اساسنامه مؤسسه عمومی غیردولتی بنیاد فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (یادمان هفتم تیر)

تاریخ تصویب: ۱۳۹۱/۱۱/۲۳
تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۰۵/۳۰

شماره ۱/۱۷/۱۹۴۲/ش م  – ۱۳۹۵/۵/۱۸
جناب آقای سینجلی جاسبی مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور

سلام علیکم با عنایت به اوامر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در خصوص مؤسسه عمومی غیردولتی بنیاد فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (یادمان شهدای هفتم تیر) به موجب نامه شماره ۶۵۴۳ـ۱/م مورخ ۱۳۹۱/۱۱/۲۳ (پیوست شماره ۱) مقرر گردیده است با تعیین هیأت امنای مربوطه به شرح نامه فوق الذکر و تنظیم اساسنامه مصوب (تصویر برابر اصل آن پیوست است) مراتب اساسنامه در روزنامه رسمی چاپ و منتشر گردد. لذا مقرر فرمائید در اولین شماره آن روزنامه موضوع اقدام گردد.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ـ سیدمهدی خاموشی


شماره ۶۵۴۳ـ ۱/م   – ۱۳۹۱/۱۱/۲۳
جناب حجت الاسلام والمسلمین آقای خاموشی رئیس محترم سازمان تبلیغات اسلامی

سلام علیکم پیرو نامه ی شماره ی ۶۱۷۸ـ۱/م مورخ ۱۳۹۱/۴/۲۷ متضمن ابلاغ اوامر مقام معظم رهبری مدظله العالی درخصوص مدیریت یادمان شهدای هفتم تیر، گزارشی مجدد از جلسات و مشاوره های انجام شده پیرامون موضوع مذکور به استحضار معظم له رسید، مقرر فرمودند:

۱ـ مدیریت مجموعه یادمان شهدای هفتم تیر بر عهده سازمان تبلیغات اسلامی خواهد بود که از ظرفیت بنیاد فرهنگی هفتم تیر هم استفاده خواهد نمود. کلیه ی املاک و اموال واقع در مجموعه یادمان نیز به این سازمان منتقل خواهد گردید.

۲ـ برای اداره ی این مجموعه هیأت امنایی مرکب از افراد زیر تشکیل می گردد:

رئیس سازمان تبلیغات (رئیس هیأت امناء)، شهردار تهران، رئیس بنیاد فرهنگی هفتم تیر، مدیرمجموعه یادمان و یک فرد حقیقی به پیشنهاد رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و تأیید مقام معظم رهبری.

۳ـ همکاری بنیاد فرهنگی هفتم تیر در مجموعه یادمان براساس طرحی خواهد بود که به پیشنهاد بنیاد در هیأت امناء به تصویب خواهدرسید.

رئیس دفتر مقام معظم رهبری ـ محمدی گلپایگانی


بسم الله الرحمن الرحیم

اساسنامه مؤسسه عمومی غیردولتی بنیاد فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (یادمان هفتم تیر)

سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی (مد ظله العالی) در بازدید از قتلگاه شهدای هفتم تیر (سال ۱۳۶۲):
اینجا به همه تعلق دارد و لازم است در تشریح و انعکاس حادثه هفتم تیر به همه ابعاد آن توجه شود. وقتی این ویرانه را بازسازی کنیم خواهید دید چقدر حرف در این ویرانه هست. این حادثه نقطه عطف انقلاب است نقطه عطفی بود که جریان کلی انقلاب را در مسیر خود قرار داد. ما آدم مثل شهید بهشتی کم داریم. اعتقاد ما بر این است که جلوه دادن شخصیت شهید بهشتی هیچ زمانی ندارد مرحوم بهشتی از شخصیت های بدیع، کم نظیر و چند بعدی است؛ نه فقط برای اینکه آدم عاقلی بود یا خیلی فاضل بود و تجربه داشت. مانند شهید بهشتی کم داریم زیرا این اجزا معمولاً با هم خیلی کم ترکیب پیدا می کنند شخصیت شهید بهشتی باید در این بنا ساخته و تجسم شود و شهادت نیز یکی از ابعاد شخصیتی عظیم ایشان باشد.ایجاد یک شبه نمایشگاه یا مکانی برای عبادت اشکالی ندارد. یک وجه کل مجموعه می تواند نمایشگاه و یک وجه آن می تواند عبادتگاه باشد.

