضوابط مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به برنامهریزی آموزشی و گسترش رشته ها به صورت حقیقی و مجازی و با اولویت تحصیلات تکمیلی و اعطای مدرک رسمی می پردازد.
فصل دوم ـ اهداف و مأموریت ها
ماده ۴ـ اهداف دانشگاه عبارتند از:
۱ـ تبیین معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام در تمامی عرصه های بین المللی به ویژه در مجامع دانشگاهی
۲ـ کمک به احیا و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی و میراث اهل بیت علیهم السلام.
۳ـ تأمین نیازهای علمی، پژوهشی و تخصصی مسلمانان جهان به ویژه پیروان اهل بیت علیهم السلام و توانمندسازی آنها.
۴ـ انتقال پژوهش های راهبردی اسلام ناب محمدی (ص) به مراکز علمی و پژوهشی جهان بر اساس اندیشه های امام خمینی (ره) و امام خامنه ای (دام عزه) و تجربیات انقلاب اسلامی.
ماده ۵ـ مأموریت های دانشگاه به شرح زیر است:
۱ـ شناسایی نیازهای علمی، تخصصی و تحقیقاتی مراکز، دانشگاه ها و مؤسسات علمی، فرهنگی کشورهای مختلف جهان با اولویت جهان اسلام، به منظور ارائه خدمات علمی، تخصصی و تحقیقاتی به آنها.
۲ـ تربیت محققان و متخصصان متدین و متعهد و صاحب صلاحیت لازم برای تأمین نیازهای کشورهای مختلف با اولویت جهان اسلام و ارتقای علمی، پژوهشی و تخصصی مسلمانان، به ویژه پیروان اهل بیت علیهم السلام و توانمندسازی آنها در رشته های مختلف علوم انسانی، فنی مهندسی، پزشکی و علوم پایه از طریق جذب و پذیرش داوطلبان مسلمان پیرو اهل بیت علیهم السلام به صورت مستقل و در چارچوب آیین نامه ای خاص با تفاهم با وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به اشکال زیر صورت می پذیرد:
الف) مستقیماً توسط «دانشگاه» در ایران.
ب) در قالب توافقنامه همکاری با دیگر دانشگاه های ایران، مشروط بر اینکه نظارت فرهنگی و آموزشی دانشجویان برعهده «دانشگاه» باشد و برای تحقق اهداف فرهنگی دانشگاه، تأمین خوابگاه مستقل برای این دانشجویان در اولویت کاری «دانشگاه» قرار گیرد.
تبصره ۱ـ [اصلاحی ۱۴۰۳/۲/۱۱]
با توجه به حاکمیتی بودن و خاص بودن دانشگاه و نوع پذیرش دانشجویان، وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همکاری لازم را در صدور مجوز رشته های آموزشی حسب درخواست «دانشگاه» و طبق ضوابط انجام خواهند داد.
تبصره ۲ـ به منظور هدفمندسازی جذب دانشجویان غیرایرانی به صورت بورسیه، وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جذب و معرفی اینگونه دانشجویان به دانشگاه ها، «دانشگاه» را در اولویت قرار دهند.
تبصره ۳ـ در هر رشته حداکثر ۱۰ درصد از دانشجویان می توانند از اتباع ایرانی باشند.
ج) تأسیس شعبه یا واحد دانشگاه و دیگر مراکز آموزشی در کشورهای هدف با رعایت اولویت ها با اعلان نیاز رئیس هیأت امنا و تصویب هیأت امنا.
تبصره ۱ـ «دانشگاه» می تواند در قالب توافقنامه با دانشگاه های معتبر کشورهای مختلف، دوره های مشترک برگزار و مدرک دانش آموختگان را رأساً یا به طور مشترک صادر نماید.
تبصره ۲ـ «دانشگاه» می تواند دوره های دکتری خود را با مجوز هیأت امنا، به صورت پژوهش محور برگزار نماید و استاد راهنما یا مشاور را از کشور هدف انتخاب نماید.
تبصره ۳ـ «دانشگاه» می تواند برخی از واحدهای درسی را به صورت مجازی برگزار نماید.
۳ـ ایجاد ارتباط و همکاری با دانشگاه ها و مراکز علمی، پژوهشی مختلف جهان در راستای تحقق اهداف دانشگاه.
