دستورالعمل اجرایی حفظ پایداری شبکه سراسری برق کشور در ایام گرم سال

تاریخ تصویب: ۱۴۰۱/۰۲/۱۸
تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۰۳/۰۹

شماره: ۲۶۷۴۳/ت۵۹۷۹۰هـ – ۱۴۰۱/۲/۲۴

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۱/۲/۱۸ به پیشنهاد شماره ۱۰۰ /۱۰ /۱۲۷۶۰ /۱۴۰۱ مورخ ۲۷ /۱ /۱۴۰۱ وزارت نیرو و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:

۱- به منظور حفظ پایداری شبکه سراسری برق کشور در ایام گرم سال به تشخیص وزارت نیرو، دستورات مرکز دیسپاچینگ ملی برق ایران (شرکت مدیریت شبکه برق ایران) برای کلیه مدیران برق و مشترکان بزرگ برق لازم الاجراست. استانداران و مدیران استانی موظفند ضمن ایجاد هماهنگی برای رعایت دقیق سهمیه برق ابلاغی دیسپاچینگ ملی برق ایران، از بروز هرگونه اختلال در بهره برداری از شبکه برق جلوگیری نمایند.

۲- کلیه دستگاه های اجرایی، بانک ها، نیروهای مسلح و نهادهای عمومی غیردولتی موظفند نسبت به کاهش مصرف برق در ساعات اداری به میزان حداقل سی درصد (۳۰%) نسبت به مصرف دوره مشابه سال گذشته و در ساعات غیراداری به میزان شصت درصد (۶۰%) مصرف جاری با اولویت خاموش کردن روشنایی غیرضروری و سامانه های سرمایشی اقدام نمایند.

تبصره ۱- [اصلاحی ۱۴۰۱/۳/۱۸]
ساعات شروع و خاتمه کار دستگاه های فوق الذکر از تاریخ ۱۴۰۱/۳/۲۱ تا ۱۴۰۱/۶/۳ از ساعت ۷:۰۰ تا ساعات ۱۳:۳۰ تعیین می شود. استانداران موظفند ساعات کار کاهش یافته در این مدت تا میزان مقرر در ماده (۸۷) قانون مدیریت خدمات کشوری را به صورت حضوری یا دورکاری در سایر ساعات هفته جبران نمایند. دستگاه های اجرایی مذکور مکلفند از یک ساعت قبل از خاتمه کار و در مناطق گرمسیری همزمان با خاتمه کار، دستگاه های سرمایشی را خاموش نمایند.

تبصره ۲- سایر اقدامات جهت تحقق این بند اعم از اجرای برنامه های بهینه سازی و مدیریت مصرف، استفاده از مولدهای برق در اختیار، تعدیل مصرف برق دستگاه های سرمایشی، تعدیل روشنایی ساختمان ها، معابر شهری، میادین، جاده های بین شهری، بزرگراه ها و تابلوهای تبلیغاتی، خاموش کردن تجهیزات برقی اضافه، به کارگیری ذخیره ساز انرژی و قابلیت های مهار (کنترل) از راه دور و اینترنت اشیا برای مدیریت مصرف توسط دستگاه های مشمول و مشترکان برق لازم الاجرا می باشد.

تبصره ۳- به منظور تضمین اجرای این بند وزارت نیرو موظف است از طریق شرکت های توزیع نیروی برق و با نصب شمارشگرهای هوشمند و تجهیزات قطع و وصل از راه دور نسبت به پایش و کنترل مصرف مشترکین مشمول تا سقف تعیین شده اقدام نماید. در صورت عدم رعایت سقف تعیین شده، شرکت های توزیع نیروی برق موظفند با اطلاع رسانی قبلی نسبت به قطع برق و پس از اخذ تعهد توسط بالاترین مقام دستگاه اجرایی مربوط مبنی بر رعایت سهمیه تعیین شده نسبت به وصل مجدد انشعاب برق اقدام نمایند. هزینه های مرتبط با تهیه و نصب تجهیزات فوق بر عهده دستگاه های مشمول می باشد.

تبصره ۴- وزارت نیرو موظف است با همکاری وزارتخانه های ارتباطات و فناوری اطلاعات، کشور و اطلاعات و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نسبت به شناسایی، جمع آوری و متوقف کردن فعالیت مراکز و دستگاه های غیرمجاز استخراج رمزارز اقدام نماید.