مقدمه:

قال ابوعبدالله علیه السلام: رحم الله من احیا امرنا، یتعلم علومنا ثم یعامها الناس” و قال ابوالحسن علیه السلام: “علموا الناس محاسن کلامنا فان الناس لو علموا محاسن کلامنا لاتبعونا” و قال امیر المومنین علیه السلام:” علیکم بالاحداث” و قال علیه السلام:” انما قلب الحدث کالارض الخالیه کلما القی فیها من شی ء قبلته”

انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) تحولی در جهان معاصر به وجود آورد که هرچه بیشتر می گذرد ابعاد گوناگون آن بیشتر آشکار می گردد. بارزترین جلوه این تحول آمادگی و تشنگی روزافزون مخاطبان گسترده در عرصه جهانی برای شنیدن رسالت نبی مکرم اسلام و پیام خاندان رسالت (علیهم السلام ) است. این معارف که به برکت قرنها تلاش مجاهدانه حوزه های علمیه شیعه محفوظ مانده و شناخته شده میراث گرانقدری را تشکیل می دهد که لازم است به اقتضای نیاز و شرایط مخاطب ارائه شود و در عرصه جهانی و برای مخاطبان گسترده دنیای اسلام بازخوانی گردد. در این میان توسل به ساحت مقدس سیدالشهدا علیه السلام و تمرکز بر موضوع قیام حسینی نقش محوری و اساسی دارد و بی تردید مهمترین قدرتی است که می تواند همه ارزش ها و اصول دینی را به شکل یک جریان مستمر و جوشان شکل و امتداد مطمئن و مستقیم ببخشد. تجربه هایی چون حسینیه ارشاد، کانون توحید در ایران و نمونه هایی مشابه در کشورهای دیگر نشان می دهد که اگر با تمرکز بر این محور اساسی به اقتضائات و شرایط روز توجه شود نتیجه مطلوب حاصل خواهد شد و اندیشه ها و آرمانهای بزرگانی چون امام خمینی (ره) استاد شهید مطهری (ره)، آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) شهید بهشتی (ره) شهید باهنر ( ره) و امام مـوسی صدر که در عیـن وفاداری به مبانی و مبادی فکری اسلامی بارزترین جلوه های روحانیت پیشرو و متـرقی بوده اند تجلی خواهد یافت.

فعالیت فرهنگی و دینی در مجموعه ای که در قتلگاه هفتاد و دو تن شهدای انقلاب اسلامی و بر مزار شهدای دفاع مقدس شکل می گیرد به طور طبیعی با هدف احیای امر خاندان رسالت و بر اساس التزام به محوریت اندیشه و عمل حسینی برای تربیت نیروی انسانی جهت مدیریت فرهنگی و گسترش تبلیغ عمومی و غیر تخصصی علوم و معارف اسلامی خواهد بود.

تعریف:

ماده ۱: نام مؤسسه:

مؤسسه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (یادمان شهدای هفتم تیر) مجموعه ای است فرهنگی و دینی که بر اساس حکم ابلاغی شماره ۶۵۴۳ ـ۱/ م مورخ۱۳۹۱/۱۱/۲۳ مقام معظم رهبری (مدظله) تشکیل شده و زیر نظر و تحت هدایت مجمع عالی و در چار چوب اهداف و وظایف سازمان تبلیغات اسلامی مبادرت به ارائه فعالیت می نماید و دارایی های آن کلاً متعلق به سازمان تبلیغات اسلامی بوده و دارای شخصیت حقوقی مستقل می باشد.