۴ـ برگزاری همایش های بین المللی به منظور تبیین اسلام ناب و معارف اهل بیت علیهم السلام.
۵ـ اعطای فرصت های مطالعاتی به استادان و دانشجویان مقطع دکتری دانشگاه های جهان.
۶ـ طراحی و راه اندازی رشته ها در سطوح و مقاطع مختلف تحصیلی، آموزش های مقدماتی، زبان فارسی و سایر زبان های مورد نیاز ـ متناسب با اهداف دانشگاه ـ به دو شیوه حضوری و غیرحضوری.
۷ـ تهیه و تدوین محتوای آموزشی مورد نیاز.
۸ـ تألیف، ترجمه و انجام پژوهش های بنیادی و کاربردی مورد نیاز و نشر آنها به زبان های مختلف دنیا.
۹ـ عضویت در نهادها و سازمان های بین المللی علمی ـ فرهنگی و اعطای مدرک و عضویت افتخاری به شخصیت های علمی جهان.۱۰ـ ایجاد کرسی های علمی ـ آموزشی با اولویت اسلام شناسی و شیعه شناسی در دانشگاه ها و مراکز علمی جهان.۱۱ـ مدیریت و ساماندهی امور دانش آموختگان دانشگاه و مراکز تابعه وابسته.
فصل سوم ـ ارکان
ماده ۶ـ ارکان دانشگاه عبارت است از:
الف ـ مؤسس
ب ـ هیأت امناء
ج ـ رئیس دانشگاه
د ـ شورای دانشگاه
ماده ۷ـ مؤسسمؤسس، مجمـع جهانی اهل بیت علیهم السلام است که عهده دار وظایف زیر می باشد:
۱ـ تدوین اساسنامه و اصلاحات بعدی آن جهت پیشنهاد برای تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی.
۲ـ معرفی آن عده از اعضای هیأت امنا که طبق اساسنامه باید توسط مؤسس انتخاب شوند.
۳ـ فراهم کردن مقدمات و امکانات لازم اعم از فضای کالبدی و تجهیزات برای فعالیت دانشگاه.
۴ـ نظارت بر فعالیت های آموزشی و فرهنگی دانشگاه برای تحقق اهداف مذکور در اساسنامه.
۵ـ بررسی و تأیید پیشنهاد هیأت امنا در خصوص انحلال دانشگاه در چارچوب مقررات وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و اعلام آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی جهت تصویب.
ماده ۸ـ هیأت امناهیأت امنا مرکب از شخصیت های حقوقی و حقیقی زیر است:
۱ـ دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام (رئیس هیأت امنا)
۲ـ نماینده تام الاختیار رئیس جمهور
۳ـ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یا نماینده تام الاختیار وی
۴ـ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا نماینده تام الاختیار وی
۵ـ وزیر امور خارجه یا نماینده تام الاختیار وی
۶ـ شهردار تهران
۷ـ رئیس دانشگاه (دبیر هیأت امنا)
۸ـ سه نفر از شخصیت های علمی و فرهنگی به عنوان نماینده شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام
۹ـ دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
۱۰ـ رئیس جامعه المصطفی العالمیه
۱۱ـ دو تا چهار تن از شخصیت های دانشگاهی با حداقل مرتبه استادیاری و داشتن لااقل سه سال سابقه عضویت هیأت علمی در «دانشگاه» و یا دیگر دانشگاه های کشور که بتوانند نقش مؤثری در تحقق اهداف دانشگاه داشته باشند، به پیشنهاد رئیس دانشگاه و تصویب مؤسس.
تبصره ـ اشخاص حقیقی مذکور در این بند برای مدت پنج سال با تأیید و حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری منصوب می شوند و انتصاب مجدد آنها بلامانع است.
