شماره ١۵۴٩۶١/ت۵۶٢۵٢هـ – ٢١/١١/١٣٩٧
هیأت وزیران در جلسه ١٣٩٧/۱۱/۱۴ به پیشنهاد وزارت کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، دستورالعمل خرید، فروش، حمل و نگهداری دام زنده را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ١ـ در این دستورالعمل اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
الف ـ گروه )الف(: استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خوزستان، کرمان، فارس، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی، همدان، قم، لرستان، اردبیل، بوشهر، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد.
ب ـ گروه )ب(: سایر استانهای کشور.
پ ـ پنجره واحد کشاورزی: زیرساخت نرمافزاری یکپارچهسازی و تبادل اطلاعات زنجیره تأمین و توزیع نهاده و محصولات کشاورزی که در وزارت جهادکشاورزی ایجاد شده است.
ت ـ سامانه قرنطینه: سامانه یکپارچه قرنطینه و امنیت زیستی سازمان دامپزشکی کشور به نشانی اینترنتی www.e.ivo.ir
ث ـ سامانه پایش بیماریهای دامی: سامانه پایش و مراقبت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی کشور ) GIS ( به نشانی اینترنتی www.gis.ivo.ir
ج ـ سامانه هویت دام: سامانه ثبت درخواست هویتدار کردن دام به نشانی اینترنتی www.abc.org.ir
چ ـ گواهی سلامت دام: گواهی صادرشده از سامانه پایش بیماریهای دامی مبنی بر اعلام وضعیت سلامت دام.
ح ـ گواهی بهداشتی حمل دام: گواهی صادرشده از سامانه قرنطینه دارای شناسه رهگیری.
خ ـ دام زنده: اعم از دامهای سنگین شامل گاو، گاومیش و شتر و دامهای سبک شامل گوسفند و بز )در همه گروههای سنی(.
د ـ شناسه ملی دام: شناسه )١۵( رقمی هویت دام موضوع تبصره )٢( ماده )٢( آییننامه اجرایی ماده )١٠( قانون نظام جامع دامپروری کشور موضوع تصویبنامه شماره ٨٣٣٧٩/ت۴۵٩١٠ک مورخ ٢١/۴/١٣٩٠.
ذ ـ پلاک: پلاک گوش حاوی یا فاقد رمزینه ) RFID ( قابل رؤیت روی گوش دام و انواع ریزتراشه )میکروچیپ( حاوی شناسه ملی دام با قابلیت استعلام برخط یا به وسیله پیامک.
ر ـ سامانه بارنامه برخط: سامانه الکترونیکی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور که به صورت لحظهای برای ناوگان حمل و نقل اقدام به صدور، اصلاح و ابطال بارنامه میکند و امکان استعلام از طریق سامانه را برای دستگاههای مسئول فراهم مینماید.
ماده ٢ـ ضوابط نگهداری دام زنده به شرح زیر است:
الف ـ مالکان دام زنده موظفند آمار و اطلاعات دامهای خود را مطابق با زمانبندی و سازوکار اعلامی وزارت جهادکشاورزی به صورت مستمر در سامانه پنجره واحد کشاورزی ثبت، پلاکگذاری و تغییرات آن را به روز نمایند.
تبصره ـ فرصت اجرای اقدامات این بند برای دام سنگین شش ماه و برای دام سبک یک سال از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه است.
ب ـ نگهداری دام زنده صرفاً با نصب پلاک معتبر و ثبت مشخصات دام زنده از طریق سامانه پایش بیماریهای دامی و سامانه هویت دام در پنجره واحد کشاورزی مجاز است.
تبصره ـ مدت زمان مجاز برای ورود اطلاعات مربوط به مشخصات و هویت دام حداکثر پنج روز است.
ماده ٣ـ هرگونه خرید و فروش و جابهجایی دام زنده فاقد پلاک ممنوع است و خریدار و فروشنده موظفند خرید و فروش خود را در سامانه هویت دام ثبت کنند.
تبصره ـ فرصت اجرای اقدامات این ماده برای دام سنگین شش ماه و برای دام سبک یک سال از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه است.
ماده ۴ـ ضوابط جابهجایی و حمل و نقل دام زنده به شرح زیر است:
الف ـ مالکان یا مباشران حمل محمولههای دام زنده از مبدأ تمامی استانهای کشور به مقصد استانهای گروه )الف( و بالعکس و همچنین جابهجایی درون استانهای گروه )الف( موظفند در هنگام تردد، نسبت به اخذ سند حمل بار )بارنامه برخط( از سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور و گواهی بهداشتی حمل دام از سازمان دامپزشکی کشور اقدام کنند.
تبصره ـ استانهای گروه )ب( شش ماه پس از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه مشمول ضوابط این ماده خواهند بود.
ب ـ مسئولان انتقال دام زنده و تحویلگیرندگان در مقصد )مانند کشتارگاهها، پرواربندیها و دامداریها( موظفند تأیید تخلیه دامهای تحویلی را در سامانه قرنطینه ثبت کنند.
پ ـ تمامی شرکتها و مؤسسات حمل و نقل موظفند قبل از صدور بارنامه از سامانه قرنطینه به صورت برخط استعلام و پس از حصول اطمینان از وجود گواهی بهداشتی حمل دام نسبت به صدور بارنامه اقدام کنند.
ت ـ تمامی شرکتها، مؤسسات حمل و نقل، رانندگان و مباشران حمل دام زنده موضوع بند )الف( این ماده موظفند پیش از حمل دام زنده، اطلاعات ثبتشده در سند حمل مربوط را با محموله مطابقت دهند و در صورت عدم انطباق از نظر تعداد، نوع دام، مبدأ، مقصد و سایر اطلاعات، از حمل آن خودداری کنند.
ث ـ عشایر در زمان و مسیر معین کوچ منطبق بر تعداد مندرج در دفترچه عشایری معتبر صادرشده از تشکلهای عشایری مورد تأیید وزارت جهادکشاورزی، صرفاً برای جابه جایی دامهای خود از شمول ضوابط حمل دام مستثنا هستند.
ماده ۵ ـ تمامی ضوابط مندرج در این تصویبنامه در مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی نیز لازمالاجرا است.
معاون اول رئیس جمهور ـ اسحاق جهانگیری