بخشنامه سازمان امور مالیاتی در خصوص دستورالعمل نحوه استرداد موقت مالیات و ارزش افزوده به صادر کنندگان کالا

تاریخ تصویب: ۱۳۹۵/۰۷/۲۶
تاریخ انتشار: ۱۳۹۵/۰۷/۲۶

شماره: ۲۰۰/۹۵/۵۱۹ – ۱۳۹۵/۰۷/۲۶

در اجرای ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور که مقرر می دارد:

 «سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است مالیات بر ارزش افزوده اخذ شده از صادرکنندگان را از کالاهایی که از مبادی خروجی رسمی صادر شده با ارائه اسناد و مدارک مثبته حداکثر تا مدت یک ماه پس از ارائه برگ خروجی صادره توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران از محل وصولی های جاری آن سازمان به صادرکنندگان مسترد نماید.» لذا ادارات امور مالیاتی و صادرکنندگان مکلفند حداکثر ظرف مهلت مقرر و با رعایت موارد ذیل اقدام لازم را معمول نمایند.

۱ – تکمیل و ثبت فرم الکترونیکی درخواست استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده از طریق منوی “ثبت درخواست استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده” به نشانی www.evat.ir توسط مؤدی.

۲ – ادارات امور مالیاتی مکلفند حداکثر ظرف مدت ۵ روز کاری از تاریخ ثبت درخواست استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده،‌ نسبت به صدور و ابلاغ برگ دعوت ارائه اسناد و مدارک طبق فرم شماره (۱) و تکمیل دقیق صورتمجلس ارائه اسناد و مدارک درخواستی طبق فرم شماره (۲) اقدام نمایند.

۳ – چنانچه کلیه اسناد و مدارک درخواستی،‌ در تاریخ تنظیم فرم صورتمجلس ارائه اسناد و مدارک درخواستی در اجرای ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر …. به طور کامل در اختیار مأموران مالیاتی قرار داده نشود، استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده موکول به رسیدگی جامع دوره مالیاتی مورد بحث و دوره های مالیاتی رسیدگی نشده قبل از آن و مشروط به عدم وجود بدهی ابرازی و یا قطعی شده دوره یا دوره های قبل خواهد بود.

۴ – اسناد و مدارک مثبته مورد نیاز جهت استرداد موقت مالیات و عوارض ارزش افزوده:

– ارائه اصل و تصویر پشت و روی پروانه صادرات قطعی و برگ خروجی صادرات قطعی، چنانچه پروانه ها و برگ های خروجی مزبور به صورت الکترونیکی صادر شده باشد ارائه تصویر کامل آنها؛

– ارائه اطلاعات ارزش ریالی صادرات، فروش داخلی و قیمت خرید کالا و مواد اولیه مصرف شده بابت کالاهای صادر شده تا تاریخ صدور طبق فرم شماره (۵)؛

– ارائه اصل و تصویر صورتحساب خرید کالاهای مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده که به خارج از کشور صادر شده؛

– ارائه اصل و تصویر اسناد و مدارک مثبته مربوط به سایر هزینه های مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده مرتبط با کالا هایی که به خارج از کشور صادرات قطعی شده؛

– ارائه اصل و تصویر پشت و روی پروانه واردات قطعی در مواردی که صادرات از محل مذکور صورت گرفته باشد، چنانچه پروانه ها و برگ های خروجی مزبور به صورت الکترونیکی صادر شده باشد ارائه تصویر کامل آنها.

تذکر- به منظور پیشگیری از استفاده مکرر از اسناد گمرکی و صورتحساب های خرید کالا، در مواردی که اسناد و مدارک درخواستی در اختیار مأموران مالیاتی قرار می گیرد، مأموران مالیاتی می بایست پس از تطبیق اصل مدارک با تصویر آن، اصل برگ خروجی و صورتحساب های خرید کالا را پس از ممهور نمودن به مهر “این برگ در اجرای ماده ۳۴ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای مالی کشور توسط مؤدی ارائه گردید” به مؤدی عودت دهند.

۵ – ادارات امور مالیاتی می بایست پس از دریافت مدارک فوق الذکر نسبت به تنظیم گزارش بررسی اسناد و مدارک مؤدیان در اجرای ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و …. طبق فرم شماره (۳) در چارچوب مقررات (احراز صادرات،‌احراز اعتبار پرداختی، تسهیم اعتبار سهم صادرات و …..) اقدام لازم را بعمل آورند. به نحوی که حداکثر ظرف مدت مقرر و با رعایت سایر مقررات،‌ استرداد موقت مالیات و عوارض ارزش افزوده به موجب فرم شماره (۴) انجام پذیرد.

۶ – در مواردی که در اجرای ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و …. بابت صادرات قطعی کالاها،‌ استرداد موقت مالیات و عوارض ارزش افزوده صورت می پذیرد، ادارات امور مالیاتی موظفند بلافاصله پس از انقضاء مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی،‌ رسیدگی به دوره /دوره های مالیاتی که استرداد موقت انجام شده است را در اولویت قرار دهند.