ماده ۹ـ وظایف و اختیارات هیأت امنا عبارت است از:
۱ـ انتخاب یا عزل رئیس دانشگاه
۲ـ تصویب سازمان و تشکیلات دانشگاه بنا به پیشنهاد رئیس دانشگاه
۳ـ بررسی و تصویب بودجه سالانه جاری، عمرانی و تحقیقاتی دانشگاه
۴ـ تصویب آییننامه استخدامی و حقوق و دستمزد کارکنان دانشگاه در چارچوب ضوابط و مقررات مربوط
۵ـ تصویب آییننامه ها و مقررات جذب اعضای هیأت علمی در چارچوب ضوابط مصوب هیأت عالی جذب اعضای هیأت علمی
۶ـ تصویب آییننامه مالی ـ معاملاتی دانشگاه
۷ـ تأیید حسابرس و تعیین حق الزحمه او بنا به پیشنهاد رئیس دانشگاه
۸ـ جلب کمک های مالی و امکانات از اشخاص حقیقی و حقوقی
۹ـ تأیید حساب ها و ترازنامه سالانه دانشگاه براساس گزارش حسابرس دانشگاه و ارسال آن به مؤسس
۱۰ـ تصویب اخذ تسهیلات بانکی
۱۱ـ تصویب سیاست های کلان و برنامه های توسعه ای دانشگاه
۱۲ـ پیشنهاد انحلال دانشگاه یا واحدهای وابسته به آن به مؤسس
۱۳ـ تنظیم و تصویب آییننامه داخلی هیأت امنا
تبصره ـ هیأت امنا موظف است کلیه ضوابط و مقررات مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر قوانین و مقررات جاری کشور را رعایت کند.
ماده ۱۰ـ جلسات هیأت امنا با حضور اکثریت اعضا رسمیت یافته و مصوبات آن با رأی اکثریت اعضای حاضر، معتبر است.
تبصره ـ در موارد پیشنهاد تغییر یا اصلاح اساسنامه و پیشنهادِ عزل یا نصب رئیس دانشگاه، مصوبات هیأت امنا با رأی حداقل دو سوم کل اعضا معتبر است.
ماده ۱۱ـ عضویت در هیأت امنا قائم به شخص بوده و وظایف و اختیارات ناشی از آن، قابل تفویض به دیگری نیست.
تبصره ـ هیأت امنا در موارد خاص و با تصویب دو سوم اعضا، می تواند برخی از وظایف و اختیارات خود را به جمعی از اعضای هیأت امنا به طور موقت واگذار نماید.
ماده ۱۲ـ رئیس دانشگاه
رئیس دانشگاه نماینده قانونی دانشگاه در مراجع ذی صلاح است و از میان شخصیت های دانشگاهی شایسته، توانمند، با تجربه و با حداقل مرتبه دانشیاری توسط هیأت امنا و تأیید وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با حکم رئیس هیأت امنا برای مدت ۵ سال انتخاب می شود. انتخاب مجدد او، بلامانع است.
تبصره ۱ـ در صورت لزوم هیأت امنا می تواند رئیس دانشگاه را از میان شخصیت های مجرب و توانمند و با رتبه پایین تر علمی نیز انتخاب نماید.
تبصره ۲ـ پذیرش استعفا و یا عزل رئیس دانشگاه پس از تصویب هیأت امنا و تأیید وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حکم رئیس هیأت امنا امکان پذیر خواهد شد.