ماده ۲: شخصیت حقوقی:

مؤسسه نهادی است فرهنگی، قرآنی، دینی و هنری که از نظر حقوقی مستقل بوده و وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی می باشد. در کنار نظام رسمی آموزشی به ارائه برنامه های تکمیلی با رویکرد مهارت افزایی برای جریان سازی تبلیغات دینی می پردازد. البته به طور طبیعی اقتضای استقرار مجموعه در این موقعیت خاص مکانی توجه به پیشینه و هویت تاریخی و اجتماعی خاص و لوازم برنامه‌ریزی فرهنگی متناسب با آن خواهد بود.

ماده ۳. مرکز اصلی مؤسسه

تهران ـ میدان بهارستان ـ خیابان شهید مصطفی خمینی ـ کوچه شهید صیرفی پور

ماده ۴. مدت مؤسسه:از تاریخ ۱۳۹۱/۱۱/۱  به مدت نامحدود

ماده ۵. تابعیت مؤسسه:

تابعیت ایرانی است.

ماده ۶. اهداف:

در کنار نظام آموزشی به ارائه برنامه های تکمیلی با رویکرد مهارت افزایی برای جریان سازی تبلیغات دینی می پردازد. البته به طور طبیعی اقتضای استقرار مجموعه در این موقعیت خاص مکانی توجه به پیشینه و هویت تاریخی و اجتماعی خاص و لوازم برنامه‌ریزی فرهنگی متناسب با آن خواهد بود.سازماندهی تشکلها و نیروهای فعال در حوزه تبلیغات اسلامی به اجرای برنامه های گوناگون می پردازد و می کوشد تا پیام روایات اهل بیت را براساس گفتمان انقلاب اسلامی و به زبان روز در قالبهای متنوع به مخاطبان گسترده عرضه کند و با سرمایه گذاری بنیادین در گروه سنی نوجوان و جوان و نیروهای لازم را برای تأمین این هدف تربیت نماید.

۱ـ۶ . اهتمام به حفظ اصول و ارزش های اسلامی، ملی و انقلابی به ویژه پاسداری از حریم ولایت و ایجاد علاقه و ایمان به فرهنگ خودی و خودباوری با اهتمام به افزایش باور دینی و معارف و عقاید اسلامی و اعتلای روح معنویت و مکارم و فضائل اخلاقی.

۲ ـ۶ . بهره برداری مناسب و درست از ظرفیت های موجود فرهنگی، آموزشی اجتماعی و تربیتی و برقراری ارتباط با مراکز فرهنگی، علمی و نیز تشکل های مشابه در داخل و خارج از کشور و تبیین راهکارهای عملی به منظور هماهنگی و همکاری کلیه تشکل های دینی و فرهنگی با یکدیگر.

۳ـ۶ . مطالعه و پژوهش در مبانی تئوریک انقلاب اسلامی و تقویت گفتمان پیشرو و متعالی انقلاب اسلامی و برنامه‌ریزی برای حضور فعال نخبگان حوزوی و دانشگاهی در جهت تبیین اصول و مبانی فکری و تبیین اندیشه سیاسی اسلامی و ولایت فقیه.

۴ـ۶ . تحکیم مناسبات و علایق اجتماعی و عاطفی نخبگان با علایق دینی و ارزش های انقلاب اسلامی و تربیت نیروی انسانی کارآمد متناسب با چشم انداز آینده انقلاب اسلامی و بیداری جهانی و استفاده از ظرفیت نخبگان فکری و علمی جوان و همچنین ابزار مختلف تبلیغی و رسانه ای که فضا را جهت تبیین اندیشه ها و آرمان های انقلاب اسلامی مهیا و فراهم خواهد ساخت و همچنین شناسایی جذب حمایت و هدایت طرح‌های فرهنگی و تبلیغی به منظور اعتلا و ارتقای سطح کمی وکیفی ظرفیت های فرهنگی و تبلیغی.

