شماره: ۲۲۲۳۰/ت۵۶۶۴۶هـ – ۱۴۰۰/۳/۱
هیأت وزیران در جلسه ۱۴۰۰/۲/۲۹ به پیشنهاد مشترک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد بند (ح) ماده (۹۲) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۹۵ -، آیین نامه اجرایی بند یاد شده را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱ – در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
الف – اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و صدا و سیما: شاغلین فرهنگی، هنری و رسانه ای اعم از تجربی یا دارای تحصیلات تخصصی مرتبط که تولید کننده آثار و خدمات فرهنگی، هنری و رسانه ای بوده و درآمد اصلی خود را از طریق این فعالیت تأمین می کنند.
ب – بیکار: شخصی که شغل خود را پس از حداقل یک سال پرداخت بیمه به صورت غیر ارادی از دست داده باشد.
پ – مقرری بیکاری : مبلغی که به منظور جبران بخشی از درآمد دوره اشتغال در دوره ای که فرد شغل خود را از دست داده به وی تعلق می گیرد.
ت – شورا: شورای مقرری بیکاری اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه موضوع ماده (۸) این آیین نامه.
ث – حق بیمه: حق بیمه موضوع قانون اصلاح بند (ب) و تبصره (۳) ماده (۴) قانون تأمین اجتماعی – مصوب ۱۳۶۵-.
ماده ۲- [اصلاحی ۱۴۰۰/۵/۲۴]
به منظور پرداخت مقرری بیکاری به مشمولین این آییننامه، ردیف اعتباری در لوایح بودجه سنواتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحت عنوان مقرری بیکاری اصحاب فرهنگ، هنر، رسانه و صدا و سیما پیش بینی و متناسب با اعتبار تخصیص یافته و با رعایت قوانین مربوط برای واریز به حساب بیمه بیکاری افراد (صندوق بیمه بیکاری) به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت می گردد تا سازمان به حساب افراد مشمول پرداخت نماید.
ماده ۳ – سقف سهمیه و نفر ماه اختصاصی به هر رسته و اولویت بندی و دوره زمانی پرداخت مقرری بیکاری در زمان یک سال و میزان پرداخت ماهیانه به هریک از افراد مشمول به تبع شرایط فرد و رسته در سقف منابع اختصاصی موضوع این آیین نامه توسط شورا تعیین می شود.
ماده ۴ – شرط بهره مندی از مقرری بیکاری، حداقل داشتن یک سال سابقه پرداخت حق بیمه قبل از تاریخ درخواست در سامانه مقرری بیکاری موضوع بند (۵) ماده (۱۰) این آییننامه می باشد.
تبصره ۱ – حداکثر استفاده مجاز از مقرری بیکاری در طول پنج سال اول پرداخت حق بیمه، دو ماه است. این میزان در سنوات بعدی به طور میانگین نباید در هر سال از دو ماه تجاوز کند.
تبصره ۲ – سقف پرداخت مقرری بیکاری در کل دوره پرداخت حق بیمه، بیست ماه است.
ماده ۵- [اصلاحی ۱۴۰۰/۵/۲۴]
در صورت عضویت فرد در سایر صندوق های حمایتی، اشتغال در دستگاه های اجرایی و یا کارگاه های مشمول قانون کار و قانون تأمین اجتماعی، احراز شرایط بازنشستگی و اشتغال به کار مجدد، مقرری بیکاری قطع می گردد. در صورت احراز استفاده در دوره مزبور، مبلغ دریافتی باید توسط گیرنده مقرری بیکاری به حساب سازمان تأمین اجتماعی مسترد شود.
ماده ۶ – مقرری بیکاری قابل پرداخت متناسب با اعتبار تخصیص یافته، حداکثر پنجاه و پنج درصد (۵۵ %) متوسط درآمد شش ماه آخر بیکار قبل از درخواست وی خواهد بود و به ازای هر فرزند پنج درصد (۵ %) نیز به آن اضافه می شود. این مدت جزو سوابق پرداخت بیمه محسوب نمی گردد.
