شماره: ۱۷۹۹۱/ت۵۳۹۸۸هـ – ۱۳۹۷/۰۲/۲۲
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۷/۲/۱۶ به پیشنهاد بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تأیید شورای عالی بیمه و به استناد ماده (۵) قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه ـ مصوب ۱۳۹۵ـ آییننامه اجرایی ماده یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱ـ در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند و سایر اصطلاحات تابع تعاریف مندرج در قانون است:
الف ـ قانون: قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه
ب ـ بیمه مرکزی: بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران
پ ـ شرکت بیمه: هر یک از شرکتهای بیمه در حال فعالیت یا در شرف تأسیس که تقاضای مجوز فعالیت در رشته شخص ثالث را از بیمه مرکزی دارند.
ت ـ مجوز فعالیت: اجازه کتبی بیمه مرکزی برای فعالیت شرکت بیمه در رشته شخص ثالث که براساس این آییننامه صادر میشود.
ث ـ توانگری مالی: نسبت توانگری مالی شرکت بیمه که براساس مصوبات شورای عالی بیمه تعیین میشود.
ماده ۲ـ شرکت بیمه متقاضی فعالیت در رشته بیمه شخص ثالث جهت اخذ مجوز فعالیت در این رشته باید به تشخیص بیمه مرکزی واجد شرایط زیر باشد:
الف ـ داشتن حداقل سرمایه پرداختشده مطابق با آخرین مصوبه هیأت وزیران، موضوع ماده (۳۶) قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمهگری ـ مصوب ۱۳۵۰ـ .
ب ـ کفایت ذخایر بیمهای رشته شخص ثالث برای شرکتهای در حال فعالیت، بر اساس ضوابط موضوع ماده (۵۸) قانون.
پ ـ دارا بودن حداقل توانگری مالی در سطح (۲) آییننامه مصوب شورای عالی بیمه.
ت ـ داشتن امکانات سختافزاری و نرمافزاری و سامانههای اطلاعاتی لازم برای صدور بیمهنامه و پرداخت خسارت و تبادل اطلاعات و امکان فروش الکترونیکی بیمهنامه شخص ثالث براساس دستورالعمل ابلاغی بیمه مرکزی.
ث ـ داشتن نیروی انسانی واجد صلاحیت به تعداد مورد نیاز در امور صدور بیمهنامه و کارشناس پرداخت خسارت متناسب با برنامههای اجرایی شرکت براساس دستورالعمل ابلاغی بیمه مرکزی.
ج ـ داشتن سابقه مناسب پرداخت خسارت بر اساس عواملی نظیر پرداخت به موقع خسارت، رعایت حقوق بیمهگذاران و زیاندیدگان در رشته بیمه شخص ثالث برای شرکتهای در حال فعالیت براساس دستورالعمل ابلاغی بیمه مرکزی.
ماده ۳ـ شرکت بیمه متقاضی فعالیت در رشته شخص ثالث، باید تقاضای فعالیت در این رشته را به همراه مدارک و مستندات لازم برای احراز شرایط مندرج در ماده (۲) این آییننامه به بیمه مرکزی تسلیم نماید.
ماده ۴ـ بیمه مرکزی موظف است پس از دریافت کلیه مدارک و اطلاعات موضوع ماده (۲) این آییننامه ظرف (۴۰) روز در صورت احراز شرایط، مجوز فعالیت را صادر و در غیر این صورت نظر خود را با ذکر دلایل عدم احراز شرایط به شرکت بیمه متقاضی اعلام نماید.
تبصره ـ بررسی مجدد درخواست شرکت بیمه پس از رفع نواقص امکانپذیر است.
ماده ۵ ـ در صورتی که شرکت بیمه طبق تشخیص بیمه مرکزی هر یک از شرایط مندرج در این آییننامه را از دست بدهد موظف است در مهلت زمانی که بیمه مرکزی تعیین مینماید (حداکثر یک سال) وضعیت خود را با ضوابط این آییننامه منطبق نماید. در غیر این صورت بیمه مرکزی مطابق مفاد ماده (۵۷) قانون و آییننامه آن عمل خواهد کرد.
ماده ۶ ـ بیمه مرکزی موظف است ضوابط و اطلاعات مربوط به صدور، لغو، تعلیق یا ابطال مجوز فعالیت هر یک از شرکتهای بیمه در رشته شخص ثالث را به صورت مستمر در پایگاه اطلاعرسانی خود جهت اطلاع عمومی منتشر نماید.