۵ ـ۶ . حفظ یاد و نام و خاطره شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و اجرای برنامه های متنوع و مختلف در جهت تداوم این ارزشها و آرمانها متعالی خصوصاً توجه به ویژگیهای شخصیتی و فکری شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی و تبیین اندیشه و آثار ایشان و اتخاذ تدابیر لازم در جهت تداوم این ارزشها و آرمانهای متعالی.


ماده ۷: وظایف:

۱ـ۷. طراحی و پایه گذاری الگوهای مناسب در جهت ایجاد و تقویت رویکرد قرآنی، فراهم کردن شرایط و زمینه های مناسب برای فعالیت افراد و گروههای تأثیرگذار مردمی و بهره گیری از ظرفیتهای نخبگان قرآنی کشور جهت برگزاری محافل، مراسم و همایش های قرآنی همچنین انجام تبلیغات و انتشارات در حوزه قرآن کریم از طریق ایجاد و راه اندازی مراکز انتشاراتی و ایجاد نمایشگاهها و ارائه آثار و محصولات قرآنی اعم از مکتوبات، نرم افزارها و آثار هنری قرآنی

۲ـ۷. ایجاد شرایط و تسهیلات مناسب برای مطالعات و تحقیقات علمی و اجرایی فرهنگی از طریق تشکیل گروههای پژوهشی و فرهنگی و اجرای طرح‌های پژوهشی، آموزشی و مشاوره برای افزایش توانمندی های فکری و فرهنگی کلیه اقشار مردم و طراحی آموزش ها و پژوهش های علمی و فرهنگی تخصصی در کلیه سطوح و مهارت های مورد نیاز و همچنین اجرای مطالعات و نظرسنجی های کاربردی لازم برای تحقق اهداف مؤسسه.

۳ـ۷. اجرای برنامه های مناسب به منظور افزایش میزان تعهد عملی نسبت به احکام و ارزش ها و آرمان های انقلاب اسلامی و بسط فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر

۴ـ۷. ایجاد ارتباط و سازماندهی تشکلهای فرهنگی همسو با گفتمان انقلاب جهانی اسلامی و برگزاری گردهماییها، همایشها، جشنواره ها، اردوها، و مسابقات فرهنگی، کنگره ها و مجامع گوناگون دینی و برگزاری مجالس عمومی در جهت آماده سازی مبلغان دینی عمومی و صنوف.

۵ ـ۷. استفاده از علوم و فنون و فناوری های نوین و ابزارهای آموزشی، فرهنگی و هنری و بهره گیری از تجارب علمی در سطوح ملی و بین المللی به ویژه تجارب حوزه های علوم دینی و دانشگاهی و نیز مطالعه و بهره گیری از تجربیات تبلیغی و فرهنگی موفق در عرصه داخلی و خارجی.

۶ ـ۷. توجه به خصوصیات جغرافیایی منطقه و پیشینه تاریخی و موقعیت مکانی متبرک و مقدس این مجموعه و توجه به ماهیت حسینی و عاشورایی انقلاب اسلامی و حفظ رویکرد سنتی و بنیادین انقلاب اسلامی در حفظ و احیای شعائر دینی و امر اهل بیت علیهم السلام.

۷ـ۷. توجه به مخاطب عام و نسل جوان و پوشش دادن طیف های مختلف نسل جوان و جذب آنان به شیوه های گوناگون رسانه ای و تبلیغی و همچنین ارائه مشاوره کارشناسه در حوزه های فرهنگی و هنری و تشکیلانی و نیز بازشناسی و تبیین و ترویج سبک زندگی اسلامی و برگزاری نمایشگاه های کاربردی سبک زندگی اسلامی ایرانی.

۸ ـ۷. توجه به مخاطب عام و نسل جوان ضمن عنایت خاص و ویژه به تولید محتوای متعالی البته با ملاحظه قالب های نو کارآمد و جذاب و حفظ رویکرد سنتی و بنیادین انقلاب اسلامی و آموزش معارف دینی با بکارگیری کلیه قالبهای متنوع هنری و کاربردی برای عرضه مفاهیم فرهنگ دینی.