۳- [اصلاحی ۱۴۰۱/۳/۱۸]
وزارت نیرو موظف است با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نفت نسبت به تعیین سهمیه برق مصرفی صنایع در دوره محدودیت شبکه برق اقدام نماید. شرکت های برق منطقه ای و توزیع نیروی برق موظف به تأمین برق برابر با سهمیه تعیین شده می باشند. در صورت عدم رعایت سهمیه های ابلاغی توسط مشترکین، علاوه بر افزایش بهای برق تا دو برابر تعرفه موجود برای میزان مصرف مازاد بر سهمیه تعیین شده، با اعلام قبلی نسبت به قطع برق آنهاد اقدام می نمایند.

تبصره ۱- واحدهای عملیاتی تولید نفت و گاز، پالایش و انتقال صنعت نفت که از برق شبکه وزارت نیرو استفاده می کنند، مراکز داده (دیتاسنتر) و اتاق های ارایه دهنده خدمات (اتاق سرور) از سهمیه بندی برق مستثنی می باشند.

تبصره ۲- در صورت قطع برق خارج از برنامه هماهنگ و اعلام شده، وزارت نیرو موظف است نسبت به جبران انرژی تأمین نشده اقدام نماید. چگونگی جبران انرژی یادشده برابر سهمیه اعلامی، توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانه های نیرو، صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی مورد بررسی و اتخاذ تصمیم قرار می گیرد.

۴- وزارت نیرو موظف است ضمن هماهنگی با وزارت جهاد کشاورزی، نسبت به قطع برق الکتروپمپ های کشاورزی به میزان پنج ساعت روزانه در دوره محدودیت اقدام و بهای برق این مشترکین را در سایر ساعات به صورت رایگان محاسبه نماید.

تبصره- وزارت نیرو موظف است با همکاری وزارت جهاد کشاورزی نسبت به جلوگیری از استفاده های غیرمجاز برق و جمع آوری انشعاباتی که به ساخت وسازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی و باغ ویلاها واگذار گردیده است، اقدام نماید.

۵- کلیه دستگاه های اجرایی و صنایعی که دارای نیروگاه و مولدهای برق هستند، موظفند از ابتدای اردیبهشت تا پایان شهریورماه نسبت به تولید حداکثری برق و انتقال مازاد آن به شبکه سراسری اقدام نمایند. وزارت نیرو موظف به خرید برق تزریقی این نیروگاه ها به شبکه و وزارت نفت موظف به تأمین سوخت گاز و مایع مورد نیاز این نیروگاه ها و مولدها در بازه فوق می باشد. صرفاً بخشی از سوختی که جهت تحویل برق به شبکه با تأیید وزارت نیرو مصرف می شود، شامل تعرفه نیروگاهی می گردد.

تبصره- واحدهای تولیدی دارای نیروگاه های مقیاس کوچک (DG و CHP) مجازند در غیر از ماه های اعلام شده در این بند نسبت به فروش مازاد برق تولیدی خود در همان استان بدون پرداخت حق عبور اقدام نمایند.

۶- سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت نیرو به صورت مستمر نسبت به اطلاع رسانی مؤثر، آگاه سازی عمومی و آموزش روش های کاهش مصرف برق به ویژه در شبکه ها و ساعات پربیننده اقدام نماید.

۷- شرکت های توزیع نیروی برق موظفند برق مشترکان خانگی پرمصرف را با تأیید وزارت نیرو از طریق شمارشگرهای هوشمند یا سایر روش ها محدود و در صورت عدم رعایت اخطارها با اطلاع قبلی نسبت به قطع برق آنها اقدام نماید.

تبصره- به منظور نظارت بر حسن اجرای این تصویب‌نامه، کارگروه استانی مدیریت تقاضا و مصرف برق به ریاست استاندار و با حضور کلیه دستگاه های اجرایی ذی‌ربط تشکیل و گزارش عملکرد به صورت هفتگی به وزارتخانه های نیرو و کشور ارسال می گردد.

۸- رده های نیروهای مسلح که دارای مأموریت های خاص می باشند، پس از اخذ مجوز از ستاد کل نیروهای مسلح، از احکام این آیین‌نامه مستثنی می باشند.

۹- تصویب‌نامه های شماره ۲۶۹۵۶/ت۵۸۸۲۶هـ مورخ ۱۱ /۳ /۱۴۰۰، شماره ۵۵۱۵۰ /ت۵۹۰۶۹هـ مورخ ۲۴ /۵ /۱۴۰۰ و شماره ۴۱۵۰۹ /ت۵۸۹۶۷هـ مورخ ۱۶ /۴ /۱۴۰۰ لغو می‌شوند.

محمد مخبر
معاون اول رییس جمهور