آیین‌نامه تبصره (۵) ماده (۱۸) قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسیله نقلیه

تاریخ تصویب: ۱۴۰۰/۰۹/۲۴
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۰/۰۷

شماره: ۱۱۶۳۳۷/ت۵۴۵۲۵هـ – ۱۴۰۰/۹/۲۹

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۰/۹/۲۴ به پیشنهاد مشترک بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و به استناد تبصره (۵) ماده (۱۸) قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، مصوب ۱۳۹۵ آیین‌نامه تبصره یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:


ماده ۱- در این آیین‌نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

۱- قانون: قانون بیمه اجباری خسارات واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، مصوب ۱۳۹۵

۲- آموزشگاه: آموزشگاه‌های رانندگی و سایر موسسات و مراکزی که مجوز برگزاری دوره آموزش رانندگی ایمن و کم خطر را از پلیس راهنمایی و رانندگی اخذ نموده و با رعایت مفاد این آیین‌نامه به صورت حضوری یا مجازی نسبت به آموزش دارندگان گواهینامه رانندگی اقدام می‌نماید.

۳- دوره آموزش رانندگی ایمن و کم‌خطر: آموزش های نظری و عملی موضوع ماده (۲) این آیین‌نامه که توسط آموزشگاه به متقاضیان گواهینامه آموزش رانندگی ایمن و کم خطر ارایه می شود.

۴- گواهینامه آموزش رانندگی ایمن و کم خطر: مدرکی که از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران برای اشخاصی که موفق به طی دوره آموزش رانندگی ایمن کم خطر شده‌اند و در آزمون مربوط نمره قبولی را کسب نموده اند، صادر می شود.


ماده ۲- دوره آموزش رانندگی ایمن و کم خطر مشتمل بر سر فصل های آموزشی زیر میباشد:
۱- آموزش آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی و سایر مقررات مرتبط با حوزه شدآمد (ترافیک) از جمله مقررات بیمه ناظر به شرایط رانندگی ایمن و کم خطر (۳ ساعت).
۲- امداد و نجات در سوانح رانندگی (۲ ساعت).
۳- مهارت رانندگی در شرایط مختلف اقلیمی و آب و هوایی و عملیات تدافعی در رانندگی و روش های مقابله با خطر (۲ ساعت).
۴- آموزش مهارت فنی و کارکرد اجرای وسیله نقلیه در شرایط ایمن و کم خطر (۲ ساعت).


ماده ۳- محتوای دوره آموزشی رانندگی ایمن و کم خطر متناسب با نوع گواهینامه بر اساس دستورالعمل مشترک پلیس راهنمایی و رانندگی و بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و وزارت راه و شهرسـازی (سـازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای) ظرف سه ماه پس از ابلاغ این آیین‌نامه تهیه و پس از تایید وزیر کشور توسط پلیس راهور ابلاغ می‌شود.

تبصره– هزینه آموزش موضوع این آیین‌نامه به صورت سالانه توسط کمیسیون نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت مراکز استان‌ها تعیین و ابلاغ می گردد.


ماده ۴- دارندگان انواع گواهینامه رانندگی می‌توانند در دوره های آموزش رانندگی ایمن و کم خطر که از سوی پلیس راهنمایی و رانندگی اعلام می شود، شرکت نموده و گواهینامه آموزش رانندگی ایمن و کم خطر دریافت نمایند.


ماده ۵- شرکت های بیمه مکلفند برای وسایل نقلیه متعلق به دارندگان گواهینامه آموزش رانندگی ایمن و کم خطر به میزان مقرر در ردیف (۳) جدول ماده (۵) آیین‌نامه تعیین سقف حق بیمه شخص و نحوه تخفیف، افزایش یا تقسیط ان موضوع تصویب‌نامه شـماره ۹۶۲۳۲ / ت ۵۳۶۲۰ هـ ثالث مورخ ۱۳۹۶/۸/۶، در حق بیمه متعلق بیمه های موضوع قانون برای وی تخفیف اعمال نمایند.


ماده ۶- در موارد زیر گواهینامه آموزش رانندگی ایمن و کم خطر از درجه اعتبار سـاقط شـده و اعطای تخفیف منوط به طی مجدد دوره آموزشی خواهد بود:
۱- عدم تمدید گواهینامه رانندگی در موعد مقرر، ضبط یا ابطال آن توسط مراجع ذیربط.
۲- داشتن (۲۰) نمره منفی یا بیشتر به نام دارنده گواهینامه.
۳- مقصر شناخته شدن دارنده گواهینامه در تخلفات حادثه ساز موضوع ماده (۷) قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی به موجب گزارش پلیس راهنمایی و رانندگی یا داشتن سابقه پرداخت خسارت در سال بیمه‌ای ماقبل.

تبصره- پلیس راهنمایی و رانندگی موظف است به منظور امکان اعمال تخفیف‌های موضوع این آیین‌نامه، اطلاعات مربوط به آخرین وضعیت گواهینامه‌های آموزش رانندگی ایمن و کم‌خطر، گواهینامه‌های رانندگی، سـوابق رانندگی و سوابق نمرات منفی دارندگان گواهینامه‌های رانندگی را در سامانه مربوط ثبت و دسترسی‌های لازم را در اختیار شرکت‌های بیمه قرار دهد.


ماده ۷- رانندگانی که تخلف حادثه‌ساز آن‌ها منجر به وقوع حادثه رانندگی و ایجاد خسارت بدنی شود، از تاریخ وقوع حادثه مذکور تا (۲) سال، امکان دریافت گواهینامه آموزش رانندگی ایمن و کم‌خطر را نخواهند داشت.