۹ـ۷. تولید محتوای لازم در جهت جریان سازی در قالبهای مختلف بر حسب نیاز روز وتوجه به محتوای متعالی و تولید فکر و اندیشه تراز انقلاب اسلامی در عین ملاحظه قالبهای نو و کارآمد و جذاب و مؤثر از طریق توزیع و عرضه کتاب و محصولات فرهنگی در حوزه معارف دینی و عاشورایی و ترجمه و نشر کتابها و مجلات و محصولات فرهنگی متنوع ونشر مقالات و جزوات در راستای اهداف مؤسسه.


ماده ۸ . ارکان مؤسسه:

ارکان مؤسسه عبارتند از: هیأت امنا، مدیرعامل و رکن نظارتی که مؤسسه حسابرسی مفید راهبر خواهد بود.


ماده ۹. هیأت امناء:

هیأت امناء متشکل از چهار شخصیت حقوقی و یک فرد حقیقی به شرح ذیل می باشد:

الف. رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و رئیس هیأت امناءب . شهردار تهران

ج. رئیس بنیاد فرهنگی هفتم تیرد. مدیرعامل مؤسسه

ه. یک فرد حقیقی به پیشنهاد رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و تأیید مقام معظم رهبری.

جلسات هیأت امناء با حضور حداقل چهار عضو از اعضا، رسمیت یافته و تصمیمات با رای حداقل سه نفر به تصویب می رسد.


ماده ۱۰. وظایف و اختیارات  هیأت امناء:

۱ـ۱۰. تعیین و تصویب خط و مشی، بودجه و ترازنامه سالانه مؤسسه

۲ ـ۱۰. رسیدگی و تصویب تشکیلات، آیین‌نامه های مالی و اداری، استخدامی مؤسسه بنا به پیشنهاد مدیرعامل

۳ـ۱۰. نظارت مالی بر کلیه فعالیت های مؤسسه به صورت مستقیم و غیرمستقیم

۴ـ۱۰. انجام تغییرات در اساسنامه در صورت لزوم بنا به پیشنهاد مدیرعامل

۵ ـ۱۰. انتصاب مدیرعامل مؤسسه که از سوی رئیس هیأت امناء پیشنهاد می شود.


ماده ۱۱. وظایف مدیرعامل:

مدیرعامل نماینده قانونی و تام الاختیار مؤسسه بوده و می تواند در کلیه امور مداخله و اقدام نماید مخصوصاً در موارد ذیل:

۱ـ۱۱. مسوولیت اداره و حسن جریان امور و حفاظت از امور و اموال مؤسسه

۲ـ۱۱. اجرای مصوبات مجمع و انجام کلیه امور مؤسسه برابر مقررات.

۳ـ۱۱. امضای نامه های اداری، افتتاح حساب های بانکی در حدود مقررات و با رعایت ضوابط بودجه مصوب.

۴ـ۱۱. مدافعات مؤسسه چه مدعی باشد و چه مدعی علیه، در تمام مراحل با تمام اختیارات از رجوع به دادگاههای صالحه و ابتدایی و تجدیدنظر و دیوان عالی کشور و غیره، انتخاب وکیل در توکیل.

۵ ـ۱۱. تنظیم گزارشات دوره ای سه ماهه از امور جاری، وضعیت مالی و اقدامات انجام شده برای تسلیم به هیأت امناء.۶ ـ۱۱. امضای کلیه چک ها، قراردادها و اوراق تعهدآور به همراه امضای رئیس حسابداری مؤسسه همچنین انتخاب و انتصاب مستخدمین، کارمندان و کارگران.

۷ـ۱۱. تهیه آیین‌نامه های آموزشی و پژوهشی و تدوین آیین‌نامه های داخلی، کمیسیون ها و کمیته های کارشناسی جهت ارائه و تصویب به هیأت امناء.

