شماره ۱۵۹۴۶۷/ ت۵۲۱۶۶هـ – ۱۳۹۵/۱۲/۱۵
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۵/۱۲/۸ به پیشنهاد شماره ۰۲۰/۱۱۳۱۸ مورخ ۱۳۹۴/۴/۲۰ وزارت جهادکشاورزی و به استناد ماده (۱) قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی، اقتصادی ـ مصوب ۱۳۸۵ ـ تصویب کرد:
۱ـ حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی کشاورزی (زراعی و باغی) موضوع ماده (۱) قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی کشاورزی و ایجاد قطعات مناسب فنی، اقتصادی ـ مصوب ۱۳۸۵ ـ مساحتی از اراضی مذکور است که به عنوان یک واحد تولیدی و با توجه به شرایط اقلیمی، الگوی کشت منطقه، ضوابط مکانیزاسیون، کمیت و کیفیت منابع آب و خاک، بهرهوری مناسب از عوامل تولید، دارای توجیه فنی و اقتصادی میباشد.
۲ ـ حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی کشاورزی در هر یک از استانهای کشور مطابق جدول پیوست شماره (۱) این تصویبنامه که تأیید شده به مهر دفتر هیأت دولت است، تعیین میشود.
تبصره ۱ـ تفکیک و افراز اراضی کشاورزی بالاتر از حد نصابهای فنی و اقتصادی مندرج در جدول موضوع این ماده به شرح زیر میباشد:
الف ـ اراضی با مساحتهای (۲) تا (۵) برابر حد نصابهای مذکور در هر شهرستان؛
حداقل (۲) برابر نصاب مذکور.
ب ـ اراضی با مساحتهای بیش از (۵) تا (۱۰) برابر حد نصابهای مذکور در هر شهرستان؛ حداقل (۵) برابر نصاب مذکور.
پ ـ اراضی با مساحتهای بیش از (۱۰) برابر حد نصابهای مذکور در هر شهرستان؛ حداقل (۱۰) برابر نصاب مذکور.
تبصره ۲ـ حد نصابهای مقرر در بندهای فوقالذکر ناظر به تفکیک و افراز بوده و مانعی برای تجمیع و یکپارچهسازی اراضی در رسیدن به حد نصابهای فنی و اقتصادی بالاتر نخواهد بود.
۳ـ حد نصاب فنی، اقتصادی اراضی کشاورزی واقع در قطبهای کشاورزی، موضوع
قانون گسترش کشاورزی در قطبهای کشاورزی ـ مصوب ۱۳۵۴ـ با اصلاحات بعدی آن، تابع حد نصابهای مقرر در آن قانون میباشد.
۴ـ حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی کشاورزی که در قالب نظامهای بهرهبرداری از قبیل شرکتهای تعاونی تولید، کشت و صنعت، سهامی زراعی و واگذاریهای هیأتهای هفت نفره، تشکیل شده و مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند، به همان میزان مساحت اولیه در هنگام تشکیل، ثبت یا واگذاری میباشد، مگر اینکه قبل از ابلاغ این تصویبنامه به صورت قانونی تغییر یافته باشد.
۵ ـ حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی کشاورزی که از این به بعد در قالب نظامهای بهرهبرداری از قبیل شرکتهای تعاونی تولید، کشت و صنعت و سهامی زراعی تشکیل میگردند به تفکیک استان به شرح جدول پیوست شماره (۲) این تصویبنامه که تأیید شده به مهر دفتر هیأت دولت است، تعیین میشود.
۶ ـ [اصلاحی ۱۳۹۷/۹/۲۵]
حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی موضوع فعالیتهای کشاورزی اعم از گلخانه، دامداری، مرغداری، پرورش ماهی و سایر تولیدات کشاورزی و کارگاهها و واحدهای صنایع تبدیلی، تکمیلی و غذایی کشاورزی که با رعایت قوانین و مقررات مربوط برای آنها موافقت اصولی و جواز تأسیس از سوی مراجع ذیربط صادر میگردد، تابع حدنصابهای مقرر در آییننامه نصاب اراضی قابل واگذاری به فعالیتهای مختلف در خارج از حریم شهرها و روستاها موضوع تصویبنامه شماره ۷۹۲۵۹/ت۴۲۸۴۹هـ مورخ ۱۳۹۰/۴/۱۵ و اصلاحات بعدی آن است.
تبصره ۱ـ [الحاقی ۱۳۹۷/۹/۲۵]
وزارت جهادکشاورزی پس از اجرای حداقل سی درصد (۳۰%) طرح، براساس دستورالعملی که توسط وزیر جهادکشاورزی ابلاغ میشود، دارنده جواز تأسیس را برای تفکیک و افراز و اخذ سند معرفی میکند.
تبصره ۲ـ [الحاقی ۱۳۹۷/۹/۲۵]
مرجع صدور موافقت اصولی و جواز تأسیس مکلف است تعهد رسمی لازم (تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی) را از دارنده جواز تأسیس اخذ کند تا در صورت امتناع وی از اجرای کامل طرح در مهلت تعیینشده و بهره برداری از آن، نسبت به ابطال موافقت اصولی و جواز صادرشده و اعلام موضوع به ادارات ثبت اسناد و املاک و سایر مراجع ذیربط اقدام نماید. همچنین مرجع صدور موافقت اصولی مکلف است اقدامات قانونی لازم را جهت ابطال سند مالکیت تفکیکی و اعاده به وضع سابق و اخذ خسارات مربوط به عمل آورد. ارایه هرگونه خدمات ثبتی از قبیل صدور سند مالکیت تفکیکی یا افرازی به این قبیل اراضی ممنوع است.
تبصره ۳ـ [الحاقی ۱۳۹۷/۹/۲۵]
حد نصاب فنی و اقتصادی اراضی موضوع این بند که با رعایت قوانین و مقررات مربوط تا تاریخ لازم الاجرا شدن تصویبنامه شماره ۱۵۹۴۶۷/ت۵۲۱۶۶هـ مورخ ۱۳۹۵/۱۲/۱۵ به مرحله بهره برداری رسیده اند، تابع مساحت مندرج در پروانه بهرهبرداری آنها میباشد، ولو اینکه فاقد نصابهای مذکور باشند.
۷ـ حد نصابهای مندرج در این تصویبنامه، ملاک عمل در آییننامه اجرایی موضوع ماده (۶) قانون مذکور خواهد بود.
معاون اول رئیس جمهور ـ اسحاق جهانگیری