فرد در دوره مقرری بیکاری نیز می تواند نسبت به پرداخت حق بیمه خود اقدام نماید.
ماده ۷- [اصلاحی ۱۴۰۰/۵/۲۴]
سازمان تأمین اجتماعی (صندوق بیمه بیکاری) منحصراً متناسب با اختصاص اعتبار مربوط مجاز به هزینه کرد آن برای مقرری بیکاری موضوع این آیین نامه است. سایر هزینه های جانبی تا سقف پنج درصد (۵ %) مقرری پرداختی، به عوامل ذیربط ازجمله دبیرخانه با تأیید شورا از محل همین حساب قابل پرداخت می باشد.
ماده ۸ – به منظور اجرای مطلوب این آییننامه، شورای مقرری بیکاری اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه از اعضای زیر تشکیل می گردد:
1 – یک نفر از معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به انتخاب وزیر مربوط (رییس شورا).
3 – نماینده سازمان برنامه و بودجه کشور.
4 – نماینده سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.
5 – نماینده سازمان تبلیغات اسلامی.
6 – نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
7 – نماینده وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی.
8 – یک نفر از نمایندگان انجمن های صنفی صنایع دستی به انتخاب وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی.
9 – سه نفر از نمایندگان کانون فراگیر سراسری انجمن های صنفی فرهنگ، هنر و رسانه (موضوع تصویب نامه شماره ۱۰۵۵۶۹ /ت۵۶۹۱۴هـ مورخ ۲۲ /۸ /۱۳۹۹) به انتخاب کانون و در صورت عدم تشکیل کانون، سه نفر از نمایندگان اصناف مربوط به انتخاب وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی.
ماده ۹- [اصلاحی ۱۴۰۰/۵/۲۴]
وظایف شورا به شرح زیر است:
1 – بررسی و تصویب سیاست ها، ضوابط و شرایط عمومی برای دریافت مقرری بیکاری.
2 – بررسی و تأیید واجدین شرایط دریافت مقرری بیکاری جهت اعلام به سازمان تأمین اجتماعی (صندوق بیمه بیکاری).
3 – بررسی گزارش عملکرد مالی حساب موضوع این آییننامه و فرایند اجرای این آییننامه و ارایه آن به سازمان برنامه و بودجه کشور جهت اتخاذ تصمیمات لازم.
4 – بررسی و حل اختلافات در فرایند اجرای آییننامه.
5 – تدوین و تصویب دستورالعمل های لازم مورد نیاز در چهارچوب این آییننامه.
6 – نظارت بر حسن اجرای این آییننامه.
ماده ۱۰ – دبیرخانه شورا در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با وظایف زیر تشکیل می گردد:
1 – اعلام زمان و دستور جلسات به اعضای شورا.
2 – انجام مکاتبات، مستندسازی و پیگیری مصوبات شورا.
3 – دعوت از کارشناسان و افراد صاحب نظر حسب دستور جلسه شورا.
4 – ایجاد سامانه ثبت نام متقاضیان مقرری بیکاری و سامانه بیمه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه به منظور اعلام فرصت های اشتغال از سوی تشکل های صنفی و حرفه ای برای اشتغال مجدد بیکاران و سایر موارد مرتبط.
5 – استعلام وضعیت شغلی متقاضیان مقرری بیکاری از تشکل های صنفی و حرفه ای مربوط.
6 – تعامل و هماهنگی با سایر دستگاه ها، دولتی و غیردولتی مؤثر در اجرای این آییننامه.
ماده ۱۱ – کمک های اعتباری دولت جهت تحقق اهداف این آییننامه، هر سال ذیل برنامه های مرتبط در ردیف اعتبارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در لوایح بودجه سنواتی پیش بینی می شود.
معاون اول رئیس جمهور – اسحاق جهانگیری