ماده ۱۳ـ وظایف و اختیارات رئیس دانشگاه
۱ـ اداره کلیه امور دانشگاه
۲ـ اجرای ضوابط و مقررات مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و هیأت امنا
۳ـ نظارت بر حسن اجرای امور فرهنگی، آموزشی و پژوهشی، تجهیزاتی، اداری، مالی، معاملاتی، توسعه ای و استخدامی دانشگاه براساس ضوابط و مقررات مربوط
۴ـ پیشنهاد سیاسـت های کلان و برنامه های توسعه ای دانشگاه به هیأت امنا جهت تصویب
۵ـ پیشنهاد سازمان و تشکیلات دانشگاه به هیأت امنا، جهت تصویب
۶ـ استخدام، انتصاب و عزل مدیران، کارکنان آموزشی و غیرآموزشی دانشگاه و واحدهای تابعه با رعایت ضوابط و مقررات و آییننامه ها و دستورالعمل های مصوب مراجع ذی صلاح
۷ـ تهیه، تنظیم و پیشنهاد بودجه سالانه دانشگاه به هیأت امنا، برای تصویب
۸ـ امضای کلیه اسناد و اوراق بهادار و تعهدآور دانشگاه و متعهد بودن در قبال آنها
۹ـ انعقاد قرارداد با اشخاص حقیقی و حقوقی به نام و حساب دانشگاه در چارچوب ضوابط مربوط
۱۰ـ پیشنهاد آییننامه های مالی و معاملاتی، استخدام و حقوق و دستمزد اعضای هیأت علمی و کارکنان دانشگاه به هیأت امنا جهت تصویب
۱۱ـ قبول هدایا از اشخاص حقیقی و حقوقی و جذب کمک های مالی آنان در چارچوب قوانین و مقررات و آییننامه های داخلی
۱۲ـ افتتاح حساب های دانشگاه نزد بانک ها و دیگر مؤسسات مالی و اعتباری داخل و خارج کشور و یا بستن آنها و حفظ و حراست از اموال و دارایی های دانشگاه برابر مقررات
ماده ۱۴ـ شورای دانشگاهتشکیل شورای دانشگاه و کمیسیون های تخصصی (آموزشی، پژوهشی و دانشجویی) طبق آییننامه جامع مدیریت دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی مصوب جلسه ۶۸۴ مورخ ۱۰/۱۲/۱۳۸۹ شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشد.
تبصره ـ ترکیب اعضای شورای دانشگاه و اختیارات و وظایف آن مطابق آییننامه فوق الذکر می باشد.فصل چهارم ـ منابع مالی دانشگاه
ماده ۱۵ـ [اصلاحی ۱۴۰۳/۲/۱۱]
«دانشگاه» دارای ردیف مستقل در قانون بودجه می باشد.
ماده ۱۶ـ دیگر منابع مالی دانشگاه عبارتند از:
الف ـ درآمدهای اختصاصی
ب ـ هدایای بخش های دولتی، عمومی، تعاونی و خصوصی
ج ـ موقوفات و عوائد حاصل از آن
د ـ تسهیلات دریافتی از بانک ها و مؤسسات اعتباری داخل و خارج کشور
فصل پنجم ـ سایر مقررات
ماده ۱۷ـ در صورتی که دانشگاه به هر دلیلی نتواند به فعالیت خود ادامه دهد، به پیشنهاد هیأت امنا و تأیید مؤسس و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، منحل و اقدامات و تعهدات ذیل توسط هیأت تصفیه منتخب مؤسس، وفق مقررات انجام و اجرا می شود:
۱ـ کلیه تعهدات مربوط به دانشجویان دانشگاه تا اتمام دوره تحصیلات و فارغ التحصیلی آنان به نحو مطلوب و طبق مصوبات و ضوابط مربوط
۲ـ کلیه تعهدات دانشگاه در برابر وزارتخانه ها، مؤسسات دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی، بانک ها، شهرداری ها و سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی (اعم از اعضای هیأت علمی و کارکنان دانشگاه)
ماده ۱۸ـ پس از انجام تعهدات و تعیین تکلیف دیون دانشگاه و اعلام ختم تصفیه، باقیمانده دارایی دانشگاه به همراه کلیه امتیازات و اموالی که از منابع عمومی و دولتی و بانک ها و شهرداری ها و غیره در اختیار دانشگاه قرار گرفته است به مجمع جهانی اهل بیت علیهم السلام منتقل می شود.
ماده ۱۹ـ هر گونه تغییر و اصلاح این اساسنامه، مـطابق راهکارهای ذیل انجام می شود:
۱ـ بنا به پیشنهاد مؤسس و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی
۲ـ بنا به پیشنهاد و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی
تبصره ـ پیشنهاد شورای عالی برای تغییر و اصلاح اساسنامه، با رعایت تبصره ۲ ماده ۱۱ آییننامه داخلی شورای عالی ارائه می گردد.
ماده ۲۰ـ مواردی که در این اساسنامه پیش بینی نشده است تابع ضوابط و مقررات مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارتین علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشد.
ماده ۲۱ـ این اساسنامه مشتمل بر یک مقدمه، ۵ فصل، ۲۱ ماده و ۱۴ تبصره در جلسه ۷۴۴ مورخ ۱۹/۱/۱۳۹۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ـ حسن روحانی