۷ – چنانچه درخواست استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده مؤدی و همچنین ارائه برگ خروجی صادره توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران همزمان با انقضاء مهلت تسلیم اظهارنامه دوره مربوط باشد در این صورت ادارات امور مالیاتی می بایست ظرف مهلت مقرر (یک ماه) جهت تعیین تکلیف نهایی پرونده مورد نظر،‌ نسبت به رسیدگی کامل دوره مذکور اقدام نمایند.
لازم به ذکر است ادارات امور مالیاتی مکلفند ضمن تطبیق پروانه های صادراتی قطعی ، برگ خروجی صادرات قطعی و همچنین پروانه واردات قطعی ارائه شده از سوی مؤدی با سامانه گمرک، در صورت وجود ابهام و یا عدم درج اطلاعات پروانه های مزبور در سامانه یاد شده از گمرک ذیربط استعلام و حسب پاسخ واصله در مهلت پیش بینی شده در قانون مذکور اقدام نمایند.

۸ – استرداد موقت موضوع ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و … صرفاً در خصوص صادرات قطعی کالاها از سال ۱۳۹۴ به بعد و همچنین صادرات قطعی سنوات قبل در صورتی که مؤدی در دوره های مالیاتی مربوط درخواست انتقال به دوره مالیاتی بعد را ننموده باشد، بوده و قابل تسری به صادرات خدمات و استرداد سایر موارد نخواهد بود.

۹ – استرداد مالیات و عوارض موصوف موکول به ثبت نام مؤدیان متقاضی استرداد در نظام مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود.

۱۰ – ادارات امور مالیاتی می بایست در تنظیم گزارش، نسبت به اظهار نظر در خصوص مالیات و عوارض ارزش افزوده پرداختی بابت نهاده های کالاهای صادراتی، احراز صحت و اصالت صورتحساب و سایر اسناد و مدارک مرتبط یا اعتبار مالیاتی و برگ خروجی کالای صادراتی و حصول اطمینان از صادرات قطعی کالا و همچنین محاسبه سهم مالیات و عوارض ارزش افزوده به میزان صادرات انجام شده نیز اقدام نمایند.

۱۱ – ادارات کل امور مالیاتی مکلف به تشکیل کارگروهی متشکل از یک نفر رئیس امور مالیاتی،‌ یک نفر رئیس گروه مالیاتی و دو نفر کارشناس ارشد مالیاتی می باشند که کارگروه مذکور نیز موظف است قبل از هرگونه استرداد مالیات و عوراض ارزش افزوده به صادرکنندگان،‌ کنترل های لازم را در خصوص احراز صحت و اصالت صورتحساب و سایر اسناد و مدارک مرتبط با اعتبار مالیاتی،‌ برگ خروجی کالا و حصول اطمینان از صادرات قطعی،‌ اعمال و در فرم شماره (۳) این دستورالعمل اظهار نظر نماید.

۱۲ – هرگونه استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده صادرکنندگان منوط به عدم وجود بدهی ابرازی و یا قطعی شده مالیات و عوارض ارزش افزوده دوره یا دوره های قبل می باشد.

۱۳ – چنانچه مبلغ درخواستی استرداد موقت مندرج در فرم درخواست استرداد کمتر از میزان مالیات و عوارض مشخصه توسط ادارات امور مالیاتی باشد، استرداد موقت صرفاً تا میزان مبلغ درخواستی خواهد بود.

۱۴ – چنانچه پس از رسیدگی جامع به دوره /دوره های مالیاتی که استرداد موقت به صادرکنندگان صورت پذیرفته،‌ مشخص شود که اعتبار مالیاتی مربوط به صورتحسابهای ارائه شده به دلیل غیرواقعی بودن قابل پذیرش نمی باشد،‌ در این صورت مبلغ اضافه استرداد شده و جرائم متعلقه بدون هرگونه بخشودگی محاسبه، مطالبه و وصول خواهد شد.

۱۵ – در صورت همکاری مؤدی در ارائه به موقع اسناد و مدارک مورد نیاز حسب مورد و عدم استرداد موقت مالیات و عوارض ارزش افزوده در مهلت مقرر در ماده (۳۴) قانون رفع موانع تولید ….(یک ماه پس از ارائه درخواست استرداد) توسط اداره امور مالیاتی ذیربط، چنانچه قصور و یا مسامحه مأموران مالیاتی محرز گردد، مدیران کل امور مالیاتی موظف هستند مراتب تخلف مأموران ذیربط را به دادستان انتظامی مالیاتی گزارش و دادستانی انتظامی مالیاتی مکلف است ضمن پیگیری موضوع برابر مقررات با متخلفان رفتار نماید.

۱۶ – ادارات کل امور مالیاتی می بایست آمار استرداد موقت مالیات و عوارض ارزش افزوده را در زیر منوی «ثبت استرداد وجوه از منوی گزارشات استرداد، ‌وصول و انتقال» سامانه مدیران به نشانی www.evat.ir /admin ثبت نمایند.

سید کامل تقوی نژاد