اختیارات فوق جنبه محدودیت نداشته و هر تصمیمی را که هیأت امناء جهت پیشرفت مؤسسه اتخاذ نماید معتبر می باشد.


ماده ۱۲. وظایف رکن نظارتی و بازرسی (مؤسسه مفید راهبر) :

۱ـ۱۲. می توانند در هر زمان هرگونه رسیدگی و بازررسی لازم را انجام داده و اسناد و مدارک و اطلاعات مربوط به مؤسسه را مطالبه کرده و مورد رسیدگی قراردهد و مسترد نماید.

۲ـ۱۲. رکن نظارتی موظف است هرگونه تخلف، وقوع جرم یا تقصیر را که در امور مؤسسه از ناحیه عوامل اجرایی و مدیر اجرایی و مدیرعامل مشاهده می کنند به مجمع (هیأت امناء) اطلاع کتبی دهند.

۳ـ۱۲. گزارش بازرس حداقل باید ۱۰ روز قبل از تشکیل مجمع که به طور سالیانه تشکیل می شود در اختیار رئیس هیأت امناء قرار گیرد.

۴ـ۱۲. تصویب صورتهای مالی سالانه مؤسسه پس از قرائت گزارش رکن نظارتی معتبر خواهد بود.


ماده ۱۳. منابع مالی مؤسسه:

۱ـ۱۳.درآمدهای اختصاصی حاصل از ارائه خدمات فرهنگی و آموزشی و دیگر فعالیت های مرتبط و ماموریت های مؤسسه

۲ـ۱۳. هدایا و کمک های مؤسـسات و اشخـاص حقیقی و حـقوقی (از جمله سازمان تبلیغات اسلامی) و نیز درآمدهای ناشی از موقوفاتی که به مؤسسه اختصاص داده خواهد شد.

۳ـ۱۳. وام تسهیلات مالی

۴ـ۱۳. وجوه ناشی از فروش و اجاره اموال

۵ ـ۱۳. مشارکت در سرمایه گذاری مناسب به منظور وصول درآمدهای بیشتر مانند مشارکت در مؤسسات چاپ و نشر کتاب.

۶ ـ۱۳. کمک های مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که مستقیماً یا به واسطه سازمان تبلیغات اسلامی به موضوع فعالیت مؤسسه اختصاص داده می شود.


ماده ۱۴. سال مالی مؤسسه:

سال مالی مؤسسه از اول فروردین ماه هرسال شروع و به آخر اسفند ماه همان سال ختم می گردد، به استثنای سال اول که ابتدای آن از تاریخ تاسیس مؤسسه است.


ماده ۱۵. صورت های مالی

تمامی صورت های مالی و گزارش عملکرد سالیانه، حداکثر باید تا پایان خرداد سال بعد جهت بررسی و تأیید به هیأت امناء مؤسسه ارائه گردد و این اسناد باید حداقل ۱۵ روز قبل از تشکیل جلسه هیأت امناء در اختیار رکن نظارتی گردد.

تبصره: هیأت امناء با لحاظ نظرات رکن نظارتی نسبت به بررسی و تأیید صورت مالی وگزارش عملکرد سالیانه مبادرت می ورزد.


ماده ۱۶. انحلال مؤسسه:

انحلال مؤسسه بنا به پیشنهاد مدیرعامل و تصویب هیأت امناء (مجمع) امکان پذیر خواهد بود و پس از تصویب یک نفر به انتخاب رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با رعایت مقررات قانونی امر تسویه را به عهده خواهد داشت و پس از تسویه اموال و دارایی های باقی مانده به سازمان تبلیغات اسلامی انتقال می یابد.


ماده ۱۷. موادی که در این اساسنامه پیش بینی نشده تابع مقررات مصوب سازمان تبلیغات اسلامی و سایر قوانین موضوعه می باشد.


ماده ۱۸. این اساسنامه در ۱۸ ماده تنظیم و به امضاء کلیه اعضاء هیأت امناء (مجمع) به اسامی ذیل رسید و تمام صفحات امضا شده است.